Magnetna rezonanca tankog creva

Pozdrav svima...Treba da uradim MR enterografiju. Interesuje me ima li neko iskustva sa tim i gde se privatno najpouzdanije i najpovoljnije moze uraditi nalaz, jer ove klinike koje nalazim na internetu nisu bas najpovoljnije...

Unapred zahvalna na odgovorima :)

U svim privatnim klinikama cene su manje-vise iste.Da je skupo...skupo je...
Jedina jeftinija varijanta ti je da uzmes uput i cekas sigurno 4-5 meseci na red.Ako ti je zurba,bolje skupi pare i odradi to privatno bilo gde jer se razlikuju mozda u 1000-2000din sto i nije neka razlika.

Znam vidjela sam, ali pisem iz Crne Gore, ovdje se ne radi to, pa mi ostaje samo neka privatna varijanta ali se sa istrazivanjem ovih privatnih klinika bas i ne snalazim najbolje:) Cijene koje nalazim su oko 300 eura sto zaista jeste skupo i malo cudno s obzirom da magnetnu rezonancu rade odavno, pa mi je trebala bilo kakva preporuka

Onnniii...nisu normalni sa cenama!!!:eek:
Upravo,trazim magnetnu za majku i to glave i cena je oko 12000din do 17000din u zavisnosti da li se ubrizgava kontrast ili ne sto se zna tek na licu mesta.
Ispade da ti se jos i isplati da dojes u Beograd i to uradis.Obidjes grad,pojedes :lb:,slikas se(samnom za uspomenu:maramica:0) i vratis uvece vozom.

Hahaha nisi me razumjela, ovdje se to uopste to ne radi, ovo od 300 eura je na nekim klinikama u Beogradu...A ja planiram da dođem čim nađem neku kliniku sa razumnom cijenom, mada kako stvari stoje neću brzo :)

AAuuu,dakle tako!!!
Jesi li se raspitala na VMA i oni imaju takve preglede bez uputa sa placanjem,mozda je malo jeftinije...?
Nisam znala da je za creva tako skupo.

treba da idem na mr enterografiju....................... vidim da su poruke od 2014 ali dali je neko isao na tu enterografiju mr i dali je bolna treb ada sniim tanka i debelo crevo imam bolove u stomaku lekari neznaju sta je roblem visoki mi rezultati kalportektina dozvoljeno je do 50 meni je 1800 nonstop imam jake bolove i idareje :( molim savet i dali je bolno to snimanje nisam isla nikada na tako neko snimanje .... hvala svima

...ne znam da li je bolno, ali ako mora da se odradi onda mora, kako god, moj predlog je da to uradis uz uput na VMA-a ako mozes...ako neces da cekas mozi i da se plati onda je brze,
zavisi koliko ti je hitno....postoji i klinika MR u Vodovodskoj na Cukarici...imaju neke akcije pa mozda je i to obuhvaceno ne znam....ima ih na netu potrazi pa zovi jako su ljubazni...

Znam vidjela sam, ali pisem iz Crne Gore, ovdje se ne radi to, pa mi ostaje samo neka privatna varijanta ali se sa istrazivanjem ovih privatnih klinika bas i ne snalazim najbolje:) Cijene koje nalazim su oko 300 eura sto zaista jeste skupo i malo cudno s obzirom da magnetnu rezonancu rade odavno, pa mi je trebala bilo kakva preporuka

Jel si probala u PG

treba da idem na mr enterografiju....................... vidim da su poruke od 2014 ali dali je neko isao na tu enterografiju mr i dali je bolna treb ada sniim tanka i debelo crevo imam bolove u stomaku lekari neznaju sta je roblem visoki mi rezultati kalportektina dozvoljeno je do 50 meni je 1800 nonstop imam jake bolove i idareje :( molim savet i dali je bolno to snimanje nisam isla nikada na tako neko snimanje .... hvala svima

Steta sto ti niko nije odgovorio do sada nesto vise.... Nadam se da si do sada odradila kolonoskopiju i mr enterografiju.

Da lepo si napisala - ako je kalprotektin do 50 onda je sve ok, i nemas inflamatornu (zapaljensku) bolest creva, nego je mozda funkcionalni poremecaj creva (IBS - iritabilni kolon).

Ako je od 50-200, u pitanju je npr remisija bolesti Krona, ulceroznog kolitisa i sl, mada moze biti izazvan i neki enterokolitis zbog nekog letnjeg enterovirusa i slicno...

Medjutim ako je kalprotektin stalno preko 500, 1000, a pacijent ima i razne simptome, anemijski sindrom (smanjeno gvozdje, feritin, hemoglobin), ako je sedimentacija povecana a CRP (C-reaktivni protein) miran, onda se veoma sumnja na Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis - autoimuna zapaljenja debelog i/ili tankog creva, cak ako je u pitanju Morbus Kron - Kronova bolest, to moze zahvatati sluzokozu od usta (aftozni stomatitis - ranice u ustima) pa sve do anusa, odn samog kraja rektuma, dela debelog creva.

Kolonoskopija ti je metoda posmatranja celog debelog creva iznutra, i pocetnog dela (ili zavrsnog pak) tankog creva - ileuma, koji se spaja sa debelim crevom, i veoma lako se moze videti da li ima nekih promena ili bolesti u zavrsnom delu tankog creva i celom debelom crevu (kolorektalni karcinom, polipi, divertikuloze i divertikulitis (zapaljenje tih kesa, divertikula), da li ima suzenja debelog creva, da li ima perforacija tj pucanja creva, da li postoje autoimune zapaljenske bolesti - Kronova bolest i ulcerozni kolitis, pa ako je gastroenterologu nesto sumnjivo on ce uzeti biopsiju sa tog mesta i poslati patohistologu da utvrdi tacno sta je to i o kojoj se bolesti radi.

Ako citas o kolonoskopiji, nemoj da se plasis uopste, probaj obavezno da odes na VMA, tamo rade sa anestezijom, i probudis se kao da je proslo minut od uspavljivanja, a zapravo ti odradili celu kolonoskopiju, niti ce te sta boleti niti ces biti svesna bilo cega. U pripremi koristi Fortrans prasak jer je najmanje gadan, odn najlaksi za ispijanje, ne uvrce creva, ne izaziva grcenje, ok je koliko su mi rekli ljudi koji su pili, za razliku od ostalih vrsta lekova koji se koriste za ciscenje creva. Mislim da njega potenciraju i na VMA cak.

Sto se tice pregleda ceeelog tankog creva, jedna od najlaksih metoda po pacijenta je da proguta kapsulu sa kamericom koja prolazi kroz usta i onda ide i snima ti sve u telu, i pravi oko 50 000 slika tankog creva, te je veoma pouzdana metoda za utvrdjivanje da li postoji i najmanja promena na tankom crevu, sto do sada nije moglo da se utvrdi, nego tek kada krene bas bolest.
Citao sam da je nas VMA i to skoro dobio, e sad te kapsulice su skupe pa valjda samo 50ak pacijenata na godinu dana mogu doci do toga, i ono, malo treba poterati lekare, jer oni to daju bas kao poslednju metodu dijagnostike kod pacijenata.

Drzim ti palceve da nemas Kronovu bolest i Ulcerozni kolitis, ali nazalost izrazito visoki kalprotektin, pokazatelj inflamacije creva upravo na to upucuje.

Poslednja izmena od moderatora:
Steta sto ti niko nije odgovorio do sada nesto vise.... Nadam se da si do sada odradila kolonoskopiju i mr enterografiju.

Da lepo si napisala - ako je kalprotektin do 50 onda je sve ok, i nemas inflamatornu (zapaljensku) bolest creva, nego je mozda funkcionalni poremecaj creva (IBS - iritabilni kolon).

Ako je od 50-200, u pitanju je npr remisija bolesti Krona, ulceroznog kolitisa i sl, mada moze biti izazvan i neki enterokolitis zbog nekog letnjeg enterovirusa i slicno...

Medjutim ako je kalprotektin stalno preko 500, 1000, a pacijent ima i razne simptome, anemijski sindrom (smanjeno gvozdje, feritin, hemoglobin), ako je sedimentacija povecana a CRP (C-reaktivni protein) miran, onda se veoma sumnja na Kronovu bolest ili ulcerozni kolitis - autoimuna zapaljenja debelog i/ili tankog creva, cak ako je u pitanju Morbus Kron - Kronova bolest, to moze zahvatati sluzokozu od usta (aftozni stomatitis - ranice u ustima) pa sve do anusa, odn samog kraja rektuma, dela debelog creva.

Kolonoskopija ti je metoda posmatranja celog debelog creva iznutra, i pocetnog dela (ili zavrsnog pak) tankog creva - ileuma, koji se spaja sa debelim crevom, i veoma lako se moze videti da li ima nekih promena ili bolesti u zavrsnom delu tankog creva i celom debelom crevu (kolorektalni karcinom, polipi, divertikuloze i divertikulitis (zapaljenje tih kesa, divertikula), da li ima suzenja debelog creva, da li ima perforacija tj pucanja creva, da li postoje autoimune zapaljenske bolesti - Kronova bolest i ulcerozni kolitis, pa ako je gastroenterologu nesto sumnjivo on ce uzeti biopsiju sa tog mesta i poslati patohistologu da utvrdi tacno sta je to i o kojoj se bolesti radi.

Ako citas o kolonoskopiji, nemoj da se plasis uopste, probaj obavezno da odes na VMA, tamo rade sa anestezijom, i probudis se kao da je proslo minut od uspavljivanja, a zapravo ti odradili celu kolonoskopiju, niti ce te sta boleti niti ces biti svesna bilo cega. U pripremi koristi Fortrans prasak jer je najgadniji. Mislim da njega potenciraju i na VMA cak.

Sto se tice pregleda ceeelog tankog creva, jedna od najlaksih metoda po pacijenta je da proguta kapsulu sa kamericom koja prolazi kroz usta i onda ide i snima ti sve u telu, i pravi oko 50 000 slika tankog creva, te je veoma pouzdana metoda za utvrdjivanje da li postoji i najmanja promena na tankom crevu, sto do sada nije moglo da se utvrdi, nego tek kada krene bas bolest.
Citao sam da je nas VMA i to skoro dobio, e sad te kapsulice su skupe pa valjda samo 50ak pacijenata na godinu dana mogu doci do toga, i ono, malo treba poterati lekare, jer oni to daju bas kao poslednju metodu dijagnostike kod pacijenata.

Drzim ti palceve da nemas Kronovu bolest i Ulcerozni kolitis, ali nazalost izrazito visoki kalprotektin, pokazatelj inflamacije creva upravo na to upucuje.

Da odgovorim na pitanje osobi koje stoji u reputaciji koja mi je data za ovaj post - Ne, nisam gastroenterolog, mada spomenuo sam VMA i neke procedure, jer znam, imam tamo neke rodjake, doktore nauka medicine, a i znam iz druge, trece ruke nesto o tome - meni neke drage osobe su imale tih problema (mada dosta je bilo i onih sto su na kraju imale IBS - sindrom iritabilnih creva, sto je medicinski gledano samo funkcionalni poremecaj creva a ne neka opasna patologija i unistavanje i zapaljenje samog tkiva.

I moram da ispravim jednu recenicu u svom tekstu, napisao sam :
U pripremi koristi Fortrans prasak jer je najgadniji.

A zapravo sam hteo napisati : "U pripremi koristi Fortrans prasak jer je NAJMANJE gadan, odn najlaksi za ispijanje, ne uvrce creva, ne izaziva grcenje, ok je koliko su mi rekli ljudi koji su pili, za razliku od ostalih vrsta lekova koji se koriste za ciscenje creva". Takodje mislim da sam procitao sa uputa na VMA da se kod njih radi priprema pacijenta bas tim praskom.

Ako moderator podforuma vidi ovo, neka izmeni tu recenicu u mom tekstu koji sam sad citirao.

Onnniii...nisu normalni sa cenama!!!:eek:
Upravo,trazim magnetnu za majku i to glave i cena je oko 12000din do 17000din u zavisnosti da li se ubrizgava kontrast ili ne sto se zna tek na licu mesta.
Ispade da ti se jos i isplati da dojes u Beograd i to uradis.Obidjes grad,pojedes :lb:,slikas se(samnom za uspomenu:maramica:0) i vratis uvece vozom.

Svega mi, u pravu si... kakvih bre 300 evra, ijuuu:sad2:

Back