Ludacima se sve oprašta

L DJ S P N P Z

Domaćin
Banovan
Poruka
4.228
Gledam jednu emisiju na jutjubu i voditelj Teša tešanović spominje narodnu izreku "ludacima se sve oprašta". Nisam ranije čuo za tu izreku, mislim da ima dosta istine u njoj, šta vi mislite da li se ludom čoveku sve oprašta (u svakom slučaju mnogo više nego normalnom)

SELJACKA POSLA

To ide ovako.....

Ja sam seljak, seljacina, mog sina i dete ne sme niko da dira, mog naslednika...

Zatim u tu pricu ulazi seljanka, tj zena Balkanskog seljacine, ziveo on u gradu ili na selu...ona se uvlaci nekim postupcima, a ovaj joj bas odgovara...

Pusti decu, deca ne znaju, ne umeju, grese.
Tako se uz nesto sto je nezrelost uzrasta ubacuje i bezobrazluk pa danasnja deca ne znaju da zatvore vrata (nekada je vazilo da je Bosna i bosanci seljacka bas zbog toga gde god da dodju nisu znali da ispostuju domace ponasanje i postovanje, tj nisu znali da zatvore vrata za sobom kad negde dodju u goste...).

U socijalizmu su deci i omladini ipak malo ubacivali i disciplinu, ali je ostalo to mladost ludost (prva veza ludosti i ovog sto pricam)...a misli se ludovanje...
Popustljivost prema ludosti u smislu nedozrelosti....TACKA1.

Srbija i Balkan nece priznati ali to je podrucje izuzetno niskog stepena inteligencije....zatupasta nacija reklo bi se...
Da nije dinarida, koji malo vade prosek, bezobrazlukom , hrabroscu ali i inteligencijom, ali na zalost ne i vaspitanjem, a ni cascu iako se krve zbog toga...Srbija bi bila uzas...
Iskreno , nije uzasno samo zbog genotipa koji je prilicno uzasan, nego vise zbog slobode koju uspostavljaju i prikazuju upravo najgluplji slojevi stanovnistva....pa se javlja javno mnjenje koje sankcionise i degradira bilo sta napredno u smislu inteligencije....a zlobnost je posebna energija koja eliminise inteligenciju, cak i kad je u samoj inteligenciji kao mentalitet naroda sto mora da dospe u kombinaciju i sa nizim i visim IQ...

Tu je druga tacka popustljivosti prema glupima i nedozrelima u tom smislu TACKA2
Narocito vidljiva ako pise pomerite se ka sredini, a sta je sredina, ili pise sta da se popuni , koji obrazac, a mi nismo navikli da citamo....a i ako pise red iza linije, a sto ne bih ja stao ispred linije i pokazao hrabrost i prestiz...

E sad ti dolazi hrabrost i zivot sa glupima koji namecu nivo gde nece biti sankcionisani sto ne razumeju mnoge stvari, a to je da zlurado i zlobno opanjkaju, osakate sve sto pocinje da se izdize iznad njih....zavist bi rekli , ali to je samo sigurica da se ne vidi njihov hendikep, bilo da je lenjost ili da je glupost....
Tako ce Balkanci uzivati da ponize postenu zenu, jer njihova bas i nije tako postena.....pa ponize mirnog i tihog, jer nije agresivan kao oni, ne ume da se brani , nije junacina...
A kad stvarno treba pokazati hrabrost, ili reagovati u stihiji , to se iznenadis kako te galamdzije ispadaju tupsoni koji niti inicijativu niti znanja niti hrabrosti ni za lek...samo dranje, vika i glumljenje autoriteta....(dobro bar krstenje ne shvate zbog cega je, misle zbog molitve za druge, a ne da se krstis kakva je budala glavna)....

I stvarno ko god je ziveo van staklenog zvona i sam sebi skovao postovanje, zna da dok ne pokazes koliko si lud, dzaba ti i vestina i snaga i velicina, uvek se nadje neka budala kojoj je zanimljivo da se izivljava i zaebava iz dosade i zlobe bas tebe...

TACKA3....Jedino ludost unosi postovanje na Balkanu, sve ostalo se ne postuje, najmanje pristojnost ili ljudskost...

I sad saberi, tacka 3 ti daje strah kao osnovu za popustanje, tacka2 ti daje slaganje sa okolinom kao osnovu za popustanje, a tacka 1 ti daje ljubav prema deci i saosecanje prema slabijima kao osnovu za popustanje....

Gledam jednu emisiju na jutjubu i voditelj Teša tešanović spominje narodnu izreku "ludacima se sve oprašta". Nisam ranije čuo za tu izreku, mislim da ima dosta istine u njoj, šta vi mislite da li se ludom čoveku sve oprašta (u svakom slučaju mnogo više nego normalnom)

Ako mislis na vucica on nije lud on ludilo glumi to je deo predstave i sveopsteg haosa koji pravi dok njegovi pajtasi peljese i kradu na angro.

"Ne daj se uhvatiti" i "Otezaj drugima" su glavne smernice zivotnog stila proseka stanovnistva. Ne postoji drugo objasnjenje, nego da ljudi trose resurse na smisljanje zaheba drugome, umesto da ih trose na smisljanje da im bude bolje, da ostvare nesto u zivotu. Cilj je da se drugi bezosecajno prevari, nadigra, iskoristi, navede na pogresan zakljucak... Znaci, alati su nagovaranje, podmetanje, zavere, laganje, provociranje, unistavanje... Uslov je da se ne moze dokazati, bez obzira da li taj drugi zna sta se desilo, jer bez dokaza nema ni slucaja. Motiv je patoloska zavist, koja je iz nekog razloga masovno razvijena, primitivna i neprijateljska. Da li je gen neki u pitanju, ne znam.... Druga stvar je patoloska lenjost i odbijanje rada "za male pare". U sukobu sa takvim bolidom kojem smeta sto si ti nesto postigao, ostaje ti jedino da se povuces, ili potuces u mraku, rizikujuci eskalaciju sukoba da ti budaletina zapali auto, postavi dasku sa ekserima na put kojim prolazis u odredjeno vreme, ili unisti nesto sto si krvavo steko. Problem izaziva bilo sta sto si dobio od Boga (tu spada i inteligencija), jer se smatra da nije posteno sto si se takav rodio. Lako je tebi zato sto si pametan, pa te zato treba shebati i otezati ti. E, onda je to fer i onda je on mirniji, moze da spava nocu. U istom kosu je i lepota, uspeh sa devojkama, zdravlje, sreca itd..

Posebna kategorija u ovoj prici je smestanje situacija koje ostave traga za ceo zivot. Oni koji to dozive obicno imaju neverovatnu pricu za ispricati i kupe skolu koja je toliko skupa, da se placa zdravljem. Dok se placa novcem, nije toliko strasno.

Zasto je to tako kod nas? Rekao bih da kod nas vlada opsta nebriga za drugoga, nedostatak empatije - ne samo za nepoznate, nego i u okviru familije, nedostatak savesti kao kocnice u postupcima, te sveukupno, sklonost ka psihopatiji, da li genetska, da li razvijena vaspitanjem.

- - - - - - - - - -

Ima i ona prica kad je jedan Amer objasnio nasu lukavost na primeru pecanja. Naime, na nekom jezeru bilo je dozvoljeno upecati 2 ribe dnevno i odneti ih kuci. Svi su pecali i isli kuci kad upecaju 2 ribe. Jedino je nas lik pecao satima i odneo kuci 2 najvece ribe od svih upecanih. Tu se vidi ta seljacka lukavost za licnu korist.

Bezobraznima i neotesanima se svašta oprašta, a u Srbiji većina i gotivi ovakve ljude i pripisuje im pozitivne odlike. To se jako dobro vidi i na slučaju male dece, ako je dete mirno i poslušno gledaju ga ispod oka, govore mu da nije dovoljno aktivno i da se ne ponaša dovoljno kao dete, vredjaju ga da je kao neka devojčica, dok deca koja razbijaju sve okolo, guraju nos gde mu nije mesto, hvataju se tudje imovine i lome je i uništavaju, od okoline dobijaju pozitivne epitete "živahnog deteta", "nestaška" i slične. Imao sam ja u široj porodici jedno naročito "živahno" detence koje mi je polomilo neke stvari koje sam odavno čuvao i koje su za mene imale veliku personalnu vrednost, tako sam ga izgazio i išamarao kad mi je pukao film da nam ta familija više nikad nije ušla u kuću. Inače često je do roditelja koji ovakvoj deci dopuštaju sve i svašta, pa onda deca izrastu u razmažene individue koje misle da mogu da rade šta hoće. Sa takvima postoji samo jedan način ophodjenja.

ne bih ih nazvala ludacima
pre su to izuzetno bezobrazni i bezobzirni ljudi
i da, definitivno im se više prašta nego onima koji nisu takvi

Ako je neko stvarno lud i ne zna sta radi, onda se to treba oprostiti, jer ne mozes se ljutiti na nekoga ko nije svestan problema. Problem je bezobrazluk, uzivanje u pakosti, patoloska zavist koja potice na destruktivnost... Secam se drugara koji je iz ko zna kojih pobuda ukrao poklon koji mi je devojka poklonila i zapalio ga. Nije toliko lud, vec je namerno to uradio. Sta reci? Koju posluku porati? Kome? Strahota je kakvih sve ima. I sad, mozes da se potuces pa da ocekujes eskalaciju sukoba, pa da ti opet vratis, pa on vrati tebi..., ili da ti njemu unistis nesto, ali onda skontas da to ne vodi u nista dobro. Jedino preostaje da eliminises takvog lika iz svog okruzenja. Onda se desi novi lik i tako u krug.. Sto je covek kvalitetniji, sve vise sranja dozivljava

Druga bitna stvar koju treba sto pre nauciti u medjuljudskim odnosima je ta da dokle god ljudski pitas i trazis objasnjenje, dobices izuvijanu laz i manipulaciju kao odgovor, cime samo kidas sebe. Dakle, dolazimo do zakljucka da se objasnjenje ni ne treba traziti. Reakcija je ili prihvatanje situacije kakva jeste, ili pravno/silom isterati pravdu. Posto pravni deo price nije bas azuran, ostaje sila kao element isterivanja pravde. Nasilje razume samo nasilje.

Druga bitna stvar koju treba sto pre nauciti u medjuljudskim odnosima je ta da dokle god ljudski pitas i trazis objasnjenje, dobices izuvijanu laz i manipulaciju kao odgovor, cime samo kidas sebe. Dakle, dolazimo do zakljucka da se objasnjenje ni ne treba traziti. Reakcija je ili prihvatanje situacije kakva jeste, ili pravno/silom isterati pravdu. Posto pravni deo price nije bas azuran, ostaje sila kao element isterivanja pravde. Nasilje razume samo nasilje.

ne znas da je u zemlji seljaka na brdovitom balkanu a bogumi I sire narocito zapadno of drine najveci zlocin koji pojedinac u drustvu moze da pocini je da bude u pravu I uzme pravdu u svoje ruke.

ne, ovo nije dobro...
To je poraz bilo cega ljudskog u odnosu na primitivizam...

Tacno je da vecini ne vredi pricati, tacno je da svako ili skoro svako tumaci izgovoreno kao da je on mudrac svetski a ti neka boranija pa on sigurno razume iz sekunde sta ti hoces da kazes i da li si dobro povezao ili ne....ali....
Ukinuti da postoje malobrojni koji nisu boranija jeste steta i za onog ko uziva u grasku, neboraniji , i za samog trazenog...

Ja sam svedok da iako su zene mediokriteti i zeljne da budu priglupe a lukave, kao rezultat koji daje najvise sa najmanje truda, opet postoje i one koje glume da su razlicite od svih zena...

Dobro , recicete, naravno , desi se glumi da joj treba intelekt a ustvari samo trazi ko ce da je nabode a da joj stvori privid da je i sama neki intelekt a ne prazni ukras oko mozzarele...
Tacno je i to...ali medju 100 takvih naletite na zenu kojoj nije cilj da vam smota , smuva ni kao osobu ni kao muskarca, a ima pristup da zeli da pita, da bolje razume sta mislite pod time, vaspitana da vas gleda kao uvek razlicitog pojedinca, i naravno nije to dobro po nju, osim ako nadje istog takvog i onda uziva bas u tome sto jeste a ne sto mora da se ugleda na druge...

Zar to nije najveca nagrada u zivotu za svo blamiranje , da nadjes osobu i okruzenje gde mozes da budes tacno ono sto jesi a ne ono kulturan ili pun sablona ponasanja kakve okolina ili dozvoljava ili omogucava...???

Lako je mediokritetu i lenstini, oni su u startu u takvom okruzenju i nikad i nece imati potrebu da nadju nesto drugacije, ali da se razumemo kukace uvek, jer to je deo njihove transfer tehnike da nisu krivi i da su mocni....kuknjava da bi sebi izgledali mocniji....

A to da ce svako ko ima drugacije ponasanje biti kaznjen, je upravo iz istog razloga , a to je: tako mediokritet i jajara pored kuknjave kad nema zrtvu izgleda sebi mocan i uklanja problem sumnje koji moze da se javi kod njega ako vidi da neko uziva i moze ono sto on ne moze...

Normalniji je sin bogatasa uvjek nego sin siromaha (u prosjeku), na zalost, jer ovome se sve oprasta... ZNACI: Oprasta mu se manje, inace bi postao normalan... ne bi ostao lud...

Samo ekspert,psihijatar koji je specijalizovao sudsku psihijatriju
je u stanju da sugeriše oproštaj ili izostanak istog...
Da vam iznesem samo deo jedne ekspertize krvnog delikta,smorio bih vas,
a tu mi u komšiluku takva psihijatrica.
Lupetati o tome možemo svi...z:lol:

Baš zbog insistiranja da mentalno poremećene trebamo smatrati jednakima i da je sažaljenje za njih uvreda-ne popuštam im.
Ljudi zloupotrebljavaju bolesti i kriju se iza njih,kao da im one daju slobodu da se prema svima u okruženju ponašaju užasno.

Mislim da je neminovno da svaki sposoban covek kad tad bude grupno izvredjan i izolovan, a pre toga okruzen slabima koji ga koriste i koji ga probavaju kopirati. Medjutim, dok skontas sta se desava, dzaba ti iskustvo, jer je to kao da dobijes cesalj, a izgubio si kosu. Sto se tice ludaka u okruzenju, samo treba gledati da upoznas tudje roditelje i sve ce biti jasno. Iver ne pada daleko od klade. Poenta je da se upravo u gradu roditelji kriju i ne upoznas ih prakticno nikad, ili kad je vec kasno. Ko te ne zove kod sebe u goste, a ti si njega zvao, treba da bude na listi za otpis sto pre.

Poslednja izmena:
ne, ovo nije dobro...
To je poraz bilo cega ljudskog u odnosu na primitivizam...

Tacno je da vecini ne vredi pricati, tacno je da svako ili skoro svako tumaci izgovoreno kao da je on mudrac svetski a ti neka boranija pa on sigurno razume iz sekunde sta ti hoces da kazes i da li si dobro povezao ili ne....ali....
Ukinuti da postoje malobrojni koji nisu boranija jeste steta i za onog ko uziva u grasku, neboraniji , i za samog trazenog...

Ja sam svedok da iako su zene mediokriteti i zeljne da budu priglupe a lukave, kao rezultat koji daje najvise sa najmanje truda, opet postoje i one koje glume da su razlicite od svih zena...

Dobro , recicete, naravno , desi se glumi da joj treba intelekt a ustvari samo trazi ko ce da je nabode a da joj stvori privid da je i sama neki intelekt a ne prazni ukras oko mozzarele...
Tacno je i to...ali medju 100 takvih naletite na zenu kojoj nije cilj da vam smota , smuva ni kao osobu ni kao muskarca, a ima pristup da zeli da pita, da bolje razume sta mislite pod time, vaspitana da vas gleda kao uvek razlicitog pojedinca, i naravno nije to dobro po nju, osim ako nadje istog takvog i onda uziva bas u tome sto jeste a ne sto mora da se ugleda na druge...

Zar to nije najveca nagrada u zivotu za svo blamiranje , da nadjes osobu i okruzenje gde mozes da budes tacno ono sto jesi a ne ono kulturan ili pun sablona ponasanja kakve okolina ili dozvoljava ili omogucava...???

Lako je mediokritetu i lenstini, oni su u startu u takvom okruzenju i nikad i nece imati potrebu da nadju nesto drugacije, ali da se razumemo kukace uvek, jer to je deo njihove transfer tehnike da nisu krivi i da su mocni....kuknjava da bi sebi izgledali mocniji....

A to da ce svako ko ima drugacije ponasanje biti kaznjen, je upravo iz istog razloga , a to je: tako mediokritet i jajara pored kuknjave kad nema zrtvu izgleda sebi mocan i uklanja problem sumnje koji moze da se javi kod njega ako vidi da neko uziva i moze ono sto on ne moze...

Nemam mogućnost za rep, a dopali su mi se postovi ...pa :kpozdrav:

Back