Malović i Brkić bi morale biti smenjene!!!

NE KRŠIM ZAKON, NEĆU DA PODNESEM OSTAVKU

RIK nije zbog para zasedao nekoliko puta dnevno... Sonja Brkić

BEOGRAD - Sudija Vrhovnog suda Srbije Sonja Brkić kaže da, za razliku od ministarke pravde Snežane Malović, nema nameru da „samoinicijativno podnese ostavku na funkciju predsednice Republičke izborne komisije".

Brkićeva u razgovoru za Press tvrdi da nije prekršila član 27 Zakona o sudijama time što je istovremeno i sudija VSS-a i član Republičke izborne komisije.

- Lično, mislim da nisam prekršila zakon i da to što sam istovremeno sudija i član Republičke izborne komisije nisu nespojive funkcije.

U članu 27 Zakona o sudijama, koji je važio do decembra prošle godine, što se poklapa sa vašim članstvom u RIK-u, jasno se kaže da se sudije ne mogu istovremeno baviti bilo kojim javnim ili privatnim plaćenim poslom, a vi ste u RIK-u dobijali platu?

- Naravno da znam šta piše u tom članu. Ali lično mislim, i kada je taj član u pitanju, da sudija može da bude član u izbornim telima na svim nivoima. Bar ja to tako shvatam, iako je taj zakon u javnosti možda shvaćen drugačije.

Ministarka pravde Snežana Malović, koja je kao i vi u isto vreme obavljala dve funkcije, odlučila je da podnese ostavku na članstvo u RIK-u...

- Ako me pitate da li ću i ja samoinicijativno isto to da uradim, odgovor je da neću. Postoji procedura prema kojoj može da se utvrdi da li sam prekršila zakon. I ako se utvrdi da su ove dve funkcije nespojive, ja ću tek tada podneti ostavku na članstvo u RIK-u.

Objavljeno je i da su članovi RIK-a, kako bi uzeli što više para, u vreme izbora zakazivali i po deset sednica dnevno?! Podatak je neverovatan. Kako je fizički moguće održati toliko sednica u jednom danu?

- Moguće je. Tačno je da smo zasedali i po nekoliko puta u toku jednog dana, ali ne da bismo uzeli što više para, već zato što je za tim bilo potrebe da bi se ispoštovale neke izborne procedure. Uostalom, svaka naša sednica je bila javna, ništa nismo krili. Zna se sve šta smo radili i uradili. S druge strane, ja stvarno ne znam zašto je Press ovih dana pisao samo o meni?! Znate li vi koliko ima sudija koje su istovremeno i članovi raznih izbornih komisija na svim nivoima širom Srbije? Znate li koliko je državnih sekretara u RIK-u.... A pišete samo o meni. I još napišete da ja nisam ovih dana htela da se javim Pressu.

Hoćete da kažete da niko iz Pressa nije pokušao s vama da stupi u kontakt? Pa, zvali smo vas po nekoliko puta dnevno, ostavljali poruke...

- Imala sam puno poziva, ali ja ne odgovaram na nepoznate brojeve. Istina, dobila sam i poruku da vam se javim, ali sam imala suđenja, a imam valjda pravo i da se odmorim.

Zašto ste se sada javili?

- Zato što ste pozvali i ostavili poruku odakle zovete. I verujte, javila sam se samo zato da ne bude da neću namerno da se javim Pressu, da vas izbegavam.

Na pitanje da li Brkićeva treba da sledi primer ministarke Malović, koja će iz moralnih razloga podneti ostavku u RIK-u, Boljevićeva odgovara:

- Ministarka je osetljivija na to šta kažu građani jer se njena odgovornost proverava na izborima. A sudija može da odluči po svojoj savesti.
Zar treba da se poziva na savest neko ko sudi o imovini i životima građana?:rotf::mrgreen:

dve-v.jpg

Da u Srbiji ima morala, ministarka pravde Snežana Malović i njena koleginica iz Republičke izborne komisije Sonja Brkić, sudija Vrhovnog suda Srbije, same bi se povukle sa dupliranih javnih funkcija koje protivzakonito zauzimaju. Pošto je taj potez u Srbiji ravan nemogućem, nadležne institucije moraju da reaguju smenom. Utoliko više, jer su i ministarka i sudinica kao predstavnice krunskih institucija pravosudnog sistema morale da znaju da se grubo ogrešuju o zakone na kojima počiva pravna država.

Zapravo, priča o kršenju zakona u slučaju sudije Sonje Brkić znatno je starija od bruke koja je pukla poslednjih dana. Kada je Brkićeva postavljena na čelo RIK-a, predsednica VSS Vida Petrović-Škero je Skupštini, Ministarstvu pravde i predsedniku Srbije poslala upozorenje da se time krši Zakon o sudijama i dupliraju dve javne plaćene funkcije. Uprkos tome, reakcije nadležnih su izostale. Tek da bi ove nedelje kao bomba odjeknula vest da su članovi RIK-a samoinicijativno sebi deset puta uvećali predviđene naknade, da su umesto 60.770 dinara, uz bonuse sebi isplaćivali i do 700.000 dinara mesečno i da su zakazivali po deset sednica dnevno kako bi mogli da naplate milionske sume.
Zahvaljujući tome je konto Brkićeve prošle godine uz dva miliona, koliko godišnje primi u Vrhovnom sudu, povećan za više od dva i po miliona dinara iz RIK-a. Deliteljka pravde u najvišoj sudskoj instituciji za godinu dana inkasirala je 4,6 miliona dinara ili oko 120 prosečnih plata u Srbiji.
Zoran Ivošević, profesor prava i bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, smatra da prema Zakonu o sudijama nema dileme da je Sonja Brkić u sukobu interesa.
– U članu 67. Zakona o sudijama, pod stavom 1, piše da sudija ne može da se bavi nikakvim javnim niti privatnim plaćenim poslom. Ako je neko član i na platnom spisku RIK, jasno je da je to ekstremno javni posao. Ne znam šta bi moglo biti javnije od izbora – kaže Ivošević, i ističe da je i sam prošle godine bezuspešno upozoravao na postojanje ovog problema.
Na pitanje da li je razumno očekivati moralni potez ostavke, on kaže:
– Ostavka bi bila jedna od solucija. Druga je razrešenje! Ako je neko u sukobu interesa, a neće sam da se opredeli za jedan od ta dva posla, onda se tu radi o nesavesnom radu. Za svakoga ko se nađe u takvoj situaciji, bolje je da se opredeli nego da ga razrešuju. Međutim, očigledno je ta vrsta opredeljenja izostala.
Na sve ovo, sudija Sonja Brkić tvrdi da nije u sukobu interesa i da ne krši zakon(???), dok milionske naknade koje prima pravda prekovremenim radom u periodu izbora.
Ni ministarka pravde Snežana Malović ne smatra da je prekršila zakon, ali je, kako je rekla za „Blic“, svesna moralne dileme zbog dve plate.
Zakon o Vladi je, međutim, i po ovom pitanju veoma precizan. U članu 11. jasno se navodi da član Vlade ne može biti na drugoj javnoj funkciji u državnom organu, organu autonomne pokrajine, opštine, grada, grada Beograda, niti stvoriti mogućnost sukoba javnog i privatnog interesa.
Inače, ministarka Malović je prošle godine zaradila 3,15 miliona dinara ili nešto manje od 82 prosečne plate u Srbiji.
Ukoliko nadležne institucije ne deluju, i Malovićeva i Brkićeva će i u novom sazivu RIK-a zauzimati iste pozicije, jer su nedavno ponovo izabrane.
– Slučaj ministarke Malović je naprosto nešto što se kosi sa zdravim razumom, sa logikom. Ministar ne može biti deo izvršne vlasti i pri tome suditi o izbornim procesima i radnjama u čijem finalu jeste formiranje izvršne vlasti. To jednostavno nije u skladu s normalnim shvatanjem, bez obzira što Odbor za rešavanje sukoba interesa misli drugačije. To je suprotno smislu demokratije – kaže Vladimir Goati, predsednik „Transparnetnosti Srbija“, i dodaje da je pitanje ostavke moralnog tipa, pa da svako treba sam o sebi da odlučuje.
– Umesto toga postoje organi i institucije kojima je posao da odlučuju o ovakvim slučajevima i koje imaju moć sankcije. Tu je i politička odgovornost ili odgovornost partiji, pa ćemo videti ko će i da li će uopšte reagovati – kaže Goati.
Inače, naknada u RIK-u je u oba slučaja bila duplo veća od regularne plate u Ministarstvu, odnosno u Vrhovnom sudu. Čak i da Zakon o sudijama i Zakon o Vladi ne brane zauzimanje dodatne državne funkcije, ostalo bi pitanje zašto su naknade dostigle takve basnoslovne sume. Kako se RIK finansira iz budžeta, posebno je nerazumno da sami članovi određuju visine nadoknada. Upravo zato se i desilo da su naknade u godinu dana porasle čak deset puta, sa desetina na stotine hiljada mesečno.
– Neverovatno je da na godišnjem nivou naknada za posao koji ne zahteva svakodnevnu posvećenost bude duplo veća od plate u Vrhovnom sudu Srbije, gde se radi svakoga dana. Ta mogućnost da samostalno određuju visinu naknada ravna je sindromu Krišta u „Jatu“. To je običan grabež, bez ikakvog smisla – kaže Ivošević.
U ovom slučaju morala bi da reaguje Vlada Srbije i Demokratska stranka čiji je član ministarka i koja je predložila sudinicu u RIK. Sem ako ne misle da je kršenje zakona od strane onih koji bi trebalo da brane pravnu državu logično ponašanje vlasti.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=78018

Evo zašto sitne partijske ribice nikad neće doći do posla ili funkcije.:hahaha:

Miistarka nePravde i sudija USTAvnog suda,rodjaci!!!:telefon::telefon:

"TADIĆEVCI" SMENJUJU CEO RIK!

image.jpg

"Demokratska stranka
je pronašla solomonsko rešenje za „milionsku aferu" u RIK-u. Nedelju dana posle otkrića Pressa da članovi Republičke izborne komisije koji su i visoki državni funkcioneri istovremeno primaju po dve milionske plate, „tadićevci" su zatražili da svi članovi RIK-a koji su izabrani na njihov predlog odmah podnesu ostavke..."

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=58237&sectionId=37

.Sudija VSS Sonja Brkić izjavila je u prekjuče za Press da „nije prekršila zakon i da neće podneti ostavku"! Press juče nije mogao da je pronađe kako bi prokomentarisala najavu iz DS-a.

...она неће, па неће....а.........шта ћемо сад?:dontunderstand:

.

Danas je list politika objasnio celu situaciju.
Najviše novca je naplatio Đurđević iz SNS-a,zatim Brkićka pa Danilović iz DSS-a.Cela priča je pokrenuta zbog Krasićke i Ž.Radete iz SRS-a.Još se pominju i Ćuk SRS,Pilipović LDP i Odalović SPS.
Zanimljivo je da su tu pripadnici skoro svih stranaka a oni se ne oglašavaju kako su i njihovi članovi umešani u ekstremne isplate u RIK-u.
Liči na slučaj Krišto.Samo on je stradao kao da pripadnici ostalih stranaka nisu imali funkcionere u javnim preduzećima i institucijama i prave se "toše" kao da njih to ne zanima sve dok se ne otkrije da i njihovih ima tamo pa daju saopštenja "eto nismo znali,sud će da reaguje".

Back