Magneti za bolji rad motora

Montira se vrlo lako. U svakom slucaju posle brojila. najakse je da se iz table izvuku sve tri faze i zakace na saver a onda iz savera ponovo vrate nazad. Najmanja 3 fazna sprava je oko 2.5 kg i dovoljna je za 60 Kw. Ostale, vece su vec mnogo skupe i vece. Ova od 60 Kw je potpuno OK za vecinu malih firmi...Postoji i bolja (jeftinija varijanta) a to su jednofazni power saveri. Njih samo ukljucis u utikac i sredi situaciju ali samo u toj fazi. Ako lepo u stanu rasporedis uredjaje moze i ta sprava da zavrsi posao. A ona je stvarno nije skupa. Ta koja se bode u utikac lici na klasicnu prevaru ali kada sam bolje pogledao ona je ista kao i vece (ozbiljne sprave). Kuciste joj je plasticno, garancija 6 mseci ili max god.dana...ako je lose prikacis nece nista da stedi (ako je ubodes u fazu gde su grejna tela ili sijalice. Sutra cu da Ti posaljem semu za montazu. Ja obozavam Pow savere. palim se da narucim 4 ili 5 modela i da vidim kako rade. Problem je sto veliki nece da mi prodaju po 1 kom. ili traze veliku lovu...Resicu to nekako.

video sam na snimcima samo monofazne i da ih samo ustekaju i to je to
ali vise mi se svidja ova 3fazna varijanta i
izgleda mi se ozbiljnije po tvojim recima

sad ako neko zivi u nekim udaljenim krajevima bilo bi pametno staviti i neku prednaponsku zastitu
koja je cena za ovu 3faznu spravu

Trofazna sprava kosta dosta. pogledaj sajt jednog od najvecih u USA
www.plugandsave.com Sa njima sam se gusio 3 meseca i dobio sam ,,najbolju,, cenu od 1500 USD po komadu. Dopisivao sam se sa gazdom nekim Martinom, pravili planove i nista. Nisam sa njima napravio nista ali sam barem naucio milion stvari o tome. Oni inace razbijaju u Americi. Sprave su im prvoklasne, daju garanciju da ces da ustedis struju?!, imaju sve sertifikate ovoga sveta, podrzava ih Americka vlada... ali sve to kosta. Postoje neki Grci i oni prodaju za 1200 eura. Moze da se nadje pristojna sprava za 400 eura (sa carinom, prevozom i td). Ja kada sam uvozio samo sam nekom institutu platio 10.000. din atest za power saver. Ne isplati se to za stan ili kucu ako ne trosis preterano. Postoji resenje. Nije ono sto si video vec slicno tome a zove se g-ner-g i hit je u nekim zemljama. Ja sam jedan imao ali sam ga dao na neko ispitivanje i oni su ga unistili.

Ajde da razrešimo misteriju...

"magneti" koji štede gorivo su najobičnija prevara. Veoma prost razlog - gorivo (benzin, dizel itd) nema polarnih svojstava, odnosno ne podleže uticaju namagnetisanja.

Ako ti je već toliko stalo da uštediš gorivo, uradi sledeće:
1. proveravaj gume - pravilno naduvana (ne prenaduvana) guma znači manje trenja, samim tim manje napora za motor = manja potrošnja
2. ako stalno voziš sa sobom brdo tričarija u gepeku - ostavi kod kuće sve ono što ti ne treba
3. ne turiraj motor
4. u gradu vozi 40 - 50. Stižeš u isto vreme kao i onaj ko vozi 60.
Pridrzavam se tacke 3 i 4. Gume tek s'vremena na vreme. Nasao sam na nekom forumu citav pisak sta koliko stedi u procentima: od svecica preko filtera i sve ostalo.
Evo sta sam dobio kao odgovor na pitanje o magnetima:
Tehnicka ispravnost vozila je vrlo bitan element i u potrosnji goriva, sto najbolje vidi u sledecoj tabeli koja pokazuje koliko u apsolutnim procentima ispravnost pojedinih delova utice na ustedu i potrosnju goriva:
– svecice 8%
– platinska dugmad 7%
– pocetno paljenje – pretpaljenje 5%
– indukcioni kalem – bobina 2%
– kablovi 2%
– termostat 1%
– karburator 2%
– startni uredjaj – sauh 10%
– precistac vazduha 3%
– pumpa za gorivo 1%
– spojevi za dovod goriva 1%
– kvacilo 8%
– ventili 7%
– bregasta osovina16%
– kompresija 20%
– pritisak u pneumaticima 4%
– vrsta pneumatika 5%
– balansiranje guma i tockova 2%
– zaptivenost usisne grane izduvnog sistema 5%
– suvisan teret 5%
– kocnice 1%
– lezajevi tockova 1%
– podmazivanje 5%
– aerodinamika vozila 2%

Poslednja izmena:
Mrzi me vise da objasnjavam sta me zanima...Necu preko foruma ni da se reklamiram ni da prodajem bilo sta ako pre toga ne platim reklamu. Zanimalo me je sve sto moze da se nadje u vezi magneta: koliko ljudi to koristi, koliko su zadovoljni/nezadovoljni...necu vise ni rec tome. Da sam hteo da varam bilo koga ne bih uzeo nick koji sam uzeo. uostalom nije vazno.

BTW....za sve one koji se "pale" na krađu struje... Ako vas navataju, plaćate kaznu koja višestruko prelazi "uštedu"...

A o uštedi govora... pitaj bilo kog hemičara da li gorivo ima polarnih svojstava. I dosta više naglabanja o "čudima koja štede gorivo/struju/vodu". Jedino ne štede pare i mozak očigledno.

BTW....za sve one koji se "pale" na krađu struje... Ako vas navataju, plaćate kaznu koja višestruko prelazi "uštedu"...

A o uštedi govora... pitaj bilo kog hemičara da li gorivo ima polarnih svojstava. I dosta više naglabanja o "čudima koja štede gorivo/struju/vodu". Jedino ne štede pare i mozak očigledno.

Ne ,,palim,, se na kradju ničega pa ni struje samo me ova tema zanima i privatno i poslovno (i to vrlo malo). Da me zanima mnogo video bi bilborde po gradu i sl.

Ipak da odgovorim. Za magnete nije vazno, ali u vezi ustede struje, mislim da mnogi znaju ulogu kondenzatora kod faktora snage, reaktivne energije... to se primenjuje svuda pa i kod nas i nije nista novo i cudotvorno. Gde su elektro motori: klima, frizider, pumpe, mlinovi, liftovi ali i neonke...

uloga kondezatora kod faktora snage?
izvini ja sam elektronicar i ne kapiram o cemu pricas..xD
Mogao bih da probam ali bi se to svelo na prepisivanje iz neke knjige ili uputstva.
Hajde da spustimo loptu. Pogledaj na internetu sajt recimo firme Spectra ili Spektra iz Novog Sada. tamo je sve lepo objasnjeno. Mogao bih da pitam i moje u firmi ali mi je glupo jer sam na forumu privatno i necu da se raklamiram...Usput mogao bi i da mi objasnis ako znas jer ja se u sve to stvarno ne razumem. Danas su mi javili da su mi testirali dva uredjaja i da moraju da konsultuju nekog eksperta!? testirali su Power Saver tri faze 60 kw (20 kw po fazi). Zakacili su motor i izmerili struju. Onda su zakacili Saver (unutra su kondenzatori + neka elektronika) i izmedju brojila i savera struja je manja (to je dobro) ali izmedju saver i motora struja je ista kao i pre stavljanja savera. Njima nije jasno kako je to moguce. merili su i sa digitalnim i sa analognim uredjajima.

Poslednja izmena:
uloga kondezatora kod faktora snage?
izvini ja sam elektronicar i ne kapiram o cemu pricas..xD

Nevezano za ovu temu (nisam je celu pročitao), faktor snage ili cosfi je odnos aktivne i prividne snage, i kondenzatori se baš i koriste kod priključivanja monofaznih asinhronih motora (veš mašina, recimo) da bi se poboljšao ovaj odnos. Što je veći faktor snage, manja je reaktivna energija vraćena u mrežu. Evo ti ovde sve o korekciji faktora snage kondenzatorima i kalemovima: http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor, a imaš o tome i u udžbeniku iz osnova elektrotehnike.

1. Objasnili su mi sto se tice testova koje smo radili na uredjaju da: ,,Izmedju brojila i kondenzatora tece samo struja koju potrosac zaista trosi. A izmedju kondenzatora i potrosaca, pored te struje tece jos i struja koja se stalno razmenjuje izmedju potrosaca i kondenzatora.,,
2. U vezi ustede goriva i procenata...To sam skinuo sa Serbianforuma. Neko mi je to poslao u vezi stednje goriva.
3. Stavio sam magnete i odmah istog dana auto pocne da trokira, dimi, radi na 2 cilindra, eksplozije u auspuhu...kaze mi ortak iz firme: Dobri ti magneti, da uvezemo jos?
Popravio sam auto (bobina, svecice i termodavac) ali nisam kontrolisao potrosnju,

ako imate samo termicke uredjaje ne mozete ustedeti nista ili vrlo malo.
ako imate induktorske kao asinhroni motori i tako, mozete recimo 10%.
jer promenljiv (naizmenican) napon se na kalemima uspostavlja odmah ali promenljiva struja ne moze odmah da potece punom snagom vec zaostaje za naponom ,to je faktor snage mreze generatori daju 0,9 i vise u stanicama ,dok na kraju industrijskih mreza cija je i struja skuplja moze biti 0,8.
nego dal magneti dal nesto negde sam citao ,ima sto poboljsava rasprsivanje goriva u cilindru?

ako imate samo termicke uredjaje ne mozete ustedeti nista ili vrlo malo.
ako imate induktorske kao asinhroni motori i tako, mozete recimo 10%.
jer promenljiv (naizmenican) napon se na kalemima uspostavlja odmah ali promenljiva struja ne moze odmah da potece punom snagom vec zaostaje za naponom ,to je faktor snage mreze generatori daju 0,9 i vise u stanicama ,dok na kraju industrijskih mreza cija je i struja skuplja moze biti 0,8.
nego dal magneti dal nesto negde sam citao ,ima sto poboljsava rasprsivanje goriva u cilindru?
Naravno da uredjaj deluje samo na ustedu kod motora ali i kod neonske rasvete. U domacinstvima ima mnogo motora a leti i klima uredjaji trose dosta struje. Ako bi neko prevezao sve potrosace sa motorom na jednu fazu onda bi sa malim jednofaznim i jeftinim Uredjajem (u kome je glavni deo kondenzator) mogao da ostvari odredjenu ustedu. Inace za vece (ne velike jer za njih mora sve posebno da se proracunava...) potrosace kao sto su samousluge, hladnjace, strugare...isplati se instalirati i trofazni power saver, isplati sam sebe za nekoliko meseci a dobija se uz garanciju o vracanju para ukoliko potrosac nije zadovoljan efektom. Zato i treba da se pazi kome se ugradjuje (kakve potrosace ima).
U vezi poboljsanja rasprsivanja goriva u cilindru neznam nista. Ja uvozim magnete ali zapravo nisam radio testove pa ne mogu sa sigurnoscu nista da tvrdim (ni da deluju a naravno ni da ne deluju). Polazio sam od toga da se ti magneti prodaju u preko 80 zemalja vise od 30 godina. Normalno je da ih bude i na nasem trzistu.

Isprobavali su Mythbustersi te spravice i preparate, među kojima su i magneti za štednju goriva, i nijedan nije imao efekta, osim acetona koji je povećao potrošnju.
Gledao sam bas u vezi magneta. Citao sam i o nekom dedi koji daje 1 milion $ ukoliko mu neko dokaze da magneti stede gorivo. A zamisli koliko sam raznih stvari gledao o tome kako to stedi gorivo i jos pozitivno deluje na 5 stvari.
Pravo da Ti kazem meni je to bilo zanimljivo, prodaje se preko 30 godina u celom svetu, pa zasto bi to prodavali sverceri i ja sam to legalno uvezao pa koliko se proda nije ni vazno. Ne ocekujem od toga nista posebno, ali ko zna?

Bre, ljudi, vec smo zakljucili da su magneti prevara i da ima ljudi koje nije mrzelo pa su sve to lepo isprobali i testirali i dosli do zakljucka da su bacili pare. Nema vise sta da se kaze na tu temu.

Darko Darko, zao mi je sto si iskusio to na svojoj kozi, nadam se da ih nisi skupo platio.

Back