Malodusnost i velikodusnost

Dionys

Iskusan
Poruka
5.119
Postoje ljudi koji mnogo cijene sebe, a kroz to i sve druge ljude koje ne poznaju. Oni su zavoljeli sebe cineci velika djela i njegujuci u sebi velike misli, isto tako cuvajuci se od niskih djela i misli. Te ljude zovemo velikodusnim. Kazu da ih odlikuje spor hod i krupan glas. Opet, postoje oni koji nisu nikad ni vidjeli ni ucinili velika djela, kao npr. mala djeca, a opet ima i onih koji su culi i vidjeli velika djela, ali sebe ne smatraju dostojnim tih djela. To su ti tzv. malodusni. Oni vjerovatno imaju brz, usluzan hod i sitan glas.

Kad djeca malo porastu i shvate da ima dosta djela za koja nisu sposobna, ona pocnu da prkose. To sto iz njih prkosi je zavist koja je jedna vrsta mrznje. Isto tako i zene cesto prkose na razne nacine, kroz rijec ili cutnju. Time oni pokazuju da na njih ne treba racunati. Ali ni zene ni djeca ne misle tako, nego smatraju da svako ko hoce nesto sto ni sami oni ne mogu nesto "glumi" ili hoce nesto cega nije dostojan. Dakle, malodusan covjek je svojom nevjericom prikovan za velikodusnog svojom zaviscu i mrznjom misleci da je velikodusni glumac, lazov, zlikovac, patvoreni licemjer. To ga nagoni da svoju mrznju pokazuje cesto vrlo otvoreno i u izlivima ismijavanja.
Velikodusni, opet, zbog svoje predrasude da bi svi ljudi koje ne poznaje mogli biti veliki kao i on, on ne mrzi nikoga, pa cak ni one koji ga vec napadaju. Sposoban je da posmatra i sam mobing kao salu, jer htjeti uvrijediti nekoga bez razloga skodi prije svega samoj dusi uvreditelja.

To je jedan od razloga zbog kojeg mozemo reci da su konflikti izmedju velikodusnih i malodusnih nuzni. Samo sto se ne mogu odstraniti ukoliko su svima data jednaka prava. Mislim da i mobing nastaje kad se masa malodusnih okomi na velikodusnog.

U stara vremena je velikodusni imao sva sredstva da se odbrani, od batina do oruzja, a danas je on izgleda osudjen da pati i kao da se nalazi u zatvoru, dok njegovi dusmani imaju sva sredstva da ga uniste.

Da li treba vratiti batine u sluzbi obuzdavanja malodusne oholosti?

Neko bi mozda cak upitao da li treba opet vratiti batine za ohole zene i djecu?

the-dude.gif

Pa živimo u savremenom dobu, kada svi imaju ljudska prava i slobodu u svakom smislu, vlada borba za jednakost itd. i sve to nekima jako odgovara a nekima ne. Odgovara u smislu da se lošiji mogu izjednačiti sa boljima, ne odgovara u obrnutom smislu. Ali svakako batine nisu rešenje, niti se strahom može postati bolji.

Pa živimo u savremenom dobu, kada svi imaju ljudska prava i slobodu u svakom smislu, vlada borba za jednakost itd. i sve to nekima jako odgovara a nekima ne. Odgovara u smislu da se lošiji mogu izjednačiti sa boljima, ne odgovara u obrnutom smislu. Ali svakako batine nisu rešenje, niti se strahom može postati bolji.

Moze se strahom postati bolji, jer strah eliminise mrznju. A jednaka prava eliminisu bolje ljude. Pogotovo ako losi postanu svjesni svoje stetnosti i pored toga nastoje da se, kako kazes, bore. To je vec znak ludila. Tu losi vidi da treba da se ne bori, a opet se bori, znaci, kao neko koga se mora sputavati. Kao, sto kaze Nietzsche, kriminalac koji se slaze sa kaznom: "moje ja je nesto sto treba prevazici". Losiji ne moze postati bolji kroz borbu sa boljim, nego moze samo pokvariti boljeg. Kad se to desi, kao sto obicno biva u demokratiji, iskvari se citav jedan narod i onda toliko oslabe da postanu robovi okolnih naroda. To je sudbina koja vjerovatno ceka Evropu koja ce se najvjerovatnije naci u zagrljaju Rusije.

Batinama sprecavamo sitni kriminal.

p.s.

Mozda mijesa neke lijekove? (da i mi budemo malo "izdrndani")

Poslednja izmena:
Citajuci tvoje izlaganje dolazim do zakljucka da kao prvo mnogo mrzis zene ili ih ne postujes. E sad, pitam se iz kojih razloga, iz tvoje oholosti?
Imam utisak da koju god si temu postavio da su to tvoji stvarni konflikti koje ti nosis u dusi sto je ok. covek i treba da pise o svojim konfliktima, problemima.
Ja sam naucio da uvek kazem ono sto mislim bez obzira da li se to nekome svidja ili ne pa cu tako reci i tebi. Batinama se ne resava nista i da li si siguran da kada bi se na takav nacin resavale stvari da tebe ne bi premlatili. Mislim da u tebi se vode velike dusevne borbe pokusavas sebe da prikazes i prihvatis superiornim ali ti izgleda to tesko ide. Tako pokusavas da svoju superiornost prikazes u odnosu na zene i decu smatrajuci da im je priroda dodelila da budu slabiji sto je opet tvoja zabluda. Zena je fizicki slaba ali psihicki je na istom nivou sa nama, ja to mogu da kazem jer sam stabilan, nisam malodusan, zavidan ..... nego sam stabilna jaka osoba zato se i ne osecam ugrozeno u odnosu na druge. Da li to znaci da ja treba tebe da istucem da bi te naucio pravim vrednostima zivota. Ponavljam mozda ljudi bas tebe vide kao slabu kariku pa bi ti bio taj na koga bi se isprobale tvoje metode.

Svakako da treba da se suprotstavis svakoj inferiornoj oholosti. Ali ako bi nasrnuo na neki prefinjeni duh, onda bi to znacilo da nisi pokusao ni da dokazes da je bas taj inferioran. A rekli smo da je za ohole muskarce i strozija kazna od batina:

http://forum.krstarica.com/showthre...ikodusnost?p=22773695&viewfull=1#post22773695

U sustini, vecina recenog je prepricano iz Nikomahove Etike (onoliko koliko se sjecam). Samo sto sam ja to primijenio i na zene i djecu. Nasao sam to za umjesno, jer smatram da ne samo po boji glasa i brzini hoda, nego i zbog toga sto se pokreti za "jednaka prava" pojavljuju tipicno samo u demokratijama i smatram ih nategnutima, jer kao sto rece jedna diskutantkinja tu "losiji hoce da se izjednaci sa boljim". Pa kad vec zena priznaje da je losija, onda bi bilo sramota da joj ja protivrijecim.

A ako ti nesto moze pomoci, moj omiljeni filozof kaze da je savrsena zena visi tip covjeka od savrsenog muskarca. Pa, mogu samo reci, "volio bih i to vidjeti".

Poslednja izmena:
Postoje ljudi koji mnogo cijene sebe, a kroz to i sve druge ljude koje ne poznaju. Oni su zavoljeli sebe cineci velika djela i njegujuci u sebi velike misli, isto tako cuvajuci se od niskih djela i misli. Te ljude zovemo velikodusnim. Kazu da ih odlikuje spor hod i krupan glas. Opet, postoje oni koji nisu nikad ni vidjeli ni ucinili velika djela, kao npr. mala djeca, a opet ima i onih koji su culi i vidjeli velika djela, ali sebe ne smatraju dostojnim tih djela. To su ti tzv. malodusni. Oni vjerovatno imaju brz, usluzan hod i sitan glas.

Kad djeca malo porastu i shvate da ima dosta djela za koja nisu sposobna, ona pocnu da prkose. To sto iz njih prkosi je zavist koja je jedna vrsta mrznje. Isto tako i zene cesto prkose na razne nacine, kroz rijec ili cutnju. Time oni pokazuju da na njih ne treba racunati. Ali ni zene ni djeca ne misle tako, nego smatraju da svako ko hoce nesto sto ni sami oni ne mogu nesto "glumi" ili hoce nesto cega nije dostojan. Dakle, malodusan covjek je svojom nevjericom prikovan za velikodusnog svojom zaviscu i mrznjom misleci da je velikodusni glumac, lazov, zlikovac, patvoreni licemjer. To ga nagoni da svoju mrznju pokazuje cesto vrlo otvoreno i u izlivima ismijavanja.
Velikodusni, opet, zbog svoje predrasude da bi svi ljudi koje ne poznaje mogli biti veliki kao i on, on ne mrzi nikoga, pa cak ni one koji ga vec napadaju. Sposoban je da posmatra i sam mobing kao salu, jer htjeti uvrijediti nekoga bez razloga skodi prije svega samoj dusi uvreditelja.

To je jedan od razloga zbog kojeg mozemo reci da su konflikti izmedju velikodusnih i malodusnih nuzni. Samo sto se ne mogu odstraniti ukoliko su svima data jednaka prava. Mislim da i mobing nastaje kad se masa malodusnih okomi na velikodusnog.

U stara vremena je velikodusni imao sva sredstva da se odbrani, od batina do oruzja, a danas je on izgleda osudjen da pati i kao da se nalazi u zatvoru, dok njegovi dusmani imaju sva sredstva da ga uniste.

Da li treba vratiti batine u sluzbi obuzdavanja malodusne oholosti?

Neko bi mozda cak upitao da li treba opet vratiti batine za ohole zene i djecu?

Jedna moja koleginica ima spor hod i krupan glas. Sporo hoda jel je debela pa ne moze brze, a krupan glas joj je valjda zbog viska muskih hormona.
Da se vratim na temu.
Sta je to veliko delo?
Da li su bas svi muskarci na ovom svetu velikodusni?
Sta je sa psihopatama?
Pre neki dan bio je natpis o tome kako su u jednom danu pogubljeni 22 osudjenika u Iraku, medju kojima i 3 zene (ako se ne veram za brojeve).
Bas se nesto razmisljam koji je procenat osudjenih zena na smrtnu kaznu u Americi?
Zasto ne bi velikodusnost i malodusnost posmatrali i sa tog ugla...ugla zlocina?!

Poslednja izmena:
Velikodusni, velika dusa, i sitna takozvana dela su velika, ako su izz duse, malodusni, zavidni, i kada imaju ucinjeno ne osecaju zahvalnost, a mene zanima Dionys da da definiciju tih velikih dela, malo jasnije, Pomoci drugom iz ogromnih svojih ulaganja sebe, a da njemu ni nece znaciti toliko, ili bas naprotiv, necim sot samima nama malo znaci pomoci znacajno drugom, i da li su uopste velika dela pomoci drugom, ili pak neki istorijski doprinos, neki drustveni, politicki znacaj, sta su velika dela?

Veliko djelo se uglavnom veze za pravilan odabir sredstva, osobe, nacina, vremena, cilja u kojem neko sam nalazi ucesce. To je najsuvereniji akt volje. Veliko je i samo to sto mu niko ne mora reci sta i kad da uradi, a sigurno se pri tom odabiru orjentise i na slicna djela koja su nekad ucinili drugi, pa pokusava da ih nadmasi. Dati dobar savjet nekome ko zasluzuje, kad neko ne ocekuje bi bilo jedno takvo djelo.

To je neka samostalna primjena vrlina, i to je to. Bez vrline ne vidim kako bi neko mogao biti velik. A sitne ribe nosi struja kud ona hoce.

Citajuci tvoje izlaganje dolazim do zakljucka da kao prvo mnogo mrzis zene ili ih ne postujes. E sad, pitam se iz kojih razloga, iz tvoje oholosti?
Imam utisak da koju god si temu postavio da su to tvoji stvarni konflikti koje ti nosis u dusi sto je ok. covek i treba da pise o svojim konfliktima, problemima.
Ja sam naucio da uvek kazem ono sto mislim bez obzira da li se to nekome svidja ili ne pa cu tako reci i tebi. Batinama se ne resava nista i da li si siguran da kada bi se na takav nacin resavale stvari da tebe ne bi premlatili. Mislim da u tebi se vode velike dusevne borbe pokusavas sebe da prikazes i prihvatis superiornim ali ti izgleda to tesko ide. Tako pokusavas da svoju superiornost prikazes u odnosu na zene i decu smatrajuci da im je priroda dodelila da budu slabiji sto je opet tvoja zabluda. Zena je fizicki slaba ali psihicki je na istom nivou sa nama, ja to mogu da kazem jer sam stabilan, nisam malodusan, zavidan ..... nego sam stabilna jaka osoba zato se i ne osecam ugrozeno u odnosu na druge. Da li to znaci da ja treba tebe da istucem da bi te naucio pravim vrednostima zivota. Ponavljam mozda ljudi bas tebe vide kao slabu kariku pa bi ti bio taj na koga bi se isprobale tvoje metode.

Slažem se skoro u potpunosti....

Back