Lutke

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Lutke su najbolji prijatelji svih devojčica, ali što se tiče istorije, one uopšte nisu bile namenjene deci.
Svaka devojčica je detinjstvu imala lutku, bez koje nije mogla da spava.
images

Llorens lutka Beba Osita​

 
Irena Petrović (43) iz Obrenovca za samo dve godine rada postala jedna od najboljih umetnica koje se bave „oživljavanjem“ lutaka.Oslikavanje se radi uljanim bojama. Koristi se dlaka od koza sa Tibeta koja najviše podseća na kosu deteta, objašnjava srpska umetnica.
Trenutno je jedina Srpkinja koja se bavi ovom neobičnom granom umetnosti koja nastala početkom veka u Americi.
823765_irena-petrovic-lutke_ls.jpg
 
- Pravljenje lutaka mi dođe kao neka vrsta hobija. Ne radim to zbog novca, već da mi prođe vreme. To me ispunjava. Brzo sam savladala tehniku rada. Lutka nastaje iz delova. Oslikavanje se radi uljanim bojama. Farba se nanosi u nekoliko slojeva koji se zatim suše. Vene i kapilari i svi detalji daju joj efekat kao da je beba živa. Kosa se stavlja na glavu kroz iglice. Koristi se dlaka od koza sa Tibeta koja najviše podseća na kosu beba. Ruke i noge se pune kuglicama i onda na kraju ima težinu od oko tri kilograma, što je težina i prave bebe - objašnjava Irena.
177055027958dbc06a11157508643950_700x525x768300.jpg
 
Nemam..
Jednostavno mi je neprijatno u njihovom prisustvu ..Teskobno.
Prioisli, shvatićeš da je tako. Nema potrebe da ti bude teksobno osim ako imaš neke neprijatne asocijacije iz ovog ili prethodnih života.
Lutke, naročito takve koje liče na bebe, ne trebaju same po sebi da izazivaju teskobu jer su uobičajene asocijacija na nešto lepo (detinjstvo, materinstvo...)
 
download.png


Prvi puit sam se susreo sa ovakvim lutkama u nekoj priči o filmskoj industriji gde se često koriste. Sada vidim ima ih na sve strane da se kupe. Cena su preko 100 evra komad
 

Back
Top