Luk i strela

Strelicarski sport kod nas je u povoju. Postoji desetak klubova u Srbiji. Vise informacija moze se naci na sajtu Strelicarskog Saveza Srbije koji je clan medjunarodne FITA strelicarske organizacije

http://www.strelicarski-savez-srbije.org/display/topStory/index.php?action=O strelicarstvu

Takmicenja se organizuje kombinovanim (kompaund) lukom, rikarv (olimpijskim, zakrivljenim) lukom i golim lukom (instiktivno strelicarstvo bez nisana). Discipline u kojima se gadja su indoor na 18 metara i outdoor u dve discipline. Prva je Olimpijska runda na 70 metara a druga je FITA runda na cetiri daljine 30m, 50m, 70m i 90m za muskarce i 30m, 50m, 60m i 70m za zene.
Takodje postoje starosne kategorije, mladji pioniri, pioniri, juniori, seniori i veterani.

Naredni strelicarski turnir je u nedelju u Sapcu, gadja se Olimpijska runda.
Strelicarski sport je naporan i iziskuje dosta vremena. Turniri pocinju ujutru oko 10-11 casova i mogu da traju do 17-18 casova.

Ako te zanima sportsko strelicarstvo trebas da se raspitas da li ima neki strelicarski klub u tvom mestu i da se uclanis.
Od opreme ti za pocetak treba jaca guma, kao za partreger samo bez metalnih delova da ne bi doslo do povredjivanja. Dobre su one sto se kupuju na merenje u prodavnicama alata, farbarama, itd. Ne treba ti vise od jednog metra.
Prvih mesec dana se vezba pravilan stav i zatezanje pomocu gume. Kasnije guma sluzi za odrzavanje kondicije i tehnike gadjanja.
Nakon toga mocices da koristis klupsku opremu. Prvo se uci zatezanje luka bez ispustanja strele pa tek kasnije se prelazi na gadjanje.
Jacine pocetnickih lukova su od 16 do 20 funti, tako se lakse uocavaju greske u stavu i ispustanju strele da bi se korigovale. A i manje zamara strelicara.
Ako sve te faze prodjes i vidis da ti ide gadjanje onda mozes da se raspitas kod trenera kako i gde da kupis opremu i za koju vrstu, velicinu i jacinu luka i strela da se opredelis. Za kupovinu luka je potrebna dozvola za nabavku oruzja.

Sledece nedelje je Drzavno prvenstvo u gadjanju lukom i strelom, 12.09.2010. na terenu u Vojnoj Akademiji u Beogradu (preko puta VMA).
Gadja se Olimpijska runda, 2x36 strela na 70 metara. Posle toga ide raspucavanje po principu ispadanja.
Moze da se gleda takmicenje, samo je potrebno prilikom ulaska ostaviti licnu kartu na prijavnici.

Ucestvujem na prvenstvu. Takmicim se u kategoriji seniora olimpik lukom.
Zagrevanje pocinje u 9:30 h nakon cega ide provera oruzija pa u 10:30 pocinje takmicenje.
Prvi deo(raspucavanje) se zavrsava oko 13h, nakon razvrstavanja po rang listi prave se parovi i pocinje eliminacioni deo takmicenja. Zavrsice se oko 16, 17, 18h.

Ucestvujem na prvenstvu. Takmicim se u kategoriji seniora olimpik lukom.
Zagrevanje pocinje u 9:30 h nakon cega ide provera oruzija pa u 10:30 pocinje takmicenje.
Prvi deo(raspucavanje) se zavrsava oko 13h, nakon razvrstavanja po rang listi prave se parovi i pocinje eliminacioni deo takmicenja. Zavrsice se oko 16, 17, 18h.

boki-79 javi se ako pratis jos ovu temu,ja sam tu iz okoline imali u vrscu strelicarski klub i dali ima neko naprodaju dobat pocetnicki luk

Veliki pozdrav svima koji vole ovu disciplinu
BIGKENTA ima strelicarski klub u Vrscu,nalazi se u centru Milenijum,treninzi su utorak i cetvrtak od 18 do 21 pa izvoli :)

super,prepostavljam da klub ima svoju opremu posto ja imam samo dobro volju i teoretsko znjane
od onog sto sam se edukovao kroz knjige i net,koga da trazim,kolika je clanarina i ako imas ili znas da ima neko na prodaju luk sa metalnim rajzerom mozes mi privatno pustiti poruku ili kako vec,hvala jos jednom.:ok:

super,prepostavljam da klub ima svoju opremu posto ja imam samo dobro volju i teoretsko znjane
od onog sto sam se edukovao kroz knjige i net,koga da trazim,kolika je clanarina i ako imas ili znas da ima neko na prodaju luk sa metalnim rajzerom mozes mi privatno pustiti poruku ili kako vec,hvala jos jednom.:ok:
bakivs,kazimi sta mislis o luku regin wildcat jacine od 14 do 40ibs mogu povljno da ga nabavim u fulu sa sve koferom.

bigkenta kazi mi koliko se placa taj Milenijum strelicarski klub i da li imaju njihovu opremu ili treba da se kupi neka pocetnicka varijanta????ja sam o strelicarstvu dosta googlovao i nisam nasao nista sta ima veze sa Vrscem...inace nisam iz vrsca ali svakako mi je blize nego u Beograd....hvala puno

Back