Manastiri- cuda

Aутор текста је био међу предводницима комунистичкох протеста 1968. које је подржао и Јосип Броз, иначе је крањи левичар. А свесни смо какав је терор преживела православна црква под комунистима.

Aутор текста је био међу предводницима комунистичкох протеста 1968. које је подржао и Јосип Броз, иначе је крањи левичар. А свесни смо какав је терор преживела православна црква под комунистима.

Nismo svesni...
Bilo zabranjeno vernicima sa litijom da izlaze iz porte. :eek: uaaaa! :zločinci! teroristi! :evil: :mrgreen:

A teror je bio precizno u čemu?

U tome što je papa birao kardinala u Hrvatskoj?
U tome što visoki funkcioner komunističke partije koja je kao partijski program imala oslobađanje naroda od stega klera, nije smeo u crkvu?
U tome što Tito nije dobio Nobelovu nagradu?

Uzgred, kako je to Tito postavljao patrijarhe, a crkva mu podmetala klipove u točkove? :D

Poslednja izmena:
Slazem se,ne treba spamovati temu.Drzimo se sustine.Cuda u manastirima.
Na osnovu licnog iskustva,bio sam u mnogim manastirima i molio za cudo,recimo u Crkvi Ruzici na Kalemegdanu,manastiru Fenek(tamo su monahinje vikale na nas pa smo napustili manastir)manastiri na Fruskoj Gori,Grgeteg,Hopovo....
Citao je monah molitvu za nas pred ikonom Bogorodice Trojerucice i-nista.
Dakle,zakljucak ne na osnovu prica koje su se desile tamo nekom,i kao sto sam imao slucaj da proverim da li se doticnoj osobi desilo cudo,kao sto je tvrdio staresina manastira Ostrog,a sto je bila laz,cuda u manastirima ne postoje,to su price za lakoverne i malu decu.Hteo sam i u Ostrog ici,ali kad videh kakvim se podmetanjima tamo bave,muka mi je od svega,napominjem iz licnog iskustva govorim,i stojim iza svake napisane reci.
Nema cuda.

S punim postovanjem, ipak bih da pitam:zbog cega mislis da ako ti Bog nije ispunio zelju, smatras da cuda nema?Ako se tebi nije dogodilo, ne znaci da ga nema, zar ne?

Slazem se,ne treba spamovati temu.Drzimo se sustine.Cuda u manastirima.
Na osnovu licnog iskustva,bio sam u mnogim manastirima i molio za cudo,recimo u Crkvi Ruzici na Kalemegdanu,manastiru Fenek(tamo su monahinje vikale na nas pa smo napustili manastir)manastiri na Fruskoj Gori,Grgeteg,Hopovo....
Citao je monah molitvu za nas pred ikonom Bogorodice Trojerucice i-nista.
Dakle,zakljucak ne na osnovu prica koje su se desile tamo nekom,i kao sto sam imao slucaj da proverim da li se doticnoj osobi desilo cudo,kao sto je tvrdio staresina manastira Ostrog,a sto je bila laz,cuda u manastirima ne postoje,to su price za lakoverne i malu decu.Hteo sam i u Ostrog ici,ali kad videh kakvim se podmetanjima tamo bave,muka mi je od svega,napominjem iz licnog iskustva govorim,i stojim iza svake napisane reci.
Nema cuda.
Па чуда се не догађају када ти то желиш или ја од Бога се тражи само спасење душе наше и опрост грехова Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј мене грешног.Амин, и ништа више, баш ништа. Плата се не добија на овоме свету.
Ово ти пишем зато што те разумеме и немој духом да клонеш, чуда се и тамо дешавају али по допусту Божијем. Читај Псалтир.

S punim postovanjem, ipak bih da pitam:zbog cega mislis da ako ti Bog nije ispunio zelju, smatras da cuda nema?Ako se tebi nije dogodilo, ne znaci da ga nema, zar ne?
Vise puta sam pricao o lazima kojima su se sluzili govoreci da se desilo cudo.
Naveo sam primer devojcice iz Niksica koja je navodno progledala,o tome je govorio staresina
manastira Ostrog.Razgovarao sam sa njenim roditeljima,i to nije bilo tacno,cudo se nije desilo kako su ovi iz manastira govorili.Dakle nije samo iz mog iskustva.
Znam licno desetine ljudi koji su se molili u manastirima i nista.
Па чуда се не догађају када ти то желиш или ја од Бога се тражи само спасење душе наше и опрост грехова Господе, Исусе Христе, Сине Божији, помилуј мене грешног.Амин, и ништа више, баш ништа. Плата се не добија на овоме свету.
Ово ти пишем зато што те разумеме и немој духом да клонеш, чуда се и тамо дешавају али по допусту Божијем. Читај Псалтир.

Ovde pisemo o cudima na ovom svetu.
A sta ce tamo biti,na nekoj drugoj temi...
Hvala na savetu u vezi citanja Psaltira,sta cu time dobiti?

Naveo sam primer devojcice iz Niksica koja je navodno progledala,o tome je govorio staresina
manastira Ostrog.Razgovarao sam sa njenim roditeljima,i to nije bilo tacno,cudo se nije desilo kako su ovi iz manastira govorili.Dakle nije samo iz mog iskustva.

нико није случајно такав и ту. да смо сви исти, ем би било досадно, ем не би било потребе да нас је толико.
нико од нас не види и не чује и не осећа исто, различитост је предност, једноумље медиокритет.
чуда не постоје, све има свој узрок. излечења се догађају, ко не верује сам спречава.

Napisao sam josh ranije:
"Imamo primer Our Lady of Lourdes(Nasha Gospa iz Lourdesa?), svetog mesta u Francuskoj gde godishnje dodje 80.000 vernika da bi se izlechilo. Za 150 godina(12 miliona vernika?) njih 70 se navodno izlechilo. Treba uzeti u obzir da je postojala mogucnost samoizlechenja. Ni jedan sluchaj izrastanja odsechenog uda.
Zashto Bog mrzi bogalje?"

jogasl7.jpg

Arhimandrit manastira Lepavina otvara cakre joge.

Culi ste za cudesnu ikone Bogorodice Lepavinske (neka mi Bog oprosti sto Presvetu moram pominjati). Velika medijska reklama bijase o cudesnim iscjeljenjima ove ikone, a uz placenu molitvu igumana Gavrila.

Posjete Lepavinskom manastru postale su ucestale, narocito iz Njemacke.Posao je dobro krenuo i lakovjerni su autobusima zurili u Lepavinu.
A onda se desilo: razboli se iguman Gavrilo! Ma kakva ikona i njena cudesa, nego Gavrilo brze-bolje ode doktoru pa u bolnicu, pa lijekovi, pa terapija pa gimnastika i joga.

Mozda su se cudesna izlijecenja nekad davno i dogadjala, Bogu je sve moguce, ali u nase vrijeme sve je to dio biznisa u stilu "kupite svijece u nasoj crkvi." a svijece smrde parafinom i ne mogu se paliti u hramu, jer ljudi padaju u nesvijest od njihovog dima, te pocese da prave posebne nastrecice u portama hramova.

Е да једно од чуда у манастирима Србије су и свете мошти. Нико се још на простору Балкана није тим чудом бавио, бар су ми тако рекли лекари судске медицине. Мошти Светог Цара Лазара су нетрулежне преко 670 година, ако неко питао за баласамовање постоји писмо кнегиње Милице у којој се кнегиња жали да су списи рецепата о балсамовању изгубљени и да нису у стању кнез Лазара балсамовати.

Moжда добијеш одговор на нека питања на која ниси знао одговор.
Ево рећи ћу ти како сам ја почео Псалтир да читам. Пре једно две године разговарао сам са упокојним црквењаком моје цркве и кажем му у какој сам недоумици, каже он мени ко из топа читај Псалтир рекох му са многим сам разговарао. а он купи и читај Псалтир, погледам кошта 500 дин., помислих у себи да не дајем паре још и за то и некупих га. Пролетос свратих са неким друштвом у један манастир и изнесем игуману моју недоумицу, он ме одведе у једну просторију пуну књига узме Псалтир покаже на Псалам каже читај ово и поклони ми Псалтир.
To su psalmi,Davidovi,hvala jos jednom na savetu,citam ih vec 20 godina.
Culi ste za cudesnu ikone Bogorodice Lepavinske (neka mi Bog oprosti sto Presvetu moram pominjati). Velika medijska reklama bijase o cudesnim iscjeljenjima ove ikone, a uz placenu molitvu igumana Gavrila.

Posjete Lepavinskom manastru postale su ucestale, narocito iz Njemacke.Posao je dobro krenuo i lakovjerni su autobusima zurili u Lepavinu.
A onda se desilo: razboli se iguman Gavrilo! Ma kakva ikona i njena cudesa, nego Gavrilo brze-bolje ode doktoru pa u bolnicu, pa lijekovi, pa terapija pa gimnastika i joga.

Mozda su se cudesna izlijecenja i dogadjala, Bogu je sve moguce, ali u nase vrijeme sve je to dio biznisa u stilu "kupite svijece u nasoj crkvi." a svijece smrde parafinom i ne mogu se paliti u hramu, jer ljudi padaju u nesvijest od njihovog dima, te pocese da prave posebne nastrecice u portama hramova.
Hrastovnik je trenutno na forumu Dodajte reputaciju korisniku Hrastovnik Prijavite poruku Odgovorite sa citatom
Kazi ti meni Hrastovnice,ovi obicaji verovanja u mosti i celivanje istih,jer po izvornom Pravoslavlju ili kako kazes"ovom novom,ekumenistickom"?

To su psalmi,Davidovi,hvala jos jednom na savetu,citam ih vec 20 godina.

Kazi ti meni Hrastovnice,ovi obicaji verovanja u mosti i celivanje istih,jer po izvornom Pravoslavlju ili kako kazes"ovom novom,ekumenistickom"?

Prikupljanje mostiju svetitelja i trgovina njima meni ne lici na hriscanstvo, nego na nesto drugo.I razum je od Boga dat covjeku i glavne Bozije zapovijesti rodjenjem su date svakom covjeku, te svi ljudi znaju sta je dobro i sta nije dobro ciniti. Razum govori da posmrtne ostatke pokojnika bilo koje vjere ili religije ne treba dirati, nego ih treba ostaviti na miru, jer je svaki grob svojevrsna svetinja: ne diraj, tu leze zemni ostaci covjeka kojeg je Bog stvorio po svojem oblicju!

Nase srbsko iskustvo posvjedocilo je da je nakon svakog nosanja mostiju nekog svetitelja kroz narod, ubrzo narod stizala velika kazna.

Izvorno Pravosavlje je apostolska vjera u Hrista po Svetim dogmatima Crkve onako kako je definisano Nikejsko-carigradskim simvolom vjere. Krstenje i vjera u Hrista te zivot po Jevandjelju uz Crkvu je ono sto spasava, a ne spasavaju nikakve mosti, makar one bile i mosti svetih ljudi.

Poslednja izmena:
Prikupljanje mostiju svetitelja i trgovina njima meni ne lici na hriscanstvo, nego na nesto drugo.I razum je od Boga dat covjeku i glavne Bozije zapovijesti rodjenjem su date svakom covjeku, te svi ljudi znaju sta je dobro i sta nije dobro ciniti. Razum govori da posmrtne ostatke pokojnika bilo koje vjere ili religije ne treba dirati, nego ih treba ostaviti na miru jer je svaki grob je svojevrsna svetinja.

Nase srbsko iskustvo posvjedocilo je da je nakon svakog nosanja mostiju nekog svetitelja kroz narod, ubrzo narod stizala velika kazna.

Znaci nije pravoslavni obicaj verovanje u "svete kosti" i verovanje da nam ta mrtva tela mogu pomoci?

Преподобни отац Јустин (Поповић) СВЕТЕ МОШТИ

http://www.dveriblagoslova.com/svmosti.htm

Prepodobni Justin Celijski rece i ovo:

"Незаменљивост светих догмата чини оправданим сав ревносни догматизам Цркве у истинама вере, и објашњава сву њену богомудру одлучност у одбацивању оних који или поричу или изврћу божанске догмате.
Када би Црква у овом постала равнодушна, престала би бити Црквом, јер би показала да је несвесна незаменљивости, животворности и спасоносности вечних божанских истина, које се садрже у светим догматима Откривења" .

Posto ste vi iz sadasnje SPC priznali da Sveti Duh obitava u jos oko 348 tkz. crkava i posto ste priznali da je i papizam spasonosna Crkva, po rijecima ave Justina vi ste otpali od Crkve. Eto, ja cu ponijeti teret mog sagrijesenja iz mojih rijeci o mostima svetitelja, a ti nosi teret ovih rijeci koje svjedoce da niste Crkva. Je li vazi? :super:

Преподобни отац Јустин (Поповић) СВЕТЕ МОШТИ

http://www.dveriblagoslova.com/svmosti.htm
Ovaj Justin dakle,ne veruje po pravoslavnim dogmama?
To nije dogmat Crkve, a sve sto nije dogmat, to clana Crkve ne obavezuje i niko od Crkve nema pravo da nekoga osudjuje zbog toga.

Ako cemo po istini,verovanje da nesto mrtvo moze pomozi ne nalazi se nigde u Svetom Pismu,ako neko jos i veruje u njega.Cak se naprotiv takva verovanja osudjuju.Oni koji su doticali mrtve bili bi sedam dana necisti.Isus je rekao"Pustite mrtve da sahranjuju svoje mrtve".Pavle(tzv.apostol)je stalno govorio o duhovnom kao o o onom sto je iznad telesnog,smrtnog i raspadljivog.Lepo si napisao da se nakon svakog nosenja mostiju kroz narod,taj narod snalazile nesrece.To je prokletstvo a ne blagoslov.

Trgovina i prodavanje svetih mostiju bio je dobar biznis u srednjem vijeku. Posto su u ime Crkve izdavali dozvole i za prodaju robova, ne bih se cudio da su iza trgovine svetim mostima u ime Crkve upravo bila crkvena lica.

Back