Majke koje napustaju svoju decu...

Moja supruga se registrovala ali je tema odlicna i mene se licno tice pa reagujem.Sve do pre dve godine sam osudjivao one koji su me ostavili.Da su mi samo dopali saka znao bih kako cu sa njima.Medjutim,neposredno ispostavice se pred smrt svojih roditelja koji su me odgajili poceo sam da razmisljam o svojim bioloskim roditeljima.Sve to je jako bolno i ostavlja oziljke ali mi se cini da ih sada ne mrzim toliko.Mozda zato sto imam svoju decu pa sam malo fleksibilniji a mozda i nema veze sa tim.Imao sam divne roditelje koji su na moju ogromnu zalost umrli prosle godine.Normalno mislim na one prave,koji su me usvojili.

Ovo je jako teska i opsirna tema.Znam sigurno da ne bi trebalo nikoga osudjivati bez dobrog poznavanja konkretne situacije.Samo jednu stvar mogu da kazem sa sigurnoscu.Jadna ta deca.Majka bezi iz treenutno bezizlazne situacije,otac ko kolac a dete u dom pa kome se svidi taj ce ga i uzeti.Katastrofa.

Da li je drustvena pojava da nema posla, da drzava ne funkcionise, da je mentalno zdravlje na najnizem nivou od drugog svetskog rata i da je nepismenim zenama dato oruzje protiv muzeva?
Али ми овде говоримо о једној појави - мајкама које остављају децу!

Онај ко нема посла и нема од чега да издржава дете, а при томе још и није ментално здрав - не би смео ни да размишља о томе да буде родитељ!
Понављам по тисућити пут: одговорност!!! :rtfm:
И не - то није оправдање!

Функционисање државе? Какве то везе има са тиме што неко оставља своје дете???
Децу рађају родитељи, а не држава!

Део о ''оружју против мужева'' стварно не разумем....:sad2: Разумеш ли бар ти? :confused:

Знам жену која је родила петоро деце у ,,најсрећније време'' у овој држави.,, Антино доба''. Имали су кућу на спрат, посао и она и муж...
А онда, остали без посла, кућу им фендовали за дугове...
И нису оставили децу, ОНА није оставила децу, довија се како зна и уме. А држава не помаже никако. Но, она сама каже, није јој држава ни правила децу...
Можда сам мало отишла ван теме, али ако је немаштина разлог за остављање деце, онда је ово пример да не мора да буде тако...

Ovo je jako teska i opsirna tema.Znam sigurno da ne bi trebalo nikoga osudjivati bez dobrog poznavanja konkretne situacije.Samo jednu stvar mogu da kazem sa sigurnoscu.Jadna ta deca.Majka bezi iz treenutno bezizlazne situacije,otac ko kolac a dete u dom pa kome se svidi taj ce ga i uzeti.Katastrofa.

Kada ti mozes tako da kazes, ko smo mi ostali da osudjujemo...
Najlakse je osuditi. Zalosno je sto do toga dolazi. Ali to se desavalo i
desavace se...

Da li je drustvena pojava da nema posla, da drzava ne funkcionise, da je mentalno zdravlje na najnizem nivou od drugog svetskog rata i da je nepismenim zenama dato oruzje protiv muzeva?

Kada bi svi cekali da drzava vodi racuna o nasoj deci, onda vise niko ne bi radjao... pa za svoje dete imam da grabim i rukama i nogama, i sigurno da su potrebne finansije za zivot, ali isto tako detetu je potrebna i LJUBAV, koju majka ne mora da kupuje i za koju joj nije potreban novac,.... nikada, nikada ne bih ostavila svoje dete bez obzira sta da se desi....i jasno i glasno OSUDJUJEM sve majke i sve oceve koji napustaju i ostavljaju svoju decu, jer deca nisu trazila da se rode, vec su oni svesno to uradili (ovde ne racunam silovanje, ne daj Boze).... i sta, dok su "pravili" to dete bilo im je lepo a posle je drzava kriva....pa zasto nisu onda pitali drzavu i kada su ga pravili... svako opravdanje za mene je ne prihvatljivo.

Govorim u svoje ime a ne moga muza ,posto je i on sinoc pisao.Retko da ne kazem da ne postoji razlog da majka ostavi svoje dete,sve da i mora i da se nadje u nekoj groznoj situaciji ,za sve postoji resenje,kakvo takvo ali uglavnom postoji.kao prvo kad se dete ostavi u dom ne daje se na potpuno usvojenje dve godine ako se majka predomisli da moze ponovo da ga uzme i u koliko je uopste normalna i naravno ne teko bolesna postoji neko vreme da razmisli sredi na neki nacin svoju situaciju i povrati svoje dete.

znam da nije tema...i ne mogu sve postove da isčitam...al mi malo para uši taj naziv "majke koje napuštaju svoju decu"...a šta je sa očevima? kojih je,rekla bih,mnogo više od majki koje su svoju decu ostavile...:(:(:(

i znam, rećiće mi neko kako je majka nešto posebno...i ok,složiću se sa tim...al je utucaj očeve figure na razvoj deteta takođe od izuzetnog značaja...;)

i zato mo se ne dopada tematika ove teme, nije kompletna...:hvala:

Ne pisem o sazaljevanju, pisem o, evo sad i o tebi, koji osudjujete odluku majke donetu u nekom trenutku ne ulazeci u moguce razloge takve odluke. A ja tvrdim samo jedno, da mogu da postoje objektivni i subjektivni razlozi i da su najcesce opravdani,da majka ostavi decu drugom na staranje.Pisem o vama, gde ste vecina zena, koje lako daju sud o drugim zenama, a za svoje odluke uvek nadjete opravdanje. Pisem o dvolicnosti na ovoj temi.:)

Slazem se.
Ko smo mi da donosimo sud o postupcima drugih (a, narocito na nevidjeno)?!
I, NIKAD ne recite NIKAD.

Slazem se.
Ko smo mi da donosimo sud o postupcima drugih (a, narocito na nevidjeno)?!
I, NIKAD ne recite NIKAD.

Слажем се да не треба да судимо о поступцима других људи...АЛИ - само донде док њихови поступци не угрожавају друге људе!

Иначе, ако ћемо твојом логиком - онда нико не би имао право да осуди убицу, силоватеља или лопова....:roll:

И да подсетим - овде не говоримо о неком конкретном случају, па да нам је потребна детаљна анамнеза. Говоримо о ПОЈАВИ!
Можда нећемо осудити неког конкретног убицу ако је убио у самоодбрани, али, генерално, убиство КАО ПОЈАВА не може се правдати једним конкретним случајем. Не може се правдати ничим!

Jako teska tema.Biti roditelj je velika odgovornost i takva odluka se ne donosi za jedan dan.
Isto kao i sa ostavljanjem dece.
Neke zene se udaju mlade ili samo nezrele,dosadi im zivot,ili sta vec pokupe stvari i odu.
To osudjujem.
Neke se zaljube smatraju da su im deca samo teret pa ih ostave-takodje osudjujem.
Neke zive uzasnim zivotom,bivaju maltretirane ,a nemaju sta da pruze toj deci.
Nemaju gde da ih odvedu.
I to je druga stvar vec.
svako ostavljanje na milost i nemislost sudbini deteta zbog licnog interesa da tako kazem(ljubavi,zelje za drugacijim zivotom i slicno)osudjujem.
Ako je neko vec roditelj mora biti svestan da je interes deteta od momenta kada se to dete rodilo na prvom mestu.

Seti me tema da sam u detinjstvu svako vece mastala da ce se pojaviti neki ljudi i reci da sam njihovo biolosko dete a da su roditelji sa kojima zivim samo usvojitelji, pa ce me ovi pravi odvesti negde...Htedoh reci da mi nije padalo na pamet tad da bi ih pitala zasto su me ostavili, vazno mi bilo samo da dodju.

Naravno da je to bila samo masta i da kada sam prvi put videla svoj rodni list, negde oko osme godine, bila jako razocarana sto sam bas ono sto tamo pise. :lol:

Moj tata radi u Domu za nezbrinutu decu.Od njega sam toliko prica cula da ne mozete poverovati sta sve ljudi rade i cega sve ima.
Pre par godina sam svratila do njega da mu ostavim nesto,kad ulazim u dom a niz stepenice silazi neki mali decak.Ja ga uzela ,jako slabo prica.Pitala ga 'kako se zoves' nije mi nista kazao.U jednom momentu on ce meni 'tata viljamovku,mama sljivovicu'.Sve mi je bilo jasno.Posle mi tata kaze klinac ima nepune tri godine,roditelji su ga ostavili jer su oboje na lecenju od alkohola.Mama je pila i dok je bila trudna sa njim.Rodila ga je u petnaestoj godini.
Ima puno dece,po cetvoro, petoro brace i sestara,svi ostavljeni.
Jako mali broj te ostavljene dece izraste u normalne ljude,zavrse sradnju skolu ili neki zanat,zaposli se......Moj tata je pred penzijom tako da za tolike godine rada u domu upoznala sam puno ljudi koji su tamo odrasli.Glupo mi je i da pisem o njihovim zivotima,nije im ni malo lako.

Слажем се да не треба да судимо о поступцима других људи...АЛИ - само донде док њихови поступци не угрожавају друге људе!

Иначе, ако ћемо твојом логиком - онда нико не би имао право да осуди убицу, силоватеља или лопова....:roll:

И да подсетим - овде не говоримо о неком конкретном случају, па да нам је потребна детаљна анамнеза. Говоримо о ПОЈАВИ!
Можда нећемо осудити неког конкретног убицу ако је убио у самоодбрани, али, генерално, убиство КАО ПОЈАВА не може се правдати једним конкретним случајем. Не може се правдати ничим!

Dobro je da se u necemu slazemo,a u necemu ne:)
Moja logika - malo si je iskarikirala;)
Ako govorimo o Pojavi,a zanemarujemo konkretnost,odnosno, sustinu - otici cemo u pogresnom pravcu. Kod svih Pojava postoji granica,kroz koju ,svaki konkretan slucaj, kontrolisu INSTITUCIJE. One su tu da osudjuju,a mi ovde mozemo samo da pricamo u prazno i pravimo se vazni. Situacije cine coveka. Cenim tvoje misljenje,ali ne slazem se u potpunosti sa njim.

Poslednja izmena:
Мислим да није само законодавство оно што уређује односе у људском друштву, ту су и моралне норме, скуп неписаних правила и етичких вредности у којем је одговорност родитеља према детету високо рангирана у скоро свим друштвима.
Људи углавном не брину о својој деци зато што им је то законска него зато што осећају да им је то морална обаеза. А ми овде не причамо о законским консеквенацама остављања деце, него о емотивним и моралним аспектима.
Друштвно пожељно и дозвољено понашање је свако оно које се тиче само појединца и не повређује никог другог. Али, чим неко својим поступком повреди другог - онда друштво има право да га вербално осуди, да каже ''то је лоше''....јер се тако подржава општешрихваћен систем друштвених вредности. А за свако друштво је тај сиситем важан, важнији од сваке званичне институције.

одговорност родитеља према детету .

мислим да неке мајке управо из те одговорности остављају своју децу јер су свесне чињенице да нису у стању да се брину о њима
е сад како су дошле у ситуацију да затрудне-- можда су веровале мушкарцу са којим су биле, хиљаду можда
е сад није свеједно како коме и где се оставља дете
ако је жена већ затруднела а зна да не може о детету да се стара, не сме да оставља дете у шуми и контејнерима, где оно неће преживети. Тај чин је раван убиству. Али оставити га центру за соц рад или некој породици....то могу да разумем

мислим да неке мајке управо из те одговорности остављају своју децу јер су свесне чињенице да нису у стању да се брину о њима
е сад како су дошле у ситуацију да затрудне-- можда су веровале мушкарцу са којим су биле, хиљаду можда
е сад није свеједно како коме и где се оставља дете
ако је жена већ затруднела а зна да не може о детету да се стара, не сме да оставља дете у шуми и контејнерима, где оно неће преживети. Тај чин је раван убиству. Али оставити га центру за соц рад или некој породици....то могу да разумем

Slazem se. Upravo to su neki od razloga ostavljanja dece.

Postoji li opravdan razlog zbog kojeg majka ostavlja svoje dete?
Postoji li stvarno nesto sto opravdava majku koja to ucini?
Kakva je to osoba koja tako nesto moze da uradi?

To je uzasno...ali kako moja baka kaze:NIJE MAJKA KOJA RODI VEC KOJA ODGAJI DETE.Po meni ostaviti dete da se samo bori bez zastite i ljubavi roditeljske je uzasno....ne znam kako neko to moze.....po meni oni koji ne zele i ne mogu da gaje dete iz finansiskih ili nekih drugih razloga bolje da abortiraju dok se i nije rodilo.....:neutral:

Postoji li opravdan razlog zbog kojeg majka ostavlja svoje dete?
Postoji li stvarno nesto sto opravdava majku koja to ucini?
Kakva je to osoba koja tako nesto moze da uradi?

Uffff...
Ne znam, po mom misljenju ne postoji opravdan razlog...
Mog decka je ostavila majka...njegov otac je alkoholicar, maltretirao je...Da li joj je palo na pamet da BESPOMOCNO DETE ostavlja coveku sa kojim ni ona ne moze da se izbori?
O ostavljanju deteta da se ne bi vukli ,,repovi" iz prethodnog zivota necu ni da pricam...
One fore, ima 18 godina, roditelji nece da je prime kuci sa detetom takodje ne opravdavam...pa nije 18 godina malo, ni 16, pa da su mama i tata krivi, a ja sam mala ne znam...
Ne postoji nista sto bi normalnu, emancipovanu, informisanu zenu opravdalo da ostavi dete ...
Ali postoje slucajevi zena sa sela, neobrazovanih, neinformisanih koje i ne znaju sta sve mogu da urade, ne znaju svoja prava, ne znaju ni da postoji sigurna kuca itd...
Njih ne osudjujem, jer su prosto glupe, a ne zle....
I da naglasim...pod ostavljanje smatram potpuno ostavljanje....znaci zena koja ostavi dete i vise ga nikada ne vidi...
Ne mislim nista lose o zenama koje posle razvoda prepuste starateljstvo nad decom muzu...sve dok redovno vidjaju svoju decu i brinu o njima...
I ne mislim nista losije o zeni koja je ostavila dete u kontenjeru od zene koja je abortirala...i to da naglasim, posto se ovde kao resenje javlja i : ,,sto nije abortirala" ...kao da ima razlike....

Poslednja izmena:
Naravno da postoji,mozda ne u svakom slucaju ali ima brdo zena koje trpe ogromnu torturu od strane svog partnera,kako fizicku tako i psihicku,po meni sve ovo to opravdava,a takva osoba je vec oddavno takoreci mrtva i fizicki i duhovno,pa ker bi od takvog otisao a mani zena.!

Mislim da si promasio temu i ja se slazem da ako nisi zadovoljan u vezi treba da prekines tu vezu a kamoli u slucaju bilo kakve vrste nasilja, ali NISTA ne opravdava majku da ostavi djete, samo to zlostavljanje je jos jedan podstrek da sa sobom povede djecu ako je suprug/otac nasilan pa tucice i djecu, divno ona se spasila odnjela svoje dupe a djecu ko j*** ....

Back