Mala škola Photoshop-a

evo jedne gluposti od tutorijala ali ko zna mozda nekom bas ovo zatreba...:)

1. File >> New (n X n)
2. Postaviti belu boju za prvu, crnu za drugu
3. Izabrati alatku Gradient tool i povuci liniju kao sto je prikazano na slici
uputstvo002-1.jpg

4. Filter >> Render >> Difference clouds
5. Image >> Adjustment >> Invert ili Ctrl+I
6. Image >> Adjustment >> Levels ili Ctrl+L srednju kvrcicu pomeriti na desno;
dok smo jos u Levels izabrati u padajucem meniju Blue i pomerati srednju kvrcicu ulevo dok se ne dobije zeljeno plavetnilo

i to onda lici na munju...kao...

munja-1.jpg

munja2-1.jpg

Evo jedna lepa opcija koja je dosla sa photoshopom CS.

Image - Adjusments - Shadow Highlight

Sluzi za popravljanje tamnih senki na slici.
JAko zgodno za slike sa mora jer one znaju da obiluju senkama zbog jakog sunca.
NE mogu dati konkretne "cifre" jer je svaka slika primer za sebe ali svako od vas moze lako "drljanjem" po opcijama da sebi napravi najbolji izgled.

Evo primer jedne slike sa foruma fudbal.
Pre

Posle

Kao sto obicno naglasim.
Ovo sam uradio na brzinu (sve skupa 30-tak sekundi) Sa malo vise strpljenja mogu da se dobiju fantasticni rezultati

1. File >> New (n X n)
2. Izabrati crnu boju za prvu, belu za drugu
3. Izabrati Paint bucket tool i povrsinu obojiti u crno
4. Izabrati Elliptical marquee tool i nacrtati pravilan krug na sredini radne povrsine
5. Filter >> Render >> Difference clouds
6. Sa Ctrl+F ponavljati efekat dok se ne dobije zeljeni izgled povrsine planete
7. Filter >> Distort >> Spherize (ammount 100; mode: Normal)
8. Select >> Inverse ili Ctrl + Shift + I
9. Filter >> Blur >> Radial Blur (ammount 100; method: ZOOM; Quality: Good)
10. Pritiskati Ctrl+F dok god se ne dobije zeljena jacina svetlosti iza planete
11. Select >> Deselect
12. Izabrati Gradient tool
13. U Gradient editor-u izabrati tako da se narandzasto-crvena boja pretace u narandzastu ili zutu (s' leva na desno)
objasnjenje002-1.jpg

Podesiti umesto Normal opciju Color Burn (Opacity 100%)
14. Povuci liniju kako vam se najvise svidja ali ipak preporucujem ovako
objasnjenje001-1.jpg

15. Image >> Adjustment >> Brightness/Contrast i povecati kontrast na recimo +50
16. Izaberemo prvu boju za narandzastu
17. Izaberemo Smudge tool (Brush 10; Strenght 48%)
18. "Izvuci" nekoliko "spiceva" koji treba da predstavljaju vulkane ili protuberance

Tacke 16, 17, 18 nisu obavezne

I to onda izgleda ovako:

planeta002-2.jpg

ili....

planeta001-1.jpg

Text u "duborezu" :)

NA kraju ce ispasti ovako :)

1. kreiras novu sliku bele pozadine
2. stavis teksturu drveta na "background"
3. Napises tekst koji zelis
4. Zumiras da bolje vidis i onda obelezis ceo tekst sa Magic Wand Tool-om (selektujes prvo slovo pa pritisnes SHIFT i selektujes ostala
5. klikni na ono "oko" u spisku lejera da nestane da ne bi video lejer sa slovima (ali su ti slova i dalje selektovana)
5. kliknes na background lejer da ti pozadina sa teksturom bude selektovana u lisi lejera (na slici su ti i dalje slova selektovana)
6. pritisnes CTRL + C da kopiras i onda CTRL + V da pastujes tekst jedan na drugi.
7. Image > Adjustmets > Brightness/Contrast
8. Podesis Brightness skroz levo da slova "potamne"
9. Desni klik na novoubaceni lejer (ovaj koji je pastovan) i u meniju biras Blending Options
10. podesis ovako

I kliknes OK

I to je to ;)

VAZNA NAPOMENA. MOJ TEKST NE DELUJE PRETERANO REALISTICNO JER SAM IZABRAO KLASICAN FONT ARIAL DA BI BOLJE VIDEO STA SE RADILO. ZA PRAVI EFEKAT SE UZIMA NEKI "KRIVUDAVI" FONT, NA PRIMER COMIC SANS I SLICNO.

Evo kako to izgleda kad se ozbiljnije radi

Ako hoces da "rezes" u kamenu malo je komplikovanije ali i to mogu da objasnim ;)

Hmm.. Kako da obeležim neku boju na nekom lejeru da samo ona bude 100% transparentna?
Znači ne one igre sa opacity, jer mi treba da sve ostalo na lejeru ostane kako jeste, neprovidno.
U nekim jeftinim (openoffice) drawerima je to bilo "na izvol'te", u CS2 nikako da ga nađem...

Hmm.. Kako da obeležim neku boju na nekom lejeru da samo ona bude 100% transparentna?
Znači ne one igre sa opacity, jer mi treba da sve ostalo na lejeru ostane kako jeste, neprovidno.
U nekim jeftinim (openoffice) drawerima je to bilo "na izvol'te", u CS2 nikako da ga nađem...

Upotrebi makar malo mastu. Ne moras sve na forumu da procitas. Vrlo prosta stvar...
Upotrebom par osnovnih alatki uz malo maste za dva minuta mozes da dobijes zeljeni rezultat. Meni trenutno na um padaju bar 4 do 5 nacina...

Pa što mi ne reče bar jedan od ta "4-5"?

Početnik sam u PSH, a kao što vidiš iz mog pitanja, nije da baš ništa nisam pokušao pa tražim "na izvol'te".
Upotrebio sam dovoljno mašte i nisam ništa uspeo.

Može li bez "znam, ali neću da ti kažem" nastupa?

Pa što mi ne reče bar jedan od ta "4-5"?

Početnik sam u PSH, a kao što vidiš iz mog pitanja, nije da baš ništa nisam pokušao pa tražim "na izvol'te".
Upotrebio sam dovoljno mašte i nisam ništa uspeo.

Može li bez "znam, ali neću da ti kažem" nastupa?

... Zavisi od slike... Zbog toga ti i nisam rekao ne iz nekog drugog razloga .. Ako nema mnogo detalja na toj slici u boji koju zelish da izvucesh jednostavno selektuj sve te detalje i dodaj ih na novi lejer. Zasebno ces moci da kontrolises slike a zasebno tu boju koju zelish ... Poshalji mi ako hoces na mail sliku pa cu ako imam vremena da ti to uradim na naki od nacina uz uputstvo kako sam dosao do cilja da bi i ti zano za ubuduce. ( da te "naucim da pecas..." ). Ugl. to ne bi trebalo da predstavlja cveci problem. Samo mi tacno i precizno napisi sta zelish.
mail je scele_angellucifer@yahoo.com ... ako nema na profilu.

Nemam konkretnu sliku u vidu,ali da probam da opišem šta sam zamislio..
Recimo da lejer ima puno detalja, i da ima 30-tak sitnih,nepravilnih površina koje šelim da "obrišem".

Zamisli sliku fudbalskog tima pred utakmicu. Neki stoje,neki kleče,svi imaju na primer crvene dresove i bele šortseve.
Okolo njih je teren, trava- znači zelena boja. U pozadini tribine...

Recimo da želim da svaka crvena tačka dresova postane providna - "obrisana" i da se vidi background layer.
Mrsko mi je da svaki dres ručno "brišem"

Pre dve-tri godine sam se zezao u open office draw-u i tamo sam imao komandu "eyedropper" - "pipetom" kliknem na boju koju želim da promenim u neku drugu (pa i "providnu"-transparentnu),podesim slajder "tolerancije" za nijanse i to je sve.
Naravno, ova funkcija nije bila savršena. Neke ćoškove i prelaze sam morao malo ručno da odradim, ali ipak je korisna.

Photoshop mozes celog ziovota da ucis. meni je on hobi. JA se bavim drugim stvarima ali mi je rad u photoshopu uvek bio zanimljiv.

Jasta.........svaki dan moze nesto nowo da se nauci.....
Sad ja kapiram zasto ti onako dobro sredjujes slike
Pa zato sto ti je photoshop hobi........
Ih lako mi je za tebe........I meni je on zanimljiv....
Ali mi rijetko kad slika dobro ispadne.....

PHOTOSHOP TUTORIJALI
beli zubi

Ovo je jedan jednostavan način, uz malo preciznosti koja je potrebna, da sebi ili bilo kome drugom izbjelite zube. Za primjenu ovoga potrebno je koristiti Quick Mask Mode. Na slici ćete moći vidjeti gdje se mala ikonica za nju točno nalazi.

Ako nikad niste prije koristili Quick Mask Mode, to je zapravo jedan od načina kako da selektujete određeni dio slike; samo što ovdje koristite Brush Tool da selektujete određene dijelove i kada se vratite u Standard Mode vidjet ćete točno vašu selekciju. Pa, počnimo!

Korak 1:
Otvorite vašu ili nečiju drugu sliku gdje se vide vaši zubi. Za ovaj tutorijal sam odabrao sliku gdje jasno vidimo zube.

Ne možemo reći za ove zube da nisu bijeli, međutim kada vidite da ih se još može pobijeliti, imat ćete sliku zubi baš onakvih, bijelih, kakve vidite na reklamama. Zatim, napravite duplikat originalnog Layera. I sada, odaberite taj duplikat.

Korak 2:
Uzmite Brush Tool; neka vam je Foreground Color crna, a Background boja bijela. Prebacite se u Quick Mask Mode. Polako, pažljivo i precizno počnite prelaziti svojim Brushem preko zubi – vidjet ćete da za sobom ostavlja boju, ali to nema nikakve veze jer je to u biti selekcija koju pravite. Pazite da obuhvatite sve zube. Znači, evo kako bi to na kraju izgledalo:

Nakon što ste prešli Brushem preko svih zuba, uprite tipku Q kako biste se vratili u Standard Mode, a zatim uprite tipku M. Međutim, ovo još nije naša selekcija. Da bismo imali pravu selekciju zubi, uprite Shift + Ctrl + I! I sada na završni i glavni korak...

Korak 3:
Duplikat originalnog Layera je i dalje selektiran. Uprite Ctrl + L. Trebao bi vam se pokazati ovaj prozorčić:

Ova zaokružena strelica će nam poslužiti za izbjeljivanje ovih zuba. Polako je vucite prema lijevo i trebali biste primijetiti kako se zubi postupno izbjeljuju. Naravno, nemojte ići do kraja, to ipak već neće biti ono na što smo ciljali. I to je to! Evo mog krajnjeg rezultata...

ps. ja se ubih zadnjih dve-tri nedelje oko trazenja tutorijalai sl.

Poslednja izmena:
Nadam se da nisam molbu postavio na pogresno mesto, ako jesam izvinjavam se.

Zanima me kako se izvodi retusiranje kao sto je na ovoj slici (da li neko moze da me usmeri na neki tutuoriajl ili da mi ukratko objasni, ako je uopste moguce ukratko).

86150871bpqbsxgzcrw6448fu4.jpg

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Nadam se da nisam molbu postavio na pogresno mesto, ako jesam izvinjavam se.

Zanima me kako se izvodi retusiranje kao sto je na ovoj slici (da li neko moze da me usmeri na neki tutuoriajl ili da mi ukratko objasni, ako je uopste moguce ukratko).

86150871bpqbsxgzcrw6448fu4.jpg

Hvala unapred.

na samoj slici ti je ime foruma na kome ces naci puno tutorijala u vezi photoshopa

Back