Mačja ogrlica protiv krpelja

Нисам сигуран за мачке, али за псе је врло ефикасно. Пријатељ држи ловачке псе и носе те огрлице, по његовим речима никада није имао ни најмање проблема са тим крвопијама.

Дозволићу себи да ти препоручим нешто боље. Зове се Вајгон. Бели прашак који се користи против инсеката у кући. Није конкретно намењен животињама. Али на занимљив начин сам дошао до тога да га испробам. Наиме, имам два пса, дошао је летњи период, велико имање, велика трава = пуно бува. Питао сам пријатеља ветеринара, најбољег код нас и причао сам му да користим вајгон по кући против мрава, конкретно, и онда сам споменуо да треба и нешто за псе да набавим. Рекао ми је да је баш вајгон најефективнији за то. Никако не штети псима. Зато би ваљало да провериш код свог ветеринара за мачке али не видим како би могао да смета.

Напрашиш добро и утрљаш на кожу. Буве и крпељи умиру буквалну при контакту, значи у питању су пар секунди. Сачекаш који минут, окупаш и то је то. Моје досаде су биле слободне дуго. Усуђујем се рећи годину дана.

@JorgovaNNka

Свеједно, буве, крпељи, све су то крвопије и против свих делује једнако убитачно. Говорим из искуства. Само, јако је важно да се што пре распиташ са ветеринаром, буквално сутра одмах, јер су крпељи јако опасни. Страшне болести преносе љубимцима, углавном смртоносне. Људима не баш . . .

Нисам сигуран за мачке, али за псе је врло ефикасно. Пријатељ држи ловачке псе и носе те огрлице, по његовим речима никада није имао ни најмање проблема са тим крвопијама.

Дозволићу себи да ти препоручим нешто боље. Зове се Вајгон. Бели прашак који се користи против инсеката у кући. Није конкретно намењен животињама. Али на занимљив начин сам дошао до тога да га испробам. Наиме, имам два пса, дошао је летњи период, велико имање, велика трава = пуно бува. Питао сам пријатеља ветеринара, најбољег код нас и причао сам му да користим вајгон по кући против мрава, конкретно, и онда сам споменуо да треба и нешто за псе да набавим. Рекао ми је да је баш вајгон најефективнији за то. Никако не штети псима. Зато би ваљало да провериш код свог ветеринара за мачке али не видим како би могао да смета.

Напрашиш добро и утрљаш на кожу. Буве и крпељи умиру буквалну при контакту, значи у питању су пар секунди. Сачекаш који минут, окупаш и то је то. Моје досаде су биле слободне дуго. Усуђујем се рећи годину дана.

@JorgovaNNka

Свеједно, буве, крпељи, све су то крвопије и против свих делује једнако убитачно. Говорим из искуства. Само, јако је важно да се што пре распиташ са ветеринаром, буквално сутра одмах, јер су крпељи јако опасни. Страшне болести преносе љубимцима, углавном смртоносне. Људима не баш . . .

Probaću sa Vajgonom i proveriću kod veterinara, hvala na odgovoru i savetu. :ok: Kod mene buve su retkost a krpelji koliko hoćeš, znači stalno ih ima. Možda znaš koliko košta Vajgon?

Mačak koji izlazi beše? Ili će je izgubiti prvom prilikom, ili će se udaviti njom, bolje potraži u nekoj bolje opremljenoj vet. apoteci neki od spot-on preparata, onih koji se nakapaju na kožu, samo sačekaj povoljnu vremensku prognozu jer ne sme da se kvasi dva dana posle toga. I obrati pažnju da preparat ne sadrži slučajno permetrin jer je izuzetno toksičan za mačke, skoro 40% ih ugine posle tretmana. Dakle, preparat isključivo za mačke, nikakvi praškovi, ništa za male pse. Samo, prvo moraš da mu poskidaš ručno sve krpelje, ima čak i po pet šopovima spravica za njihovo lako skidanje, samo se podvuče između krpelja i kože i odvrne se krpelj, poput gedore.

Probaću sa Vajgonom i proveriću kod veterinara, hvala na odgovoru i savetu. :ok: Kod mene buve su retkost a krpelji koliko hoćeš, znači stalno ih ima. Možda znaš koliko košta Vajgon?

Ма јако јефтино, 100, 200 динара можда. А како то да су крпељи учесталији од бува, требало би да је обратно. Смем ли да питам јел живиш у граду или?

Poslednja izmena:
Ма јако јефтино, 100, 200 динара можда. А како то да су крпељи учесталији од бува, требало би да је обратно. Смем ли да питам јел живиш у граду или?

Na periferiji sam grada, u nekoj prirodi, isto ima retko komarci :lol: Pre bombardovanja bilo je puno buva a posle toga zamenili krpelji. :roll:

- - - - - - - - - -

Mačak koji izlazi beše? Ili će je izgubiti prvom prilikom, ili će se udaviti njom, bolje potraži u nekoj bolje opremljenoj vet. apoteci neki od spot-on preparata, onih koji se nakapaju na kožu, samo sačekaj povoljnu vremensku prognozu jer ne sme da se kvasi dva dana posle toga. I obrati pažnju da preparat ne sadrži slučajno permetrin jer je izuzetno toksičan za mačke, skoro 40% ih ugine posle tretmana. Dakle, preparat isključivo za mačke, nikakvi praškovi, ništa za male pse. Samo, prvo moraš da mu poskidaš ručno sve krpelje, ima čak i po pet šopovima spravica za njihovo lako skidanje, samo se podvuče između krpelja i kože i odvrne se krpelj, poput gedore.

Hvala ti za ovo, videću i to u vet. apotekama. A ova spravica, koliko košta ako se zna?

Brančez, sad čitam pažljivije šta si preporučio, pa red je da se ponudiš odmah i da platiš veterinara (što nema svrhe) i iskopaš raku za mačka. :aha: Koleginice, nadam se da nećeš prihvatiti ovaj njegov savet. Mnogo manje toksično sredstvo sam (zabunom, mislila sam da je drugo) stavila svom mačku i 24h se borila za njegov život. Veterinar bi mi za to naplatio barem 5000 dinara, ali pošto mi je muž, dao mi je da se poslužim njegovim lekovima, samo mi još uvek prebacuje koliko sam ih potrošila.

- - - - - - - - - -

Spravica je, mislim, 200-300 dinara, kupiš i traje doživotno.

Да, ако излази, могуће је да ће доћи до незгоде, посебно ако је енергичнији.

А добри су ту и што кажеш, то се беше накапа уз кичму јел тако?

Ја сам рекао шта ја користим за своје псе, нисам рекао да је то за мачке, зато сам поменуо да прво пита ветеринара. А и да најбоље је скинути крпеље како се примете. Ручно. Е сад ако је мало гадљив неко, онда ће послужити и та справица коју спомињеш. Али мсм да је боље можда пинцетом. Не знам како та "справица" функционише али често се дешава да главни део крпеља остане под кожом. А то је и даље опасно . . .

Brančez, sad čitam pažljivije šta si preporučio, pa red je da se ponudiš odmah i da platiš veterinara (što nema svrhe) i iskopaš raku za mačka. :aha: Koleginice, nadam se da nećeš prihvatiti ovaj njegov savet. Mnogo manje toksično sredstvo sam (zabunom, mislila sam da je drugo) stavila svom mačku i 24h se borila za njegov život. Veterinar bi mi za to naplatio barem 5000 dinara, ali pošto mi je muž, dao mi je da se poslužim njegovim lekovima, samo mi još uvek prebacuje koliko sam ih potrošila.

- - - - - - - - - -

Spravica je, mislim, 200-300 dinara, kupiš i traje doživotno.

Ех сад испаде као да ја хоћу да јој отрујем мачка :rumenko:

Шта си то ставила на веселу мачку? Ја сам говорио из свог искуства. За псе није штетно, користим дуго година па знам =) Али за мачке искуство је 0, пробао сам да помогнем како знам и унапред сам рекао да се прво посаветује са ветеринаром баш због тога . . .

I sa psima budi u pripravnosti da zoveš veterinara, moj prethodni pas je jako loše reagovaao recimo na Neostomosan. Mačke su tek katastrofalno osetljive. Spravica krpelja, ma kako se skoro zakačio, uklanja vrlo efikasno, spremala sam se zamog mačka da kupim ali se skroz zapapučario posle kastracije, pa više i nema tih žgadija. :lol:

sm_hook_tick.jpg

Dobro de, ne ljutite se jedan na drugoga, ima još da izvagam razmišljanje i čekam još neko da se javi osim vas dvoje, a najbolje je da pitam veterinara, nego bojim se jer veterinari hoće da mi oderu pare a da preparati nisu baš tako efikasni. Mima, pravo zboriš, treba biti vrlo vrlo oprezan sa praškovima, zato me interesuje ogrlica, mada dalje ovako borim s njim ručno.

I sa psima budi u pripravnosti da zoveš veterinara, moj prethodni pas je jako loše reagovaao recimo na Neostomosan. Mačke su tek katastrofalno osetljive. Spravica krpelja, ma kako se skoro zakačio, uklanja vrlo efikasno, spremala sam se za mog mačka da kupim ali se skroz zapapučario posle kastracije, pa više i nema tih žgadija. :lol:

sm_hook_tick.jpg

A tako znači, mačke su osetljivije od pasa, da mi je znati kako i zašto. :roll:

Mačke i konji su najosetljiviji i "najnaopakiji", drugo mesto među domaćim životinjama dele koze i ovce. Ne ljutim se ninakoga, samo mi je žao da zbog pogrešnog saveta, iako iz najbolje namere, strada mačak ni kriv, ni dužan. :( Da znaš, efikasna a bezbedna sredstva mogu da budu skuplja, nemoj da se čudiš, spot-on na bazi permetrina za psa može da se nađe i za 200din/15kg a mačiji su... Tiha jeza sa cenama, zapitaš se prosto jel' im leče i sidu i leukemiju (mačke oboljevaju od oboje, prenose se polnim putem). Možeš da uzmeš Frontline combo za pse prema mačkovoj kilaži, ali pazi kako mu doziraš. Višak možeš da zatvoriš lepljivom trakom i čuvaš u frižideru za sledeći mesec. Za više detalja bih morala da te uputim preko pp na jedno google grupu, u stvari, specijalizovani mačkarski forum, ali da znaš, mačkari umeju da budu jako kritični prema svakome koga procene za neodgovornog vlasnika, čak im se ne bi svidelo ni to što moj mačak slobodno šeta, iako se drži samo jedne strane regionalnog puta na kom mu je stradao brat kad su bili mali.

On beše izlazi? Ogrlica je u tom slučaju loše rešenje, može da ga košta života, bukvalno.

Ne mora nuzno da znaci.Drugaricine sve macke izlaze i sve imaju ogrlice i nijedna nije nastradala zbog njih.Ona koristi Trixie i kaze da joj super pomaze,da nemaju ni buve ni krpelje,e sad, deda Zika je meni rekao kako Trixie steti organima macjim,sad da li je tako ili ne znam,ona to njima stavlja vec 5 godina unazad.

Ne mora nuzno da znaci.Drugaricine sve macke izlaze i sve imaju ogrlice i nijedna nije nastradala zbog njih.Ona koristi Trixie i kaze da joj super pomaze,da nemaju ni buve ni krpelje,e sad, deda Zika je meni rekao kako Trixie steti organima macjim,sad da li je tako ili ne znam,ona to njima stavlja vec 5 godina unazad.

Moj je još živ, tu je, više ne skita :D Na blisteru gde stoji deklaracija o uputstvu takođe pominje da čovek posle postavljanja ogrlice na životinje treba oprati ruke. :roll: Kako kaže tvoj deda, ako je istina što kaže i u uputstvu, ima smisla. :sad2: Ipak pratim njegovo zdravlje, zasad je OK.

Moj je još živ, tu je, više ne skita :D Na blisteru gde stoji deklaracija o uputstvu takođe pominje da čovek posle postavljanja ogrlice na životinje treba oprati ruke. :roll: Kako kaže tvoj deda, ako je istina što kaže i u uputstvu, ima smisla. :sad2: Ipak pratim njegovo zdravlje, zasad je OK.

Verovatno je nama stetnije nego njima,pa zato :) E nije to moj deda :D,to je covek s tim imenom koji ovde nekad cirkulise,koji zna dosta o mackama jer ih je imao puno,pa savetuje :) Prati ga svakako

Back