Mačor ima bolesnu jetru, potrebna pomoć i savet

• Začetnik teme Začetnik teme Knife
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Knife

Zainteresovan član
Poruka
256
Moj mačor je star oko 9 meseci, pre nekih dve nedelje sam primetio da ima sukrvičastu stolicu. Nisam primetio da je povaćao jer ga hranim ispred mog stana, a on se šeta zgradom i sam je izlazio u dvorište gde ima još mačaka. Pre devet dana je otpočeta terapija. Inače nije vakcinisan zbog čega se sada jedem. Moj veterinar je posumnjao na mačiju kugu. Dobijao je terapiju sedam dana tempetratura i upale su sanirane. On je izbacio u jednoj stolici neku sluzavu materiju. Kao posledica stradala je jetra i sav je žut. Inače je belog krzna, pa se žutilo lakše uočava.
Problem koji se sada javlja je da on izbegava hranu pije samo surutku i vodu. Ja sam mu juče na silu, špricem, dao 10ml hrane za bebe i oko 8ml probiotik jogurta. U hranicu sam umešao neke vitamine za mace i zatim ceo dan nije jeo do jutros kada je malo liznuo jogurt. Zatim sam mu dao opet na silu oko 7ml pro biotik jogurta sa istim tim vitaminima. Posle terapije sunčanja u stanu je popio i neku manju količinu surutke oko 10ml i pio je nešto malo vode.

Da od nedelje nije imao stolicu samo obilno mokri dvaput do triput dnevno. To vidim jer sad ne izlazi i mokri u pesku.

Da li da nastavim sa nasilnim hranjenjem ili da ga pustim da sam projede?
Inače prilično miruje kada ne spava ali ima još snage da skoči na stolicu. Jutros je prilično zanosio zadnjicu, skoro nekontrolisano mada se u toku dana posle malo kretanja po hodniku i stanu mnogo bolje kreće.

neznam odakle si ali ako si negde u Beogradu treba da postoji makar neka klinika za kućne ljubimce i sitne životinje pa bi trebalo da probaš kod njih , naravno ako imaš para za to , ako si negde u vojvodini moj savet je da se obratiš u "Profivet" u Trešnjevcima kod Kanjiže , koliko znam oni su imali prvu privatnu pravu ordinaciju za dijagnostikovanje i lečenje sitnih životinja u srbiji , a jedna od ikada najboljih veterinara specijalista za Lečenje i operaciju sitne životinje je bila Mirjana Bošnjak iz kikinde , međutim ona se odselila za novi sad a potom sam čuo da se preudala pa otišla negde u beli svet da radi.
Ovo su slučajevi gde običan veterinar nije dovoljan a kamoli neki priučeni tehničar koji obično ide i deli lekove šakom i kapom.

Prvo bolesnik mora da je u kući a ne da se šeta napolju. Drugo ima verovatno temperaturu zato se zanosi i ne jede, treba izmeriti temperaturu normalna je 38.5. Treće bolesna mačka se ne hrani na silu nikad.
Prebojenost dlake može biti i od lekova odnosno terapije sve zavisi šta je primao, pogotovu od nekih vitamina dlaka zažuti. Crna stolica može biti od medicinskog uglja inače crna boja je kod krvavljenja u organima za varenje.
Tvoj mačak bi trebalo i dalje da prima antibiotike, može i oralno ne mora sve u injekcijama. Toliko za sada, nemešaj ga sa ostalim mačkama.

aman covece, vodi ga kod veterinara

Prvo bolesnik mora da je u kući a ne da se šeta napolju. Drugo ima verovatno temperaturu zato se zanosi i ne jede, treba izmeriti temperaturu normalna je 38.5. Treće bolesna mačka se ne hrani na silu nikad.
Prebojenost dlake može biti i od lekova odnosno terapije sve zavisi šta je primao, pogotovu od nekih vitamina dlaka zažuti. Crna stolica može biti od medicinskog uglja inače crna boja je kod krvavljenja u organima za varenje.
Tvoj mačak bi trebalo i dalje da prima antibiotike, može i oralno ne mora sve u injekcijama. Toliko za sada, nemešaj ga sa ostalim mačkama.

Na ovo bih dodala samo jos da na regionalnom podforumu pitas Nislije mogu li da ti preporuce drugog veterinara ako ovim nisi zadovoljan. I potrazi u bolje opremljenim pet shopovima i/li vet. apotekama Royal Canin pastetu za bolesne zivotinje, mislim da se zove Recovery ili tako nekako.

Još uvek je žut, juče je imao temperaturu i dobio je inekcije + B kompleks. uveče mu je bilo dobro ali je pio samo vodu ništa nije jeo. Jutros svega tri granule i opet vodu. nudkam ga svime što mi padne napamet. Potražiću tu paštetu, mada hell's nije hteo da jede. doduše počeo je po malo da se kreće. Danas mi je veterinar reko da mu je jetra još uvek otečena.
Od 14. nije imao stolicu takođe.

Hvala vam puno na pomoći.

Poslednja izmena:
Drugari, čovek je iz Niša, a vi mu preporučujete beogradske ambulante. Baš vam hvala :roll:
Da je mačku otišla jetra može se pouzdano utvrditi analizom krvi. Posavetuj se sa veterinarom da li može da mu uzme krv i uradi krvnu sliku sa parametrima jetre. Ako želiš, zaista , da se brineš o njemu pitaj kolegu da uradi i analizu na FIP (malo je skuplja). Nadam se da je mačak ok.

Hvala na savetima ali nažalost mačor je preminuo 17.12.2012, nije mnogo mudrosti potrebno da se vidi da je mačor žut i ima žuticu, koja je posledica obolele jetre. Veterinari iz klinike NOVA su sve pokušali da ga spasu. Zahvalan sam im na tome. Mačor je od obolevanja boravio na toplom i suvom mestu u svojoj kućici i kod mene u sobi. Sve smo uradili ali je bolest bila jača. Žao mi je što ga nisam uspavao na vreme nego se mučio dok je umirao a ja nisam imao srca da mu na neki drugi način skratim muke.

Hvala na savetima ali nažalost mačor je preminuo 17.12.2012, nije mnogo mudrosti potrebno da se vidi da je mačor žut i ima žuticu, koja je posledica obolele jetre. Veterinari iz klinike NOVA su sve pokušali da ga spasu. Zahvalan sam im na tome. Mačor je od obolevanja boravio na toplom i suvom mestu u svojoj kućici i kod mene u sobi. Sve smo uradili ali je bolest bila jača. Žao mi je što ga nisam uspavao na vreme nego se mučio dok je umirao a ja nisam imao srca da mu na neki drugi način skratim muke.

Zaoo mi je zbog toga sto je uginuo. Retko je da se neko toliko boru za svoju macu. Mene su svi gledali kao ludjaka. Moja maca je bila jos vise bolesna, 3 veterinarske stanice su nam rekle da ga uspavamo, ja sam nasao nacin da mu pomognem i on je preziveo. Nazalost kadnije ga je udario auto ali pronaso sam nacin kako pomoci skroz bezizlaznemim situacjama i svima bi to preporucio. Ako koga zanima neka mi se javi na pp

Zaoo mi je zbog toga sto je uginuo. Retko je da se neko toliko boru za svoju macu. Mene su svi gledali kao ludjaka. Moja maca je bila jos vise bolesna, 3 veterinarske stanice su nam rekle da ga uspavamo, ja sam nasao nacin da mu pomognem i on je preziveo. Nazalost kadnije ga je udario auto ali pronaso sam nacin kako pomoci skroz bezizlaznemim situacjama i svima bi to preporucio. Ako koga zanima neka mi se javi na pp
Mene prvo zanima o kojim to bezizlaznim situacijama govoriš, čisto da te ne davim sa PP ako je to nešto što već znam. Mada, mislim da svaki savet u vezi sa macama bar na ovom podforumu može i treba da se kaže javno.

Moj macak ima ostecenje jetre 70%, mozete li mi dati neki savet, ako imate ,vezano za neke lekove i nacin ishrane.Ima li neko iskustva sa prirodnim preparatima za ovaj problem?

bundalovic.s@hoymail.comMoj macor ima problem sa jetrom.Interesuje me iskustvo gospodina koji je nasao resenje za njegovu bolesnu macu,koja je na zalost kasnije uginula.

Back