Macro fotke

Jeste, koristio sam Micro Nikkor 105 VR (Tamron 90mm macro sam prodao) i super je za slikanje iz ruke (VR baš odrađuje posao).
Svetlo je bilo prirodno (prvi jutarnji zraci sunca), mada mi se čini i da je u pozadini sevnuo SB600 (ali sličajno, na bežičnom podešavanju) pa otuda ta senka na očima (pretpostavljam da me pitaš za poslednju fotku grabljive muve - ostale su slikane bez blica na prirodnom jutarnjem svetlu). Oštrina potiče usled spajanja tri fotke sa različitim fokusnim tačkama (fokus stacking).

0065h.jpg
[/URL][/IMG]

Danas sam ga slikao..

Primitivnom opremom :mrgreen:
Kit objektiv okrenut naopako, blenda zatvorena na najmanji moguci stepen, oci mi ispadaju dok ne fokusiram objekat :mrgreen:

Ha, ha, kakav pogled :D
I ja imam slicnog skakavca mada tada nisam koristio difuzer pa se blic vidi po telu http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10875232&postcount=1818

Za stacking koristim blendu koja zavisi od situacije, ali je uvek ista za jednu seriju koja se obradjuje. Obicno je to od f/5.6 do f/11.
Stacking odradjujem sa 3 pa sve do 20-tak snimaka. Zavisi koliko je model miran. Sto sam blizi insektu to je f-broj veci. Najbolje je da se stacking odradi u rano jutro dok je hladno i dok su insekti spori. Kada se zagreju tesko ih je mirne slikati.

Najlakse se koristi besplatan program Combine ZM mada sam sad krenuo da radim sa Zerene Stackerom i svidja mi se sto posle mogu neke nepravilnosti prilikom spajanja da se isprave.

Evo kako bi fotka izgledala bez stackinga

2-7-1.jpg

I as stackingom

vk-1.jpg

Moze da bude to i lepo bez stackinga kao na ovoj fotki gde je fokus na oku

1-7-2.jpg

Tesko je slikati sa obrnutim objektivom. Lakse ti je da kupis tube i da uzivas ;)

Back