Ma neka ide život!!!

Po meni to dervisevo ponasanje nije istinsko buntovnistvo, pravi buntovnik je njegov prijatelj Hasan. Kao sto nije hrabar onaj koji se suprostavi tek kad ga satjeraju u cosak i nema vise drugog rjesenja.
dervis je kukavica. da je buntovnik, ne bi bilo dileme, ne bi bilo romana.
Hasan jeste buntovnik, malo idealizovan, ali daleko vise dopadljiv lik, onako kako zamisljamo buntiovnike, lep, mlad, obrazovan. I vrlo mlad je sve napustio, carsku sluzbu, zivot kakav prilici uglednoj porodici, ali i licemeran i okrutan zivot u Carigradu, da bi ziveo u skaldu sa svojom prostodusnom prirodom i uverenjima, cuvajuci stoku, zaljubljen u Dubrovcanku, ne mareci mnogo za bogatstvo, te je polovinu nekog nasledja dao bivskoj zeni, ali koje mu nikad doduse nije zafalilo, kao ni porodicne veze, ni sigurnost, niti je zapravo, ziveci po svojim pravilima, radio nesto sto bi ga mnogo kostalo i gde bi mnogo rizikovao. Te i njegovi porazi nikad nisu bili stvarni porazi, kako negde Mesa kaze, prelaze u uspehe.

Dervis na drugoj strani, do cetrdesete godine zivi na jedan nacin okovan pravilima u koje bezrezervno veruje, kako kaze ''mjeri svoje postupke strogim mjerilima savjesti, bojeci se grijeha mozda i vise nego smrti..'' u trenutku kada moralni obziri prevagnu i budu jaci od ljubavi prema bratu, jer, kako kaze, nista osim uverenja da je casan nema, ako i to izgubi bice rusevina. I sve je izgubio, i rec, i uverenja, na kraju i sam zivot. Nije bio sateran u cosak, iako mu je brat bio ubijen. Samo vise nikad nije mogao da zivi kako je nekad ziveo.
Sasvim sigurno da je tu bilo i kukavicluka i neodlucnosti, jer gubi sve, ali zato je njegovo buntovnistvo stvarno. I daleko od onog bajkovitog gde mladi, lepi odlaze u sumu da se dizu revolucije, ono jes skriveni iza gomile, ali neustrasivi i u ime ideala. Nesto kao Ce.

nisi citala dervisa????????:rtfm:
i nemoj, to se cita dok si mlad i lomis dileme oko smisla zivota..
sada samo koeljo, laganica, lale i ljubicice..:lol:
“Četrdeset mi je godina, ružno doba: čovjek je još mlad da bi imao želja a već star da ih ostvaruje. Tada se u svakome gase nemiri, da bi postao jak navikom i stečenom sigurnošću u nemoći što dolazi. A ja tek činim što je trebalo učiniti davno, u bujnom cvjetanju tijela, kad su svi bezbrojni putevi dobri, a sve zablude korisne koliko i istine. Šteta što nemam deset godina više pa bi me starost čuvala od pobuna, ili deset godina manje pa bi mi bilo svejedno. Jer trideset godina je mladost, to sad mislim, kad sam se nepovratno udaljio od nje, mladost koja se ničega ne boji, pa ni sebe.”
ovim je receno..mi sto smo cinili davno, ono sto je on tek sa 40, nemamo razumevanja za njegove dileme

ipak, ovo ostaje ccitat mog zivota..:)
Biće ono što mora, a moja je krivica da sam ono što sam, ako je krivica. Čini mi se da se sve stubokom mijenja, sve se u meni trese u samom temelju, i svijet se ljulja sa mnom, jer je i on bez reda ako je nered u meni, a opet, i ovo sto se dešava, i ono što je bilo, iz istog je razloga: što hoću i moram sebe da poštujem. Bez toga ne bih imao snage da živim kao čovjek
.

ja sam ga citala pet puta do 19 godine. dervisa misim. zato mi mama za 18 rodjendan kupila mesin komplet knjiga.
i ludim sticcajem okolnosti taj komlept je jedini izasao iz bosne kad je bila oluja..sve ostale knjige su nestale netragom.
bila sam malo nenormalno dete.:rumenko:

- - - - - - - - - -

a sto se koelja tice, ove poslednje dve ti ni ja nisam citala..ne mogu..:(
najdraza mi je ostala veronika

Ne znam kako Selimovic moze da se preraste, kao ni Andric, kao ni Dostojevski, Tolstoj... Jedno ako nekome ne lezi ta vrsta literature, ili mozda dosadi, ali od toga sigurno ne bih izvodila pravilo.
Meni nikako ne lezi Kueljo, preznajala sam se dok sam neke knjige citala. I uopste te tra-la-la knjige sa mukom citam, iako mislim da treba da se cita sto raznovrsnija literatura, da ne treba ulaziti u neki sablon.

ja sam ga citala pet puta do 19 godine. dervisa misim. zato mi mama za 18 rodjendan kupila mesin komplet knjiga.
i ludim sticcajem okolnosti taj komlept je jedini izasao iz bosne kad je bila oluja..sve ostale knjige su nestale netragom.
bila sam malo nenormalno dete.:rumenko:

- - - - - - - - - -

a sto se koelja tice, ove poslednje dve ti ni ja nisam citala..ne mogu..:(
najdraza mi je ostala veronika

mesu ne mogu da smislim... kisha da, ali sam definitvno otkrio sebe u pamuku...mozda sam turcin a da to i ne znam:lol:

- - - - - - - - - -

Zvuči logično, ali mislim da taj nije prošao pored pirea. Wanna be pire.

takodje, kueljo mi je rekao bih neizazovan... mora pisac da ima neku intrigu kojom pleni citaoca od prve strane... evo eko...baudolino... posle pete strane nisi ni svestan u sta te je uvukao :lol:

KAD ste se onako pošteno ispišale životu u usta?
Ili samo on sere po vama?
Ima li u vama buntovnica?
Ili uvek igrate po pravilima!
ŠTA je vaš Ma neka ide život momenat???

Ja jako postujem pravila i autoritete koji ih cuvaju. U skoli sam uvek dobijao napade panike kada dobijem slabiju ocenu. Saobracajce nikada ne psujem. Starije od sebe isto tako. Volim Radu iz Beogradske Hronike, a jos vise volim onu njenu koleginicu iz te emisije. Vesnu Dedic i ono njeno 'kako si se uspentrao Balkanskom, jao sto je to zanimljivo, pricaj nam jos malo!' snimam, pa pregledam po 23 puta. Volim da pricam deci kako je Don Kihot najretardiraniji lik u istoriji svetske knjizevnosti, i da to sto on radi nije zivot.

To su prave stvari.

Poslednja izmena:

Shodno spotu, ovo i jeste istina da ovu frazu upotrebljavaju samo narodne pevaljke i njima slicne kojima se zivot gadno "ispisao u usta" pa misle da su time neke buntovnice, a ono sebe jos vise pokopavaju u tom blatu, da ne kazem necem drugom.

Jedno je dati sebi oduska kad se ima prilike za to sa prijateljima, momkom, muzem, u kafani, tako mogu da hvatim temu, a sasvim drugo ovo iz spota koje i povlaci na najgori turbo-folk i sponzorski stil zivota zena od cega postaju jos vece jadnice....otprilike pa "Seks i grad" na tursko-srpski nacin.

Poslednja izmena:
Hasan jeste buntovnik, malo idealizovan, ali daleko vise dopadljiv lik, onako kako zamisljamo buntiovnike, lep, mlad, obrazovan. I vrlo mlad je sve napustio, carsku sluzbu, zivot kakav prilici uglednoj porodici, ali i licemeran i okrutan zivot u Carigradu, da bi ziveo u skaldu sa svojom prostodusnom prirodom i uverenjima, cuvajuci stoku, zaljubljen u Dubrovcanku, ne mareci mnogo za bogatstvo, te je polovinu nekog nasledja dao bivskoj zeni, ali koje mu nikad doduse nije zafalilo, kao ni porodicne veze, ni sigurnost, niti je zapravo, ziveci po svojim pravilima, radio nesto sto bi ga mnogo kostalo i gde bi mnogo rizikovao. Te i njegovi porazi nikad nisu bili stvarni porazi, kako negde Mesa kaze, prelaze u uspehe.

Dervis na drugoj strani, do cetrdesete godine zivi na jedan nacin okovan pravilima u koje bezrezervno veruje, kako kaze ''mjeri svoje postupke strogim mjerilima savjesti, bojeci se grijeha mozda i vise nego smrti..'' u trenutku kada moralni obziri prevagnu i budu jaci od ljubavi prema bratu, jer, kako kaze, nista osim uverenja da je casan nema, ako i to izgubi bice rusevina. I sve je izgubio, i rec, i uverenja, na kraju i sam zivot. Nije bio sateran u cosak, iako mu je brat bio ubijen. Samo vise nikad nije mogao da zivi kako je nekad ziveo.
Sasvim sigurno da je tu bilo i kukavicluka i neodlucnosti, jer gubi sve, ali zato je njegovo buntovnistvo stvarno. I daleko od onog bajkovitog gde mladi, lepi odlaze u sumu da se dizu revolucije, ono jes skriveni iza gomile, ali neustrasivi i u ime ideala. Nesto kao Ce.

Brat mu je ubijen ni kriv ni duzan, naravno da ne moze vise po starom, Zato je njegovo ponasanje iznudjeno i na kraju krajeva ocekivano. Uradio je onako kako bi vecina u takvoj situaciji, iskoristili bi priliku da se osvete.
Hasan sa druge strane rusi pravila iz sasvim drugih razloga i ponasa se atipicno za svoje okruzenje.

Brat mu je ubijen ni kriv ni duzan, naravno da ne moze vise po starom, Zato je njegovo ponasanje iznudjeno i na kraju krajeva ocekivano. Uradio je onako kako bi vecina u takvoj situaciji, iskoristili bi priliku da se osvete.
Hasan sa druge strane rusi pravila iz sasvim drugih razloga i ponasa se atipicno za svoje okruzenje.
Mesa i jedan od njegove brace su tokom rata prisli komunistima, a taj mu je brat nakon rata bio streljan, navodno zbog nekih ukradenih ormara, u sta Mesa nije verovao. I on je nastavio da zivi po starom. Nakon saznanja da mu je brat ubijen, toga dana je jos i neki govor odrzao, hvalospev komunizmu verovatno. Pisao je o tome u ''Sjecanjima''. I mnogi su kao i on ostali bez reakcije kada im je bila ucinjena tako velika nepravda i nanet tolki bol, a svi znamo sigurno primere da su ljudi u tom periodu stradali ni krivi ni duzni ako je nekom ko je imao neku ma kakvu vlast u svojoj provinciji tako palo na pamet, a istini na volju nije se tu moglo bogzna sta uraditi, a da ne prodjes kao dervis iz romana. Ne znam koja je ta vecina o kojoj govoris.
Otud i mrtvi brat i taj veliki otpor sistemu koji je nemilosrdan prema pojedincu, motivi koji se provlace kroz neke njegove romane, i griza savest sto ljubav prema bratu nije bila veca da pobedi njegove slabosti. Otud, na kritike da je roman pesimistican, njegov komentar da je roman zapravo o ljubavi, o cemu svedoci onaj uvodni citat iz Kurana da je svaki covek uvek na gubitku, a koji se zavrsava ''...da ljubavi nema''.

Mesa i jedan od njegove brace su tokom rata prisli komunistima, a taj mu je brat nakon rata bio streljan, navodno zbog nekih ukradenih ormara, u sta Mesa nije verovao. I on je nastavio da zivi po starom. Nakon saznanja da mu je brat ubijen, toga dana je jos i neki govor odrzao, hvalospev komunizmu verovatno. Pisao je o tome u ''Sjecanjima''. I mnogi su kao i on ostali bez reakcije kada im je bila ucinjena tako velika nepravda i nanet tolki bol, a svi znamo sigurno primere da su ljudi u tom periodu stradali ni krivi ni duzni ako je nekom ko je imao neku ma kakvu vlast u svojoj provinciji tako palo na pamet, a istini na volju nije se tu moglo bogzna sta uraditi, a da ne prodjes kao dervis iz romana. Ne znam koja je ta vecina o kojoj govoris.
Otud i mrtvi brat i taj veliki otpor sistemu koji je nemilosrdan prema pojedincu, motivi koji se provlace kroz neke njegove romane, i griza savest sto ljubav prema bratu nije bila veca da pobedi njegove slabosti. Otud, na kritike da je roman pesimistican, njegov komentar da je roman zapravo o ljubavi, o cemu svedoci onaj uvodni citat iz Kurana da je svaki covek uvek na gubitku, a koji se zavrsava ''...da ljubavi nema''.

Njemu se ukazala prilika, nije imao hrabrosti da odreaguje kako bi Hasan ili u njegovoj glavi onaj bjegunac pred zakonom koji mu se stalno pricinjava uradili. Divi im se svjestan da nema snage za takav poduhvat. Ide preko posrednika zrtvujuci druge i pustajuci da oni budu egzekutori, on nikad nije potpuno ni prelomio nema prave transformacije, sve prepusta stihiji pa kako se okrene.

Kada treba da uradim nesto za sta treba imati muda i treba rizikovati, onda kazem nek ide zzivot i uradim to. nekad sam se zaebala ali se njcesce isplati. Isto kada sam pod stresom, ne dozvolim da me to blokira vec kaze ko ga ebe i uzivam u svakom trenutku.

Back