Mamurluk

Nancy011

Veoma poznat
Poruka
14.118
Vreme posta ističe, a sledi još dosta povoda za slavlje. Pa, evo male priče o neprijatnoj posledici prekomernog konzumiranja alkohola.

Mamurluk je fizičko i emocionalno stanje koje nastupa nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Javlja se i kod alkoholičara i kod nealkoholičara, ali su simptomi mamurluka intenzivniji i kompleksniji kod alkoholičara.

Posle alkoholisanosti i prestanka pijenja, dolazi do faze trežnjenja. Ova faza je popularno nazvana «mamurluk». Znači, mamurluk je ono stanje organizma, kada se ona eliminacijom alkohola, polako vraća u normalno stanje. Zato je mamurluk ono stanje, kako se osećamo sutradan. Sutradan, nakon pijenja. A to nikako nije prijatno stanje. Ponekad predstavlja vrlo teško stanje, koje se vrlo mučno trpi i podnosi, pa se često doživljava kao prava bolest.
Simptomi mamurluka su:
Glavobolja
Mučnina i nagon na povraćanje
Jaka žeđ
Pečenje u jednjaku
Vrtoglavica, umor, opšta tromost i malaksalost
Može da se javi još i neka nelagodnost, koju ne možemo drugome objasniti, jeza i drhtavica koja dolaze u talasima i drugo.
Psihički simptomi mamurluka su depresija, kajanje i strah.

Simptomi mamurluka se javljaju samo sutradan posle slavlja, i prođu u roku od 24 časa. To znači da mogu potrajati najviše 24 časova, ali mogu da prođu i za kraće vreme. Od čega to zavisi? Zavisi od toga, za koliko vremena će se alkohol odstraniti iz organizma. Jetra razgrađuje alkohol na ugljen-dioksid i vodu, koji se iz organizma eliminišu putem izdahnutog vazduha, znoja, stolice i mokraće. Jetra relativno polako razgrađuje alkohol. Količina enzima u jetri dovoljna je da se u njoj oksidira 8-9 g alkohola na sat. Ta razgradnja se ne može ničim ubrzati. Pošto jetra stalno radi istim tempom, vreme razgradnje alkohola zavisi od količine popijenog pića, kao i od koncentracije alkohola koji se nalazi u njemu. Što je količina alkohola koji je unet u organizam veći, i vreme potrebno za njegovu razgradnju i eliminaciju iz organizma je duže. Tako, i mamurluk, sa svim pratećim simptomima traje duže kad se više pića popilo, naročito ako su to bila žestoka pića.

Temu sam izdvojila od teme o alkoholizmu jer su mnogi od nas bar nekada preterali sa konzumacijom alkohola (ko nije, možda će z:mrgreen:), a nisu alkoholičari.

Dakle, kako ste se osećali i šta ste preduzimali da ublažite simptome alkoholisanosti?
 
Мислим да до неке мере, бар на основу искуства,што би Бора Чорба рекао, кад сам био млад, могу рећи да је најопакији мамурлук од пива. После превише истог, сутрадан бих био не мамуран већ болестан, као код грипа! Поред класичног мамурлука, јавила би се страшна исцрпљеност и бол у мишићима. Један мој ,,шаховски" другар, лекар, из НС каже да је то добрим делом од, у пиву везаног угљен диоксида. Иначе, Најлакши је мамирлук био од жестоких пића, а ако нису шећеруше, врло би био слаб. Код вина, бар за заиста природна, а не флаширана(многа се флаширана пастеризују, што је рецимо у Француској недозвољен поступак, а у САД обавезно (зато су онако и килави, између осталог)) мамурлук баш и није неки, а нешто је јачи код црних и црвених вина, него код белих.
 
ma votka mene ne podnosi a ni ja nju bas nesto ne..
xexex..ma ja samo odma cim popijem sve sto ocu stavim dva prsta i povratim..i odma se osecam bolje..i nista posle pola sata
ko da nisam pila..a pijem ko,znaci nije bitno koliko popijem..
 
dok sam saznao da mi corbica od paradajza najvise prija (a i naucno dokazano) lecio sam se hektolitrima hladne vode i ponekom kafom, ali najsigurniji lek je uvek bio da apstiniram par dana dok se ne oporavim skroz...davno je bio poslednji mamurluk od tada "kocnice" (iako deluju da ih nemam) rade svoj posao :mrgreen:
:pivce:
 
Stručnjaci kažu da treba nadoknaditi tečnost, popiti B6 i C vitamin, po potrebi i sedativ, zatim tuširanje jer se alkohol izbacuje iz organizma i preko znoja. To su neki od saveta da se ublaže simptomi, ali dok jetra ne "odradi" eliminaciju alkohola treba sačekati 24h.

A, da li ste imali "iskustvo" sa akloholnom amnezijom?
 

Back
Top