Macro fotke

Fotke u ovom podforumu postaju sve bolje, baš se radujem
:)

Svako uvećanje od 1:1 (maksimalno uvećanje makro objektiva) i sve veće (2:1, 3:1, do nekih 10:1) je prava makro fotografija. Uvećanje od 10:1 ima običan mikroskop i odatle bi trebalo da kreće mikro fotografija. Sva uvećanja do 1:1 smatraju se "close up" fotografija ili slobodno rečeno fotke koje su rađene izbiza.
Ovde imaš sve što se tiče makro fotografije, definicija i tehnike ;) http://www.fotoart.rs/Makro-fotografija/Vodic/makro-fotografija-vodic.html
Hvala

img36431280x856.jpg

Poslednja izmena:
E! kako se prave oni nastavci za oblike bokeha-a sto kacish na objektiv.... ja sam gledao to, neshto pokusavao al' ne ide :D Deluje prosto da se napravi, bar po uputsvima ali krajnji rezultat.... nadaaa...!

meni je uspelo
napravila sam od crnog hamera, oblik znaš već i sam kakav treba da bude, valjak sa jednim otvorenim krajem da se metne na objektiv
a veličinu otvora u obliku srca ili čega već moraš da isprobaš koja ti odgovara
ja sam to uradila tako što sam na "poklopcu" isekla kvadrat pa sam na njega lepila malo veće kvadrate sa šablonima (srca, zvezdice)

valjda nije previše konfuzno?

sad, otvor blende mora da ti bude što je moguće veći (manji F) jer kroz tu malenu rupicu prodire logično i manje svetla pa će ekspozicija morati da bude mnogo duža

i objektiv moraš da izabereš mudro
svi kažu da im je ponajbolje uspevalo na prajmu od 50mm i ja nemam tu šta da dodam

a da, prošli aparat mi je crko nakon upotrebe te skalamerije, znam da nema nikakve veze sa tim, ali je posle na novi nikada nisam kačila, onako sujeverno =)

i još da dodam, to ne radi spontano, neće da se napravi bokeh u obliku srcića u ovim prirodnim uslovima (mislim barem)
nego samo ako je u pozadini nešto što će baš da ožeže, kao novogodišnje lampice, ili noću reklame, ili nešto tako
evo mala ilustracija, kažem, to mi je bio prvi i poslednji put da sam pokušala =(
lice sam malko blurovala, cenim da ne bi model volela da se kači ovde

meni je uspelo
napravila sam od crnog hamera, oblik znaš već i sam kakav treba da bude, valjak sa jednim otvorenim krajem da se metne na objektiv
a veličinu otvora u obliku srca ili čega već moraš da isprobaš koja ti odgovara
ja sam to uradila tako što sam na "poklopcu" isekla kvadrat pa sam na njega lepila malo veće kvadrate sa šablonima (srca, zvezdice)

valjda nije previše konfuzno?

sad, otvor blende mora da ti bude što je moguće veći (manji F) jer kroz tu malenu rupicu prodire logično i manje svetla pa će ekspozicija morati da bude mnogo duža

i objektiv moraš da izabereš mudro
svi kažu da im je ponajbolje uspevalo na prajmu od 50mm i ja nemam tu šta da dodam

a da, prošli aparat mi je crko nakon upotrebe te skalamerije, znam da nema nikakve veze sa tim, ali je posle na novi nikada nisam kačila, onako sujeverno =)

RAzumem potpuno, posto sam vec radio to sve, da nisam ..... pitanje boga mi :)))) Elem, sve sam to isto uradio, Poklapa se objektiv, otvor blende, cak sam bash jurio ukrase za jelku, specijalno zbog toga, da mogu u kucnoj radinosti, natenane da jurim oblik i nishta....... a tol'ko sam se izmaltretirao, seckao, lepio sijalice, jurio otvor/exp. i ni da zmirne.... mhhhhh! Pride sve sam ishao step by step. A vrh deluje na fotografiji :D bash za neke manipulacije i zezove da razbije monotoniju. Moracu, nekad kada budem imao malo vishe vremena, da ponovim tu "OTO" tehniku. BTW pametno za veci kvadratic, to mi nije palo na pamet. Da nisam probao ovu prvu shtanco bi ja verovatno u manufakturi josh desetak :))) mozda sam i dobro brosho shto se tiche utroshka zivaca :D anyway cini mi se da bi to bio lep dodatak naovu moju low-level makro fotografiju kad vec ne mogu da izvuchem preterani kvalitet "sportskom opremom" :)

BTW
Skakavazz je L0odnizza tj. kompoz. Kapljica mu daje josh jednu dimenziju :worth: :klap: :super:

Poslednja izmena:

Back