treba da idem na mr enterografiju....................... vidim da su poruke od 2014 ali dali je neko isao na tu enterografiju mr i dali je bolna treb ada sniim tanka i debelo crevo imam bolove u stomaku lekari neznaju sta je roblem visoki mi rezultati kalportektina dozvoljeno je do 50 meni je 1800 nonstop imam jake bolove i idareje

molim savet i dali je bolno to snimanje nisam isla nikada na tako neko snimanje .... hvala svima
Steta sto ti niko nije odgovorio do sada nesto vise.... Nadam se da si do sada odradila kolonoskopiju i mr enterografiju.
Da lepo si napisala - ako je kalprotektin do 50 onda je sve ok, i nemas inflamatornu (zapaljensku) bolest creva, nego je mozda funkcionalni poremecaj creva (IBS - iritabilni kolon).
Ako je od 50-200, u pitanju je npr remisija bolesti Krona, ulceroznog kolitisa i sl, mada moze biti izazvan i neki enterokolitis zbog nekog letnjeg enterovirusa i slicno...
Medjutim ako je kalprotektin stalno preko 500, 1000, a pacijent ima i razne simptome, anemijski sindrom (smanjeno gvozdje, feritin, hemoglobin), ako je sedimentacija povecana a CRP (C-reaktivni protein) miran, onda se veoma sumnja na Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis - autoimuna zapaljenja debelog i/ili tankog creva, cak ako je u pitanju Morbus Kron - Kronova bolest, to moze zahvatati sluzokozu od usta (aftozni stomatitis - ranice u ustima) pa sve do anusa, odn samog kraja rektuma, dela debelog creva.
Kolonoskopija ti je metoda posmatranja celog debelog creva iznutra, i pocetnog dela (ili zavrsnog pak) tankog creva - ileuma, koji se spaja sa debelim crevom, i veoma lako se moze videti da li ima nekih promena ili bolesti u zavrsnom delu tankog creva i celom debelom crevu (kolorektalni karcinom, polipi, divertikuloze i divertikulitis (zapaljenje tih kesa, divertikula), da li ima suzenja debelog creva, da li ima perforacija tj pucanja creva, da li postoje autoimune zapaljenske bolesti - Kronova bolest i ulcerozni kolitis, pa ako je gastroenterologu nesto sumnjivo on ce uzeti biopsiju sa tog mesta i poslati patohistologu da utvrdi tacno sta je to i o kojoj se bolesti radi.
Ako citas o kolonoskopiji, nemoj da se plasis uopste, probaj obavezno da odes na VMA, tamo rade sa anestezijom, i probudis se kao da je proslo minut od uspavljivanja, a zapravo ti odradili celu kolonoskopiju, niti ce te sta boleti niti ces biti svesna bilo cega. U pripremi koristi Fortrans prasak jer je najmanje gadan, odn najlaksi za ispijanje, ne uvrce creva, ne izaziva grcenje, ok je koliko su mi rekli ljudi koji su pili, za razliku od ostalih vrsta lekova koji se koriste za ciscenje creva. Mislim da njega potenciraju i na VMA cak.
Sto se tice pregleda ceeelog tankog creva, jedna od najlaksih metoda po pacijenta je da proguta kapsulu sa kamericom koja prolazi kroz usta i onda ide i snima ti sve u telu, i pravi oko 50 000 slika tankog creva, te je veoma pouzdana metoda za utvrdjivanje da li postoji i najmanja promena na tankom crevu, sto do sada nije moglo da se utvrdi, nego tek kada krene bas bolest.
Citao sam da je nas VMA i to skoro dobio, e sad te kapsulice su skupe pa valjda samo 50ak pacijenata na godinu dana mogu doci do toga, i ono, malo treba poterati lekare, jer oni to daju bas kao poslednju metodu dijagnostike kod pacijenata.
Drzim ti palceve da nemas Kronovu bolest i Ulcerozni kolitis, ali nazalost izrazito visoki kalprotektin, pokazatelj inflamacije creva upravo na to upucuje.