Lukavost je osobina slabih

Za kriminalca se kaze da zbog iscrpljenosti pribjegava trenutnim izlivima sile ili lukavstvima da bi dosao do materijalne koristi, jer rad i trud na duze vrijeme za njega nije izvodiv.
Zenu mozes zamisljati kao muskarca u trajnom stanju iscrpjelosti. Ako danas neka zena i rodi, to je onda zato sto se iskreno nadala da ce napraviti neki kompromis sa nekim muskarcem. Sama ona ne moze podici covjeka.

Oduvek su neke zene pribegavale rodjenju deteta ne bi li sebi obezbedile status udate zene i majke, nije to nova pojava.....malo znamo o socijologiji proslih vremena...nista se danas ne dogadja sto nekada, kao nije bilo...i uvek ima primera, gde su zene same podigle decu i stvorile valjane ljude, a i onih koji u zajednici sa muskarcem to nisu uspele...ne moze se tako generalizovati.

kada pravite neboder
bez obzira na kvalitet i čvrstoću temelja i materijala
morate obrezbediti i određeni stepen savitljivosti
u suprotnom će zbog vetra male snage otpor biti toliki da će srušiti tu čvrstu konstrukciju

kakve ovo ima veze s temom? ne znam:mrgreen:

lukavost nije nužno podlost
lukavost je fleksibilnost, prilagodljivost
lukavi ljudi teku ka svojim ciljevima baš kao što voda uvek pronalazi put
rigidni se pre ili kasnije slome

Oduvek su neke zene pribegavale rodjenju deteta ne bi li sebi obezbedile status udate zene i majke, nije to nova pojava.....malo znamo o socijologiji proslih vremena...nista se danas ne dogadja sto nekada, kao nije bilo...i uvek ima primera, gde su zene same podigle decu i stvorile valjane ljude, a i onih koji u zajednici sa muskarcem to nisu uspele...ne moze se tako generalizovati.

Nisu to one bas "same" radile. Ranije je jos bilo morala i ljudi su bili radi da pomognu jedni drugima, tako da je se u krajnjoj liniji moglo reci "naucice narod", ali danas je covjek(dijete) bas ostavljen sam sebi, pocev od obaveznog obrazovanja, i osudjen je da se bori bez ikakve licne imovine, plus uz to je natjeran da uci beskorisne stvari i sa svih strana ga bombarduju rdjavi ljudi. Ako je ikad covjek bio sam, a onda danas jeste.

zato što je sve manje zrelih i normalnih muškaraca, pa logično da ne žele da produžavaju vrstu sa tako nekim primerkom
jer već dete (tj. tog muškarca) imaju pored sebe..

Ajd ne sviruckaj....
Mora da nisi imala nijednog decka do sada, cim ovako pricas.....mozda prvog...
Cim sazri zena zaebe te idealizacije o zrelosti i pameti, i postane prakticna....tj zrelost u drustvenim okolnostima...
Cak ce vise ceniti nekog ko pokazuje zrelost tako sto je dresira provokacijama, natezanjima gde pokazuje da ce tako moci i sa bagrom u drustvu, nego nekog zrelog, ko ce u nezrelom drustvu da bude majmunisan...

Evo ti primer.
Nestane meni struja, a nisu bili ukljuceni potrosaci, noc bila...
Posto se to desavalo i ranije, namestali neki dalekovod, ne reagujem...medjutim prodje dan, prodje dva...prodje tri...meni svo vreme radi jedna faza, dve ne....samo se promenila faza drugog dana, umesto 1, proradila 2, a nestala prva...
I tako do 4 dana, a onda zaebem vise da budem fin, i proverim glavne osigurace.
Nije mi palo na pamet da je komsija kad mu njegova klima popuca njegove osigurace, dosao, lepo odvio moj zamenio sa svojim popucalim i vratio se u stan.
Mislim cuo sam ja to na hodniku i da mu je zveknuo osigurac, ali .......
Odalo ga je to sto je odvrnuo i drugi , pa mu nije odgovarao, siroki je vrh, pa ga je zavrnuo ali ga nije zavrnuo dobro, te sam ja bio bez dve faze, jedna sa crklim osiguracem komsije, a druga sa nedozavrnutim osiguracem...

Komsija je glup, ali je lukav....

Ja nekako smatram da nedovoljno kvalitetni ljudi jesu lukavi, da kompenziraju svoju nekvalitetnost, i bunare u mutnom , tamo gde imaju prednost jer drugi se drze principa ili pravila, a oni ih krse...
I naravno uvek negiraju ono sto urade...

Ako im se popusti, navadice se....jos ce poceti da vam sire lukavstinu kao primer svoje pameti a vase gluposti....
Doduse kod osiguraca sam ja ispao glup, jer je taj komsija vec pokazao da ima kelnersku matematiku , da te gleda u oci i laze itd...

Zena nece kulturno pametnog, a prakticno glupog....
Sa druge strane, nece i dosledno prakticno pametnog,jer ce njoj da se vrati , nece moci da parira u vecini slucajeva...nece moci da se glumi finjak ako muskarac zapne lukavstinu da radi pa da radi...

Ah da, znate zasto se promenila faza koja je radila , drugog dana...
Zato sto na moju fazu ide svetlo za dvoriste,pa nije bilo svetla u dvoristu.....pa je lukavi .......smislio da promeni fazu....

Poslednja izmena:
lol jesi ti siguran da si ikada bio sa nekom ženom? :eek:
pravo žensko zna da su 'loši momci' prevazidjena kategorija,
pa lepo traže pristojnog momka, dobrog ljubavnika, a to i
nije baš toliko teško naći.
unapred se izvinjavam onima koji se ne pronalaze u opisu pristojnog momka ujedno i dobrog ljubavnika,
to što vi niste takvi ne znači da takvi ne postoje ili koji ne razumeju pojam 'pravo žensko'. hvala na razumevanju.

btw.patak, moj post se odnosio na to što je ženomrzac postavio temu da bi samo rekao koliko su žene 'zle' jer su 'lukave'.

..to je strah..ogroman strah pred vlastitim osjećajem nesposobnosti savlađivanja sopstvenih nagona ... ono što treba da uskladi ego i nagone je tanka nit osjećaja koja će kod licemjernih lelujati i savijati se u bezbroj pravaca ... nesigurnost, neodlučnost, povodljivost ..umjesto cilja smanjivanja rizika odjednom se nađu u polju bezbroj rizika koji pojačavaju licemjerje ...
Rješiti konflikt pravim i najkraćim putem ili krivudati ...zapisano je u genima..dok je doza iskrenosti koja je moguća u ovakvim slučajevima uslovljena donekle i faktorima okoline ..

Jel zavrsiste o zenama, posto tema nije o zenama..niti o lukavosti zena...

Meni smeta ovo podmetanje lukavosti kao pozitivne....
Dovitljivost je dovitljivost.Ako je velika, onda je to covekov kvalitet i moze da se osloni na nju...
Ako je srednja, ili mala , onda se koriste precice i zabranjene zone, tj nekorektni odnosi koji se pokrivaju , tada je rec o lukavstini...Sastavni deo lukavstine je podmuklost, ali i dovitljivost u nekom delu.
Sto je vise dovitljivosti , manje je podmuklosti, i obrnuto..
A ako je dovitljivost prilicno tanka, onda imate carstvo podmuklosti....

E sad, deo recepture se prenosi vaspitanjem, tj ako su roditelji kolevka podmuklosti, inteligentnije dete ce unaprediti sebe na visi nivo dovitljivosti pa ce biti napredni lukavac...
Ili ako je postavljenje na lukavstini , neinteligentno i nekombinatorno dete ce sve to kao razumeti , ali prevesti na podmuklost...

Uopste me ne interesuje vasa trenutna saglasnost sa lukavstinom u srbiji pa zelite da se unapredite u moralno podobne...
Ja moral i ne diram, podrzavam svakog ulicnog dzeparosa, prevaranta , finansijskog manipulanta, jedino ne podrzavam drzavu koja ne dozvoljava da se odvoji fajront republika, ili bilo koja republika..
Dakle separatista sam do daske....Drzava koja nije dobra svom narodu mora da racuna na zelju naroda da se odcepi od nje...i ako je dobra, narod se nece odcepiti od nje...

Dakle svi ste vi domisljati,niste lukavi, srce vam je na mestu , puni ste ljubavi, razumevanja prema drugima, nekad ste samo kapriciozni, pa normalno je to , iznerviraju vas drugi, bednici ,ljige, smorovi...

Uopste me ne interesuje vasa trenutna saglasnost sa lukavstinom u srbiji pa zelite da se unapredite u moralno podobne...
Ja moral i ne diram, podrzavam svakog ulicnog dzeparosa, prevaranta , finansijskog manipulanta, jedino ne podrzavam drzavu koja ne dozvoljava da se odvoji fajront republika, ili bilo koja republika..
Dakle separatista sam do daske....Drzava koja nije dobra svom narodu mora da racuna na zelju naroda da se odcepi od nje...i ako je dobra, narod se nece odcepiti od nje...

Dakle svi ste vi domisljati,niste lukavi, srce vam je na mestu , puni ste ljubavi, razumevanja prema drugima, nekad ste samo kapriciozni, pa normalno je to , iznerviraju vas drugi, bednici ,ljige, smorovi...

Uloga drzave je zastita pojedinaca u njoj, jednih od drugih, tj. boljih od gorih (jer gori se udruzuju sami a bolji tek kroz drzavu). Onaj ko podrzava gore i podrzava raspad drzave, a ne nudi rjesenje za organizovanje boljih, taj je sumnjiv.

Aristotel:
krajnje prijateljstvo nalikuje na ljubav prema sebi samomu. Jer spomenute znacajke ne pripadaju nikomu od onih što su posve nevaljali i bezbožni, čak ne ni prividno. A jedva i onima koji su loši. Ti su, naime, u sukobu sami sa sobom, jer žude za jednim stvarima a hoće druge, kao i oni neuzdržani. Mjesto stvari koje sami smatraju dobrima izabiru one koje su ugodne ali škodljive; drugi pak, zbog strašljivosti i lijenosti, odustaju od provedbe onih stvari koje sami drže za najbolje. A oni koji počiniše mnoge strahote, i koje mrze zbog njihove opačine, ti bježe od samog života i utječu se samoubojstvu. Nevaljali ljudi traže one s kojima će svakodnevno drugovati i izbjegavaju sebe same; jer kad su sami sa sobom, sjećaju se mnogih mrskih stvari te očekuju i druge takve, dok ih zaboravljaju u društvu s drugima. Budući ne posjeduju ništa dostojno voljenja, ne osjećaju nikakve naklonosti ni prema sebi samima. Stoga takvi ne ćute radosti ni bola prema sebi samima; vlastita im je duša u pobuni, i dijelom po svojoj opačini osjeća bol zbog odsuća nekih stvari a dijelom se raduje, pa ih jedno vuče na jednu a drugo na drugu stranu, kao da će ih raskidati. Ako se ne može istodobno ćutjeti bol i radovati, nego takav ubrzo požali, što se radovao, onda bi dotičnik poželio da takve radosti nije nikad ni oćutio. Jer nevaljalci su puni pokajanja. Čini se, dakle, da nevaljalac nije prijateljski raspoložen ni prema sebi zbog toga što ne posjeduje ništa dostojno voljenja. Stoga, ako je takvo stanje odveć mučno, treba svim silama izbjegavati opačinu i trsiti se da čovjek bude čestit. Tako bi čovjek bio prijateljski prema sebi i postao bi prijatelj drugomu. Dobrohotnost se moze cutjeti dok prijateljstvo ne može. voljenje je u druženju. dobrohotnost izbija i posve iznenadno, kao kad se javi prema natjecateljima. Čini se da je dobrohotnost počelo prijateljstva kao što je to u ljubavi užitak zbog gledanja. Ako se prvo ne raduje čijoj pojavi, nitko se ne zaljubljuje; ali tko se samo raduje pojavi koje osobe nije još zaljubljen, nego kad žudi za odsutnom osobom i želi njezino prisuće. dobrohotnost je nedjelatno prijateljstvo koje kad potraje i prijeđe u druženje, ali ne ono poradi koristi ili užitka, jer na tima dobrohotnost i ne nastaje. Nevaljalci, međutim, ne mogu biti jednodušni, osim na malo, kako mogu biti i prijatelji, jer u onome što je korisno teže za što većim izobiljem, dok izbjegavaju napore i javne dužnosti; i kako svaki pojedini želi takve stvari za sebe, pomnjivo istražuje bližnjega i priječi mu; jer ako ne paze na to, zajedništvo se raspada. Stoga im se događa da su u razdoru, prisiljavajući jedan drugoga, dok sami ne žele ono što je pravedno.

Poslednja izmena:
Oni to zovu 'prilagodljivošću'..i sebe gledaju tako najvjerovatnije ... 'jak' superego kao faktor odgoja, može uticati na veću dozu iskrenosti kod predisponiranih osoba pa će njihova snishodljivost sa svrhom ostati samo to ... ukoliko imamo odgoj zasnovan na nemoralu..ili čak podsticaj ka lukavosti nepredvidivost kao posljedica odsustva bilo kakvog stava, toplo-hladne promjene s obzirom na potrebe situacije koju oni procjene kao poželjnu će podržati svako opravdanje pred samim sobom ...
..ljubaznost kao maska..bezobzirnost kao neuvid..i nesigurno tlo pod nogama bilo na relaciji straha od nagona..bilo na strahu od nesposobnosti ispunjenja zahtjeva nagona..
..zadovoljstvo lukavosti - prevara
..utočište lukavosti - sažaljenje
..pratilac lukavosti - nepouzdanost
..posljedice uhvaćenih - korištenje ego sposobnosti ispunjenja vlastitih nagona u svrhe lukavog ..uhvaćeni ispunjava nagonske zahtjeve lukavog hvatača

..to je strah..ogroman strah pred vlastitim osjećajem nesposobnosti savlađivanja sopstvenih nagona ... ono što treba da uskladi ego i nagone je tanka nit osjećaja koja će kod licemjernih lelujati i savijati se u bezbroj pravaca ... nesigurnost, neodlučnost, povodljivost ..umjesto cilja smanjivanja rizika odjednom se nađu u polju bezbroj rizika koji pojačavaju licemjerje ...
Rješiti konflikt pravim i najkraćim putem ili krivudati ...zapisano je u genima..dok je doza iskrenosti koja je moguća u ovakvim slučajevima uslovljena donekle i faktorima okoline ..

jeste strah, ali ne mora biti strah od sebe i sopstvenih nagona. Može biti strah od posledica konfliktnih situacija npr...jer lukavost uparvo u takvim situacijama ima svoju svrhu i upravo tada se ljudi služe lukavstvma.
Sve je to tako ljudski, ja ne poznajem osobu toliko direktnu i transparentu, sigurnu u sebe, da se nikada nije poslužila lukavstvom...koja nikada nije bila u situacijai da se posluži lukavstvom kao najboljim rešenjem. Na kraju krajeva strah nije nešto što ćemo olako priznati,ali čovek koji se baš ničega ne boji sigurno nije normalan čovek.

Lukavstvo ne mora biti podlost, lukavstvom se jedino možeš odbraniti od tuđeg lukavstva, a i od tuđe sile. A smatam da je veština koja po mom mišljenju podrazumeva promućurnost, prilagodljivost (:mrgreen:), netransparentnost je itakako poželjna. Od čoveka zavisi kako će tu veštinu koristti i u koje svrhe.

Oni to zovu 'prilagodljivošću'..i sebe gledaju tako najvjerovatnije ... 'jak' superego kao faktor odgoja, može uticati na veću dozu iskrenosti kod predisponiranih osoba pa će njihova snishodljivost sa svrhom ostati samo to ... ukoliko imamo odgoj zasnovan na nemoralu..ili čak podsticaj ka lukavosti nepredvidivost kao posljedica odsustva bilo kakvog stava, toplo-hladne promjene s obzirom na potrebe situacije koju oni procjene kao poželjnu će podržati svako opravdanje pred samim sobom ...
..ljubaznost kao maska..bezobzirnost kao neuvid..i nesigurno tlo pod nogama bilo na relaciji straha od nagona..bilo na strahu od nesposobnosti ispunjenja zahtjeva nagona..
..zadovoljstvo lukavosti - prevara
..utočište lukavosti - sažaljenje
..pratilac lukavosti - nepouzdanost
..posljedice uhvaćenih - korištenje ego sposobnosti ispunjenja vlastitih nagona u svrhe lukavog ..uhvaćeni ispunjava nagonske zahtjeve lukavog hvatača

čini mi se da je podvučeni deo upravo jedan vid veoma lukavog adresiranja :)
Koji to "oni"? vanzemaljci? ti drugi, podli, pokvareni, ništi?
Šta "to"? tu strahotu, zlo, greh?

Samo sam ja napisala da je lukavstvo "prilagodljivost" i to sam prilično ovlaš upotrebila reč u nedostatku adekvatnije...
Kako si ti dalje došla do cele grupacije "onih" o kojoj navodno pišeš u ostatku posta, to samo ti znaš.

Meni smeta ovo podmetanje lukavosti kao pozitivne....
Eh, šta sve smeta meni, mom komšiji, tebi, petom , desetom....:mrgreen:
za početak, kad već pitaš :mrgreen:, smeta mi što svoje stavove kriješ iza opšte dobrobiti, na taj način "prečicama i zabranjenim zonama" imputiraš i namećeš svoje vrednosti kao jedine relevantne.

Onaj primer sa komšijom, primer prizemnog pokušaja krađe, bi se teško mogao nazvati lukavošću, pa čak ni lukavošću u pokušaju. Ali mi je jako interesantno pitanje kako si ti reagovao na sve to...:mrgreen:

too good to be true?
Izvan tvoje pojmovne sposobnosti?

...
btw
ove Aristotelove reči su preglomazne da bi se uspešno ugurale u život, svakodnevnicu.

Ali bez rijeci ne moze biti ni zivota. Rijeci i nastaju tamo gdje ponestaje zivot. Pitanje je samo ko o cemu govori. Meni je Aristotel sam po sebi podrazumljiv, i ako bi trebalo izmijeniti citavu svakodnevicu da bi njegove rijeci postale moguce, onda bi to po svaku cijenu trebalo i sprovesti. Ne znam kako bi bilo ko mogao uopste da gleda u buducnost bez takvih slika zivota?
Zar nam sad buducnost ne izgleda tmurnom, jer je predstavljaju oni koji mute vodu u mracnim podrumima? Kojih ce brze nestati, njih ili ovih slika?

Back