Maloletno dete bez roditelja i put u inostranstvo

• Začetnik teme Začetnik teme sch
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

sch

Aktivan član
Poruka
1.942
Molim ako neko ima iskustvo da mi ga prenese...

Ne radi se o vizi, zato nisam stavio u lepljivu.

Sin od mog priljatelja, star 16 godina, treba prvi put da dođe kod njega u inostranstvo bez pratnje jednog od roditelja. Do sada je uvek sa njim putovao neko od njih.

Da li neko zna kakav dokumenat traži naša granična policija, da bi mu dozvolili izlazak iz zemlje ?
I gde se taj dokumenat dobija ? Problem plus...., otac je u inostranstvu, a majka u Srbiji. Nisu razvedeni.
Dete ima vizu, multi, godišnju, tako da se moje pitanje odnosi samo na naše zakonske regulative.

Sin od mog priljatelja, star 16 godina, treba prvi put da dođe kod njega u inostranstvo bez pratnje jednog od roditelja. Do sada je uvek sa njim putovao neko od njih.

I gde se taj dokumenat dobija ? Problem plus...., otac je u inostranstvu, a majka u Srbiji. Nisu razvedeni.
.

Majka overava saglasnost u opstini ili sudu, u par recenica> saglasna je da taj i taj, navede sve podatke deteta, adresu, broj pasosa.....moze da putuje van zemlje, navede period od-do, gde putuje i kod koga i sve ostalo sto smatra bitnim.

Interesantna je situacija da je otac u inostranstvu, ali napisao si da dete putuje upravo kod oca. Otac moze istu saglasnost da overi u nasoj ambasadi i da je posalje majci/detetu.

Ukoliko putuje avionom, a dete nije putovalo samo, najbolje je da se uplati (mislim da je 30tak evra) taksa za nepraceno dete. Avio prevoznici imaju neko pravilo do koliko godina to moze, ali ako se insistira prihvatice. Tada stjuardesa predaje dete na aerodromu onom koga majka navede da ce ga cekati.

Da, ovo je baš kvalitetan odgovor, radio sam u avio kompaniji i znam za tu uslugu za nepraćeno dete. To funkcioniše odlično, za 10 godina rada mi se nije desio problem oko toga. Verovatno će nekome trebati ta informacija.

Problem je što tata stanuje 1000 kilometara od ambasade, a radi svaki dan, i sada u sezoni ne može da uzme slobodne dane.

Nema druge, moraće opet da dođe i mama.

Hvala svima na trudu.

Molim ako neko ima iskustvo da mi ga prenese...

Ne radi se o vizi, zato nisam stavio u lepljivu.

Da li neko zna kakav dokumenat traži naša granična policija, da bi mu dozvolili izlazak iz zemlje ?
Dete ima vizu, multi, godišnju, tako da se moje pitanje odnosi samo na naše zakonske regulative.
moja kcerka putuje od 4te godine sama i kao sto je dole komentarisano do 12 je imala pratnju stuardese, mislin da mi JAT nikada to nije naplacivo ili ako jeste onda je bilo nesto minimalno. Od 12ste putuje bez i dozvole i pratnje. I njoj je sada 16 godina ali mala razlika je ona dolazi iz inostranstva u Srbiju. mozda obrnuto treba dozvola jednog od roditelja/staratelja kod kojeg dete zivi

Back