Baš, i ja, evo jutros, pročitah ovaj isti intervju, samo u Politici.
Taj CIA-in čovek je samo potvrdio moje tvrdnje koje sam iznosio u diskusiji sa nekim forumašima, pogotovo sa mojom zemljakinjom Gogom.
Gogo, žao mi je, ali moram da ti kažem da opet iznosiš loše procene.
Ono jeste da bi bilo logično da izdvajanje Srpske iz BiH bude povod za već viđeno.
Međutim, stvari treba sagledati iz svih aspekata.
Naime, radi se o tome da tu ne bi bilo samog prostog pokušaja otcepljenja jednog entiteta iz BiH, već bi na sceni bio totalni raspad te države.
Kao što sam ti izneo u nekim našim ranijim piskaranjima, Hrvati se sigurno ne bi borili za opstanak BiH, već bi upravo oni bili ti koji bi svim silama radili na njenom razbijanju.
E sad, u situaciji u kojoj bi se turci suočili sa opasnošću potpunog raspršivanja njihovog kratkotrajnog sna, zvanog unitarna BiH, ili da kažem, "Bošnjačka Bosna" sa manjinama sr. i hr., ili najbolje Bosanska Džamahirija; u toj situaciji imali bi opasnost sa dve strane.
Jedne oličene u Srbima u Srpskoj, i druge u Hrvatima, sa kojima čine tzv. federaciju. Kažem tzv., jer je to totalna glupost od upotrebe tog termina. Federacija može biti sastavljena od teritorija, a ne od nacija i konfesija. Ali, to je sad neka druga tema.
Elem, šta turci da rade u takvoj situaciji? Očito je da nemaju snage da se suprotstave obema narodima. Znači, spasavaj šta se spasti može. Srpska je isuviše, i pravno i vojno i nacionalno, već sad, izvan sistema i kompletnog miljea zamišljene džamahirije. Bilo bi glupo gubiti i snagu i energiju otvarajući taj front. Svesni su i turci da je to jalov posao.
Znači, jedino im preostaje da se razračunaju sa Hrvatima u "svom" delu BiH. Naravno da Hrvati neće sedeti skrštenih ruku. Čak mislim da će prvi krenuti u razbijanje BiH i otpočinjanje oružanih sukoba. Znaš kako to ide. Prvo padnu neke nevine ili navodno nevine žrtve, pa mediji "vrište", pa narod poludi, rodi se zla krv, i ode sve u PM.
Evo ti Mostar. Bure baruta. Samo petarda da pukne tamo i ima da se kolju k'o nikada do sad. Teći će Neretva crvena od krvi. Ni do mora se izbistrila ne bi.
Na kraju će se verovatno to sve razrešiti nekim novim mirovnim sporazumom, koji bi napravio državno razgraničenje te tri zajednice, u čemu bi se Srbi i Hrvati verovatno priključili svojim maticama, a turci bi dobili neku vrstu bosanske Andore (po površini, ne po bogatsvu), gde bi eto, na neki način, sačuvali nukleus svoje "mlade" nacije.
Ovo gore opisano je bolji scenario za turke. Mnogo bolji od onog koji može da im se desi. A to je ulazak i srpske strane u novi sukob. E, tu bi obrali bostan.
Taj scenario, isto, nije isključen iz više razloga.
Jedan je što bi turci, ipak, mogli biti toliko blesavi, pre bih rekao naivni, da poveruju nekim stranim obaveštajcima da će ih zapad podržati, kao prošli put, pa da krenu u rat i protiv Srpske.
Drugi je što bi Hrvati mogli da naprave dil sa Srbima o budućoj podeli BiH teritorije, kako bi izbegli dugotrajno mrcvarenje ratujući sa fanatizovanim islamskim fundamentalistima.
Tu bi, ubeđen sam, Srpska tražila minimum granice od pre Dejtona i od pre američkog bombardovanja, koje je omogućilo m-h vojskama da prodru u srpske gradove, kao što je Drvar i dr.
Ako bi došlo do takvog vojnog sporazuma, taj rat bi bio jedan blitzkrieg, i zdravo đaci.
Jedino što bi u ovakvom scenariju Hrvati prošli mnogo bolje od Srba, iako bi dobili samo četvrinu ili petinu BiH teritorije.
Srbima bi ostali turci. A oni bi, ubeđen sam pravili sranja kakva Palestinci prave u Izraelu.