Манастир Раваница

ННПКИ

Ističe se
Poruka
2.004
Манастир Раваница, смештен у идиличном пределу подножја Кучајских планина, близу села Сења код Ћуприје, представља један од најзначајнијих споменика српске духовне и културне баштине. Овај манастир је задужбина кнеза Лазара Хребељановића, који га је подигао између 1375. и 1377. године, у време када је Србија била на врхунцу своје моћи и културног процвата.


Раваница је пример моравске школе архитектуре, која се одликује спојем светогорске традиције и модела уписаног крста са пет купола. Црква је зидана наизменичним редовима камена и опеке, украшена керамопластичним декоративним елементима и богатом рељефном пластиком. Фреске у манастиру су осликане неколико година пред Косовску битку и представљају важан део српског сликарства тог времена.


Манастир је постао место ходочашћа након што су мошти Светог кнеза Лазара, који је погинуо у Косовској бици, пренесене у Раваницу 1392. године. Кроз историју, манастир је више пута био рушен и паљен, али је увек обнављан, што говори о његовом великом значају и улози у српској историји.


Данас је Раваница женски манастир који припада Епархији браничевској Српске православне цркве. Манастир је и даље значајно духовно и културно средиште, које привлачи вернике и посетиоце из целог света, и представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Манастир Раваница је сведок времена и трајни чувар српске баштине, који и данас одише духом прошлости и нуди уточиште за духовно преиспитивање и мир.

 
Misliš da Unesko može da stavi neki objekat a da ga zemlja domaćin nije kandidovala? Možda može ali mislim da prvo Srbija treba to da uradi.
To je dugotrajan proces. Treba sprijemiti dokumentaciju, očistiti lokaciju kako bi ispunjavala njihove zahtjeve, proslijediti i to sve oni trebaju tamo da revidiraju. Imamo par stavki još od 2002. godine koje čekaju na evaluaciju (za manastir Manasiju smo 2010. podnijeli zahtjev).


ne znam kako ide procedura, a od manastir sam procitala da su Visoki Dečani pod zastitom UNESCO-a!
6 manastira/crkava je do sada uvršteno tamo : 1) Visoki Dečani
2) Pećka patrijaršija
3) Sopoćani
4) Gračanica
5) Bogorodica Ljeviška
6) Studenica
 

Back
Top