Macro fotke

Ovog plavca sam uslikao pre neki dan

Leptiric-1.jpg

Sve zavisi od ukusa. Iskreno volim da se igram DOF-om.
Evo malo plitko

Skakavac4-1.jpg

I ostrije.

Skakavac6-1.jpg

Kazem svako ima drugaciji ukus i neko voli veci,a neko manji DOF ali vecina voli ostre slike da bi videli sve detalje slikanog modela

Ili nesto izmedju.

Skakavac5-1.jpg

Najvaznije je da je fokus na pravom mestu. Izludjuje me kad vidim prelepe fotke a glave (oci) mutne.
Veci je izazov napraviti fotku sa plitkim DOF-om

Poslednja izmena:
u pravu si za ukus, naravno. Meni licno bi se vise svidjalo da imas jos malo vise ostrine, a ne samo glavu... Takodje imam utisak kao da ti je "neostrina" (kako drugacije da kazem), svuda ista iza ostrog dela, kao da si rucno blurovao sliku dodatno...

Taman posla! nikakvo dodatno blurovanje! Nikada ne koristim nista vise od dodavanja contrasta,negde pojacam boju (ne menjam je) i po potrbi koristim unsharp mask ali vrlo malo.

Evo primer cicka. Ovo nema sanse da se izvede blurovanjem

cicak4-1.jpg

Ma,dobro drugari poenta je da ne koristim blur a verujte mi kada budete kupili neki makro objektiv videcete da da nema potrebe za blurovanjem. Sve od f16 i nize pravi strasne efekte.
Mislim da se plitak DOF moze bez dodatnog blurovanja provaliti po tome sto se ostrina javlja u jednoj ravni,a ne samo recimo na ocima nego i na listu ispod glave. Na primer kod ove muve ima ostrine na glavi,ledjima,delu krila i ivici lista?! Ko ne bi izblurovao ivicu lista?
Cim ste pomislili da sam to montirao znaci da vam se ipak svidjaju moje makro fotke;)

Muva2-1.jpg

fotke su super, stvarno. E sad, osobe koje ne cene nista sem life fotografije, normalno, nece hvaliti tvoje fotke. Meni je dovoljno da je fotka interesanta, lepa ili jednostavno da ima dobre boje i da je jednostavna.

Muva recimo stiska prave dugmice za mene. To je bas kolicina fokusa koju volim da vidim. Nisam bas siguran da sam te ispratio oko blurovanja krila. Pardon, ivice lista.

Dubinska ostrina se javlja u jednoj ravni i kad njom recimo obuhvatis glavu muve izostri se glava i povrsina ispod i iznad glave.
Posto ti se svidja muva saljem ti jednu fotku koja mi je jedna od najomiljenijih. Nije mnogo veliko uvelicanje ali ima nesto...

Musica-1-1.jpg

dubinska ostrina se ne javlja u "ravni", vec u prostoru. Priblizno trecinu ispred fokusne tacke i 2 trecine iza iste, a kolika je dubina svega zajedno, kao sto znamo - zavisi od otvora blende. Kapiram ja tebe, ali ocigledno je nesporazum u terminima, no nebitno, samo fotkaj.

Back