Mali turbo benzinci - za i protiv

Da li biste kupili auto s malim turbo benzincem?

• Da, to je odlična stvar, čuo sam da malo troše, a brzo idu

• Možda kasnije, dok se to još malo potvrdi u praksi

• Ne, ako ću da ratujem s turbinom i ostalim igračkama radije ću dizel.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ovi mali turbo benzinci imaju kompresiju nabijenu,mora vise da se podmazuje motor.Najdugovecniji motori su oni velikih kubikaza sa malo konjskih snaga,ti prelaze boga oca
Mislio sam na vozila koja se realno kod nas voze. Motora s velikim kubikažama i malo snage praktično više i nemaš. Jedino ponegde u Americi.
A recimo Renoov 1,2 Tce motor ima kompresiju 9,5, PSA pure tech 1,2 ima 10,5, isto kao i VW TSi, tako da ne vidim ja tu da im je kompresija nešto prevelika. Veću ima Mazdin atmosferac koji je na glasu kao izdržljiv.

Mislio sam na vozila koja se realno kod nas voze. Motora s velikim kubikažama i malo snage praktično više i nemaš. Jedino ponegde u Americi.
A recimo Renoov 1,2 Tce motor ima kompresiju 9,5, PSA pure tech 1,2 ima 10,5, isto kao i VW TSi, tako da ne vidim ja tu da im je kompresija nešto prevelika. Veću ima Mazdin atmosferac koji je na glasu kao izdržljiv.

Nisam bas upucen toliko u tu tematiku kompresije i ostalih danasnjih cuda tehnike,ali mogu da prenesem ono sto sam cuo od ljudi koji rade u servisima i sa kojima se druzim...
Danasniji moderni motori uglavnom trose vise ulja od starijih tipova motora,koliko sam razumeo to je zbog same snage motora,danas motor sa 1800 kubika ima mnogo vise konjish snaga nego motor pre 30 godina...

Ne znam, ti reče da ti je Tci trošio 2/3 litre na 15.000, a meni su sva nekadašnja kola trošila više. To da stari motori nisu trošili ulje su bajke. Svi sadašnji motori su bolji i trajniji nego nekadašnji, jedino se nama ne sviđa što im je održavanje skuplje.

Motori iz 80-90-tih u realnosti i nisu trosili ulje.
Pa sta mislis zasto danas gledaju da li neki trosi ili ne?
Ako su onda trosili cemu onda tolika fama oko ovih novih motora da trose ulje?
Logicno bi bilo da je onda ovo sasvim normalna pojava,
Svi motori trose ulje, a kod novih sa direktnim ubrizgavanjem to je jos veci problem nego kod starih. Ako pogledas na valve cover ima jedna cevcica koja posle ide na usisnu granu i preko nje motori trose ulje. Ako se nevaram BMW-ov 3.0l trosi oko 1l ulja na svakih 10000km. Kod starih motora to i nije bio toliki problem jer pre nego sto ulje (ili ti njegova isparenja) dodju do cilindra oni se pomesaju sa vazduhom i benzinom i tako odu. Benzin je tada na neki nacin cisto usisnu granu i nije bilo problema ili su trebale da prodju godine i puno km da bi to postalo problem. Kod novih to ide malo drugacije. Sad kad ulje dodje do usisne grane mesa se samo sa vazduhom i kao takvo ide u cilindar i onda sagoreva. A kako benzina nema, tako nema ni ko da "cisti" usisnu granu pa je ova vec posle 50000km zrela za ciscenje.

Procitaj pa ces videti. . .
https://www.underhoodservice.com/solving-carbon-deposits-direct-fuel-injection-engines/

A evo i kako ciste motore. . .
https://www.maperformance.com/blogs...w-before-and-after-the-results-are-incredible

Vratio je Kawasaki to na 1-2 modela, mislim da je fazon punjaca kao kod mercedesovog kompressora. Po meni nepotrebno.
Neko misli drugačije Mehanički (negde se može pročitati i volumetrijski) kompresor pruža ravnomerniji razvoj snage lišen turbo udara što je za motocikl svakako bezbednije. Mercedes ga koristi na motorima 1800 i 2000 čini mi se.

Svedoci smo činjenice da su mali turbo benzinci značajno ušli u automobilsku industriju i to je već otišlo toliko daleko da kod nekih proizvođača više ne možete kupiti nov auto opremljen običnim atmosferskim motorom. Broj cilindara se smanjuje, pa tako recimo PSA insistira na trocilindarskim motorima dok je na Fiatima sa 0,9 motorom broj cilindara samo 2. Kod nekih proizvođača se pojavljuje i ozloglašeni plivajući zamajac i sve to zvuči užasno komplikovano. Obični majstori sve teže to mogu da isprate, a održavanje u ovlašćenim servisima je papreno skupo. PSA pure tech motor je više puta nagrađivan, ali postoje i žalbe vlasnika na potrošnju ulja kao i na to da u nekim uslovima oni uopšte ne moraju da troše manje goriva nego klasični motori slične snage. Najdrastičniji primer su recimo pokazali Amerikanci nedavno uporedno testirajući novi Silverado sa novim četvorocilindarskim turbo benzincem i starim V8 i ovaj drugi je u gradu potrošio čak i malo manje. Na papiru podaci deluju lepo, ali u praksi nije uvek tako.
Kako se vama čini ova budućnost i da li mislite da su proizvođači u pravu što insistiraju na ovakvim motorima?

glupost...kratkotrajno kao i sve što se danas proizvodi

a amerikanci ne znaju da naprave malolitražni motor...jednostavno ne znaju...nemaju tradiciju u tome....to zna Evropa...tako da su oni loš primer

Eno ode mi Skoda Yeti 1,2 TSI i covek se javio da je odusevljen i kako ide i jedino cekamo da vidimo i kako trosi mada ja znam da je to skroz ok jer sam je i ja vozikao a nisam dosipao gorivo plus ko zna koliko sam je puta upalio i pokazivao i nisam morao da dosipam.
E sad realno sam vise bio za 2.0TDI u tom autu ali vise zbog prodaje jer davno bi bila prodata da je bila dizelas a ovako se vukla poprilicno dugo.

Ne znam, ti reče da ti je Tci trošio 2/3 litre na 15.000, a meni su sva nekadašnja kola trošila više. To da stari motori nisu trošili ulje su bajke. Svi sadašnji motori su bolji i trajniji nego nekadašnji, jedino se nama ne sviđa što im je održavanje skuplje.
Ne bih rekao da su bas bolji i da su trajniji ...komplikovaniji jesu ,pogotovo dizeli ...Bmw motor M52 na primer ili M50 sestak moze da pojede vecinu novijih motora ...to moze da cepa milion kilometara samo da se ne gazi hladan

Ekstremno velike kilometraže su pre svega ostvarivane na automobilima koji su najvećim delom voženi van grada. Računa se da prosečan vozač oko dve trećine kilometraže pređe u gradu. Poređenja velikih i malih motora pitanje koliko imaju smisla. Kod skoro svakog proizvođača se mogu naći primeri da je uvođenje novih motora stvorilo brojne probleme koji su kasnije rešavani.
Kod poređenja sadašnjih i nekadašnjih automobila često se zaboravlja da su današnji mnogo teži, kao i da su opterećeni brojnim ekološkim dodacima koji objektivno guše motor i skraćuju mu vek. Ne treba zaboraviti ni da sad ogromna većina automobila ima klima uređaj koji itekako dodatno opterećuje motor, što nekada nije bilo slučaj.
Hajde sad recimo jedno poređenje istog automobila nekad i sad: recimo Golf 1 i 7. Ovaj drugi je skoro duplo teži, ima sve što samo pomenuo za nove automobile, dok je jedinica bila gola kao pištolj. Pa ipak, svi današnji Golfovi motori uglavnom prelaze više od nekadašnjih. Često se u romantičnim pričama o veteranima zaboravlja činjenica da je bila prava senzacija kad nekadašnji Golfov motor 1,1 ili 1,3 pređe bez otvaranja 100k. Dizeli su išli više, ali opet daleko ispod današnjih.
Sve ti ovo piše čovek koji prosto obožava stare automobile jer su imali neki šmek koji današnji nemaju, ali ako pričamo o trajnosti činjenice stoje tako kako sam naveo. To važi kako za motor tako i za limariju.

Benzin je zakon.. Ne može se dizel porediti ni po čemu sem potrošnje.. Benzin je još uvek najkaloricije gorivo uz koga se izvlači najviše.. Uzmimo fordov 1. 0 od 140ks ili fiatov 1.4 od 170kd ili 1.7 od 235ks ili 2.0 od 280ks da ne uzimamo ovaj od 2.9 od 505ks to su sve cifre koje su ne dostižne za dizele.. I sto se tice složenosti motora tu je dizel daleko komplikovaniji...

Ford Fiesta 8 1.0 EcoBoost 140HP ST-Line Engine Technical Data
Engine type - Number of cylinders :​
I 3
Engine Code :​
-
Fuel type :​
Petrol
Fuel System :​
Direct Injection.
Lubrication :​
null
Engine Alignment :​
Transverse
Engine Position :​
Front
Engine size - Displacement - Engine capacity :​
999 cm3 or 61 cu-in
Bore x Stroke :​
71.9 x 82.0 mm
2.8 x 3.23 inches
Number of valves :​
12 Valves
Aspiration :​
Turbo + Intercooler
Compression Ratio :​
10,0
Maximum power - Output - Horsepower :​
140 PS or 138 bhp or 103 kW @ 6000 rpm
Maximum torque :​
180 Nm or 132 lb.ft @ 1500-5000 rpm
Drive wheels - Traction - Drivetrain :​
FWD
Transmission Gearbox - Number of speeds :​
6 speed Manual
Transmission relations
Clutch Type :​
Dry single disc clutch
Ford Fiesta 8 1.0 EcoBoost 140HP ST-Line Fuel Consumption (Economy), Emissions and Range
Ford Fiesta 8 1.0 EcoBoost 140HP ST-Line Fuel Consumption (Economy), Emissions and Range
Fuel Consumption - Economy - Combined:​
4.5 L/100km
63 mpg UK / 52 mpg US
Fuel Consumption - Economy - Extra Urban:​
3.8 L/100km
74 mpg UK / 62 mpg US
Fuel Consumption - Economy - City:​
5.8 L/100km
49 mpg UK / 41 mpg US
Fuel Tank Capacity :​
42 L
9.2 UK gallons
11.1 US gallons
Range :​
933 Km or 580 miles
CO2 emissions :​
102 g/Km (Ford)

General information | Volkswagen Polo 1.2 (75 Hp) TDI
BrandVolkswagenModel PoloGeneration Polo VModification (Engine) 1.2 (75 Hp) TDI Start of production 2010 year End of production 2014 year Body type Hatchback Seats 5 Doors 5 Performance specs | Volkswagen Polo 1.2 (75 Hp) TDI
Fuel consumption (economy) - urban 4.6 l/100 km51.13 US mpg
61.41 UK mpgFuel consumption (economy) - extra urban 3.3 l/100 km 71.28 US mpg
85.6 UK mpgFuel consumption (economy) - combined 3.8 l/100 km 61.9 US mpg
74.34 UK mpgFuel Type Diesel Acceleration 0 - 100 km/h 13.9 sec Maximum speed 170 km/h 105.63 mphEmission standard EURO V Engine specs | Volkswagen Polo 1.2 (75 Hp) TDI
Power 75 hp @ 4200 rpm. Torque 180 Nm @ 2000 rpm. 132.76 lb.-ft. @ 2000 rpm.Position of engine Front, transversely Engine displacement 1199 cm3 73.17 cu. in.Number of cylinders 3 Position of cylinders Inline Cylinder Bore 79.5 mm 3.13 in.Piston Stroke 80.5 mm 3.17 in.Compression ratio 16.5 Number of valves per cylinder 4 Fuel System Diesel Commonrail

Ili
Volkswagen Arteon 2.0 TDI 190HP Engine Technical Data
Engine type - Number of cylinders :​
I 4
Engine Code :​
-
Fuel type :​
Diesel
Fuel System :​
Common Rail
Engine Alignment :​
Transverse