Mačja ogrlica protiv krpelja

Ćao društvo. Malo sam čitala o macama, pa da iskoristim priliku da postavim I ja jedno pitanje, 8 godina imam persijsku macu I nakada nije imala buve jer je stalno u stanu. Ove godine sam je vodila na selo I, naravno, dobila je buve. Po povratku u Beograd stavila sam joj lek na potiljak I sve se dobro završilo. Interesuje me samo da li mačje buve prelaze na ljude_

Buve direktno ne prelaze na ljude, ali nose jaja koja nisu lepljiva i padaju iz krzna na podlogu, tu se izležu buvice i skaču na prvog ko prođe

Hahaha, izgleda da sam ja prva prošla. Koji je sledeći korak? Maca je čista, vise se ne češe, ceo stan sam isprskala Biotollom, naročito mesta gde maca najčešće boravi. Da li sam upala u začarani krug i kako da izadjem?

Izlazak iz začaranog kruga može da bude težak ako se na vreme ne preduzme nešto. Dakle, sve prostirke idu na pranje šamponom protiv buva, pod se, prostoriju po prostoriju, uz strogo pridržavanje uputstva, tretira sredstvom iz apoteke koje deluje i na jaja, sva odeća se takođe pere u mašini šamponom protiv buva...

Pa ne mora da znači da su se u stanu nakotile buve. Ako si macu odmah po povratku tretirala, stan očistila, verovatno se nisu nakotile.
Mislim da si reagovala na vreme i da nema mesta panici, opusti se.
Ja celog života imam mačke, one povremeno donesu buve spolja a ipak nemam buve u kući. Čak i kada spasem neko potpuno buvljivo mače sa ulice, uz pranje prostirki i mesta gde je mače boravilo - ne ostane ni jedna.
Mislim da se brineš bez potrebe.

Nadam se i pretpostavljam da si na vreme reagovala, da je Kaja u pravu, a ovaj spisak je tek početak onoga kroz šta su ljudi prolazili kad zapuste problem. Lično, čim primetim da je prošlo dejstvo preparata, njihove prostirke ubacim u mašinu sa šamponom protiv buva, ako vreme dozvoljava, okupam i njih, tretiram ih nečim trajnijim i to bude dovoljno.

Ja volim da koristim i paročistač, naročito na mestima koje ne mogu da strpam u mašinu: kaučevi, stolice, fotelje, krevet.
Pitala sam veterinara za mišljenje, i on se slaže da bi vrela para mogla da uništi jaja i larve buva, a nije ni štetna po okolinu.

Ne mora nuzno da znaci.Drugaricine sve macke izlaze i sve imaju ogrlice i nijedna nije nastradala zbog njih.Ona koristi Trixie i kaze da joj super pomaze,da nemaju ni buve ni krpelje,e sad, deda Zika je meni rekao kako Trixie steti organima macjim,sad da li je tako ili ne znam,ona to njima stavlja vec 5 godina unazad.

Nije receno da ce se svaka macka sa ogrlicom negde zakaciti vec da je moguce. Macke koriste svoje "macije" staze koje cesto mogu biti provlacenje ispod zicane ograde, provlace se kroz razne rupe i slicno. Ako se ogrlica zakaci eto poroblema.

Moje iskustvo je da kućne mace koje sam ja imao nikada nisu imale krpelje. Ni na jednoj nikada nisam video krpelja.

Skroz drugačija situacija je sa mačkama na vikendici, gde su uvek mačke sa vremena na vreme imale bar po nekog krpelja. Ja sam ih čistio od krpelja, al bi uvek na njih uspevali da se zalepe novi

Ako ti maca izlazi, nemoj uopšte da razmišljaš o bilo kakvoj ogrlici. Uzmi neki spot-on preparat, samo proveri da li je bezbedan za mačke tj. da ne sadrži piretroide.

Ne ide maca nikud (to bi za nju bila trauma), nego se samo igra po dvorištu, ali ima periode kad se puno češe (zadnjim nogama češe vrat i iza ušiju), ne vidim da ima buve, kupam je povremeno (ona to voli, pazim na šampone koje koristim da je ne bi iritirali), ali šta znam, možda ih ipak pokupi nekako, čim češe.

Uzela bih joj neku lepu ogrlicu protiv buva, pa da budem sigurna, jer dosta vremena provodi i u kući kod mene.

Vet. apoteke, nakapa se na mesto koje ne mogu da dohvate da oližu, obično između lopatica.

Редовно купање маце је одлично против бува. Ја моју купам Косили шампоном и топлом водом, потопим је, нашампонирам и добро исперем. Маца је већ научила, па се не буни, само је битно да вода има температуру маце, а испирање мора бити детаљно. Такође је важно да шампон не оставља никакав мирис на маци, да не гризе очи и да није нимало отрован за њу, а она ће евентални мирис шампона већ неутралисати лизањем крзна.

Хоћу да јој узмем неку огрлицу као украс (па и да штити од бува), али нећу ове ружне пластичне што видим по зоо-радњама, јер су заиста ружне. Сада имам једну украсну, али не штити од бува, него је само украс.

Poslednja izmena:
Pa kupi u pet šopu ili vet. apoteci šampon za mačke, ne odgovaraju im naši, čak ni bebeći. :( Ima i sasvim solidnih šampona protiv buva, a bez ikakvog mirisa, samo pazi da bude baš za mačke, alergične su na permetrin koji se uglavnom koristi u psećim preparatima.

Back