МАЈСКО ЗАСЕДАЊЕ СВ.АРХ.САБОРА СПЦ

Е............ тешко нама............

Vesti dana - petak, 15. maj 2009. 09:40RSS
piksel.gif

Vladika Nikanor napao Atanasija Jevtića

Blic - Pre 14 sati

Prvi dan zasedanja Svetog arhijerejskog sabora obeležio je napad vladike banatskog Nikanora na umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog Atanasija, saznaje "Blic". Nikanor je problematičnim ocenio i to što vladike Ohridske arhiepiskopije učestvuju u radu Sabora. Do zaključenja ovog izdanja "Blica" nije preciziran dnevni red, koji se tokom Sabora može i proširiti. Slučaj vladike Nikanora i slični neprimereni istupi, smatra jedan broj vladika, trebalo bi da budu podsticaj da ovaj sabor ipak preraste u izborni.
Vladika banatski Nikanor obeležio je prvi dan zasedanja Sabora. On se na samom početku zasedanja Sabora pobunio jer umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije prisustvuje zasedanju. Uz viku, po kojoj je poznat narodu svoje eparhije, banatski vladika je zatražio da vladika Atanasije napusti Sabor. Nikanor je zapretio da ukoliko vladika Atanasije ne izađe, da će on napustiti saborsko zasedanje.

Nikanora nije smirilo ni to što mu je pokazana odluka Sabora da je vladika Atanasije, koji je umirovljen na lični zahtev 1999. godine, član Sabora i da treba da prisustvuje zasedanjima.

Većina vladika ponašanje banatskog Nikanora, koji je blizak takozvanom bosanskom krugu episkopa, ocenjuju kao pritisak na rad Sabora i nedisciplinu nedostojnu episkopa. "Metod pritiska na Sabor i pokušaj da se duh ljubavi zameni duhom nezrelog zilotizma", kaže jedan vladika za "Blic".

Ovaj napad na vladiku Atanasija nije prvi jer je prošle godine isti zahtev imao i vladika mileševski Filaret, takođe blizak takozvanom bosanskom krugu. I tada i sada ovakvi istupi tumače se kao pritisak, s ciljem da se grupi naprednih episkopa koji žele obnovu Crkve pošalje indirektna poruka da njihov glas nemaju.

Razlika u dve osnovne struje u SPC može se opisati upravo na primeru Nikanora banatskog i vladike Atanasija. Nikanora podržavaju neonacističke ekstremne organizacije u Srbiji kao što je "Obraz", a pred ovaj Sabor čak je i takozvana "Garda Cara Lazara" poslala pismo Saboru u kome se veliča Nikanor, a kletve bacaju ne samo na vladike već i na predsednika Srbije Borisa Tadića. S druge strane, vladika Atanasije je vrhunski teolog priznat u hrišćanskom svetu, uvažavan u Moskvi, a njegove se knjige u Grčkoj koriste kao najbolji udžbenici iz bogosluženja.
Opširnije u izdanju za petak, 15. maj 2009.

eremita, mislim da bi bilo bolje da se sačekaju zvanična saopštenja, a ne da se postavljaju novinarski članci, jer novinari su ozloglašeni po svom neobrazovanju, senzacionalizmu i često potpuno pogrešnoj slici o događaju o kome izveštavaju, da ne pominjem da često pišu članke po porudžbini, te im daju ton kakav odgovara ciljevima njihovog poslodavca.
Mislim da se ovakvim načinom izveštavanja samo unosi nemir i sumnja među vernike i sveštenstvo SPC.
Ja nikome ništa ne verujem dok ne vidim transkript sednice, a i tada sumnjam. :think:
No, šta ja znam. Ja sam pagan. To su vaše stvari. :roll:

eremita, mislim da bi bilo bolje da se sačekaju zvanična saopštenja, a ne da se postavljaju novinarski članci, jer novinari su ozloglašeni po svom neobrazovanju, senzacionalizmu i često potpuno pogrešnoj slici o događaju o kome izveštavaju, da ne pominjem da često pišu članke po porudžbini, te im daju ton kakav odgovara ciljevima njihovog poslodavca.
Mislim da se ovakvim načinom izveštavanja samo unosi nemir i sumnja među vernike i sveštenstvo SPC.
Ja nikome ništa ne verujem dok ne vidim transkript sednice, a i tada sumnjam. :think:

svaka cast... slazem se...

pogotovu sto je u pitanju Blic...

Poslednja izmena:
No, šta ja znam. Ja sam pagan. To su vaše stvari. :roll:

Хехехе... .. па баш зато сам и поставио ову тему. Тако ћемо на једном месту имати увид у то КО и ШТА РАДИ у земљи Србији. Ово је добар начин да се има увид у то КАКО СЕ СТВАРА ОДРЕЂЕНА АТМОСФЕРА, КО И ШТА ПОДМЕЋЕ... итд.

И да... у праву си... то су НАШЕ СТВАРИ......:lol:

Zanima me ko je vama dao ekskluzivno pravo da procenjujete i odlucujete ko je jeretik a ko ne???
Zar za vas nije greh i zabranjeno da komunicirate sa jereticima poput mene?!:evil:

45. канон светих Апостола ''Нека епископ,презвитер или ђакон,који се САМО МОЛИО са јеретицима,буде свргнут; а ако им је дозволио да врше неку званичну службу,нека се одлучи од Цркве

(Апостолско правило 31,Двократног сабора 15);
Верни треба да се оделе од епископа и свештеника који отворено проповедају јерес.

Заједничка молитва је забрањена по цену одлучења, а не разговор.

45. канон светих Апостола ''Нека епископ,презвитер или ђакон,који се САМО МОЛИО са јеретицима,буде свргнут; а ако им је дозволио да врше неку званичну службу,нека се одлучи од Цркве

(Апостолско правило 31,Двократног сабора 15);
Верни треба да се оделе од епископа и свештеника који отворено проповедају јерес.

Заједничка молитва је забрањена по цену одлучења, а не разговор.

Тако је!
Постоје 2 врсте новотараца,они који знају где воде њихове реформе(у екуменизам)
и они који су обмањени од стране њихових локалних епископа да смо ми ти који у ствари деле цркву.
А лепо се види из овог апостолског правила 31 ко дели цркву.
Деле је они који проповедају и заједно се моле са прљавим латинима.
Ми ћемо само да се држимо правила 31!

Е............ тешко нама............

Vesti dana - petak, 15. maj 2009. 09:40RSS
piksel.gif

Vladika Nikanor napao Atanasija Jevtića

Blic - Pre 14 sati

Prvi dan zasedanja Svetog arhijerejskog sabora obeležio je napad vladike banatskog Nikanora na umirovljenog vladiku zahumsko-hercegovačkog Atanasija, saznaje "Blic". Nikanor je problematičnim ocenio i to što vladike Ohridske arhiepiskopije učestvuju u radu Sabora. Do zaključenja ovog izdanja "Blica" nije preciziran dnevni red, koji se tokom Sabora može i proširiti. Slučaj vladike Nikanora i slični neprimereni istupi, smatra jedan broj vladika, trebalo bi da budu podsticaj da ovaj sabor ipak preraste u izborni.
Vladika banatski Nikanor obeležio je prvi dan zasedanja Sabora. On se na samom početku zasedanja Sabora pobunio jer umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije prisustvuje zasedanju. Uz viku, po kojoj je poznat narodu svoje eparhije, banatski vladika je zatražio da vladika Atanasije napusti Sabor. Nikanor je zapretio da ukoliko vladika Atanasije ne izađe, da će on napustiti saborsko zasedanje.

Nikanora nije smirilo ni to što mu je pokazana odluka Sabora da je vladika Atanasije, koji je umirovljen na lični zahtev 1999. godine, član Sabora i da treba da prisustvuje zasedanjima.

Većina vladika ponašanje banatskog Nikanora, koji je blizak takozvanom bosanskom krugu episkopa, ocenjuju kao pritisak na rad Sabora i nedisciplinu nedostojnu episkopa. "Metod pritiska na Sabor i pokušaj da se duh ljubavi zameni duhom nezrelog zilotizma", kaže jedan vladika za "Blic".

Ovaj napad na vladiku Atanasija nije prvi jer je prošle godine isti zahtev imao i vladika mileševski Filaret, takođe blizak takozvanom bosanskom krugu. I tada i sada ovakvi istupi tumače se kao pritisak, s ciljem da se grupi naprednih episkopa koji žele obnovu Crkve pošalje indirektna poruka da njihov glas nemaju.

Razlika u dve osnovne struje u SPC može se opisati upravo na primeru Nikanora banatskog i vladike Atanasija. Nikanora podržavaju neonacističke ekstremne organizacije u Srbiji kao što je "Obraz", a pred ovaj Sabor čak je i takozvana "Garda Cara Lazara" poslala pismo Saboru u kome se veliča Nikanor, a kletve bacaju ne samo na vladike već i na predsednika Srbije Borisa Tadića. S druge strane, vladika Atanasije je vrhunski teolog priznat u hrišćanskom svetu, uvažavan u Moskvi, a njegove se knjige u Grčkoj koriste kao najbolji udžbenici iz bogosluženja.
Opširnije u izdanju za petak, 15. maj 2009.
Opet kazem,obicni sibicari!!>I ti da nam pale Svetu vatru!!Uginucu!>Definitivno>>

Тако је!
и они који су обмањени од стране њихових локалних епископа да смо ми ти који у ствари деле цркву.
:ok:
Слажем се.Али треба човек да буде доследан.Односно да ти око епископа Никанора се одвоје од ових и заузме исправан курс.

Vesti dana - petak, 15. maj 2009. 14:55RSS
piksel.gif

BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije koji predsedava zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora posetio je jutros na VМА Patrijarha Pavla

Politika - Pre 5 sati BEOGRAD - Mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije koji predsedava zasedanjem Svetog arhijerejskog sabora posetio je jutros na Vojnomedicinskoj akademiji Patrijarha Pavla i izvestio ga o početku rada najvišeg tela Srpske pravoslavne crkve.
Mitropolit Amfilohije koji je u poseti bio u pratnji umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića) tom prilikom je pričestio patrijarha Pavla, saopštila je Informativna služba SPC.
Sabor SPC čije je redovno majsko zasedanje počelo juče u Srpskoj patrijaršiji nastavlja rad u odsustvu poglavara SPC patrijarha Pavla koji je na lečenju na VMA od novembra 2007. godine i koga zamenjuje najstariji član Sinoda po rukopoloženju mitropolit Amfilohije.
Na jesenjem redovnom zasedanju patrijarh Pavle je podneo molbu Saboru da ga zbog zdravstvenog stanja razreši dužnosti poglavara SPC ali je potom prihvatio molbu Sabora da doživorno ostane na tronu Svetog Save.
Srpski arhijereji okupili su se jutros, drugog dana Sabora i pred posetu patrijarhu, u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog, na liturgiji povodom praznika Svetog Atanasija Velikog.
Liturgiju je predvodio mitropolit Amfilohije a sasluživali su episkopi - šumadijski Jovan i hvostanski Atanasije, vikar patrijarha Pavla, u prisustvu svih učesnika saborskog zasedanja. Posle liturgije prerezan je slavski kolač danasnjim svečarima, Atanasiju hvostanskom i Atanasiju zahumsko-hercegovačkom.

такви могу да злоупотребе моју исповест:D

nisam ja svestenik...

da si (ako si) isao na svetu tajnu Ispovesti, cuo bi jedan deo u molitvi koju izgovara svestenik dok ti drzi epitrahilj na glavi:

"Јер си Ти, Човекољупче, рекао преко Свог пророка: нећу смрти грешника, него да се обрати и жив буде"

a ti samo masi tim vesalima, na zabavu ovih "istinskih"...:roll:

Исповедао сам се ја ко клинац,али сада немам времена да тражим духовника.
Па шта мислиш да попа који вози а8 и има стан од 500м2 веже нека реченица коју ни сам не разуме...тешко

to sta pop vozi nije tvoja stvar... pred Bogom ce svako polagati racun za sebe... taj pop који вози а8 и има стан од 500м2i dalje ima vlast da te razresava od tvojih grehova...

to sta pop vozi nije tvoja stvar... pred Bogom ce svako polagati racun za sebe... taj pop који вози а8 и има стан од 500м2i dalje ima vlast da te razresava od tvojih grehova...

Od grehova jedino može da te spasi Gospod naš Isus Hristos milošću svojom. Nikakav pop, papa, patrijarh, svetac, djevica Marija tu ne mogu ništa, ni da te spasu ni da te osude. :telefon:

Od grehova jedino može da te spasi Gospod naš Isus Hristos milošću svojom. Nikakav pop, papa, patrijarh, svetac, djevica Marija tu ne mogu ništa, ni da te spasu ni da te osude. :telefon:

NAravno da je Bog taj koji oprasta grehe...

sta ono rece Isus:
Kao što je Otac poslao mene, i ja šaljem vas. 22 Rekavši to nadahnu ih i reče im: primite Duha Svetoga. 23 Kojima oprostite grehe - opraštaju im se; kojima zadržite - zadržani su.
Jn 20

sta ono rece Isus:
Jn 20

Nije ispravno što su reci "sveštenik", "pop",
"duhovni otac" i njima slicne prestale oznacavati sve hrišcane i pocele se
upotrebljavati da oznace samo jednu malu grupu ljudi koja se sada naziva
"stalež duhovnika".
Sveto pismo ne pravi druge razlike meðu hrišcanima osim što ucene i
rukopoložene naziva ministros, servos, oeconomicos, t.j., naziva ih
slugama, robovima i upraviteljima koji trebaju drugima propovedati Hrista,
veru i hrišcansku slobodu. Tako Pavle kaže u 1. Korincanima 4,1: "Tako
da nas drže ljudi kao sluge Hristove i pristave tajna Božijih."
Meðutim, sada je od tih slugu postala takva svetska, spoljašnja, raskošna i
strašna vladavina i vlast da se sa njom cak ne može uporediti prava
svetovna moc i izgleda kao da su laici nešto drugo nego hrišcani. Time je
ukinuto citavo shvatanje hrišcanske milosti, slobode, vere i svega što od
Hrista imamo. Te, ukinut je upravo sam Hrist! Umesto toga dobili smo
puno ljudskih zakona i dela, te smo u potpunosti postali robovi
najnesposobnijih ljudi na zemlji.:sad2:

sta ono rece Isus:
Jn 20

Шта хоћеш тиме да кажеш?
Да ако мени свештеник не разреши грехе бог ми неће опростити ако се искрено покајем.
И у том цитату исус се обраћа апостолима а не свештеницима СПЦ

Nije ispravno što su reci "sveštenik", "pop",
"duhovni otac" i njima slicne prestale oznacavati sve hrišcane i pocele se
upotrebljavati da oznace samo jednu malu grupu ljudi koja se sada naziva
"stalež duhovnika".
Sveto pismo ne pravi druge razlike meðu hrišcanima osim što ucene i
rukopoložene naziva ministros, servos, oeconomicos, t.j., naziva ih
slugama, robovima i upraviteljima koji trebaju drugima propovedati Hrista,
veru i hrišcansku slobodu. Tako Pavle kaže u 1. Korincanima 4,1: "Tako
da nas drže ljudi kao sluge Hristove i pristave tajna Božijih."
Meðutim, sada je od tih slugu postala takva svetska, spoljašnja, raskošna i
strašna vladavina i vlast da se sa njom cak ne može uporediti prava
svetovna moc i izgleda kao da su laici nešto drugo nego hrišcani. Time je
ukinuto citavo shvatanje hrišcanske milosti, slobode, vere i svega što od
Hrista imamo. Te, ukinut je upravo sam Hrist! Umesto toga dobili smo
puno ljudskih zakona i dela, te smo u potpunosti postali robovi
najnesposobnijih ljudi na zemlji.:sad2:

hej, hajde da ne mesamo stvari... bar kod nas u Pravoslavnoj Crkvi ne postoji "stalez duhovnika" u tom pezorativnom smislu...

Da li tebe buni sama opravdanost postojanja svestenstva?

Hristos nije okupio na Tajnoj veceri sve svoje ucenike, vec samo 12 koji su bili prvi ucesnici Evharistije.

Hristos je imao vise od ucenika nego sto je 11 Apostola i Marija Majka Njegova, ali je jedino njima sisao Sveti Duh na Pedesetnicu, zar ne? Oni su dalje prenosili Sveti Duh polaganjem ruku na POJEDINE, a ne na sve svoje ucenike i sledbenike... I dan danas, prilikom rukopolaganja episkopa,svestenika i djakona (tri osnovna cina svestenstva) postoji to polaganje ruku... U tom smislu, svestena lica su osobe koje su primile dar Duha Svetoga da vrse odredjene poslove u Crkvi (kod nas Pravoslavnih: da vrse Svete Tajne i vode duhovni zivot svojih vernih)...

Eto ukratko... Mozda bi bolje da postavis konkretnije pitanje...

Тако је!
Амин! Брате треба да се одвојите од унијатских јеретика и да будемо једна Светосавска Црква Христова. Наши заједнички непријатељи су они који газе по светим канонима и светим оцима.
По светим канонима се управљајмо и нема грешке!

Шта хоћеш тиме да кажеш?
Да ако мени свештеник не разреши грехе бог ми неће опростити ако се искрено покајем.

Boze oprosti, daleko sam ja od sveznajuceg... Uveren sam da Bog prasta uz iskreno kajanje coveka...

Ali je Hristos dao vlast svojim ucenicima da imaju pravo oprastati grehe onima koji ih ispovede... s pokajanjem naravno...

И у том цитату исус се обраћа апостолима а не свештеницима СПЦ

A apostolsko prejemstvo?

Boze oprosti, daleko sam ja od sveznajuceg... Uveren sam da Bog prasta uz iskreno kajanje coveka...

Ali je Hristos dao vlast svojim ucenicima da imaju pravo oprastati grehe onima koji ih ispovede... s pokajanjem naravno...

A apostolsko prejemstvo?

Наш како,католици су додавали делове текста у библију да би оправдали своје учење,а ја сумњам да је један од тих додатака управо овај цитат што си ти издвојио.А ми имамо превод енглеског превода....
Не слажем се са тим да свештеник има право да опрости или не опрости грех.Он може само да укаже на тежину греха.
Бог је тај који опрашта и он не треба никакве посреднике јер је свемогућ.
Зашто би бог њима давао власт да опраштају грех кад знамо да је човек субјективан и несавршен у свом суду?
Ту реченицу су католици изобличили до те мере да данас имамо оно кеш за опрост.

Амин! Брате треба да се одвојите од унијатских јеретика и да будемо једна Светосавска Црква Христова. Наши заједнички непријатељи су они који газе по светим канонима и светим оцима.
По светим канонима се управљајмо и нема грешке!

Наравно свако ко се одвоји је отпадник,па макар то била и апсолутна већина.

Наш како,католици су додавали делове текста у библију да би оправдали своје учење,а ја сумњам да је један од тих додатака управо овај цитат што си ти издвојио.А ми имамо превод енглеског превода....
Не слажем се са тим да свештеник има право да опрости или не опрости грех.Он може само да укаже на тежину греха.
Бог је тај који опрашта и он не треба никакве посреднике јер је свемогућ.
Зашто би бог њима давао власт да опраштају грех кад знамо да је човек субјективан и несавршен у свом суду?
Ту реченицу су католици изобличили до те мере да данас имамо оно кеш за опрост.

Dobar si ti covek... Stvarno to mislim...

malo prenagljujes, ali ok... Idealan ortak za pijenje dobrog crnog vina u vecem drustvu..;)

Само апостолима даје Хрсиртос власт да лече, проповедају, тумаче Писмо, служе Евхаристију, и да којима вежу на земљи, биће им везано на небесима.

да је тако не би апостоли бирали 12-ог уместо Јуде и поалгали руке на њега уз молитву, нити би бирали 7 ђакона, него би свако радио шта му воља.

Back