MALO I MNOGO

(sve reči do sad ispisane, pa i ove, samo su zapisi spisateljkine duše i života....prelepog života....da mogu, kada se prozori sećanja isprljaju po malo da ih obrišem i gvirnem kroz njih, kada me život slomi da se podsetim gde spava snaga. Ovo je knjiga koju ostavljam u amanet onima koji hode za nama koračajući tragovima našim.....našoj deci)​

MALO I MNOGO

Od mog mnogo
Ti možeš uzeti sve
Od tvog malo
Ja ne mogu da načinim mnogo koliko mi treba

Bez tvog malo, ja mogu
Ali, da li ti bez mog mnogo možeš?
Navika je čudo, a potreba još veće

Mislite da je samo ljubavna pesma.....eeeeeeeeee, nije...razmislite, primenite je na šefa, šeficu, prijatelja, prijateljicu, na mnoge životne situacije, a možete i na ljubav. Ionako svako čita sobom tj. nevezano za ono što napisah hahahaha

Usled različitosti, ljudi mogu davati malo ili mnogo u bilo kojoj vrsti odnosa, a sve zavisi od karaktera i same duhovno-umne sposobnosti osobe da se samopopravi, promeni i da taj vetar u ledja iskoristi da ide napred. Prvo mora da doživi taj odnos kao vetar, a od karaktera i pameti zavisi da li će mu okrenuti ledja pa da je vetar gura napred, ili će mu okrenuti lice pa da se ne pomakne s mesta. Uvek ima šta da se popravi kod svakoga od nas.

Odnos izmedju dve osobe, od kojih jedna stalno daje, brine, ispunjava želje, misli, dok druga samo uzima i tek ponekad se seti da da nešto lepo drugoj osobi, da zahvali, da pokaže rečju ili delom, svejedno je, eeeee, takav odnos ume biti jako težak za osobu koja konstantno daje. Ona se uvek oseća omalovaženom, neželjenom, nepoštovanom, a to su osećaji koji ne stvaraju već razaraju. Pa pobogu, zaboli i kad i poklončić date prijateljici a ona se ne zahvali, a kamoli nešto drugo. Koliko puta ste pomislili „ja bre stalno nešto dajem ovoj mojoj familiji, činim, a oni meni nikad....koliko god da radim na poslu, ovaj moj šef stalno traži još,još i nikad da pohvali, da da podstrek....samo ja radim sve po kući, niko ništa ne pipa,osećam se kao krpa...brinem o njemu/njoj a on/ona celog veka nije brinuo/la ni o kome osim o sebi......mama, a kad će tata ustati od televizora ili kompa i doći da me zagrli?......tata, zašto se mama stalno sa svima svadja, lepše je kad se svi smejemo...muka mi je od ovog klijenta koji sve tako lepo, slatko a zapravo samo zahteva da budem stalno na raspolaganju a ne plaća a znam da ima para....itd. Što se dečice tiče, ko misli da će mu dete ovakve slike zaboraviti, grdno se vara. Istrče te slike u kasnijem dobu i pokrene čitavu lavinu tog trena i svih prošlih trenutaka i ni malo nisu naivne....vode pravo do nepoštovanja.

Osoba koja malo daje onu drugu podrazumeva tj. podrazumeva njeno bezuslovno davanje. Zašto? Zato što osoba koja brine, misli, radi, stvara, trudi se, je prosto takva da ima unutrašnju potrebu za tim. Njen karakter je takav i ona će se truditi dugo pokušavajući da pokrene nedavanje, prilagodjava se, muči sebe, smanjuje se i biva sve nezadovoljnija dok se nedavanje čudom čudi hahaha....i to tako traje dok joj ne pukne film hahaha Svojim nedavanjem, nedavanje ubija davanje. Umesto da nedavanje bude sretno što je imalo sreće da takvo davanje sudbina baš njemu dodeli, pa da se brine da ono dugo živi i sebe pored nje prepravi da više daje, nedavanje sebično ubija i naravno nije ni svesno toga jer je ili glupo ili lenjo da se menja a o egu neću ni da pričam jer se on podrazumeva, mada je svesno da to što radi ne valja jer se davanje kad-tad pobuni, zacvili, zajauče, pa zaurla....i na kraju okrene se i ode. Nedavanje, ili malodavanje, svojim nedavanjem zapravo previše traži od davanja....traži da se davanje samoubije.
Osobi koja malo daje u nekom odnosu u odnosu na drugu osobu koja više daje, zapravo je manje stalo do tog odnosa, nije je briga. A i kada postane svesna toga da joj davanje nedostaje , uglavnom davanje bude već jako daleko.Takve osobe daju mnogo samo kada su u euforičnom stanju, i to sebe radi. Inače im je u svim stanjima stalo samo do sebe.

Istina je da smo svi mi na momente sebični i okrenuti sebi i to je normalno i potrebno jer je prostor i vreme za sebe samoga svakom neophodno ( i ja sam sad sebična....umesto da radim ili odem kući ja pišem, ali mi je ovo potrebno iako je užasno teško....hodati po ovoj mojoj ivici u ovom trenu a ne pasti.....tako je lako pasti....i vrti mi se u glavi....) .......ali sebičnost kao karakterna crta je konstanta. E sad, ko nije lenj da se menja i ko je dovoljno pametan da to učini na vreme, skidam kapu.

I još nešto....mnogi će reći „ne može se drugačije, takva je osoba, ne odlučuje ta osoba, te stoga ona nije kriva“ i još mnogo drugih opravdanja, pametnih, mislenih ili tupavih koja služe kao paravan da se sakrije samokrivica i onaj drugi privoli da i dalje daje jer to tako nedavanju godi....a ja kažem netačno i pitam „ ko je kriv jer je učinio/la to i to ako ne počinilac?“ Ako nedavanje ima pravo da davanje stavi pred svršen čin i ubije ga nedavanjem ili traženjem da se smanji (a uvek se tu radi o ubistvu jer davanje samo od sopstvenog davanja i primanja od onog drugog živi, te pored ovog prvog izumre od gladi), onda davanje ima pravo da utepa nedavanje traženjem da se nedavanje menja na bolje, tj. da daje više. U svakom slučaju, davanje bar traži da se nedavanje promeni zarad opstanka tog odnosa, dok nedavanje sebično, ne pitajući ubija taj odnos.
Dakle.....malo i mnogo nema budućnost, osim moranja.
Njihova jedina budućnost u kojoj će obe živeti je, kao i uvek, u ravnoteži, a za nju treba oboje iz tog odnosa, kakav god da je ili da davanje nadje drugo davanje kako bi živelo a nedavanje će se ionako snaći hahahaah
Sve više ljudi je okrenuto samo sebi, samo šta oni žele, ne vide druge i što je najgore, nije ih briga. Totalno suprotno prirodi koja je u svemu stvorila parove....isto a različito.

Moji roditelji su u svemu bili totalne suprotnosti, pa i u davanju tj. nedavanju. Nedavanje je ubilo davanje i jedan porod. Svojim nedavanjem je stalno tražio da se ono prihvati, da se prihvati sebičnost, nebriga, nepažnja, netolerancija. Nije mogao drugačije? Netačno. Nije hteo drugačije jer je bio obasut davanjem i prihvatanjem. Nedavanje još uvek ne daje, mada je star i bolestan i traži nadzor te se stoga prepodobio hahaha....Maja i dalje daje i svi njeni ukućani, jer takvi su...kako drugačije nego sobom živeti....ne damo da nas nedavanje ubije...eto...

Jako sam umorna...ivica....nemam snage da ispravljam tekst, ali mislim da sam uspela...zadovoljna sam sobom...odoh kući na lečenje :worth::heart:

attachment.php

attachment.php

PS Dobar dan......i dovidjenja :D

....ali sebičnost kao karakterna crta je konstanta

sreca_1346574575_670x0.jpg

LJUBAV- MUDROST DAVANJA SEBE

Odnos nije dobar ili loš zbog druge osobe. S nekim ljudima je vrlo lako ostvariti odnos, a sa drugima izgleda gotovo nemoguće. Još uvek je naš deo presudan.

Kako imati odnos sa „teškim“ osobama?

Ima niz načina i mogućnosti. Ne budite grubi, osorni, nepristupačni, samo iskreni, s ljubavlju i ispunjenošću u svom telu. Potražite u osobi ono što poštujete kod nje. Ako vam je u nekom odnosu teško, znajte da će jednom prevladati to što kod te osobe poštujete.

Obraćajte se svima s ljubavlju i niko se neće moći odbraniti od energije ljubavi.

Tada ćete osetiti kakva je koja osoba. Ne sudite o ljudima na temelju jednog neprijatnog susreta. Možda vama ili njima nije bio ugodan dan. U drugim okolnostima može biti radosno družiti se s njima.

Prepreke postaju izazov. Tražite razlog za pohvalu, ne za ogovaranje. Svako ima dobre odlike i osobine, koje možda u ovom trenutku nisu jasne. Ljubav štiti i ne ostavlja mesto mržnji, ljutnji i strahu. Izaberite ljude koji su vam svakodnevno u mislima i životu i mislite o njima dobro.Dodirnite ih kroz vaš osmeh i ljubaznost da budu sretniji, mudriji ili zadovoljniji sobom?

Da li vi možete davati više nego što dajete? Možda trebate postati bolji, vredniji, prijatniji ili iskreniji. Ako je problem u lenjosti, hladnoći, površnosti i brzopletosti, odaberite opciju - biti predivan. Živite potpuno veselo u moći i energiji ljubavi, pa vam ništa neće biti teško. Veselo radite, grlite, ljubite, volite i dajte.

Ne uskraćujte sebi i drugima ljubav.

Poslednja izmena:
Neko je napisao da postoji samo dva stanja – stanje ljubavi i odsustvo ljubavi.

Kada smo u stanju ljubavi, mi se ostvarujemo – nesebično darujemo sebe bez želje da nam se uzvrati..jer prava radost leži u darivanju, u bezuslovnom davanju…Ako si ti zaista srećan, zračiš, daruješ ljubav svima oko sebe.

A drugo stanje je -odsustvo ljubavi. To se zove strah. I sve nedaće proističu iz nje….

pure-love-300x197.jpg

Mi verujemo da smo povređeni ako nam nije uzvraćena ljubav. Ali to nije ono što nas boli. Bol počinje kada mi ne dajemo ljubav.

Mi smo rođeni da volimo. Može čak da se kaže da smo mašine za ljubav. Mi istinski postojimo tek kada dajemo ljubav.

Svet nas tera da verujemo da mi zavisimo od tuđe ljubavi. Ali to je pogrešno uverenje i uzrok većine naših problema.

Istina je da mi zavisimo od toga da li dajemo ljubav. Ne radi se o tome šta dobijamo zauzvrat, nego o tome šta dajemo unapred.

Alan Koen

Setih se price,ili šta bi vec to bilo, moje mame...
"Došla je komšinica kod komšinice da pozajmi malo kafe. Kako je domacica bila nagnuta nad koritom punim vešom, rece komšinici da sama uzme iz kutije za kafu, koja je stojala na kredencu. Komšinica otvori kutiji u rece: "Ali ovde nema, prazna je." Domacica odgovori: "Draga moja da si mi vratila onu kafu koju si prošli put pozajmila sada kutija ne bi bila prazna:""
Tako je to, ne može se samo davati ili uzimati... Ko samo daje a za uzvrat ne dobija ništa, umori se posle izvesnog vremena.
Davanje jeste radost onog koji daje, ali prija kada se ponekad i nešto dobije. Mada treba znati prihvatiti i uzvratiti. :)

Eto procitah nesto pametno danas! Hvala Ljiljo! :cmok:
Uvek postoji neko ko manje i neko ko vise daje, pitanje je samo kolika je ta razlika u davanju.
Kada mislimo da dajemo 100% od sebe zapravo dajemo negde oko 80% i tako nekom proporcijom na nize.
A kada je rec o odnosu izmedju bas vidnih davanja i nedavanja cudo je to kako oni koji daju najcesce nadju nekog ko nedaje da im bude saputnik.
Nemoguce je promeniti nekoga ako on to ne zeli, ali se moze pokusati na razne nacine navesti na promenu. Cini mi se da u vecini slucajeva ce pre davanje izgubiti volje i snage da nedavanje navede na promenu nego sto ce se nedavanje ka davanju opredeliti. Jer nedavanje je licna karakterna osobina koju samo cvrstom voljom narcisoidni nedavalac moze promeniti a da ima cvrste volje ka samonapredovanjem nebi ni bio nedavalac jer ne treba mnogo pameti da se zakljuci cemu nedavanje vodi a opet da nije naucio da zivi dobro sa svojom manom promenio bi se davno! Nedavalac ce uvek naci nekog davaoca kraj sebe, lagace, klecice i molice dok mu srce ne osvoji jer on ga stvarno treba i tu ne laze. Nedavalac ce uvek slugu traziti a davaocu strpljenje ce biti samo mana ako se velikim otporom ne usprotivi nedavaocu i pokusa ga navesti na promenu, s time cim bude davaocev otpor ka nedavanju oslabio nedavalac ce nastaviti sa svojim nedavanjem u skladu sa svojom karakternom osobinom.
I kao sto rekoh na pocetku uvek neko manje a neko vise daje i sve to nije problem dok razlika nije velika.
:)

Nedavanje je ubilo davanje i jedan porod. Svojim nedavanjem je stalno tražio da se ono prihvati, da se prihvati sebičnost, nebriga, nepažnja, netolerancija. Nije mogao drugačije? Netačno. Nije hteo drugačije jer je bio obasut davanjem i prihvatanjem. Nedavanje još uvek ne daje, mada je star i bolestan i traži nadzor te se stoga prepodobio hahaha....Maja i dalje daje i svi njeni ukućani, jer takvi su...kako drugačije nego sobom živeti....ne damo da nas nedavanje ubije...eto...

I bi kako mora...
kao i uvek

No ostade priča, za puoku, neko ju je dao ovome svetu.
Hvala mu!

Živela Generacijo!

Nadam se da su ti posle ovih pisanija snovi mirni poput Dunava u ranu jesen.

Orfej, hvala na lepim komentarima u kojima ima mnogo istine i u kojima se dobrim delom pronalazim, što se tiče opšte ljubavi, davanja kad treba i kome treba, pozitive i pružanja snage u reali i ovde na netu.....
Što se tiče pojedinačne ljubavi, tu je već stvar drugačija i mnogo sam rigoroznija. Kada sam počela da pišem, 2009. god. bila sam na nekoj drugoj koti po ovom pitanju. Da li sam se pomerila u konkretnom primeru......jesam, postala sam mekša i mnogo manje opterećena time a pisanje mi je jako pomoglo da se presložim....da li sam promenila stavove.....nisam....da li sam oprostila.....nisam, niti ću, ali ipak dajem ljubav i brigu jer drugačije ne umem, a da se menjam ne želim. Niti želim da radim više na sebi po ovom pitanju. Ceo život živim sa tim, odavno su me naučili tome, samo je mojim godinama i pameti, a i duši sada lakše.
Ajmo dalje da dajemo ljubav i poštovanje......opšte za sve.....pojedinačno samo ako se zasluži...e, tu sam ja sudija i to mnogo gadan :lol:

Tamišarka;bt243383:
Setih se price,ili šta bi vec to bilo, moje mame...
"Došla je komšinica kod komšinice da pozajmi malo kafe. Kako je domacica bila nagnuta nad koritom punim vešom, rece komšinici da sama uzme iz kutije za kafu, koja je stojala na kredencu. Komšinica otvori kutiji u rece: "Ali ovde nema, prazna je." Domacica odgovori: "Draga moja da si mi vratila onu kafu koju si prošli put pozajmila sada kutija ne bi bila prazna:""
Tako je to, ne može se samo davati ili uzimati... Ko samo daje a za uzvrat ne dobija ništa, umori se posle izvesnog vremena.
Davanje jeste radost onog koji daje, ali prija kada se ponekad i nešto dobije. Mada treba znati prihvatiti i uzvratiti. :)

E baš tako.....nedavanje nekad ne zna za granice....pa, mora mu se pokazati gde stoji graničar a isto važi i za davanje :zcepanje:

darebre;bt243409:
Eto procitah nesto pametno danas! Hvala Ljiljo! :cmok:
Uvek postoji neko ko manje i neko ko vise daje, pitanje je samo kolika je ta razlika u davanju.
Kada mislimo da dajemo 100% od sebe zapravo dajemo negde oko 80% i tako nekom proporcijom na nize.
A kada je rec o odnosu izmedju bas vidnih davanja i nedavanja cudo je to kako oni koji daju najcesce nadju nekog ko nedaje da im bude saputnik.
Nemoguce je promeniti nekoga ako on to ne zeli, ali se moze pokusati na razne nacine navesti na promenu. Cini mi se da u vecini slucajeva ce pre davanje izgubiti volje i snage da nedavanje navede na promenu nego sto ce se nedavanje ka davanju opredeliti. Jer nedavanje je licna karakterna osobina koju samo cvrstom voljom narcisoidni nedavalac moze promeniti a da ima cvrste volje ka samonapredovanjem nebi ni bio nedavalac jer ne treba mnogo pameti da se zakljuci cemu nedavanje vodi a opet da nije naucio da zivi dobro sa svojom manom promenio bi se davno! Nedavalac ce uvek naci nekog davaoca kraj sebe, lagace, klecice i molice dok mu srce ne osvoji jer on ga stvarno treba i tu ne laze. Nedavalac ce uvek slugu traziti a davaocu strpljenje ce biti samo mana ako se velikim otporom ne usprotivi nedavaocu i pokusa ga navesti na promenu, s time cim bude davaocev otpor ka nedavanju oslabio nedavalac ce nastaviti sa svojim nedavanjem u skladu sa svojom karakternom osobinom.
I kao sto rekoh na pocetku uvek neko manje a neko vise daje i sve to nije problem dok razlika nije velika.

:klap: Baš tako Dare.....hvala na lepom komentaru. tačno si sve pročitao, od reči do reči
Sve zavisi od karaktera i volje da se čovek promeni. Dobar karakter vidi i ima želju da se menja na bolje, pa i da menja loš....a loš.......pa, svaka čast svakome ko je to uspeo. Imam jedan tekst "Plastična operacija suštine" da li je moguća?.....nije :)
:cmok2:

MPMcB;bt243418:
I bi kako mora...
kao i uvek

No ostade priča, za puoku, neko ju je dao ovome svetu.
Hvala mu!

Živela Generacijo!

Nadam se da su ti posle ovih pisanija snovi mirni poput Dunava u ranu jesen.

Moliiiiiiiiim......snovi su moji uvek mirni, ali ja malo spavam :lol:
hvala Generacijo što si tu....:cmok2:

Jedno nedavanje je ubilo moje davanje, a sta sam drugo mogla nego da odem :(
E sad sam naucila, malo ja malo ti, negde neko vise, ali nema vise davanja davanja i jedno nedavanje

:hvala: STO STE ME PODSETILI NA TO DA VOLIM ONO STO JESAM,

S postovanjem,

Davanje

Say it right;bt243455:
Jedno nedavanje je ubilo moje davanje, a sta sam drugo mogla nego da odem :(
E sad sam naucila, malo ja malo ti, negde neko vise, ali nema vise davanja davanja i jedno nedavanje

:hvala: STO STE ME PODSETILI NA TO DA VOLIM ONO STO JESAM,

S postovanjem,

Davanje

VOLIM ONO STO JESAM,

Ovo osobe dobrog karaktera često zaboravljaju misleći više o drugima nego o sebi. Onda ih razočarenje u te primajuće osobe tresne, zaboli, ali ako uspeju da se vrate sebi onda su još bolji, ali i oprezniji i idu napred. Dobre karakterne osobine im ne daju da ih tudje nedavanje ubije.

Živeli moje jako pile :heart:

Back