Mala desna 'martinka'?!

Ljudi, šta vam je, zapamtite ovo, ja sam izmerio svoje stopalo još pre par decenija i odavno je 27 cm. I to se ne menja kad prestane noga da raste. Po tome se vodim za svaku obuću. Uglavnom pripada broju 42.5 = 27 cm. Negde je kalup drugačiji pa bude broj 43. Ali uvek 27 cm.
Stavite stopalo na papir pa obeležite olovkom gde je vrh palca i vrh pete i izmerite. Nemojte nikad na primer 26.5 u mom slučaju. Uvek veće nego manje, 27.5. Bolje da stegneš pertle nego da udara. Najbolje isti broj uvek.
Ako ne piše na cipeli ili patici cm onda izmerite uložak ako može da se izvadi. Ili na internetu proverite tabelu veličina za tu firmu ili marku.
Negde ima za moj broj ili 26.7 ili 27.3. Pa ako baš moram tu obuću onda ću kupiti malo veće.
Nadam se da će nekome ovo pomoći ako nije znao.

Poslednja izmena:
Ljudi, šta vam je, zapamtite ovo, ja sam izmerio svoje stopalo još pre par decenija i odavno je 27 cm. I to se ne menja kad prestane noga da raste. Po tome se vodim za svaku obuću. Uglavnom pripada broju 42.5 = 27 cm. Negde je kalup drugačiji pa bude broj 43. Ali uvek 27 cm.
Stavite stopalo na papir pa obeležite olovkom gde je vrh palca i vrh pete i izmerite. Nemojte nikad na primer 26.5 u mom slučaju. Uvek veće nego manje, 27.5. Stegneš pertle nego da udara. Najbolje isti broj uvek.
Ako ne piše na cipeli ili patici cm onda izmerite uložak ako može da se izvadi. Ili na internetu proverite tabelu veličina za tu firmu ili marku.
Negde ima za moj broj ili 26.7 ili 27.3. Pa ako baš moram tu obuću onda ću kupiti malo veće.
Nadam se da će nekome ovo pomoći ako nije znao.
Ja nisam znala, hvala :)
A jesmo razvukli temu 🤣

Ja nisam znala, hvala :)
A jesmo razvukli temu 🤣
Jedino da znaš da kod nas uglavnom ne prodaju širinu obuće, uvek nešto srednje širine, nikad usko ili preširoko, valjda se to obeležava slovima kao D na primer za široko, tako nešto. Negde i piše, valjda je uvek B, lupam. Ne isplati se kad je malo tržište. Ovo je slika merenja za dužinu.

1000363935.png

pollino%20du%C5%BEina%20gazi%C5%A1ta.png

Uputstvo za merenje dužine gazišta​

Sve što vam je potrebno jeste:

1. Papir (veći od stopala)
  2. Olovka
  3. Lenjir

Stojeći stanite na papir i olovkom obeležite ivice oba stopala (dužine gazišta se mogu razlikovati).

Nakon toga uzmite lenjir i izmerite rastojanje između najviše tačke prstiju i pete.

Na izmerenu dužinu stopala dodajte 0,5 cm kako bi stopalo imalo dovoljno prostora za pravilan razvoj. Ukoliko je postava od krzna, na izmerenu dužinu stopala dodajte samo 1 cm.

To su i uputstva ortopeda, koliko se secam, a secam se.

Bitno je pravilno drzati olovku kod merenja, posebno napred-kod prstiju.

Mada retko ce ko od odraslih ovo da radi, ovo se vise praktikuje kod kupovine obuce za manju decu.

To su i uputstva ortopeda, koliko se secam, a secam se.

Bitno je pravilno drzati olovku kod merenja, posebno napred-kod prstiju.

Mada retko ce ko od odraslih ovo da radi, ovo se vise praktikuje kod kupovine obuce za manju decu.
Znači za odrasle ne dodavati ni jedan milimetar. Ako postoji tačna dužina unutrašnjeg gazišta kao i stopalo. Koliko god da su čarape debele. :) Uvek mora da se razgazi obuća.
Zato nisam stavljao tu sliku.

pollino%20du%C5%BEina%20gazi%C5%A1ta.png

Uputstvo za merenje dužine gazišta​

Sve što vam je potrebno jeste:

1. Papir (veći od stopala)
  2. Olovka
  3. Lenjir

Stojeći stanite na papir i olovkom obeležite ivice oba stopala (dužine gazišta se mogu razlikovati).

Nakon toga uzmite lenjir i izmerite rastojanje između najviše tačke prstiju i pete.

Na izmerenu dužinu stopala dodajte 0,5 cm kako bi stopalo imalo dovoljno prostora za pravilan razvoj. Ukoliko je postava od krzna, na izmerenu dužinu stopala dodajte samo 1 cm.
1 cm viška za stopalo je kao jedan metar. To nije samo nego ogromno. I 0.5 je previše. Ne postoje mere za džabe.

Znači za odrasle ne dodavati ni jedan milimetar. Ako postoji tačna dužina unutrašnjeg gazišta kao i stopalo. Koliko god da su čarape debele. :) Uvek mora da se razgazi obuća.
Zato nisam stavljao tu sliku.
Uputstvo vazi i za odrasle i decu. Nije pametno deci kupovati vecu obucu.
Razumem da to ljudi rade iz finansijskih razloga, ali nije dobro za pravilan razvoj decjeg stopala.

Ej, sad sam došla od obućara. Može da produži.
Može i da proširi.
Da dođem za nedelju dana, pa, videćemo :)
Optimista sam.

P.S. primetila sam da dužina i kod patika čak ne igra toliku ulogu koliko nagib (ne znam kako drugačije da objasnim), ako je pozadi đon 5-6 cm a u vrhu 2cm, udaraće prsti i ako je obuća taman.

Juče kupim 'martinke' i leva mi ok, desna mi mala, palac najviše stradao
:lol:
I šta sad?
Doduše, prepešačila sam grad uzduž i popreko, možda se odmore prsti?

Nije mi prvi put da kupujem 'martinke' , još uvek imam i stare, nikad se nisu 'razgazile'.
Ali ovo je jedan prst u pitanju ...samo da neko ne napiše "odseci prst' i slično
:mrgreen:
Nije neobicno da je jedno stopalo minimalno vece od drugog.
Ima i onog da jednu cipelu isprobavaju u radnji, pa se malo prosiri, pa se cini da je druga manja.
Probaj da ih nosis po kuci mozda pomogne. Neka se i 1mm pomeri, vec ce ti biti lakse.
Imas i one opcije mazanja kremom za ruke ili lice i guranja papira u tu cipelu :D
Tako se kao malo razgaze, a ne ostetis ih. Ako su kozne jos im ta krema dobro dodje.

Ne mogu, "testirala" sam ih, kako rekoh, puno sam pešačila. Više nisu nove.
Jedino da prežalim novac i sledeći put da pazim...

P.S. nemam ja mnogo obuće, patike, martinke, papuče i tačka.

Već sam i zaboravila kako se kupuje obuća jbte, ali ja imam problem i ako uzmem pola broja veće - tad me "štipa" za prevoj kako gazim ili ako kupim manje, ispadoše cipele za pokazivanje a nisam tip ličnosti "vidi, firmiranoooo"
1. ubaci razgazivac obuce (ono drveno umetnuce)
2. omeksivac za ves iznutra pa malo opet pola grada ili opet 1
3. ne znam, ili se jos nisam setio jos - a da evo setio sam se - odneses kod obucara da ti je malo razvuce na masinu

Back