Mala pomoc

Narmer

Primećen član
Poruka
632
Evropski kolonizatori su prilikom stupanja na severno-americko tle zatekli indijanska plemena. Po nacinu zivota, ekonomiji, tehnologiji, religiji indijansko drustvo je :

-Paleolitsko drustvo

-Mezolitsko drustvo

-Neolitsko drustvo

hvala unapred

Evropski kolonizatori su prilikom stupanja na severno-americko tle zatekli indijanska plemena. Po nacinu zivota, ekonomiji, tehnologiji, religiji indijansko drustvo je :

-Paleolitsko drustvo

-Mezolitsko drustvo

-Neolitsko drustvo

hvala unapred

razmisljao sam jedno vreme o tome i moje licno misljenje je da je njihovo drustvo bilo na visem drustvenom stupnju nego li danasnje drustvo.Zvuci malo blesavo ali po nacinu zivota, ekonomiji, tehnologiji, religiji najvise me podsecaju na komunu.Bukvalno receno nacin njihovog materijalnog zivota nije odredjivao proces duhovnog i politickog zivota.Svi za jednog jedan za sve.Jedna porodica,jedno pleme,jedna dusa.

Ja imam svoje misljenje, cak sam usao u raspravu sa profesorom koji mi je rekao da "moju tezu ne bi uvazio nijedan naucnik". medjutim ne bih jos nista da pricam, voleo bih da cujem bar nekoliko misljenja...

Samsung plasma tv...

hajde ovako:

Karakteristike Paleolita :
-Kameno orudje
-Lovacko - sakupljacka privreda
-Postojanje kulta predaka
-Umetnost

Mezolit (epipaleolit/protoneolit):
-Lovacko-sakupljacka privreda
-mobilne zajednice
-mreza razmene (sirovine, ideje, informacije,egzogamija)
-suzena teritorija delovanja kulturne grupe tj. kontrola pojedinih teritorija, polaganje ekskluzivnog prava na resurse u toj teritoriji, strategija u iscrpljivanju vitalnih prirodnih resursa
-kult predaka
-pocetak kultivisanja i domestikacije biljaka i zivotinja
- Odsustvo umetnosti, za razliku od paleolita
-nove tehnologije u obradi kamena - fleksibilnost i specijalizacija

-Neolit
-samostalna proizvodnja hrane postaje dominantna strategija opstanka, lovacko - sakupljacke zajednice postaju zemljoradnicko-stocarske zajednice i to je jedino samostalno obelezje neolita sve ostalo je nasledje paleolita i mezolita. Taj napredak dalje podstice stalna naselja, porast populacije, novu tehnologiju

Severno americki indijanci :
-Kameno orudje
-Lovacko-sakupljacka privreda
-Kult predaka
-Umetnost
-mreza razmene i egzogamija
-nema polaganja prava na odredjene teritorije u ekonomskom smislu s' obzirom da se u skladu sa prirodnim zakonima koje su indijanci pratili nije pojavio pritisak na resurse, nije bilo pretnje da se resursi iscrpe ali postoji "pravo" na odredjenu teritoriju u skladu sa kultom predaka.

Dakle sta mislite ? Po mom misljenju mogli bi ih svrstati u paleolitsko drustvo sa odredjenim primesama mezolita ili bolje receno epipaleolita.U principu od mezolita ih odvaja samo umetnost ... Nazalost tu tezu mi ne bi potvrdio nijedan naucnik ali ovo nije naucni rad, zanima me da li se jos neko bavio ovom temom i sta misli o svemu tome.

@Mile Dragic
Zao mi je neolit nije tacan odgovor. Vise srece iduci put :)

pozdrav svima

@de_paganini_XIV

Duhovno jesu bili na visem stupnju nego danasnje drustvo. medjutim ne verujem da su svi bili jednaki. i tada su postojali pametni i glupi, brzi i spori, sposobni i nesposobni ali upravo taj odnos prema prirodi gde su se odnosili prema njoj kao prema svojoj majci je sprecio vece gomilanje resursa, koncentrisanje moci pojedinaca i eventualno sirenje te moci. Danasnje drustvo ima naprednije sve ostalo, pa sad ko se kakvim parametrima vodi u ocenjivanju drustva.... Evo ja sam izneo karakteristike sva tri kamena doba i karakteristike indijanskog drustva pa probaj da povuces paralele....
pozzz

Eto toliko ....da mi ni jedan naucnik ne bi odobrio tezu.... hteo da me obori zbog "bogohuljenja" i onda sam se ubacio u raspravu. bilo je to pre 2 godine ali se dobro secam, uglavnom sam ja postavljao pitanja u toj raspravi a on je potvrdjivao :

-"Da li ste vi napisali da paleolit ne mozemo odrediti hronoloski vec ga pratimo od teritorije do teritorije "
"da. "
time sam zeleo da pokazem da je nebitno sto su evropljani njih zatekli u 16-om veku a paleolit se u evropi,na istoku i u J. Americi javlja od ono 2,6/2,3 miliona- 10, 000 pne zavisno od teritorije do teritorije.

-"da li je njihova privreda bila izrazito lovacko-sakupljacka"
"da. "

-"Nisu obradjivali zemlju dakle ?"
"ne"

-"Da li su koristili samo kameno i kostano orudje "
"da"

-"Kult predaka posebno umetnost je izrazito obelezje paleolita"
"da"

-"Indijanci su pripitomili samo zivotinje koje nisu imale presudan uticaj na opstanak vrste tako da tu ne mozemo govoriti o neolitu"
"da"

Na kraju sam zakljucio da je ocigledno da su indijanci paleolitsko/ epipaleolitsko drustvo. on se nasmejao i rekao : "kolega kazem vam opet, to vam ne bi uvazio ni jedan naucnik. ali vidi se da ste vi razmisljali o tome tako da vas necu oboriti...."
I to je bilo to, meni je ovo bilo ocigledno a nisam drzao tog profesora za debila koji samo ponavlja tudje reci i aminuje tudje teze. medjutim, on mi nije ponudio nijedan valjani argument vec je samo ponavljao jedno te isto... ni meni nije bilo nista jasno....

A jesi li procitao nesto od tih naucnika zbog kojih ispadas jeretik?

Da li si dobro upoznat i sa razvitkom kultura paleolita,mezolita,neolita i u Evropi,da li te i one zanimaju?

Imao sam ispit "arheologija paleolita, mezolita i neolita" kod istog profesora, trebao bih da se podsetim malo ali generalno jesam upoznat. Ne zanimaju me toliko, jer sve te kulture u evropi i bliskom istoku traju do pojave metalurgije i obrade metala. Halkolit - bakarno doba me vec ne zanima...tada se javljaju efikasna orudja ali i oruzija. tada se javljaju prvi organizovani pljackaski pohodi, metal postaje prestizan resurs itd. Mene je zanimalo kako su Indijanci uspeli da odrze "neolitsku idilu" tj u njihovom slucaju "paleolitsku idilu" ...
Nisu dovoljno evoluirali te nisu poceli da se tamane medjusobno ? da li je sistematska borba unutar vrste evolucijski korak napred ili nazad ?

Pojavom metala dolazi do razmaha trgovine, raslojavanja unutar srodnih grupa na klase bogacenjem jednih i siromasenjem drugih,izdvaja se vladajuca klasa bogatih ratnika...kod Indijanaca nema te vazne karike,nema otkrica metala...

Borba je bila neminovnost,pricati drugacije znaci neistorijski razmisljati...

Slazem se sa tobom donekle.severno-americki kontinent je sadrzao preobilje rudnih bogatstava tako da sam sklon objasnjenju da je doktrina tipa "uzimamo od prirode samo onoliko koliko nam treba" igrala presudnu ulogu. Ako nastavim da se bavim ovim problemom potrazicu tragove metalurgije kod indijanaca, mozda su neke kulture i otkrile metal. Inace ta teza da je metal najvaznija karika nije univerzalna jer recimo u egiptu sukobi pocinju i pre pojave metala, oni su se fino tamanili uz pomoc kamenih buzdovana i nozeva.U to vreme prestizni resursi su bili lapis-lazuli, kauri skoljke, malahit, ulje, so....

samo te civilizacije juzne amerike vise prate evropsku formulu a to je "sila vlada" tako da ih ne bih mesao mnogo sa severnom amerikom.
Tolteci pak koji su izmedju jednih i drugih su najbolji u svakom smislu ali moguce je da oni nikada nisu postojali i da je to nesto slicno Platonovoj "zlatnoj Atlantidi" ....mada toltecko ucenje se odrzalo i njihove doktrine su pracene kroz mnoga plemena i dosta se govorilo o njima. ako neko zna nesto vise o Toltecima neka postuje....

Imali smo, za vreme vincanske kulture, do dolaska konjanika iz ruskih stepa koji su se sjurili sve do Grcke...na to ukazuju serije "knezevskih grobova" sa oruzijem kao grobnim prilozima...inace poslednja etapa vincanske kulture pokazuje da su Vincanci spoznali tajnu obrade metala - lokalitet Rudna Glava...pitam se sta bi se desilo da su imali malo vise vremena na raspolaganju :)

E,da,slazem se za Vincance,na njih sam mislio!Sto se tice konjanika iz ruske stepe,za koje mnogi tvrde da je u pitanju prvi talas Indoevropljana,nije mi jasno to sto nema vise tih "knezevskih grobova"...njih je srazmerno malo uticaju koji su ostvarili...ja znam za takve kurgane u selima Rogojevac i Bare,izmedju Kragujevca i Arandjelovca...da li ti znas za jos neki u Srbiji?I uopste,malo ih je u Evropi,a gotovo svi pricamo Indoevropskim jezicima...

Uzgred,Vincanci nisu docekali ni te konjanike,vec su se nekoliko vekova pre toga raspali i nestali pod uticajem eneolitskih kultura Balkana i Panonske nizije...meni je narocito interesantna kultura Bubanj-Hum,ciji pripadnici nisu gajili konje...

E,sada...ono sto me interesuje,a sto je bilo teze naci-kakva se pomeranja i inovacije u religiji desavaju na prelasku iz neolita u eneolit...da li mozda znas nesto vise o tome?

Back