Malinoa ili Nemacki ovcar?

Malinoa ima 3 puta vise enrgije od N.O. i zato su mnogo tezi za dresuru i morate naci pravu stvar da ih motivisete,ali bez daljnjeg oni su nezamenljivi cuvari i kako cuju bilo kakav sum oni ce doci do ograde punim trkom.Nemacki ovcari su takodje izuzetni psi imaju najaci ugriz isto kao malinoa su zastitnicki nastrojeni verni i poslusni.Kod obe rase u njihovom srcu je gazda i njegova porodica i niko drugi. Sve ce uraditi da bi vas zastitili .
Posto imate iskustva sa psima moja preporuka je malinoa. U 4 mesecu morate poceti da ih dresirate ,socijalizujete kaznjavate i nagradjujete.Ukoliko ih ne dresirate i ne socijalizujete(malinoe) oni ce postati abnormalno agresivni

Ni malinoa ni nemacki ovcar nikad,nikad,nikad ne bi napali vlasnika osim ako taj vlasnik nije normalan. To su najprivrzenije rase koje znaju ko je gazda,mnogo ga vole i u svkoj situaciji ga stite.Njima je potreban neko ko zna sa psima i treba krenuti na vreme sa dresurom jer u suprotnom dolazi do velikih problema sa svojeglavoscu.

Sta vi ljudi pisete,odakle vama da ce N.O napasti gazdu!?Hahahaha!To nikad necete cuti,taj pas je najprivrzeniji gazdi,on mu je sve...Pazite,dugo,dugo godina sam uz n.o,ne zelim da kazem kako BO ne valja,meni je dopadljiv,ali je N.O najbolji pas...Taj pas dobro utreniran trci po 30km,ima najbolji njjuh,sluh,najpametniji je,NE LAJE bzvz,barem moji psi ne...To kako je lenj je glupost,ljudi pa to je OVCAR,odakle vam to?Moja zenka kada vidi povodac poludi od srece,ne moze da se smiri,zna da ide u park na bacanje loptice i na trcanje,posle mene i porodice najvise voli trcanje i setnju...Zanimljivo da sam par puta bio u parku sa ljudima koji dovedu Rota da ga istrcavaju,posle 10 minuta kada je toplo on legne i drzi lopticu u ustima,ja mojoj zenkici sat vremena bacam lopticu ona donosi,ne legne uopste,kad krenemo ona bi jos...Takodje,socijalizujte obavezno N.O,jos kao stene dok je,setnja i kontakt s ljudima,ako ga ne socijalizujete,on je veoma snazan,odrasli muzjak ide do 65cm u visinu,tezi i do 50kg,bez socijalizacije je fatalna masina za ubijanje,on posle Rota ima najjaci ugriz,ali je mnogo brzi od njega i ima ostale vrline mnogo bolje od njega,tako da je fatalniji,socijalizacija obavezna,ne igrajte se ;) Prepametni su,dobri,vole ljude,pazljivi,ali jako dobri cuvari,ne laju bzvz,mozda znate i za podatak da moze da oseti coveka na 300-400 metara u kukuruzu,impozantno...Cim vidite visoko podignutu glavu,naculjene usi,glava levo,desno,znajte da ima necega ;) N.O ne gresi... ;)

Dušane, ili Lea, najbolji nos ima pas sv. Huberta a ne NO. Razumem ja da "svaki Ciga svoga konja hvali" ali sa medicinskog tj. veterinarskog aspekta mi se NO eksterijerci uopšte ne sviđaju, ali uopšte. Ne bi verovao koliko zdravstvenih problema imaju NO u kraljevačkoj jedinici žandarmerije, svako malo eto ih na analgetike, antireumatike, vitaminsko-mineralne komplekse... A najređe dovode kod veterinara pse koji su najdalje od standarda, sa najvišim sapima. I moj komšija ima NO spuštenih sapi kog drži uglavnom u boksu, pas laje malte ne na mušice. Zato je moj izbor između ove dve rase uvek malinoa.

A zašto je to tako? Zar ti vojni psi nisu malo dalje od standarda? :think:

Od onoga što su imali ranije vrše selekciju na osnovu rezultata u radu, čini mi se, ima tu pasa u okviru važećeg standarda, i što su mu niže sapi, to više zdravstvenih problema ima. To važi za radne pse, koji svakog dana prepešače puno, puno i pretrče, i rade napad i odbranu, bez obzira na vremenske (ne)prilike. ALi i njima treba aktivnost, naš komšija svog NO drži u boksu i pas pokazuje znake psihopatologije, tipa da laje na svaki šum, potpuno neselektivno, da se vrti u krug satima... iako svake večeri a ponekad i ujutru protrči po pola sata.

pre par dana smo isli u setnju sa NO tri meseca starijim od Baje (BO)
pridruzio se i jedan labrador
Lab je prvi odustao od igre, pa NO, a Baja je idalje pun energije obigravao oko njih da se igraju, a kad je video da nece trcao je sam niy kej, uy bedem i sl

Toliko o energiji i iydrzljivosti

pre par dana smo isli u setnju sa NO tri meseca starijim od Baje (BO)
pridruzio se i jedan labrador
Lab je prvi odustao od igre, pa NO, a Baja je idalje pun energije obigravao oko njih da se igraju, a kad je video da nece trcao je sam niy kej, uy bedem i sl

Toliko o energiji i iydrzljivosti

Moja ovcarka (CNO) se ponasha kao Malinoa, ima energije za shestoro! Josh kao shtene je bila neumorna i ako joj ne dozvolimo da se istroshi (a nije preporuchljivo pushtati shtene da skache satima na -10 C) ona postane pomalo depresivna. Verovatno ima veze to shto je radna linija, ima visoke kukove, chak vishe od prednjih nogu, i jako je brza, kada joj bacimo loptu stigne maltene pre lopte na mesto pada. Pri tome ona je josh mlad pas, 10 meseci, nije u punoj snazi. Ima ogromnu zelju za radom, i uradila bi sve samo da dobije predmet.
Ima mladju drugaricu, klsichan NO koja se jako brzo umori i generalno nije preterano aktivna, predmet skoro da je ne zanima, retko kada potrchi za loptom ili drvetom.

Eto, mislim da ipak nije sve tako crno belo, svaki pas je drugaciji, mada definitivno nisam upoznala Malinou koja je smirena :D sve su kao chigre.

Ma, lab je ukapirao da ima pametnija posla (recimo da sakuplja grančice), NO se setio da nije jeo punih pola sata, a Baja... Baja je Baja :)

Kali stvarno kao da je ofarbani malinoa.

:hahaha:

Ima i toga verovatno! A shto se igre tiche, primetila sam da su ovi crni ovcari mali rasisti :D medjusobno se igraju kao ludaci, a sa drugim psima ne tako, ide chak dotle da nece da pogleda drugog psa. Njena sestra se slichno ponasha, kao i jedan mali crni ovcar kojeg smo skoro upoznali. Prilazili su im drugi psi ali njih dvoje su samo jedno drugo gledali :D

Mozda je i kod ovih bio slichan sluchaj :)

:hahaha:

Ima i toga verovatno! A shto se igre tiche, primetila sam da su ovi crni ovcari mali rasisti :D medjusobno se igraju kao ludaci, a sa drugim psima ne tako, ide chak dotle da nece da pogleda drugog psa. Njena sestra se slichno ponasha, kao i jedan mali crni ovcar kojeg smo skoro upoznali. Prilazili su im drugi psi ali njih dvoje su samo jedno drugo gledali :D

Mozda je i kod ovih bio slichan sluchaj :)

ista prica i kod nas
ni sa jednom malinom nismo imali problem, a druzili su se
ostali ih jao slabo yanimaju

Mi imamo malinou
Moram reci da je to najbolji pas sto se tice poslusnosti i privrzenosti, kao i rada, ali da je izuzetno zahtevan, nemiran i neumoran
Zahteva mnogo energije i da mu budete posveceni celog dana, sto ako oboje radite nije moguce
Preporucujem Nemackog ovcara samo iz razloga sto je manje zahtevan pas
Inace, malinoa je mnogo brzi i lepsi je u prostoru, bolje radi, i beskonacno je odan
I Nemacki ima sve ove odlike, ali je manje naporan, dosadan i razmazen

pozdrav svima, ako iko i bude ovo procitao, jer vidim da se godinama niko ne javlja.
Ja bih odmah da kazem da sam ja dugo razmisljao izmedju ova dva psa i da sam se
odlucio za BOM iz vise razloga. Kao prvo izuzetno mi se svidja njihova energija, kao
drugo mislim da se manje osecaju a kao trece po meni imaju lepsu liniju, naravno ako
se pravilno odgaje u prvoj godini zivota. Da me odmah ne bi napali ljubitelji NO oni se
meni takodje svidjaju ali srce mi je prevagnulo na BOM. Sinovac mi ima odgajivacnicu
NO i stene sam dobijao za dzabe ali sam se ja ipak odlucio da kupim malinoa i evo mesec
dana koliko je Lex kod mene nisam se pokajao nijednog trenutka.

Malinoa je neverovatan pas,ja nikada nisam imala toliko umijatog i odanog psa.Sto se tice da je zahtevan pas i da ce postati destruktivan ako ne trci maraton nije istina.Mojoj Belgijanki je samo bitno da je uz mene,da je mazim,ljubim..sta god ,samo da je uz mene.Cak voli puno i da leskari kad je krevet u pitanju☺.Jako su osetljivi i nikako na njih ne treba ni vikati,a kamoli nesto vise.Toliko su pametni da skoro sve i sami nauce.Ja jedino sebe krivim za nedovojnu socijalizaciju i sad je jako nepoverljiva prema strancima ,psima i mackama.Izuzetan cuvar i na prvom mestu zahteva veoma odgovornog vlasnika.Lanac,boks i skucen prostor nikako,po meni boravak u kući kao clan porodice,veliko dvoriste i imaćete nezamislivo odanog i maznog psa.

Back