Maliciozni softver

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Da li ste imali susret sa malicioznim softverom od kako radite sa računarom? Smatrate li anti-viruse i aplikacije slične svrhe korisnim? Ovo se isto odnosi i na web sajtove. Da li ste tu nabasali na neki problem.

Ne da sam imao, nego bi pravo pitanje bilo koliko puta :D U par navrata, muke su to bile, pogotovo one kad ti maliciozni "softweri" obaraju sistem i to tamo gdje je to više nego nepoželjno. Postoji vrlo dobri antivirusi (obično oni koji se plaćaju) što se za neke ipak ne može reći. O tome se može puno toga pisati..
Za maliciozne web sajtove srećom danas ima mnogo rješenja i upozorenja na njih tako da sam što se tiče njih dosta miran.

Meni je najgori slučaj bio kad se uvalio jedan virus i šta god da uradio, kakav god anti-virus da aktivirao. I ubacio se u pretraživač. I brišem sve i instaliram i opet je tu i iskaču poruke. Sve živo aktiviram da ga očistim. Muke žive sam imao :D

Meni je najgori slučaj bio kad se uvalio jedan virus i šta god da uradio, kakav god anti-virus da aktivirao. I ubacio se u pretraživač. I brišem sve i instaliram i opet je tu i iskaču poruke. Sve živo aktiviram da ga očistim. Muke žive sam imao :D
Moj prijatelj je pokupio onoga vraga što zaključava sve dokumente i traži pare! Iz DOC-ova sam čak i mogao izvući tekstualni deo bez formatiranja i ostalih detalja. Čak sam jedan dokument poslao Majkrosoftu, ali nisu mogli ni oni to da reše? Pa nabijem ih NESPOSOBNIH li majmuna, kakav su to standard sklepali da ni sami ne mogu da nađu 'grešku' jer nije CELI dokument kriptiran, već samo jedan deo!? :zcepanje: :zcepanje:

Nema toga ko ima duze komp,a da nije imao takvih problema.Medjutim pored AV je sve vise na Win.u potrebad MalwarwbaytsAnti Malware.Imas Trial verzije na 14 dana.Iako bi ga kupio ili skidaso recim Torrentom za duzi period,opet na 15 do 30 dana trazi apgrejt,tako da ti je bolje na svake 2 nedelje deinstalirati i instalirati novu verziju.Dobar je program i obavezno objavi da je web stranica maliciozna i ne mozes je pokrenuti,dok ne iskljucis Malware.

Ja vec 10ak godina ne koristim nikakav antivirus niti nesto slicno.
Ono od zastite sto je doslo sa win10 sam ugasio sto se ugasiti moze i to je to.Za sada nisam imao nikakav problem.

Uspeh je u tome sto ne zalazim na neke znj sajtove (ionako nema sta da se vidi tamo) ne skidam nista od programa (koji ce mi.Imam max 10ak proverenih programa kao sto je (Illustrator,VS Code,Chrome,Spotify) koje koristim svakodnevno,ostalo je nepotrebno). Kada skidam neki fajl umem da razlikujem ekstenzije,popupove itd...

Nekad ljudi svako cudno ponasanje kompa pripisuju virusu iako je verovatno greska hardvera ili softvera.

Isto tako mislim da 99% svih PC virusa koji postoje dolaze od tih istih antivirus kompanija ciji softver instaliramo.Mislim da su antivirus programi u neku ruku i sami virus.Dosta slozen program koji dosta toga radi u pozadini bez da znate.Ali ne brinite se,potpuno ste bezbedni sve dok njihovu licencu koristite.Ali ako prestane itekako ce vam pokazati "kako su vam potrebni".

Ali opet stoji da ce te imati pun komp svega i svacega ako idete svugde i skidate i instalirate svasta sa neta.No u tom slucaju je pitanje koliko vam zaista antivirus moze tu pomoci.

Ja vec 10ak godina ne koristim nikakav antivirus niti nesto slicno.
Ono od zastite sto je doslo sa win10 sam ugasio sto se ugasiti moze i to je to.Za sada nisam imao nikakav problem.

Uspeh je u tome sto ne zalazim na neke znj sajtove (ionako nema sta da se vidi tamo) ne skidam nista od programa (koji ce mi.Imam max 10ak proverenih programa kao sto je (Illustrator,VS Code,Chrome,Spotify) koje koristim svakodnevno,ostalo je nepotrebno). Kada skidam neki fajl umem da razlikujem ekstenzije,popupove itd...

Nekad ljudi svako cudno ponasanje kompa pripisuju virusu iako je verovatno greska hardvera ili softvera.

Isto tako mislim da 99% svih PC virusa koji postoje dolaze od tih istih antivirus kompanija ciji softver instaliramo.Mislim da su antivirus programi u neku ruku i sami virus.Dosta slozen program koji dosta toga radi u pozadini bez da znate.Ali ne brinite se,potpuno ste bezbedni sve dok njihovu licencu koristite.Ali ako prestane itekako ce vam pokazati "kako su vam potrebni".

Ali opet stoji da ce te imati pun komp svega i svacega ako idete svugde i skidate i instalirate svasta sa neta.No u tom slucaju je pitanje koliko vam zaista antivirus moze tu pomoci.
Windows je užasan sa virusima. Toliko bušan operativni sistem ( namerno ). Linux je kralj. Video sam i Linux Kali, kakva čuda izvode sa njim. Ali nije to za korisnike Windowsa koji nemaju pojma ni šta je CMD. Ne umeju oni da rade sa terminalom :hahaha:
Kad Windows korisnici hoće kao da pređu na Linux, a oni Ubuntu jer je sličan korisnički interfejs. Tuga i plač.
Ja sam koristio Fedoru.

Windows je užasan sa virusima. Toliko bušan operativni sistem ( namerno ). Linux je kralj. Video sam i Linux Kali, kakva čuda izvode sa njim. Ali nije to za korisnike Windowsa koji nemaju pojma ni šta je CMD. Ne umeju oni da rade sa terminalom :hahaha:
Kad Windows korisnici hoće kao da pređu na Linux, a oni Ubuntu jer je sličan korisnički interfejs. Tuga i plač.
Ja sam koristio Fedoru.
?? Kada sam prešao na Linuks, trebalo mi je nešto što mogu ODMAH da koristim, a ne da prvo mesecima učim! :super:

?? Kada sam prešao na Linuks, trebalo mi je nešto što mogu ODMAH da koristim, a ne da prvo mesecima učim! :super:
Razlog je bio taj što sam na poslu odabrao da radim u Linux okruženju, a sistem administrator je odabrao da bude eto Fedora. A posle mi je prepričavao istorijat Linux operativnog sistema i njenih distribucija. Mučio sam se u startu oko terminala, ali je išlo polako. Kad treba nešto da se instalira, pojavi se on, kuca kao mašina brzo neke naredbe i započne preuzimanje pet programa :hahaha:
Kada sam se navikao, napisao sam batch skriptu za repozitorijum sa kojim radim. Da pokupim poslednju verziju kroz prostu naredbu xD

Back