Major pilot Zoran Radosavljevic

ovo vase prepucavanje ne zasluzuje komentar, i nije primereno temi

Ocigledno ne znas da prepoznas prepucavanje (ili ti nije jasan pojam). Ljudi vrlo konkretno (a uz to jos i bez monotonije) komentarisu takticke (mozda i strateske) greske komandnog kadra i to je veoma primereno temi. Zao mi je sto je moje znanje o temi toliko minimalno da se ne usudjujem da se direktno ukljucim u njihovu diskusiju. Uz to, veoma me cudi da si ti dao ovakav komentar jer sam do sada nailazio na veoma razlozne i kvalitetne postove (nevezane za ovu temu) kojih si autor bio bas ti.

Ocigledno ne znas da prepoznas prepucavanje (ili ti nije jasan pojam). Ljudi vrlo konkretno (a uz to jos i bez monotonije) komentarisu takticke (mozda i strateske) greske komandnog kadra i to je veoma primereno temi. Zao mi je sto je moje znanje o temi toliko minimalno da se ne usudjujem da se direktno ukljucim u njihovu diskusiju. Uz to, veoma me cudi da si ti dao ovakav komentar jer sam do sada nailazio na veoma razlozne i kvalitetne postove (nevezane za ovu temu) kojih si autor bio bas ti.

Bas ti hvala Tex...
pa nista,onda valjalo bi da nam kaze gde to gresimo?!

Znam to, ali cockpit je isturen napred, rakete uglavnom pogode zadnji deo jer je veci i topliji. Mozda su hteli da ostanu do kraja u svom avionu.
IC tj. toplptno navodjene rakete idu naravno na izvor koji zraci najvise toplote, tako da si tu u pravu. Ali, takve rakete retko kad direktno pogode avion (osim ove supermanevarbilne aim9X), obicno explodiraju na odredjenoj daljini koja obezbedjuje unistavanje ili onesposobljavanje vazduhoplova. Drugo, ako je gadjan ceono s takvom raketom velika je mogucnost da pukne u blizini kokpita. I trece, i najvaznije, cisto sumnjam da je oboren IC raketom, to je najverovatnije uradjeno aktivno ili poluaktivno navodjenim raketama, dakle radarsko navodjenje (Doplerov efekat, promena radijalne komponente brzine). Takve rakete ne idu na izvor, tj izduvnike , vec na odraz, dakle na citav avion. Ovo poslednje je najverovatnije jer ne vidim razlog da se NATO avioni priblizavaju nasim migovima da bi lansirali Aim9 kad to mogu da urade sa mnogo bezdednije daljine .

Izuzetno sam ponosan na pilote poput Radosavljevica i Pavlovica. Izgleda su jedino njihove pogibije mogle da pokazu i vojnom vrhu i narodu da nasa avijacija ne moze da se odupre NATOu. zao mi sto su zato izgubili svoje zivote , ostavili svoje porodice, i ono sto je najmanje bitno izgubili avione vredne 10ak miliona evra.

Na groblju Lesce danas je u prisustvu clanova porodice i pripadnika VJ obelezena devetogodisnjica pogibije..POmenu su prisustvovali i Radosavljevicevi ratni drugovi iz nekadasnjeg 204 lovackog avijacijskog puka. U vreme odrzavanja pomena iznad groblja je proleteo MIG-21...

по чему ***** звано ђинђић има право да улица носи његово име? :hahaha::rotf:

Зато што је радио у корист наше штете, до пред крај кад се опасуљио ....

али ипак да мртве пустимо да почивају у миру

Jel nije mogao da se katapultira? z:( Neki kvar?

могуће да је ракета разнела цео авион

Re:

Koja je svrha poslati svoje najbolje ljude u nemogucu misiju?????

Re 2:

mi smo ga i ubili ,...
cccc,slati neispravne migowe bez rwr i kompromitovani fazotron n-019 u susret tolikoj sili....
poslali su coveka u smrt ,zasto?

Re3:

....znao je on da nema sanse.....slava mu !

Слава им. У њихово јунаштво нико не сумња. Они јесу велики људи, патриоте.

...али мене занима која будала их је тако неорганизовано послала у небо кад знају да је увек неколико Авакса летело у суседним земљама и да је увек постојало неколико ескадрила које су у сваком тренутку биле спремне да полете само за AIR to AIR борбу?

...такође, не желим да улазим у обученост пилота, сад сам чуо да је испаљено 4,5 AMRAAM ракета (поједине имају домет од 160КМ), значи ракета са сопственим навођењем.
29-ка јесте један од Авиона са највећим маневром, али не постоји ни један авион на свету и ни један пилот који би могао да избегне и две такве ракете у року од 30 сек нпр, јер би просто изгубио превише и потенцијалне и кинетичке енергије у покушају да под 90 степени оштрим окретом "уђе" ка првој ракети у покушају да искористи и своју и брзину ракете у своју корист (теоријски једини начин да се она ескивира, ако већ радарски сигнал није ометен). Друга би га сигурно лагано погодила, чак и ако би успео да ескивира прву.

Намеће ми се закључак да је тај храбри човек много пре него што је у ствари оборен (можда и неколико минута) знао шта му се спрема, али не онако у глобалу да зна да можда задњи пут полеће, него да зна да ће сигурно бити погођен, али је он ипак остао у авиону. Све то под условом да су уређаји радили и да је знао за опасност наравно.

Back