Makete od sibica.

Vojvodjanin = Zemunac

Zainteresovan član
Poruka
333
Evo ovako, video sam skoro na internetu pravljenje stvari (maketa) od sibica (palidrvca, kako god...). E sad, zanima me da li su to obicne sibice (npr, zebra sibice) ili se samo zovu sibice a to su neke drvene plocice koje se mogu kupiti po radnjama. Ako su obicne sibice (palidrvca) kako se skida onaj vrh (glava) ako se on uopste i sece? :O

Hvala unapred :)

Obične šibice.Najobičnije moguće .U tome i jeste ideja sa maketama od šibica - da se od nečeg tako običnog kao šibice napravi nešta izuzetno.

Počni sa nečim jednostavnim,kao okviri za fotografije ,neka mala kućica ,onda eventualno Ajfelov toranj ,klasika među maketama od šibica ,a onda možeš i ceo grad da napraviš :lol:

radio-maketu-busotine-15-godina-od-cetiri-mil-sibica-504x335-20090728-20101019012117-214436.jpg

To se kruni ,stegni nežno glavu od šibice sa klještima i ona če da se skine,to što se okruni je zapaljivo stavi u jednu kutiju stavi fitilj i to ti je mala bomba..Naravno kad upališ što dalje jer hoće da eksplodira.

Ja sam pravio svasta od sibica.. Napravio sam i jednu kucerinu na kojoj sam mogao da sedim, a imam preko 100kg.. :)

Ja sam palio sumpor tako sto kutiju od sibica otvorim mozda par milimetara do pola centimetra na strani gde su glave sibica, okrenem na dole, i ispod prinesem upaljenu sibicu, upalim te glave, to bukne kao brener na 2 sekunde i onda dunes i ugasis.. Zatim se prstima okruni sumpor ocas posla... Budu prljavi prsti, smrdi (pa obavezno ovo radi napolju) ali sibice dobiju onu garavu boju sa jedne strane pa mozes da pravis razne teksture..

Ja sam pravio po nekom svom sistemu, troslojnom, po principu slaganja sibica i uklapanja, da ne davim ali bez truna kartona i paus papira... Imam sada i neke nove sisteme ali nikako da se nakanim da pocnem nesto.. Uglavnom, koristio sam nekadasnji Tigar lepak, sada verovatno ima nekih slicnih supstitucija, ali znate na sta mislim.. Kada se on stegne i dobro osusi, konstrukcija bude kao kamen... Ako budem imao volje, uslikacu moju kucicu.. :)

Evo ovako, video sam skoro na internetu pravljenje stvari (maketa) od sibica (palidrvca, kako god...). E sad, zanima me da li su to obicne sibice (npr, zebra sibice) ili se samo zovu sibice a to su neke drvene plocice koje se mogu kupiti po radnjama. Ako su obicne sibice (palidrvca) kako se skida onaj vrh (glava) ako se on uopste i sece? :O

Hvala unapred :)

Zdravo.
Malo možda kasno odgovaram hehe ali vidim da te drugi pogrešno nagovaraju. Pravljenje kućica od drvcadi to je bio moj hobi prije 10ak godina.
To naravno nisu obične šibice, već se posebno kupuju drvcad u kesama, drvcad obično budu u raznim bojama, a trebalo bi da to može da se kupi u knjižarama ili u dječijim prodavnicama.
Potreban halat za taj hobi je, dobar skalper, gumena podloga, ljepak za drvo i dosta živaca. Sa dobrim ljepkom nećeš imati problema sa odvaljivanjem drvcadi :-)

Eto tako ;-)

Back