Makron: Putin ne želi mir za Ukrajinu, već kapitulaciju

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
90.931

Makron: Putin ne želi mir za Ukrajinu, već kapitulaciju​

Svet Autor: Vojislav Milovančević 17. avg 202520:27
1663700920-h_57940494-750x476.jpg
Emanuel Markon Foto:EPA-EFE/JASON SZENES
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne želi mir" već "kapitulaciju" Ukrajine, u izjavi posle video poziva sa predstavnicima takozvane "koalicije voljnih" saveznika Kijeva.

„Da li mislim da predsednik Putin želi mir? Ako hoćete moje intimno ubeđenje, ne. On hoće kapitulaciju Ukrajine, to je predložio“, rekao je francuski šef države i dodao da on hoće „snažan, trajan mir, odnosno mir koji poštuje međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja“.

Makron je ocenio nasuprot tome da američki predsednik Donald Tramp traži mir između Rusije i Ukrajine.

Uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sutra u Vašingtonu, kome će prisustvovati i Makron i nekoliko evropskih zvaničnika, Makron je rekao da je njihova želja da predstave ujedinjeni front Evropljana i Ukrajinaca, i da zatraže od Amerikanaca da kažu „do koje tačke“ su spremni da doprinesu garancijama bezbednosti koje će biti ponuđene Ukrajini u mirovnom sporazumu.

„Ne može biti teritorijalnih pregovora o Ukrajini bez Ukrajinaca“ i, kako je dodao, isto tako „ne može biti razgovora o bezbednosti Evropljana bez njih“.

On je zatražio da Evropljani budu pozvani na buduće samite o Ukrajini.

Pitanje bezbednosnih garancija za Ukrajinu je u centru izrade mogućeg mirovnog sporazuma, a cilj je da se time odvrati Rusija od novog napada na Ukrajinu.

Makron je obazrivo reagovao na mogućnost koju je predložio Donald Tramp da Ukrajina dobije zaštitu sličnu zemalja NATO, ali da ne postane članica Atlantskog saveza.

„Mislim da jedan teoretski paragraf nije dovoljan. Pitanje je suština“, rekao je Makron.

„Kako kolektivno da osiguramo da se poštuje međunarodni poredak i da je bezbednost svih nas zaštićena, zato što se radi o bezbednosti Evropljana i Francuske“, rekao je Maron iz svoje letnje rezidencije u tvrđavi Breganson, na jugoistoku Francuske, posle dvosatnog sastanka sa predstavnicima „koalicije voljnih“.

Makron je rekao da Evropljani sutra idu u Vašington ne samo da bi pratili ukrajinskog predsednika, već da brane interese Evropljana.

https://nova.rs/vesti/svet/makron-putin-ne-zeli-mir-za-ukrajinu-vec-kapitulaciju/

Nema mira što bi MJK napisao. EU je rešena da rat potraje.

EU zeli rat sa Rusijom do istrebljenja . Sopstvenog.

Tramp ce uskoro oprati ruke i kazati ja sam pokusao sve sto mogu da dodje do mira, EU i Ukrajina ne zele i ja se izvlacim iz tog rata. Putin mu je dao castan izlaz da ispadne baja i to je to. Rat se nastavlja da istrebljenja i kapitulacije ili EU ili Rusije.
Bitno da RF ne vodi trodnevnu svo do svog istrebljenja.

Gotovi ste bajo moj.

Samo totalne budale ratuju protiv Rusije. Pametni se dogovore sa Rusima i uzivaju. Vi ste hteli rat zato cete proci kao Hitler.
Ko ratuje protiv Rusije tacno? Da li se dronira svakodnevno teritorija Amerike i EU i ginu li svakodnevno americki i evropski vojnici kao sto je slucaj sa RF? Manje citaj Sputnjik, bolje brani Acu Srbina koji uskoro pada.

Znači EU je rešena da rat potraje, a nije Putin? ;)

Stalno se prećutkuje da se "završetkom rata" u Putinovom rečniku podrazumeva samo jedno: kapitulacija Ukrajine. To, naravno, nije opcija ni za same Ukrajince ni za EU. Nuđeno mu je kompromisno rešenje: deo teritorija za ozbiljne bezbednosne garancije da neće biti daljih napada. To bi bio fer izlaz, ali problem je što Putin neće ništa osim potpune pobede i širenja uticaja.

Otuda i nastaje iluzija da "Evropa hoće rat" dok u stvari, Evropa i Ukrajina samo ne pristaju na bezuslovnu predaju. To je ogromna razlika.

Što se Trampa tiče, on jeste ušao u celu priču, ali na prilično trapav način. Njega zanima da što pre zatvori dosije, da ispadne mirotvorac i možda ugrabi Nobelovu nagradu a ne da napravi stabilno rešenje. Ušao je u pregovore iz loše pozicije, prvo je obustavio pomoć Ukrajini i time Putinu dao prostora da paradira kao da ima prednost, a onda ostavlja utisak nekog kome se žuri i ko bi sve to "na brzinu" otaljio. To sve Putin naravno koristi.

I zato, paradoksalno, njegova intervencija više pravi štetu nego korist. Putin je strateški igrač na dugi rok, a Tramp je populista koji gleda samo sledeći naslov u novinama. U takvim okolnostima, bolje da nije ni pomagao. Videćemo šta će biti iza ovog sastanka "zapadnih saveznika". Posle Putinovog odbijanja mira na nekim kompromisnim osnovama, i dalje nismo videli koji će konkretan odgovor zapadne strane biti.

Makron: Putin ne želi mir za Ukrajinu, već kapitulaciju​

Svet Autor: Vojislav Milovančević 17. avg 202520:27
1663700920-h_57940494-750x476.jpg
Emanuel Markon Foto:EPA-EFE/JASON SZENES
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da njegov ruski kolega Vladimir Putin "ne želi mir" već "kapitulaciju" Ukrajine, u izjavi posle video poziva sa predstavnicima takozvane "koalicije voljnih" saveznika Kijeva.

„Da li mislim da predsednik Putin želi mir? Ako hoćete moje intimno ubeđenje, ne. On hoće kapitulaciju Ukrajine, to je predložio“, rekao je francuski šef države i dodao da on hoće „snažan, trajan mir, odnosno mir koji poštuje međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja“.

Makron je ocenio nasuprot tome da američki predsednik Donald Tramp traži mir između Rusije i Ukrajine.

Uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sutra u Vašingtonu, kome će prisustvovati i Makron i nekoliko evropskih zvaničnika, Makron je rekao da je njihova želja da predstave ujedinjeni front Evropljana i Ukrajinaca, i da zatraže od Amerikanaca da kažu „do koje tačke“ su spremni da doprinesu garancijama bezbednosti koje će biti ponuđene Ukrajini u mirovnom sporazumu.

„Ne može biti teritorijalnih pregovora o Ukrajini bez Ukrajinaca“ i, kako je dodao, isto tako „ne može biti razgovora o bezbednosti Evropljana bez njih“.

On je zatražio da Evropljani budu pozvani na buduće samite o Ukrajini.

Pitanje bezbednosnih garancija za Ukrajinu je u centru izrade mogućeg mirovnog sporazuma, a cilj je da se time odvrati Rusija od novog napada na Ukrajinu.

Makron je obazrivo reagovao na mogućnost koju je predložio Donald Tramp da Ukrajina dobije zaštitu sličnu zemalja NATO, ali da ne postane članica Atlantskog saveza.

„Mislim da jedan teoretski paragraf nije dovoljan. Pitanje je suština“, rekao je Makron.

„Kako kolektivno da osiguramo da se poštuje međunarodni poredak i da je bezbednost svih nas zaštićena, zato što se radi o bezbednosti Evropljana i Francuske“, rekao je Maron iz svoje letnje rezidencije u tvrđavi Breganson, na jugoistoku Francuske, posle dvosatnog sastanka sa predstavnicima „koalicije voljnih“.

Makron je rekao da Evropljani sutra idu u Vašington ne samo da bi pratili ukrajinskog predsednika, već da brane interese Evropljana.

https://nova.rs/vesti/svet/makron-putin-ne-zeli-mir-za-ukrajinu-vec-kapitulaciju/

neki kazu za par godina gradanski rat u francuskoj

Back