Macro fotke

mozda nije makro ali u prirodi nemam gde da je metnem
IMG_1521aasho800-1.jpg

Ma,uoste nije tesko naslikati ove kapljice uz odgovarajucu opremu. Treba vremena doci do toga a onda izgleda prosto ko pasulj z:lol:

Evo ovako se to radi:
Prvo se odlucite kojih bi boja zeleli da budu vase kapljice a onda te boje odstampajte na klasicnom papiru. Ja sam zeleo da to bude kombinacija zeleno-crveno i takav odstampani papir treba fiksirati. Nesto ovako:

kapljica1-1-1.jpg

Zatim nam je potreban sistem za infuziju(ima ga u svakoj apoteci za 0,5€) koji cemo ubaciti kroz cep u plasticnu flasu(fiksiramo flasu iznad posude u koju ce isticati voda) i pomocu regulatora protoka kontrolisati brzinu isticanja,odn. brzinu stvaranja kapljica.
Sad nam treba posuda u koju ce da padaju kapljice(bolje je neka veca posuda),a ja sam uzeo pleh iz sporeta
Sve to zajedno bi trebalo ovako da izgleda:

kap2-1.jpg

Sad nam je potreban blic u wireless mod-u(popup blic iskljucen) koji ce bacati svetlo na papir u boji. Fotoaparat stavimo na stativ i izostrimo na mestu gde padaju kapljice(najbolje je olovku staviti na mesto to i izostrimo).
Ja koristim i zicani okidac zbog lakseg pravljenja snimaka i da ne bi doslo do potresanja i dobijanja mutne slike.
Sve to bi trebalo da ovako izgleda:

Kapljica-1.jpg

Malo experimentisite sa parametrima za okidanje(obicno koristim brzinu 1/1000 i f10-f16) a pritisnite okidac po slobodnoj proceni.
Sirova fotografija bi izgledala ovako,a vi je posle doterajte

kapljica4-1.jpg

I promasaji u okidanju umeju da budu interesantni pa zato samo napred!

kapljica2-1.jpg

Vidite kako je prosto z;)

Tako jednostavno, a tako dobro. Svaka cast.
I, gde ti bre pade pleh na pamet?! z:D
Ja sam koristio lavor, i pustio da voda kaplje iz slavine... z:lol: Sto sam nekreativan... z:(

Poslednja izmena:
Ma,nema problema. Drago mi je ako sam vam malo olaksao posao oko kapljica. z:)

skyline00,fora da se naprave ovako lepe kapljica je najvise u crevu od infuzije,jer je cev cesme prevelika i pravi velike kapi koje prave ruzne oblike u vodi. Pleha sam se setio jer je uvek pri ruci,velike je povrsine i ne treba mnogo vode da bi se napunio. Samo mora da bude lepo opran od masnoca ili ce se i one videti na fotografiji.

Cekam vase rezultate z;)

... sad na isti nacin probaj da snimis lomove stakla, keramike, ili neko slicno rasprsivanje materije,...
... problem je kostanje materijala zbog nesavrsene opreme,...

... a da nam neko objasni koja oprema je pozeljna i koliko skupa za sve one kompikovanije fotke gde se trazi brzina i trenutak ekspozicije,....??!

Nije lose s obzirom na opremu. Imas fin Canon i dobro si postavio setup. Svidjaju mi se bele tackice.
Mislim da ovde fali samo pravovremeno okidanje,odn. treba uhvatiti momenat kada se kapljica odvaja od "tela" a to mozes izvesti samo od prilike. Pazi ovako,ima i jedna caka, a to je da ako je plitka voda na koju pada kap nece doci do odskakanja kapi od "tela". Idealna dubina je oko 5cm,otprilike dubine klasicne vatrostalne posude za rernu.
Sto se tice onih mojih sudara kapi to je vec mnogo teze,evo imas na ovom snimku sta se ustvari desava i koji se trenutak treba uhvatiti.

Pozz

Hvala, hvala, trudio sam se z;)
Pa, jeste fin, ali pocinje da bude neposlusan. I to je najvise doprinelo da "tajming" ne bude kako treba, jer sam primetio da nekad okine kad treba, a da nekad kasni (a malo zakasnjenje- propade fotka). Moram nabavim blic pod hitno. Ovaj se mnoogo sporo puni z:(
Ovo sto ti izvodis, za ovo treba i vise znanja i bolja oprema. Ali, polako, ima vremena z;)
Hvala
pozz

Back