Zdravo živo poštovani Hedon29
Čestitam na razvitku zavidnog stepena kritičke svesti, međutim, ne mogu da ne primetim kako si (fudbalskim žargonom rečeno) malo "u ofsajdu" sa Nokdaun pesnikom Bokerinijem, koji je slučajno moj dobar prijatelj. Pre nego se upustiš u ono što bih u sličnim slučajevima nazvao "poetskom hirurgijom" ili "tehničkim doživljajima" treba znati da poetika Bojana Ilića izrasta na tzv. Beat struji. Što znači - svaki stih je poput otvorenog šamara nekim soc-konvencijama... a što se stvaralačkog procesa tiče, on se zasniva na kolažiranju iskidačina svakodnevice, bez davanja primata formalnom planu pesme. Pa čak ni sadržinskom, jer je pesma i struktuirana pokidano, forme rastresite, pesnik udara paraf sopstvene idiosinkrazije u sistemu sa čijeg otpada crpe elemente za svoje kolaže... ponekad to ide i do groteske. Ali otom-potom. Lično nisam neki pobornik tih struja, no se više držim onoga što je B.Miljković u svojoj pesmi
Uzalud je budim izrazio...
VOLIM JE UŠIMA (ukoliko se alegorijski poneo prema poeziji samoj)
Ali Bokerinijevi stihovi u Beat momentima, ustvari udaraju po ušima. Beat po ušima. Frrr!
A prespajanje stihova i krojenje po sopstvenoj meri, isto je kao stavljanja sopstvenog lika na novčanicu, ili "crtanja brkova i cvikera" liku sa bilborda zbog kojih bi on možda delovao ozbiljnije... ili makar prihvatljivije. A sada... ANALYZE THIS
PODVOJENA SLIČNOST
Dimna zavesa
sa tostera optimizma
Ja sam ceđ spuštene slušalice
što kaplje niz vlakno ćutanja
Zaokupljen cvrkutom limenki
imitiram strašilo
Gledam predeo slikan maljem
Nadgledam ponudu stranih shvaćenika
i nokte domaćih protektičara
Oni produbljuju ročište himena
Pomno
Iz nadražaja u nadražaj
Slušam delikt prekrštenih reči
Neko odgovorno tvrdi
Pazar
Iz polemike u polemiku
Kampovanje u silikonskoj dolini
Bekap bitova
za pamćenje po apersima
Arterije navarene činčevima
za sortiranje po čipovima
Tromb na Bulevaru senzora
za oskudnu posetu učmalog domena
Prevideo sam degustaciju proglasa
i ušao
u meni ripovanih opcija
Izuzet
iz uvida u birački stisak
Navodni delikt prekrštenih reči
Podvojena sličnost
Sa tobom
Iza dimne zavese
sa tostera optimizma
ps. obrati pažnju na stilsku tehniku kalambura i paronomazija...