Malta

Pa ko je vama strucnjacima rekao nesto?Vi ste svoj problem resili snasli ste se i onda ne zaj..ljude da je lako snaci se sam ovde.Neko ce da pomisli extra kupicu kartu za 50 e wiizz kombi 25 e i ponecu 400-500e i sletecu i do jaja uspeo sam.Kas plati stan od tih para,svaki dan treba da jede dok nadje posao treba vremena,i kad nadje posao treba mes dana da izdrzi do plate .Pricam samo relno da se ljudi ne zalecu nespremni i misle lako cemo.Treba pokusati moze da se uspe i zivi normalno ovde,ali treba dosta truda i para dok se krene.

Reci mi molim te, da li te ispituju na aerodromu kada stignes,zasto si kupio povratnu kartu na tri meseca i kod koga ides?

Reci mi molim te, da li te ispituju na aerodromu kada stignes,zasto si kupio povratnu kartu na tri meseca i kod koga ides?

ako nemas EU pasos mogu da te pitaju sta hoce i da ti traze sta hoce (npr da dokazes da imas dovoljno para za boravak, adresu osobe kod koje ides ili rezervaciju u hotelu i sl.)
ako imas EU pasos ne smeju nista da te pitaju niti da ti traze

Zasto bi rizikovao da uzimas povratnu na tri meseca,uzmes povratnu na deset dana .Kazes bices deset dana ,a ti naravno ostanes duze .Povratna ce propasti ali ne gubis mnogo posto je wizz jeftin.

Pozdrav dobri ljudi :)
trebao bi mi objektivan savet, pa bih Vas zamolio da mi pomognete jer...'bat ga, nisam pametan :D

Elem, imam 25 godina i EU pasos i za mesec dana bih trebao da diplomiram Turisticki menadzment (bez dana prakse i radnog iskustva...sem u fast food restoranima u americi preko W&T-a, sto je naravno=nista ).

E sada...zeleo bih da idem na cetvoromesecnu praksu u Grcku (preko agencije- placen smestaj, hrana, avionska karta od strane poslodavca i 400e mesecno), ali s'obzirom na politicku situaciju, ne znam koliko je pametno da zapocinjem tu praksu, pre svega- s' aspekta sigurnosti-da mi poslodavac ne da otkaz jer nije dalje u stanju da me placa (bankrot drzave i izbacivanje iz EU); i sa aspekta dokazivanja- dakle, da je zadovoljan kako radim, ali sam mu ja samo jos jedan praksas i iako je zadovoljan samnom nece da me zaposli za stalno.

Druga opcija koju razmatram je posao na Malti...dakle, da li je bolje da idem i odradim neku praksu u Grckoj (neizvesna buducnost) iiiliii da idem odmah na Maltu i da tamo trazim posao i da pocnem da se probijam i dokazujem u njihovim hotelima/restoranima....itd

iskreno bih Vam bio neizmerno zahvalan na odgovoru i savetu :)

Nema ti tu pametnog saveta,niti iko moze da ti garantuje da ces se na jednom mestu bolje snaci nego na drugom...U svakom slucaju bih ti preporucio Grcku jer ti je to ipak strucna praksa, dok na Malti stranac nema skoro nikakve sanse da dobije neki posao tako u administraciji,uglavnom nas gledaju kao sljakere za poslove koji oni nece da rade(a tih turistickih menadzera i slicnih ima ko blata) pa ti je ambicija da budes perac sudja konobar ili tako nesto..I najvaznije, ukoliko grcka bankrotira izadje iz eu to moze samo dovesti do toga da im se urusi socijalni program, vrate drahmu stvari ce biti jeftinije ali ljudi nece biti bez para i nece propadati i ti ne bi trebao ni najmanje zbog toga ispastati kao ni bilo koji turista,cak naprotiv. Ti ako dobijes neki ugovor oni ga moraju postovati a makroekonomija nema s tim mnogo veze tako da to ti je bolja opcija po meni

Zdravo svima! :)
Planiram sa drugaricama otići na Maltu početkom maja, živimo u Novom Sadu. Kupovinu karata ćemo izvršiti za dve ned. Mada, čitajući vaše odgovore, uplašila sam se. :/
Ako ima neko voljan za dodatna objašnjenja, neka ostavi kontakt
hvala unapred :)

E a zasto su se svi zalepili za Maltu? Ugavnom je ranije bila kao opcija Nemacka, Austraija, tid... Vidim svi sada sve vise i vise pominju Maltu, te vidim na FB da neki odlaze na Maltu, i tako to, a nisam pitao. Pa jel ima nesto tamo sto je bolje nego Nemacka, Austrija i drzave koje su uglavnom bile za opcije rada u inostranstvu?

Procitao sam. Vidim bas da mnogo njih planira Maltu, malte ne postala je popularnija nego Nemacka ili Austrija, sto je nezamislivo. Ja isto planiram negde, samo ne znam gde. Imam madjarski pasos, falicno znanje nemackog i falicno znanje engleskog, nista veliko.
Postoje li neke agencije sto rade ovde u Srbiji da zaposljavaju na Malti? Voleo bih da odem da radim u inostranstvo, Malta mi se ne cini kao losa opcija, ali nekako mi za prvi odlazak deluje malo opasno da idem sam tako na blef... Kada bih mogao naci bilo sta, neka gradjevina, pranje sudova, ma bilo sta za pocetak, samo da ne idem u minus, bilo bi ekstra.
Ako neko zna neke agencije sto zaposaljavaju na Malti, neka ostavi link.

Pa bile su neke al zatvorili zbog krečenja ili su pohapšeni. Ako pročitaš koju stranicu u nazad sve će ti se samo kasti. Inače su te agencije bile tipa dodji da te klepimo, ovcošiš i varajić i sinovi agencije. S toga zaboravi na bilo koju agenciju koja posluje ne samo u Srbiji, već i bilo koju Balkansku agenciju...

Pa onda nema sanse da odemo za nas koji tamo nemamo nikoga? Ja sam cuo da su dostaa njih otisli preko agencije, mnogi su prevareni, ali mnogi su i dobro prosli. Agencije, (prave, ne prevarantske) su odlican izbor za ljude koji nemaju tamo nekoga, ili nemaju 4000 - 5000 EU u dzepu, pa da mogu tamo da se olako snadju...

Procitao sam. Vidim bas da mnogo njih planira Maltu, malte ne postala je popularnija nego Nemacka ili Austrija, sto je nezamislivo. Ja isto planiram negde, samo ne znam gde. Imam madjarski pasos, falicno znanje nemackog i falicno znanje engleskog, nista veliko.
Postoje li neke agencije sto rade ovde u Srbiji da zaposljavaju na Malti? Voleo bih da odem da radim u inostranstvo, Malta mi se ne cini kao losa opcija, ali nekako mi za prvi odlazak deluje malo opasno da idem sam tako na blef... Kada bih mogao naci bilo sta, neka gradjevina, pranje sudova, ma bilo sta za pocetak, samo da ne idem u minus, bilo bi ekstra.
Ako neko zna neke agencije sto zaposaljavaju na Malti, neka ostavi link.
mislim da ti je manji rizik ako sam odes 10ak dana na letovanje i probas naci posao nego da placas potencijalnim prevarantima

Imas jf agenciju,i imas kurtone dva srbina koji rade za jf tj asistenti su njihovim agentima.Gde ima nas srba tu ima i prevara to je neko pravilo.Lik A te posalje kod lika B,odes kazes poslao me taj.Sad je fora taj lik b se cima gura tvoju aplikaciju da ti sto pre nadju posao,bilo kakav .Kad ti nadje i treba da pocnes odneses papire za dozvolu i jednu koverticu sa 100e kao zahvalnicu ,posle kad primis prvu platu das jos 100e.To je ta komb sto srbende pomazu jedne drugima,proverena prica .Ja u toj prici nisam nit me zanima ,samo da vam kazem da znate kakvog sljama ima.

Pa ako za 200 € može da se završi radna dozvola, to je više nego povoljno. Mada nisi naglasio za koju zemlju rade dozvolu za 200 jura. Bosnu, Zair ili Ugandu?

A za nas koji imamo pasos EU. jel postoje neke agencije? Znaci, cisto da nas odvedu za pocetak, daju taj bilo kakav posao, placamo im nekoliko meeseci, i to je to? Jel to moze da se nadje bilo gde?
Znaci za nas kojima ne treba radna dozvola, da li postoji neka agencija koja moze da nam nadje neki NK. posao za pocetak?

A za nas koji imamo pasos EU. jel postoje neke agencije? Znaci, cisto da nas odvedu za pocetak, daju taj bilo kakav posao, placamo im nekoliko meeseci, i to je to? Jel to moze da se nadje bilo gde?
Znaci za nas kojima ne treba radna dozvola, da li postoji neka agencija koja moze da nam nadje neki NK. posao za pocetak?
A ko ti je rekao da vama sa EU pasosem nije potrebna radna dozvola?
Potrebna i te kako, jedina razlika je u ceni prilikom aplikacije, malo je jeftinija . . .
NK je skraceno za Nogometni Klub ili nekvalifikovani radnik?
Verujem da je vise od 50% Malteza NK . . . Tj sa ili bez osnovne skole only iliti po njihovom O levelima . . .
I sta si napao na agencije, ko smrt na babu?
Verovatno da ima agencija, jer dok je ovaca bice i vune, znaci da ima negde neko ko ce ti uzeti pare . . . Pitaj gugla . . .

Evo da ponovim za one koji ne shvataju.. AKO NEMATE 1000EURA + NEKI ZANAT ne savetujem dolazak ovamo..Agencije samo mogu da vam uzmu vise para za ono sto mozete da uradite i sami,a mislim da ih cak ni nema neprevarantskih..Ako nemate zanat sanse su vam male za posao,ako je nekom to ok nek dodje..a ako nemate 1000 eura pripremite se za mogucnost spavanja na plazi(ni malo prijatno verujte noci su jako hladne)..Pasos EU vam samo garantuje malo manje maltretiranja na aerodromu ali oko posla ne mora da znaci da ce vam pomoci,oni ce vam ili dati posao ako im dune ili nece, cak mislim da oni ni ne znaju koje drzave su u Evropi koje nisu..

Odakle vam ideja da za one koji imaju EU pasos je potrebna radna dozvola? Ono sto njima treba je boravisna dozvola ako planiraju da ostanu duze od 3 meseca, a da bi se dobila boravisna dozvola treba da se ima posao.
Sto se agencija tice ako nije neka proverena, onda su velike sanse da ce samo da vam uzmu pare.
Ako znate engleski koliko toliko sto ne probate centralnu/istocnu evropu? Nije primamljivo kao zapadna evropa ali ima dosta stranih kompanija tamo gde se pretezno koristi engleski, a ne jezik zemlje u kojoj je. A poslovi za one bez zanata ili neke strucne spreme moze da bude tipa kol centar.

Kako poceti? Pa izaberete zemlju i malo porguglate o istoj. Vidite kako ide imigracija za EU gradjane, sta se trazi i slicno. Neke imaju i bazu za zanimanja koja su deficitarna, a traze se ljudi sa EU pasosem.
Kako do posla? E to je vec malo teze. Za to vam treba srece i da umete sebe da "prodate" Mozete da guglate tipa ta i ta zemlja pa poslovi za koje se trazi engleski. Postoji i portal za razmenu EU radnika - guglajte eures. Sada da li to stvarno funkcionise ne znam.
Koliko para? Ako se ide sa idejom da se trazi posao na licu mesta treba dosta para. Racunajte kirija, s tim da ce u 90% slucajeva gazda da vam trazi i depozit, a ako iznajmljujete preko agencije i one ce da se ucepe neke pare. Znaci u najgorem slucaju ce da vam ode barem 3 kirije za mesec dana. Onda treba da se plate i rezije, ako ne ulaze u kiriju. Treba hrana. I tako dok ne nadjete posao pa na to jos mesec dana do prve plate. Ako se posao vec ima tamo onda treba i manje para.

Neko je gore predlozio da odete na odmor u zemlju u koju bi da emigrirate. Nije to losa ideja samo treba za to para. Ali ako se neko odluci za takav potez, gledajte izloge, jer umeju po izlozima radnji da budu oglasi trazimo prodavce i slicno.

EU pasos je samo garancija da vas nece popreko gledati na granici, da vam ne treba radna dozvola i da cete lakse dobiti boravisnu dozvolu. Sto se posla tice to je cista sreca.

Poslednja izmena:
Ma ne treba za EU radna dozvola... ZaMiMljiva tvrdnja . . .
Zanima me kako ce da im drzava (Malta) naplati porez na dohodak ako nemaju radnu dozvolu, kako ce poslodavac da ih isplati (legalno) ??? Svaku drzavu najvise boli utaja poreza, jer je to kosta . . .
Zasto bi im drzava dala odobrenje za boraviste, ako nemaju prihoda? Osim ako pomocu EU pasosa mozes da platis racun u supermarketu ili restoranu i da izmiris kiriju stanodavcu ili hotelijeru?
Sa EU pasosom, koji i nije potreban na Malti, vec je dovoljna licna karta ili vozacka, mozes da boravis dovoljno dugo bez ikakvih problema, jer ne postoji kontrola ulaska i izlaska u drzavu . . .

radna dozvola za EU gradjane ne postoji. ako te uhvate da radis na crno EU pasos tu ne pomaze jer su posledice iste i za tebe i za poslodavca kao i da nemas EU pasos. tesko da te ne prijavi kad imas EU pasos jer mozes ti poslodavca da prijavis da ti ne placa doprinose i ostalo propisano, a sa EU pasosem nema sta da se pravdas sto si tu gde jesi...

pazi, ako je neko budala da radi bez ugovora, bez regulisanog zdravstvenog i ostalog sto ide u paketu onda i treba da ga izrabljuju bez obzira na pasos koji ima. ne pricamo ovde o srbiji gde treba da potplatis nekog da biradio na crno. ipak su zemlje u EU na malo visem stupnju od srbije

Back