Mačke

MAČKA

Na strasno mi srce, lepa mačko, skoči;
uvuci sad kandže svoje,
i pusti da tonem kroz lepe ti oči
metalno-ahatne boje.

Dok ti polagano moji prsti glade
glavu i ta leđa gipka,
i dok moja ruka drhteć od naslade
tvoje sjajno telo pipka,

vidim svoju ženu u duhu. Njen pogled,
kao i tvoj, zveri draga,
i dubok i hladan, zadaje ljut ozled,

a, dok ona hoda naga,
blagi vazduh, miris pun opasne pređe
svijaju joj telo smeđe.

Šarl Bodler

MAČKA ZVALA HITNU POMOĆ

U 2006. godini desilo se nešto što niko ne može objasniti. Gary Rosenhein iz Ohaja doživio je srčani udar, a kada je hitna stigla na njegovu adresu, na podu su vidjeli mačka Tommyija kako leži pored telefona.

S obzirom da Gary nije nazvao 911, a svi su ubjeđeni da niko drugi nije ni mogao, ostao je samo Tommy. Pretpostavlja se da je slučajno pritisnuo brzo biranje pošto je telefon stalno na podu, i jedna od 12 tipki je rezervisana za hitnu pomoć.

Rosheisen je dobio mačku tri godine ranije kako bi mu pomogla da smanji krvni pritisak. Pokušavao ju je trenirati da nazove 911, ali nije siguran da je mačka ikada shvatila šta joj pokušava objasniti. Čini se da je na kraju ipak shvatila.

Mačke su jedine asocijalne životinje koje smo uspešno pripitomili. Ipak, razočarani smo što se sa njima ne zbližavamo tako lako kao sa psima. Međutim, da li je možda problem u tome što ne razumemo njihove signale?
Psi deluju gotovo biološki nesposobni da sakriju unutrašnja raspoloženja - geganje, glasno disanje, mahanje repom su znaci zadovoljstva, nervoze ili čiste, nepatvorene radosti. Uprkos onome što slavna umetnička slika želi da nam poruči, psi bi bili strašno loši pokeraši. Suviše lako prepoznajemo sve njihove signale.
Mačke imaju sofisticiraniji govor tela - njihovo raspoloženje signalizira se preko trzaja repom, nakostrešene dlake i položaja ušiju i brkova. Predenje obično (ali ne uvek) označava zadovoljstvo. To su obično pouzdane metode da se utvrdi da li je mačka prijateljski nastrojena ili ju je bolje ostaviti na miru.
accarezzare-gatto-1200x630.jpg

A ovog klipana sam našao jesenas u podrumu, možda je imao mesec dana, ali se drao kao da ima 5 godina.
Jadničak se jedva izvukao, verovatno je gricnuo malo mišomora, zato smo ga nazvali Srećko.
Sad maltretira ostale mačke po kući, cepa zavese, gricka stolice po kuhinji, dođe ujutru da se mazi, sve nas ižvalavi
i probudi, pa se onda opet izvrne da spava, zadovoljan što nas je sve razbudio
Srecko-2a.jpg
Srecko-1.jpg
Srecko-3.jpg
...

Back