Makijavelista

Zar u udzbeniku za filozofiju (ili sociologiju?) gimnazije ne pise da Makijaveli NIJE rekao da "Cilj opravdava sredstva" i da to sto propaganda...to nije istina :D Ozb, secam se, pisalo je da su kriticari to izmuvali i preformulisali u taj oblik... a da original ide valjda da za odredjene ciljeve treba birate odgovarajuca sredstva?! Nemam vise knjigu pa da proverim, ali zna neko sigurno.

Pretpostavljam da je, u ovom slučaju, verodostojnost citata kroz istorijsku vizuru, manje bitna.

U kojim slučajevima? Zavisi koliko mi je stalo. Do cilja, i osoba preko kojih/putem kojih treba do cilja doći.

Neke ne bih u tu svrhu upotrebila nikada. Za neke me baš briga.

Kojim sredstvima? Mislim da sam (još uvek) preterano moralna za takve odgovore. :mrgreen:

U kojim slucajevima ste makijavelista, odnosno ne birate sredstva da dodjete do cilja? :zper:
Читао сам Макијавелија, и он ово није рекао. Чак је лично био велики противник опортунистичког погледа на свет, али су се сви ухватили Владаоца ко пијан плота.

Možda on to nije verovao lično ali je tako savetovao svoje političke zaštitnike.
Ово ''саветовао заштитнике'' је погрешно, милански војвода се згрозио над наводном неморалношћу Владаоца.
Међутим, ко год да је читао, максима није да циљ оправдава средства. У делу је изложено шта се мора учинити да би се дошло до циља, али се апсолутно нигде не улази у вредносну дискусију- Макијавели систематски излаже до чега доводи какав поступак, сугеришући неопходност али не и моралну оправданост. То оставља ономе на коме је одлука.

Makijevelizam radja tehnokrate i bezlicne likove, koji svoj ventil obicno traze u drugima, to je moje shvatanje.
Ja sam uvek bio odisejski tip coveka, lutalica, boem, covek koga ne drzi mesto i vreme, u stalnom pokretu, romantik.

Upravo tako. Makijaveli sugerise amoralno ponasanje kao sustinu opstanka s'obzirom na iskvarenu ljudsku prirodu. Italija je u njegovo vreme bila rasparcana na medjusobno zaracene drzave. Njegov san je bio da je ujedini, a upravo je on taj koji je sopstvenim ocima sagledavao kako se vlast zverski dobija, odrzava i gubi. U svakom slucaju je smatrao da je amoralno ponasanje neophodno. Zalagao se za lazi, obmanu, skrtost, ne drzanje date reci prvom prilikom kada licna korist iscezne, svakodnevno jacanje radi spremnosti i prilagodjavanja neocekivanom, strahopostovanje, cak i plansko izazivanje konflikta radi povecanja sopstvenog ugleda. Izneo je i dosta surovih istina, npr. da te juce vole, a za*ebu te danas, da ljudi za vreme zatisja ne misle na buru, pre svega je izneo ono sitno u ljudima sto je prisutno kod vecine, samo ne zelimo to da priznamo.

odnosno ne birate sredstva da dodjete do cilja? :zper:

Da se nadovežem na samu sebe. :mrgreen:

Pretpostavljam da je, u ovom slučaju, verodostojnost citata kroz istorijsku vizuru, manje bitna.

U kojim slučajevima? Zavisi koliko mi je stalo. Do cilja, i osoba preko kojih/putem kojih treba do cilja doći.

Neke ne bih u tu svrhu upotrebila nikada. Za neke me baš briga.

Kojim sredstvima? Mislim da sam (još uvek) preterano moralna za takve odgovore.

Zapravo, vrlo često. Sam mi posao takav. :mrgreen:

S druge strane, to ne biram sredstva, ne uzimam bukvalno. Mislim, ne idem okolo i ne ubijam ljude zato da bih do nečeg došla.

U ovom kontekstu, meni u tu svrhu služi manipulacija, i, naravno, laganje. (Kud mi baš sad zapade ova tema, tako mi Odina Jednookog. :zcepanje:) Nebitno, nema veze s temom. Ovom. :mrgreen:

Ono što želim da kažem, jeste da nemam nikakav problem ni sa jednom od te dve pobrojane stvari. Ako je to jedini, ili najbrži, ili najefikasniji način da nešto postignem; ja ću to, naravno, (u)raditi. U kojim slučajevima? Pa, zavisi od slučaja. :mrgreen:

Ono, preterano moralna za takve odgovore, značilo je samo da ih svakako neću obelodaniti. :mrgreen: To bi obesmislilo ceo proces.

Poslednja izmena:
Da se nadovežem na samu sebe. :mrgreen:

Zapravo, vrlo često. Sam mi posao takav. :mrgreen:

S druge strane, to ne biram sredstva, ne uzimam bukvalno. Mislim, ne idem okolo i ne ubijam ljude zato da bih do nečeg došla.

U ovom kontekstu, meni u tu svrhu služi manipulacija, i, naravno, laganje. (Kud mi baš sad zapade ova tema, tako mi Odina Jednookog. :zcepanje:) Nebitno, nema veze s temom. Ovom. :mrgreen:

Ono što želim da kažem, jeste da nemam nikakav problem ni sa jednom od te dve pobrojane stvari. Ako je to jedini, ili najbrži, ili najefikasniji način da nešto postignem; ja ću to, naravno, (u)raditi. U kojim slučajevima? Pa, zavisi od slučaja. :mrgreen:

Ono, preterano moralna za takve odgovore, značilo je samo da ih svakako neću obelodaniti. :mrgreen: To bi obesmislilo ceo proces.
Skupljanje leševa?:per:

Back