MAJKA USVOJENOG DETETA

Ovo je veliki trend u svetu. Međutim teska materijalna situacija u nasoj zemlji i nemogucnost da imate svoj stan, nesiguran posao, dovode do toga da ljudi ne rađaju ni svoju decu iako to fizicki mogu. Sa druge strane u svojoj okolini imam nekoliko parova koji vole i žele decu ali nisu u mogućnosti da imaju svoju decu. Znam da takvih parova ima mnogo mnoooogooo više. Pored komplikovane procedure usvajanja, šta to ljude sprecava da se odreknu tog najlepšeg osećanja roditeljstva. A mnogo puta sam čula od ljudi koji su to već učinili, da se usvojena deca vole kao i svoja nema nikakve razlike???

moja dobra prijateljica je kao beba ostavljena u kutiji. Rasla je u zvečanskoj i po hraviteljskim porodicama negde u Vojvodini. Onda su je usvojili ljdi kojima je to bio pokušaj spašavanja braka, ali ipak postala je jedno od najplemenitijih stvorenja koje znam. I da. Bog se osmehnuo na nju tako da sada ima dvoje dece (iako se smatralo da neće moći da ih ima zbog nekih rezultata) divnog muža i uopšte lep i sređen život.

Dakle, pošto je moja tema o ''Nerotkinjama'' zatvorena .... i zaključismo dosta toga ... htedoh da postavim još jedno pitanje, ali nisam stigla ... pa sada mene interesuje sledeće: Usvojeno dete. Uglavnom u Srbiji decu usvajaju ljudi koji do tada nisu imali dece .... u manjem broju oni koji imaju svoju. E sad tu nastaje jedna dilema .... Da li i medju roditeljima koji imaju svoje dete i onih koji imaju usvojeno dete postoji razlika?

S obzirom, da se kod žena koje su u drugom stanju, radja majčinski instikt ... i ona je sa detetom od trenutka kada ga rodi ..... Ova druga majka nije sa detetom od tog trenutka, možda nema taj ''instikt'' ... čak može da prodje i do 2 godine da dočeka usvajanje .... Interesuje me koliko su i dali su te majke različite?
Nisam sigurna ali mislim da majčinski instinkt sam po sebi nije povezan sa trudnoćom već sa polnom zrelošću žene, tj. sa njenom spremnošću da ima dete (određenim godinama).

A je l' imaju očevi neki instinkt? Osim onog da ga, da prostite, gurnu?
I, ako nemaju, morala bih da postavim još jedno pitanje, pa ko odgovori - odgovorio je.

Ako očevi nemaju nikakav "očinski instinkt" da li to znači da ih mi žene protivprirodno teramo da budu deo porodice?
Da li to znači da je priroda njih oslobodila svake obaveze te da oni u suštini brinu o deci jer su mnogo dobri?

Samo pitam, ne tvrdim ništa.

Nisam sigurna ali mislim da majčinski instinkt sam po sebi nije povezan sa trudnoćom već sa polnom zrelošću žene, tj. sa njenom spremnošću da ima dete (određenim godinama).

A je l' imaju očevi neki instinkt? Osim onog da ga, da prostite, gurnu?
I, ako nemaju, morala bih da postavim još jedno pitanje, pa ko odgovori - odgovorio je.

Ako očevi nemaju nikakav "očinski instinkt" da li to znači da ih mi žene protivprirodno teramo da budu deo porodice?
Da li to znači da je priroda njih oslobodila svake obaveze te da oni u suštini brinu o deci jer su mnogo dobri?

Ja sam imala m.instinkt pre trudnoce,mislim da nema veze.

M.m ima očinski instinkt.
Mislim da ga imaju svi muskarci,mozda ne tako jak kao zena,ali imaju ,sigurno.

Poslednja izmena od moderatora:

Мм ми је отворено рекао да није имао никакав очински интинкт док га није први пут узео у руке. Није присуствовао порођају, тако да се то десило тек при изласку из породилишта.

И мм каже да није имао никакав очински инстинкт, иако је купао бебу, повијао, носио...тек после неког времена ми је рекао:,, Знаш, сад га волим, а и пољубио сам га...''
Са другим је било много лакше.

( Ух, ван теме сам, али сам већ све написала!)

Mm je imao očinski instinkt i pre no što sam zatrudnela.
U jednoj stvari me je iznenadio. Prilikom nekog razgovora priznao mi je da nikada ne bi mogao usvoji dete ili da oženi ženu koja već ima svoje dete. U tom trenutku nisam to očekivala od njega i ta izjava mi se činila pomalo surovom. On se nije mnogo pravdao samo je rekao da bi se uvek pitao čuva li to usvojeno dete baš kao svoje i da to jednostavno ne može. Kada sam razmislila malo bolje videla sam da je u pravu, Poštenije je priznati samom sebi šta možeš da učiniš u životu a šta ne. Bolje imati takav stav nego biti loš usvojitelj ili očuh nekom detetu.

Imam dete , skoro do pola trudnoce nisam osecala majcinski insktikt i jos bi usvojila.
A znam i nekoliko parova koji imaju svoje dete i usvojili su po jos jedno i verujte da nema nikakve razlike izmedju bioloske dece i usvojene. Cak naprotiv , kao i svako mladje dete u porodici malo su vise miljenici , deca rastu normalno ,pazeno , mazeno i nikada se od njih nije krila istina , mada su bili mali kad su usvojeni.
Bilo kakvu dilemu treba raskrstiti sa samim sobom mnogo pre ulaska u takvu opciju.

Sve sam pročitala na ovoj temi od A do Š i konstatovala da ja izgleda nisam dobar čovek. :rumenko:
Ja bih sigurno usvojila dete da nisam mogla da imam svoje jer obožavam decu, ali sad kada imam svoje gotovo sam sigurna da ih ne bih mogla voleti jednako. :rumenko:

Eto priznajem. Mada opet kažem, nisam sigurna, tako mi se sada čini.
To je jedini razlog što mislim da sada više nisam za usvajanje dece jer imam svoje i mrzela bih sebe kada bih pravila razliku između njih. Nikada to ne bih poželela ni jednom detetu.

Zato je i meni Anđa ŽENA ZMAJ! Svaka joj čast. Ima svoju decu, ali ih sve voli isto. Bar se nadam da je stvarno tako, jer na fotkama tako izgleda. Bilo bi strašno da nije tako zapravo.

U svakom slučaju, ljudi koji usvoje decu iako imaju svoju, su po meni pravi heroji.

Eli mislim da to sada samo tako mislis ali kada bi ga odgojila sto bi se reklo ,,od kile mesa,, kao i svoje naravno da ne bi pravila razliku. Ili imas taj instikt ili ga nemas. Gledaj zivotinje pa prihvate mladunce neke sasvim pete vrste i odgoje ga. Ti posto ga (instikt) imas bila bi dobra majka i tom detetu sigurno. Tebe mozda muci da li bi ono tebe veolelo kao tvoje rodjeno? :heart:
Ja imam koleginicu koja u principu ne voli decu tj. kaze da voli samo svoje dete. Ona je rodila samo jedno i to je kaze puna kapa, nikad ne pita nikoga za dete, prosto je ne zanima nicije dete, pita samo tebe kako si i to je sve. E ona ne bi mogla da usvoji a ni da bude dobar roditelj tom detetu.
A opet ima zena koje obozavaju decu iako nemaju svoju prosto imas to u sebi. Jednom kada sam gledala neki film, pa u njemu ostavise neko dete na pragu neke kuce, ja sam se zapitala sta bih radila da mi zaplace dete ispred vrata..ostavila ga neka nesretnica koja je ko zna zasto pomislila da je tako bolje...i osetila sam da bih ga uzela i pokusala da zadrzim. Ono po zakonu to nikako ne bi moglo, al ja bih nesto sigurno pokusala.

u svetu je mozda trend usvojiti dete(mada ne zelim da verujem da je to tacno) ali kod nas svakako nije...niko netreba sebe da krivi ili osudjuje ako nema zelju da usvoji dete i da ga voli kao da je njegovo rodjeno...mnogo postenije je reci istinu,nego naci se u proceduri i shvatiti da nekim ljudima nije tu mesto...pa cak se desavalo da parovi koji usvoje shvate posle izvesnog vremena da ipak zelja nije bila iskrena...to je neoprostivo,a ne kada neko kaze ja nemam tu zelju...zamislite dete koje je je provelo par godina u domu i napokon se pojavi neko ko je "pozeleo"njega da usvoji,pa posle par meseci shvate roditelji(ako se tako mogu uopste nazvati)da dete nije ispunilo njihova ocekivanja i vrate ga u dom...zamislite to dete..njegov svet se srusio..on je opet ostavljen,odbacen..kakve ce posledice biti..o tome nisu razmisljali jer su svoje zelje stavili ispred detetovih potreba...takvi ljudi po meni su za svaku osudu,a ne neko ko kaze ja nemam zelju da usvojim...to je iskreno i posteno...

Zato je i meni Anđa ŽENA ZMAJ! Svaka joj čast. Ima svoju decu, ali ih sve voli isto. Bar se nadam da je stvarno tako, jer na fotkama tako izgleda. Bilo bi strašno da nije tako zapravo.

Хехе, мислиш то се види на фотографијама?:lol:

Замисли само да ли Анђа лично храни свако то дете? Лично му мења пелене и брише гузу?
Мислим, ја верујем да је тој деци, бар што се материјалних услова тиче, мнго боље него тамо одакле су доведени....али колико ЉУБАВИ заиста ту могу да добију - то је већ друга ствар.:confused:
Додуше, ипак поштујем што Анђа и Бред свој новац бар троше на нешто корисно, а не на коцкање и дрогу, као маса других звезда...

Ma slažem se Hellen da Anđa ima brdo pomagača, ali ipak voli decu generalno i svi imaju isti tretman. To je meni super. Čini se da i usvojena dobijaju isto koliko i njihova rođena.
E sad, koliko tu zaista ima ljubavi, drugo je pitanje. To mi ne možemo znati.

Mada opet, ljudi pričaju: "Lako je njoj, ona ima para pa plaća ljude da joj pomažu".
Ali ipak je to plemenit cilj. I mi bismo plaćali ljude da nam pomažu maksimalno, ne treba da se lažemo. Samo nam finansijska situacija ne dozvoljava. Ne vidim ništa loše da se ona samo posveti deci i pruža im ljubav, a pomagači odrađuju "fizikalisanje" i uskaču kad treba.
Po meni su u toj priči na dobitku i deca i roditelji.

И мм каже да није имао никакав очински инстинкт, иако је купао бебу, повијао, носио...тек после неког времена ми је рекао:,, Знаш, сад га волим, а и пољубио сам га...''
Са другим је било много лакше.

( Ух, ван теме сам, али сам већ све написала!)

Upravo tako.
Meni se taj osecaj javio tek posle otprilike dva meseca posto se rodio.
Iskreno ne verujem muskarcima koji po popularnim novinama se.ru kako ih je pogodio grom kad su prvi put videli svoje dete, kako ih je najednom preplavio cunami ocinske ljubavi...i to u trenutku

Muskarci nisu dizajnirani za to, mi moramo da udjemo u ulogu oca da bi se taj osecaj javio i da bi rastao.
A ima ga svako, u vecoj ili manjoj meri

Back