Macro fotke

Za sada me više privlače insekti jer je veći izazov, a mom oduševljenju nema kraja kada uhvatim neki interesantan momenat. Doći će na red i cveće ;)
Evo jednog pauka-krabe kog sam juče snimio u bašti

Kraba-pauk-1.jpg

Сјајан посао одрађујеш, а ову фотку морам посебно да издвојим међу оволико великим бројем одличних фотки које качиш. Извињавам се што нисам одговорио на поруку од пре чак месец дана, али оправдано сам одсуствовао. Био сам ван Београда и то тамо где је интернет слабо заступљен. Због тога нисам могао да одговорим на поруку коју си написао као одговор на моје питање. А иначе, причали смо о макро објективима и њиховим максималним увећањима. Нисам ни претпостављао да постоје такви којима је тај однос чак 5:1. Сјајне ствари за дубоке џепове :)

Da, odličan objektiv i skup http://www.luminous-landscape.com/reviews/lenses/mp-e-65.shtml sa uvećanjem do 5:1, ali tu nije kraj. Uz taj objektiv mora obavezno da ide i makro blic http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-Macro-Twin-Lite-MT-24EX-Flash-Review.aspx koji je takođe skup. Fotografija je skup hobi ;)
Kada na makro objektiv nakačim sve tri tube dobijem uvećanje od 2:1 što je sasvim dovoljno za neka normalna korišćenja.

Evo jedne mušice koja je uhvatila komarca za ručak

DSC_00481-1.jpg

DSC_00541-1.jpg

DSC_00471-1.jpg

Ovde na kropu se bolje vidi ulov
DSC_00502-1.jpg

Da, odličan objektiv i skup http://www.luminous-landscape.com/reviews/lenses/mp-e-65.shtml sa uvećanjem do 5:1, ali tu nije kraj. Uz taj objektiv mora obavezno da ide i makro blic http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-Macro-Twin-Lite-MT-24EX-Flash-Review.aspx koji je takođe skup. Fotografija je skup hobi ;)
Kada na makro objektiv nakačim sve tri tube dobijem uvećanje od 2:1 što je sasvim dovoljno za neka normalna korišćenja.

Импресивно нема шта. А да је фотогафија скуп хоби, ту си потпуно у праву. Негде сам чак и прочитао: "Како постати милионер? Лако, постанеш милијардер па почнеш да се бавиш фотографијом." :)
Ти си се сасвим лепо снашао са опремом коју имаш и са њом постижеш одличне резултате. И баш зато морам да те питам, зашто си послао фотку оне бубамаре у РеФото да је коментаришу? Не видим потребу да се очигледно добре фотографије шаљу на коментарисање, а поготову што ти је дао потпуно неупотребљив савет...

Iskreno, ja sam još uvek veliki amater i želim da što više napredujem u makrofotografiji(trenutno me ona najviše privlači), a mislim da dobrom kritikom može da se napreduje. Zato i šaljem najbolje radove da vidim eventualne greške (a i čitaoci, naravno). Milan Ž. se preko deset godina bavi fotografisanjem prirode(i insekata) i poštujem njegovo iskustvo i svakako da ume da da neki koristan savet.
E, sad je najveći bedak što sam krenuo sa privatnim biznisom i uopšte više nemam vremena za fotografiju tako da verovatno neću više moći da postavljam makro fotografije, bar ne u tolikom broju (ima još par interesantnih fotografija u arhivi)
Što se tiče cene opreme, makro fotografija baš traži skupu i kvalitetnu opremu u odnosu na neke druge vrste fotografije. Uveličanje 1:1 može da se dobije i kada se na "običan" objektiv od 100mm i više stavi set tuba sa kontaktom i eto jeftinog makro objektiva(mana je što su slike malo mekše, ali nije strašno)

Ovaj model nije baš lep, ali je interesantna uvijena travka na kojoj se nalazi

DSC_0158-1.jpg

Iskreno, ja sam još uvek veliki amater i želim da što više napredujem u makrofotografiji(trenutno me ona najviše privlači), a mislim da dobrom kritikom može da se napreduje. Zato i šaljem najbolje radove da vidim eventualne greške (a i čitaoci, naravno). Milan Ž. se preko deset godina bavi fotografisanjem prirode(i insekata) i poštujem njegovo iskustvo i svakako da ume da da neki koristan savet.
E, sad je najveći bedak što sam krenuo sa privatnim biznisom i uopšte više nemam vremena za fotografiju tako da verovatno neću više moći da postavljam makro fotografije, bar ne u tolikom broju (ima još par interesantnih fotografija u arhivi)
Što se tiče cene opreme, makro fotografija baš traži skupu i kvalitetnu opremu u odnosu na neke druge vrste fotografije. Uveličanje 1:1 može da se dobije i kada se na "običan" objektiv od 100mm i više stavi set tuba sa kontaktom i eto jeftinog makro objektiva(mana je što su slike malo mekše, ali nije strašno)

Свакако да је Милан компетентан да даје критике на фотографије али је успео да у једном броју да два потпуно супротна савета. Први да се при фотографисању у макро подручју поготову инсеката никако не сме користити бракетинг а теби је слику прокоментарисао тако што ти је дао савет да пробаш са бракетингом, само што се овај односио на фокус-бракетинг. Заиста смешно...
А да посао може да утиче на бављење фотографијом, веруј ми осетио сам на сопственој кожи :(

Али да не испадне да само причам, него да поставим и коју фотку:

mahovina_2-1.jpg

не знам да ли сам је раније постављао, надам се да нисам...
Nikon D60
бленда: 5.6
експозиција: 1/80
ISO: 200
блиц: не
статив: не
филтери: не
PS: ништа

@Guru 42, evo malo opširnije o najjeftinijoj varijanti makrofotografisanja.

U pitanju su tube(extension Tube), odn. dodatak koji se postavlja između tela i objektiva. Rade na principu smanjenja žižne daljine - ako na pr. najveće približenje koje kit objektiv 18-105mm može da ostvari iznosi 40cm od objekta snimanja kada stavimo ceo set tuba(sastoje se iz 3 dela koji mogu da se postave pojedinačno ili zajedno) najmanja razdaljina će da iznosi oko 15cm i tada se dobija uvećanje 1:1 (a ako se set tuba montira sa makro objektivom dobija se uvećanje 2:1). Kvalitet slike će ostati isti jer se u tubama nalazi samo prazan prostor i nema pojava aberacija i drugih degradacija slike. Čuo sam da neko razbije stakla iz starog telekonvektora i tako dobije tubu. Tube korise 80% ljudi koje znam da
slikaju makro fotografije.
Postoje 2 vrste tuba - sa kontaktima i bez kontakta.
- Bez kontakta su mnooogo jeftinije i cena je do 20€ ali je problem što nema komunikacije tela i objektiva. Prvo se podesi blenda na telu(f broj) pa se postave tube i objektiv i tako slika bez mogućnosti promene blende ili autofokusiranja. Ako treba promeniti blendu ceo set se mora rastaviti, pa podesiti blenda i onda se sve namontira i slika(i tako svaki put kad treba menjati blendu). Ipak, ko nema novaca za razbacivanje ovo je najbolja(najjeftinija varijanta).
- Tube sa kontaktima su skuplje i koštaju oko 100€ (Kenko tube su najpoznatije pa su i još skuplje ali nema potrebe uzimati njih jer i ostale marke obavljaju isti posao, bitno da su navoji metalni). Kod tuba sa kontaktima postoji komunikacija tela i objektiva, postoji autofokus, kao i mogućnost menjanja blende direktno sa tela iako je ceo set montiran. Mnogo je lakše raditi sa njima i ja sam prezadovoljan Ja sam kupio ovaj komplet

Nikontube-1.jpg

Mana kod svih tuba je što se gubi nekoliko blendi i ako je na objektivu najveći otvor f/4 sa tubama će biti f/6 ili tako nešto. Iskreno nisam obraćao pažnju i nije me interesovalo jer se za dosta manje para dobije makro objektiv, a to je glavni cilj. Kada se gleda kroz tražilo prolaziće manje svetla pa će slikanje u debeloj 'ladovini ili u sumraku biti malo teže bez dodatnog osvetljenja(može najobičnija kineska bat.lampa sa diodama). Objektiv koji se montira na tube bi trebao da bude od 100mm pa na više jer se postavljanjem tuba približavamo na 15cm od objekta snimanja (otprilike za 100mm), a ako se na tube stavi objektiv od 50mm pretpostavljam da će maksimalna razdaljina biti nekoliko cm što je baš malo, a i insekti će se razbežati.

Postoji i mogućnost šrafljenja uveličavajućih filtera sa velikom dioptrijom i time se isto postižu fina uvećanja. Dobre strane su što se staklo samo našrafi i normalno se fotografiše, a mana je javljanje aberacija i slika mnogo gubi na kvalitetu pa je praktično neupotrebljiva. Aberacija nema kod kvalitetnih filtera ali i oni koštaju oko 80€, a po meni je bolje kupiti tube i rešen problem.

Nadam se da sam nekome pomogao. Čekam vaše rezultate (posle kupovine tuba, naravno ;) )

Poslednja izmena:
.. zahvaljujem na ovako iscrpnom objašnjenju!!! mlogo gotivim makro fotografiju, ali je problem što imam olimpusy, koji nije baš popularan na ovim prostorima i nisam siguran da ću moći da nađem te tubice za njega, ali sve jedno HVALA!!! malo ću da se promuvam po gradu da vidim šta ima... bila je u staklencu, svojevremeno jedna dobro snabdevena radnjica, ali su je zatvorili pre par meseci!!
laie51ms1-1.gif
:bye:

@guru- ta radnjica je sada u zgradi LOLE na bulevaru, na nekom trecem ili petom spratu, starno imaju svasta, *** 50 godina, kada se setim poslacu ti adresu sajta na kome imaju kompletan katalog,ahhhaaa, setio se MONETA Beograd, pa malko guglaj:per::hahaha:

Ima za olija tube sa kontaktima, ali su bar 180€ a to već postaje mnogo. Kupi obične tube pa se malo vežbaj dok ne stignu veće pare.
Neko veće uvećanje možeš da postigneš sa closeUp filterima ali dioptrije +10 (ima u moneti) ali ima dosta aberacija, tube su mnogo bolje i mnogo komplikovanije. Sam odluči ;)

nisam bio lenj
http://www.moneta.co.rs/?id=123&engine=vukovac&t=t115&tveza=u2_xx&grlo=prsten
ima za oli i 2 soma kostaju oni obicni :per::per::per:
pogledaj i close up filtere, imaju na krajevima aberaciju ali sredina kadra je ok i najednostavniji su za uporabo, a i dzabiji su

a vidim na nocnoj da ti mrak sve teze pada i da se ujutru budis sa bubicama u ocima pa oces da se bavis makro fotografijom

.. koji sam ja tupson, pa to je kod mene u ulici i znate šta?! oni su sve vreme tu bili, tu su im i administracija i magacin!!!:rumenko:
.. dođoh, videh.. i kupih, par sitnica... stvarno su snabdeveni do joja, ima puno lipi' stvari( ne bi me plata okrpila...), a za par dana idem jope', čim dođem do neki' parica....
.. zafaljavam se vama obojcama!!:hvala:

To je slikano 13. aprila po vrućini :D
Po ovoj hladnoći ni meni se ne slika mada je idealno za makro fotografije. Insekti su na lišću i ne mrdaju jer je hladno, a svetlo je lepo, difuzno zbog oblaka

Čuo sam za to, i da se spoje jedan obrnuti i normani objektiv i razne druge kombinacije, ali je sve to gimnastika i nema šanse da juriš bube sa takvim skalamerijama. Čak ni tube nisam koristio dok nisu izašle ove sa kontaktima. Dosta sam radio i sa closeUp staklima ali nisam bio zadovoljan kao sa tubama. Tube daju mnogo veće uvećanje i bolju sliku.
Možeš da probaš da nađeš neki stari telekonverter pa razbiješ stakla iznutra i dobiješ tubu

@Guru 42, Telekonverter služi za povećanje daljine rada objektiva. Ako koristiš telekonverter 2X na objetiv od 200mm dobićeš daljinu od 400mm što je odlično za slikanje ptica. Montira se kao i tube između tele i objektiva s tom razlikom što ima stakla u sebi, a i cene kvalitetnih telek. se kreću kao i cene novih objektiva http://www.adorama.com/Als/ProductPage/NKTC20E2U.html
Stari modeli nebitnih marki su mnogo jeftiniji ali i degradiraju sliku.
Napomena: mislim da se telekonverteri mogu koristit samo na objektivima čiji je otvor blende do f/3.5 ili najviše f/4(ali to nisam siguran)
@Deky75, lepo uvećanje se postiže sa obrnutim objektivom ali je teško fokusirati. Znam lika koji koristi D60 i tube, pa objektiv sigma 105mm, pa na njega zašrafljeni obrnuti 50mm!!! :eek:
Ne ispadne svaka fotka dobro ali kad jednu ubode to izgleda svetski i mikroskopski ;)

Back