Macro fotke

Evo rezultata od pre neki dan. Slikao sam obicnu,malu kucnu musicu koja je pozelela da deli dorucak sa mnom. Sletela je na kesu,a ja to iskoristio jer sam nesto cackeo oko aparata pa je slikao.
Muva je prezivela nas susret jer sam bio dobre volje,ali nije dobila dorucak :)

Muva5w-1-1.jpg

Muva4w-1.jpg

I krop

Muva4kropw-1.jpg

I jos jedan krop

Muva5kropw-1.jpg

Kapljica-1.jpg

Ovo je moj najnoviji pokusaj na temu Boje. Malo se takmicimo na jednom forumu pa bih voleo da cujem vase sugestije i kritike,sta bi kompozicijski moglo da se promeni,mozda veci krop ili tako nesto (ili da nista ne diram:D) a da to bude u okviru teme Boje

Mogao bi da smanjis saturaciju pozadine, ali samo pozadine malo, mnogo sljasti. Takodje bi mogao da kropujes tako da kapljica ne bude na centru fotografije nego u donjoj levoj trecini i list ostavi. Znaci krenes crop od lista pa dok kapljice ne bude u donjoj levoj trecini.

Koliko ta kapljica visi tamo??? :D Ako bi malo mogao da objasnis o fotografiji gde si je snimio kakva je to pozadina ... Po meni je najbolja pozadina na drugoj a prva ima najbolju kap :)

Koliko se nakapalo kaplica dok sam uslikao samo par komata...:roll:
U sobi imam jedan veliki crni lejzibeg i na njega sam naslagao kutiju raznobojnih cevcica za sok(samo sam kod prve preko njih stavio i zuti svetic iz baste). To je ta pozadina koja se vidi u kapljici. Inace u kapljici se ocrtava sve iza nje kao da je fisheye pa mora da se obrati paznja na pozadinu.
Na crvenom listu sam (uz pomoc bocice za kapi za nos) kapnuo nekoliko kapi i prve dve obavezno skliznu dole a tek poslednja se zadrzi na ivici lista i krece polako da raste i to je trenutak kada se uzima aparat u ruke i fokusira kapljica. Onda se pomera aparat da se kroz kaplicu najbolje vidi ono nesto iz pozadine i krenes da fotkas. Najtezi deo je da se izvede kapljica koja ce dugo da visi. Kasnije sam cuo da je za to najbolje da se koristi glicerin jer je gusci od vode.
List sa kapljicom sam udaljio nekih 20cm od pozadine (da se ne bi videla cela soba u kapljici) a makro objektiv sam udaljio nekih 5-10cm od lista. Razlicit DOF daje drugaciji bokeh pa i tu valja da se experimentise. Ja sam koristio veliki otvor blende za mutniju pozadinu.
Nadam se da vas nisam smorio ovim izlaganjem. I ja sam to sada pokusao prvi put i zadovoljan sam rezultatima. Bice bolje :D

3929331552_72bf9f3da2_b-1.jpg

3929331476_350f3c89f5_b-1.jpg

3928521363_f390abb106_b-1.jpg

Poslednja izmena:
@malik, dobre su bas... nisam sturchnjak za makro (a za sve ostalo kao jesam ;))... elem... kontam da bi prva bila kompozicijksi malo boljshija kada bi je okrenuo horizontalno... svidja mi se ova fotka gde si iz "ptichije" perspektive fotkao... dobra bash... pchele jos mogu da svarim ali ove muvetine su mi bas gadne :)

@mr.malik
Kul, kapljice su super ispale. A pcela na drugoj fotki je extra samo da je ispravis malo da oba krila budu u liniji, razmak izmedju krila i kraja fotografije nije isti na levom i desnom krilu. Probaj to.

Back