LUCIDNI SNOVI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
The Look:
Znaci da kod ovakvih snova moras da budes svestan da sanjas. Ne znam kako vam to uspeva, ali sake zaista nikada nisam gledala... za to moras biti svestan da sanjas pa da se setis da ih pogledas. Moji snovi su isuvise stvarni da bi se tu umesalo nesto lucidno. Desavalo mi se u trenutku kad se budim da mislim da sam na potpuno drugom mestu nego sto u stvari jesam i potrebno mi je dosta vremena da shvatim sta se desava. To mi se desilo sa jednim-jedinim snom gde sam sanjala kako sam se posle uzasnog kosmara-a dozivela sam ga kao stvarnost- probudila, ustala i otisla do prozora da pogledam parkic koji sam sanjala. Kad sam razmakla zavesu videla sam scenu iz sna. Tada sam se probudila u stanu i sekundu posle ponovo ali ovoga puta konacno. Pola sata mi je trebalo da se opasuljim da sam u selu a ne u stanu.

Sta ovim zelim da kazem... Da li sve osobe mogu da imaju lucidne snove, ili osobe kojima su snovi i vise nego stvarni, pa se nekad toliko izblamiram jer se nesto u opste nije desilo, ne mogu da ih imaju?
ne moraju snovi da budu lucidnio da bi se setila da pogledas u sake..san (barem meni) postane lucidan onog trenutka kada se u obicnom snu setim da ih pogledam.e sad..kako se setim nemam pojma, to se jednostavno desi u jednom trenutku, ali nije se desavalo dok nisam procitao da trebam da pogledam u sake ako zelim da sanjam lucidno..znaci prvo sam saznao da trebam nekako da se setim da ih pogledam i posle desetak dana sam jednostavno pogledao :)
inace..nije neophodno da to budu sake , stvar je u tome sto je u sake najlakse pogledati.ako neko zeli moze da se seti da pogleda i u neki drugi deo tela napr. u nozni prst :) ali razmislite ..da li postoji neki drugi deo tela u koji bi vam bilo lakse da pogledate i da u pocetku vracate pogled na njega (ja sam u pocetku prakticno drzao sake sve vreme ispred lica).ako se setite nekog pogodnijeg dela tela ne koji cete stalno da gledate samo napred gledajte u njega..
svi mogu da sanjaju lucidne snove..narocito ce uspeha ljudi imati u pocetku. nazovimo to pocetnickom srecom ili mozda podsticajem..ja sam imao 3 lucidna u roku od 2 nedelje a onda nisam imao ni jedan lucidan naredna 2 mozda cak i 3 meseca..a isto sam znao za ovo sa sakama i zeleo sam da ih sanjam i vise nego na pocetku .
da li cete sanjati lucidne ne zavisi od toga da li ste odmorni kako je Bogart naveo. zavisi od energije kojom raspolazete.
sto vise energije imate to je veca sansa da cete sanjati lucidan. a kolicina energije kojom raspolazete zavisi od raznih stvari..najvise od stresa.ako ste pod stresom ako vas muce brige ako se na javi osecat iscrpljeno, kao da gubite kontrolu nad svojim zivotom, tesko da cete sanjati lucidne.
e sad volep bih da cujem iskustva onih koji sanjaju ili su sanjali lucidne o tome kada su se njima desavali lucidni, da li su uspeli da otkriju neku pravilnost(kao ovu sa energijom koju sam ja naveo) .
samo da ne bude zabune to sto neko nije pod stresom ne znaci da mu u zivotu cvetaju ruze da mu se desavaju samo lepe stvari..to samo znaci da je moguce da budemo puni energije bez obzira da li nam se desava nesto ruzno ili lepo. ako shvatimo i ruzno i lepo kao izazov nasa energija raste, jer nam je niko i nista ne moze isisati iz nas...to su moja iskustva..

voleo bih da oni koji tek sada pocinju da sanjaju lucidne i koji ce imati tu "pocetnicku srecu" o kojoj sam govorio, napisu kasnije da li je ovo sto sam govorio (da ce im u jednom trenutku lucidni prestati bez obzira da li vodili dnevnik ili ne) istina.
i jos nesto..onog trenutka kada pocnemo da sanjamo lucidne tj. kada pocnemo da kontrolisemo snove obicni snovi postaju zanimljiviji, realniji, zivopisniji..isto vazi i za same lucidne.
jedini je problem sto je ta zanimljivost i realnost i jednih i drugih tu da nas odvrati od kontrole snova..
npr.ja sanjam lucidni potpuno sam svestan da sanjam letim razmisljam sta dalje da radim i u tom trenutku nailaze tri plavuse i kazu"Napasnice zelimo te" :) i ko ce posle toga da razmislja o kontroli snova, sakama , letenju:) ponekad to nece biti plavuse..moze to da bude i neki neprijatan dogadjaj..zavisi od coveka do coveka ..sve u svemu kontrola snova nije tu da bismo zamisljali plavuse i naredjivali im da rade ono sto mi zamislimo:) mada nije ni to lose za pocetak :)

a sto se tice dnevnika snova ja to nisam procitao nigde i prvi put sam to cuo sad na ovoj temi ali izgleda da sam ja to radio bez obzira sto mi niko nije rekao..poslenja tri lucidna sam zapamtio bas onako kako je Bogart opisao.sanjao sam ih sva tri za jednu noc..kada sam se probudio posle prvog, vrteo sam san u glavi da ga ne bih zaboravio.razmisljao sam da li da ga zapisem ali sam se uplasio da ce me to rasaniti.zato sam ga zapamtio i nastavio da spavam.onda sam sanjao drugi lucidan koji se prakticno nastavio na onaj prethodni.onda sam se opet probudio, opet ga zapamtio i opet nastavio da spavam. treceg lucidnog sna se slabo secam jer sam se probudio ujutru i nesto mi je iz stvarnog zivota skrenulo paznju tako da nisam stigao da ga zapamtim, ali ona prva dva sam se secao..onda sam ih sve lepo zapisao..
a prva tri sna koja sam imao sam odmah zapisivao da ih ne bih sutra zaboravio..
e sad obicne snove ja licno ne zapisujem..ne znam da li je to greska..ne zapisujem ih jer jednostavno ne mogu da se porede sa lucidnima, neki od njih su izuzetno zanimljivi i realni(npr. sanjao sam jedan jako dug i realan san u kojem sam leteo kao supermen:) ) ali me jednostavno ne zanimaju jer u njima nisam svestan da sanjam..

Preksinoc sam recimo sanjala nesto sto u realnosti nikako ne moze da se desi(mislim fizicki je nemoguce) i dok sam sanjala kao da sam u snu razmisljala o tome kako je to zapravo nemoguce ali posto je to san onda kao nema veze, sve je moguce Al nista nisam mogla da kontrolisem. Jel to jedan korak blize lucidnom snu?
jeste ovo je definitivno potencijalni pocetak lucidnog, mozda cak i lucidan izuzetno niskog intenziteta kako Bogart to lepo izusti :) i izuzetno kratkog trajanja(prakticno beda od lucidnog :))
meni se jednom desilo da mi lucidni pocne tako..pogledao sam u obicnom kroz prozor i video deja vu u tom trenutku mi je to iz nekog razloga bilo cudno(mada sam definitivno sanjao mnogo cudnije stvari u svojim obicnim snovima) .tada sam pogledao u sake i poceo mi je lucidni. pogledao sam niz sobu i poleteo sve vreme drzeci sake ispred ociju..posle sam leteo po kuci..

Jutros sam sanjala nesto ali nisam sigurna da li je bio lucidni san ili sam sanjala da imam lucidni san(ako je to uopste moguce). Inace nisam pocela da zapisujem snove al sinoc sam sa drugom bas dosta pricala o lucidnim snovima i redovno vezbam gledanje u sake:)

Sanjala sam neki kosmar kako sam osakatila neku osobu i u snu sam se pitala u panici da li ja to sanjam ili je stvarno... Onda sam se setila da pogledam u sake i videla sam 6. prst pored malog prsta:rotf: i odusevljeno zakljucila da u stvari sve to sanjam, onda sam za svaki slucaj pogledala u tv i pokusala da promenim boju i uspela, tako sam bila 100% sigurna da je san i sva odusevljena zakljucila da je lucidni:super: I jos govorila sebi kako ne smem da se uzbudjujem previse da se ne bi prekinuo. Onda sam otila do cesme i pokusala da pustim vodu onako pokretima ruku kao madjionicar i nisam uspela:( Jos jednu ili dve stvari sam pokusala i nisam uspela. Odmah posle toga sam se probudila.
Molim za tumacenje:mrgreen:

Jutros sam sanjala nesto ali nisam sigurna da li je bio lucidni san ili sam sanjala da imam lucidni san(ako je to uopste moguce)

Definitivno je lucidan jer si znala da si u snu. I ja sam imala slicnu situaciju u kojoj nisam znala da li sanjam da imam lucidan san ili ga stvarno imam. U jednom snu sam shvatila da sanjam i pokusala da letim i da ubedim moje ukucane da je ovo samo san i to mi je na kraju dosadilo (nemam pojma zasto) i ja sam resila da legnem u krevet i mislila sam da cu biti u realnosti kad se probudim, i tako se ja probudila i krenula da se sredjujem, umivam, doruckujem...itd. ne shvatajuci da sam jos uvek u snu...i posle nekog vremena se stvarno probudim:)

Definitivno je lucidan jer si znala da si u snu.

:klap::klap::klap:
Ali me buni to sto nisam uopste pisala snove a svi su ovde rekli da je to obavezno, a ipak sam ga dozivela. Isto tako me buni to sto nisam uspela da pustim vodu i jos neke stvari... Vi koji imate lucidne, jel vam se desi da nesto sto u njima hocete da uradite, ne uspete?:think:

I ja sam imala slicnu situaciju u kojoj nisam znala da li sanjam da imam lucidan san ili ga stvarno imam. U jednom snu sam shvatila da sanjam i pokusala da letim i da ubedim moje ukucane da je ovo samo san i to mi je na kraju dosadilo (nemam pojma zasto) i ja sam resila da legnem u krevet i mislila sam da cu biti u realnosti kad se probudim, i tako se ja probudila i krenula da se sredjujem, umivam, doruckujem...itd. ne shvatajuci da sam jos uvek u snu...i posle nekog vremena se stvarno probudim

Ludo:rotf:

Ali me buni to sto nisam uopste pisala snove a svi su ovde rekli da je to obavezno, a ipak sam ga dozivela.

To je obavezno jer, ako zelis da imas lucidan san, moras ga se secati a pisanje snova jako pomaze u tome. Ti sigurno imas dobro pamcenje snova pa se naj verovatnije zato secas. Ja, licno, pisem dnevnik snova i to mi je mnogo pomoglo u pamcenju obicnih snova ali ni meni to nije mnogo potrebno jer se posle svakog lucidnog sna probudim i onda ga zapisem iako taj san sigurno ne bi zaboravila. Preporucujem ti da pocnes da pises dnevnik snova jer i obicni snovi mogu biti vrlo zanimljivi;)

Isto tako me buni to sto nisam uspela da pustim vodu i jos neke stvari... Vi koji imate lucidne, jel vam se desi da nesto sto u njima hocete da uradite, ne uspete?:think:

Meni se desava...npr. u onom snu koji sam vec bila opisala gore nisam mogla bas naj bolje da letim...ustvari bilo je mnogo tesko leteti, jedva sam se odrzavala u vazduhu, a ja htela da letim ko supermen:lol:

:klap::klap::klap:
Ali me buni to sto nisam uopste pisala snove a svi su ovde rekli da je to obavezno, a ipak sam ga dozivela. Isto tako me buni to sto nisam uspela da pustim vodu i jos neke stvari... Vi koji imate lucidne, jel vam se desi da nesto sto u njima hocete da uradite, ne uspete?:think:

Ludo:rotf:

u pocetku ne uspevas kasnije ces moci. kontrola u lucidnima se vezba kao i sve drugo, sto vise lucidnih to veca kontrola i zivlji obicni snovi. sigurno postoje i ljudi koji su u svom prvom lucidnom imali veliku kontrolu , samo sto je to izuzetno retko.

Е, је ли ово био тај луцидни сан:

Сањам да возим бицикл улицом свог града, али одједном бицикл се некако нагне и возим га под углом од 45 степени. Јасно ми је да је то немогуће и постане ми у сну јасно да сањам. Сетим се тог тренутка ове теме (све у сну) и покушам да погледам у шаке. Скинем руке са кормана и принесем их лицу...али одједном слика сна и мојих руку почне да трепће, као под оним рефлектором који онако ''сецка покрете''. Вратим руке на корман - и престане. И даље возим тако ''укриво'' и поново подигнем руке да би их погледала - и опет исто. У том тренутку осетим да постајем све свеснија, да се будим - и брзо вратим руке на корман и наставим да сањам.

Е, али сам у сну свесна да сањам и да је то тај ''луцидни'' и одлучим да пробам да га искористим, то јест да га управим како хоћу, Сетим се прича о летењу (мада често летим у сновима, али не овако да ја то одлучим) и нађем се одједном испред главне поште у НС и почнем полако, пред светом, да се одижем на метар-два висине... У почетку је тешко...после супер...и летим изнад Петроварадина, изнад Дунава, изнад улица...чак у једном тренутку одем јааако високо и уздигнем толико да видим читаву планету као малу куглу...
После се вратим, и кажем себи у сну:''Ок, то је било то, то је значи то управљање сновима, а сад могу да се препустим обичном сну''...и наставим да сањам спонтано, без свог ''уплитања''...

Ели то било то?

Е, је ли ово био тај луцидни сан:

Сањам да возим бицикл улицом свог града, али одједном бицикл се некако нагне и возим га под углом од 45 степени. Јасно ми је да је то немогуће и постане ми у сну јасно да сањам. Сетим се тог тренутка ове теме (све у сну) и покушам да погледам у шаке. Скинем руке са кормана и принесем их лицу...али одједном слика сна и мојих руку почне да трепће, као под оним рефлектором који онако ''сецка покрете''. Вратим руке на корман - и престане. И даље возим тако ''укриво'' и поново подигнем руке да би их погледала - и опет исто. У том тренутку осетим да постајем све свеснија, да се будим - и брзо вратим руке на корман и наставим да сањам.

Е, али сам у сну свесна да сањам и да је то тај ''луцидни'' и одлучим да пробам да га искористим, то јест да га управим како хоћу, Сетим се прича о летењу (мада често летим у сновима, али не овако да ја то одлучим) и нађем се одједном испред главне поште у НС и почнем полако, пред светом, да се одижем на метар-два висине... У почетку је тешко...после супер...и летим изнад Петроварадина, изнад Дунава, изнад улица...чак у једном тренутку одем јааако високо и уздигнем толико да видим читаву планету као малу куглу...
После се вратим, и кажем себи у сну:''Ок, то је било то, то је значи то управљање сновима, а сад могу да се препустим обичном сну''...и наставим да сањам спонтано, без свог ''уплитања''...

Ели то било то?

Jeste, to je to.
Blago tebi, ja u lucidnim snovima jedva mogu da poletim do 2. sprata.:(

A jel neko zna kako moze da se unapredi ta sposobnost letenja? Ne znam kako je vama ali meni je to mnogo tesko. U svako lucidnom snu koji sam imala do sada sam pokusala da letim ali to vise izgleda kao da plivam u vazduhu i uvek imam osecaj da ponirem i da me nesto povlaci na dole

A jel neko zna kako moze da se unapredi ta sposobnost letenja? Ne znam kako je vama ali meni je to mnogo tesko. U svako lucidnom snu koji sam imala do sada sam pokusala da letim ali to vise izgleda kao da plivam u vazduhu i uvek imam osecaj da ponirem i da me nesto povlaci na dole

ja kad sam leteo po sobi imao sam isto više osećaj plivanja..ustvari letenja u bestežinskom stanju .leteo sam na dole kao da zaranjam u vodu .sanjao sam te noći tri lucidna za redom , u svakom sam leteo u svojoj sobi u prvom mi letenje nije išlo baš najbolje , u trećem je išlo mnogo bolje, leteo sam bez napora.znači pretpostavljam da se letenje u snu uči.

ja kad sam leteo po sobi imao sam isto više osećaj plivanja..ustvari letenja u bestežinskom stanju .leteo sam na dole kao da zaranjam u vodu .sanjao sam te noći tri lucidna za redom , u svakom sam leteo u svojoj sobi u prvom mi letenje nije išlo baš najbolje , u trećem je išlo mnogo bolje, leteo sam bez napora.znači pretpostavljam da se letenje u snu uči.

Hvala:) Probacu u sledecim lucidnim snovima da malo vise vezbam letenje..valjda cu nauciti. Brine me jos nesto, proslog mesesca sam imala 4 lucidna sna i od tad nista. Vezbala sam sve metode: i autosugestiju i ono kad navijes sat u sred noci i budes budan 10 - 15 minuta i onda ponovo spavas...ali nista. Mislila sam da je to zbog toga sto sam jako umorna i puno se nerviram u zadnje vreme. E sad, da li lucidne snove imamo samo kad smo odmorni i imamo visak energije ili uopste ne zavisi od toga? :think:

Hvala:) Probacu u sledecim lucidnim snovima da malo vise vezbam letenje..valjda cu nauciti. Brine me jos nesto, proslog mesesca sam imala 4 lucidna sna i od tad nista. Vezbala sam sve metode: i autosugestiju i ono kad navijes sat u sred noci i budes budan 10 - 15 minuta i onda ponovo spavas...ali nista. Mislila sam da je to zbog toga sto sam jako umorna i puno se nerviram u zadnje vreme. E sad, da li lucidne snove imamo samo kad smo odmorni i imamo visak energije ili uopste ne zavisi od toga? :think:

pogledaj sta sam pisao u postu #78 na ovoj temi i pre toga cini mi se..
ja sam imao isto iskustvo.sanjao sam tri lucidna u prvih nekoliko nedelja i onda par meseci nisam sanjao ni jedan.cini mi se da je u pocetku lako sanjati lucidne zbog necega sto se zove pocetnicka sreca ili mozda podsticaj za onoga ko zeli da ih sanja.kada pokazes zelju da sanjas lucidno dobijes ih prakticno na poklon, cisto da vidis o cemu se tu radi i kako to sve izgleda.ali kasnije moras da se namucis da bi sanjao.

sto se tice fizickog odmora od toga lucidni ne zavise.cak je za njih dobro da telo bude umorno ali opusteno.to je npr. osecaj kada odes na trcanje vratis se umoran istusiras se toplom vodom i legnes.telo je umorno ali opusteno.

za lucidne je mnogo je vaznija energija. energija se smanjuje izmedju ostalog i nerviranjem, strahom, besom, samosazaljenjem, sazaljenjem prema drugima(ovo je narocito tesko shvatiti i primenjivati tj . ne sazaljevati druge)..
e sad, moguceje da se neko i nervira i sanja lucidne ali to onda znaci da ima toliko energije da mu je to nerviranje npr. iscrpelo samo mali deo njegove ukupne energije. to su ljudi sa ogromnim energetskim kapacitetom.. vecina ljudi(ukljucujuci tu i mene) ipak ne moze sebi da priusti razbacivanje svoje energije.

i postoji jos jedna stvar koja je jako vazna za lucidne mozda cak i najvaznija. to je paznja u svakodnevnim aktivnostima.to je sposobnost da budemo skoncentrisani na ono sto se desava oko nas. pr. ako radimo nesto (ucimo, peremo ruke, cekamo u redu u prodavnici..bilo sta) i nismo skoncentrisani na to sto radimo(jer nam je to sto radimo dosadno , nezanimljivo) nase misli ce biti negde drugde..u takvim situacijama covek ili razmislja o nekim stvarima iz proslosti ili razmislja o buducnosti(npr. dok perem ruke razmisljam samo o tome kako cu posle toga da rucam ali nisam zaista fokusiran na samo pranje ruku) . treca varijanta i najcesca kod ljuidi jeste da pricaju sami sa sobom, da neprekidno nesto u sebi brbljaju, filozofiraju)
kljuc za lucidne je raditi obrnuto od svega ovoga.to se zove biti u sadasnjem trenutku.
znaci ako je covek u redu za lekara treba da bude prisutan, da opaza ljude oko sebe, da ih posmatra a takodje da posmatra i sebe svoje emocije,svoje raspolozenje ali objektivno.
npr. ako nas bole ledja od stajanja u redu treba to konstatovati i preci preko toga ne treba se sazaljevati zbog toga, i ne treba zeleti da smo na nekom drugom lepsem mestu.
dakle gde god da smo -tu smo.svako mesto je nasa kuca.
eto probaj ovo sto sam rekao pa napisi svoja iskustva..sto vise paznje na javi to je veca mogucnost da ces biti svesna i u snu. aenergija je tu da bi san potrajao..

Hvala ti:) Probacu to...pa ako bude neceg napisacu ovde

nema na cemu i drugi put :)
e da ..evo ti jedna konkretna tehnika koja bi trebala da ti omoguci da sanjas lucidne.uzmes neki predmet i gledas u njega..npr. suvi list .gledas ga i nastojis da zapazis sve pojedinosti na tom listu..zile, mrlje i slicno.mozes i da se fokusiras samo na jedan detalj na tom listu (u tom slucaju ti to dodje skoro kao da gledas u tacku na zidu:)) dok ga gledas ne smes da mislis.kad god covek radi nesto sto voli on nema misli u glavi vec jednostavno radi to sto radi.e sad gledanje u list definitivno nije moja omiljena aktivnost ali ako znas zasto to radis onda je lakse.tako se vezba i koncentracija(npr. sposobnost da se uci iako ti se ne uci) a to je i ta paznja na javi o kojoj sam govorio a koja dovodi do paznje tj. budnosti u snovima.
znaci gledas u list i bavis se samo tim gledanjem, ne mislis uopste o bilo cemu, ne mislis ni misli o samom listu , npr. "što je lep ovaj list" ili kako je zelen , žut..samo gledaj.
pokazatelj da li si u sadasnjem trenutku(sto je kljucno za sanjanje lucidnih ) su upravo misli.
kad god si u sadasnjem trenutku ti neces misliti. kad god imas misli u glavi tj. pricas sama sa sobom ti nisi u sadasnjem trenutku nego pokusavas da se pomocu misli prebacis u proslost ili buducnost tj. pokusavas da budes negde drugde a ne tu gde si.
gledaj u list koliko ti mislis da treba..vazno je samo da vremenom produzavas taj period u kojem nemas misli jer ce ti se stalno desavati da uhvatis sebe kako kao gledas u list a u stvari mislis o necem desetom..
ovo sa listom je samo jedna tehnika koja ti omogucava da povecas vreme svoje "budnosti" danju i tako povecas sansu za lucidne.kao kad odes u teretanu odradis pola sata i mada znas da to nije nesto narocito isto tako znas i da je to mnogo bolje nego nista i da si jaci barem malo.
znaci gledas malo u list, malo u oblake, primecujes lepotu oko sebe, ljude oko sebe,cuvas energiju, nastojis da budes u sadasnjem trenutku i da ne brbljas u sebi onoliko koliko mozes..i eto lucidnih:)
u pocetku je potrebno zaista malo svega ovoga, kasnije je potrebno vise truda i snovi postanu sve zanimljiviji, zivlji, kontrola u njima veca..
pozdrav :bye:

Napokon sam imala lucidni san! Malo sam vezbala to sto si mi rekao Napasniče ali sam se sad preko vikenda malo i odmorila (spavala sam do 11:30h i u subotu i u nedelju:)) Mislim da je meni samo trebao odmor. Ali zanimljivo je to sto sam napokon uspela tehniku WILD (Wake Induced Lucid Dream). To je tehnika pri kojoj trebas da pokusas da budan udjes u svet snova. U mom slucaju je bilo vrlo lako, probudila sam se negde oko 06:00h ujutro jer je jedna sveska pala sa mog stola (moguce je da ju je moj mačak srušio), naglo sam se trgla, uplasila i razbudila. Otisla sam do WC-a i skroz se razbudila i legla u krevet. Kada sam sklopila oci pocela sam da ponavljam u sebi "shvatices da sanjas"...i tako jedno 20-tak puta (mozda malo vise) i odjednom mi dodje da otvorim oci i tad sam znala da sanjam ali, naravno, morala sam to i proveriti. Pokusala sam da ukljucim svetlo a ono je pocelo da trepce nekom plavom svetlosti. Ovaj san je bio kao neka vrsta vezbanja letenja..ali jos uvek mi to bas i ne ide od ruke:dash:...i sad da ne prepricavam ceo san jer je bio dosta dugacak..cak sam imala i lazno budjenje....
I hvala ti puno na savetima Napasniče:D

nema na cemu:ok: i imaj na umu da sam i ja tek početnik, ako ti dodješ do nekog saznanja o tome šta ti podstiče snove ili ih onemogućava piši ovde o tome .
ja trenutno sanjam da se budim u svojoj sobi ali nemam apsolutno nikakvu kontrolu nad snom.čak suprotno od toga imam osećaj da me neko sve vreme sna drži s ledja, ne da mi da se krećem, da poletim kao u prvim snovima.
jedan takav san mi je trajao jako dugo, mozda 45 minuta lucidnog pokušavanja da se otrgnem od toga što me držalo od pozadi .u jednom trenutku kad sam se najzad oslobodio(fora je ako ti se ikada ovako nešto desi da ti bude svejedno, ne trebaš da se boriš nego da budeš ravnodušna što te nešto drži ) poleteo sam kroz prozor svoje sobe ali posle nekog vremena sam uvideo da opet ne mogu da letim normalno nego usporeno teško. pomislio sam u tom trenutku na Bogarta:lol: sa foruma i rekao u sebi"sad mi je jasno zašto je Bogart prestao da vezba lucidno sanjanje":lol:
kraj sna je bio ipak super jer me kao neka devojka spasila od svog tog mučeja i na kraju sna ja i ona smo naslonjeni na moj krevet , ja je pitam "ko si ti" a ona mi kaže "ja sam princeza svi znaju za mene" i onda mi je pokazala neku ogrlicu i ja sam imao jak osećaj da trebam da zapamtim kako ta ogrlica izgleda i zapamtio sam (boje su crvena crna i narandzasta, neka se dotična vlasnica javi da joj se zahvalim i uživo:lol:) i posle sam zapisao kad sam se probudio da slucajno ne zaboravim.sve u svemu dve velike strane teksta sam napisao o tom snu.
u poslednjem snu sam se probudio u istom položaju u kojem sam zaspao i nisam čak mogao ni da sklonim vrh ćebeta koji mi je u snu (pretpostavljam i na javi) bio malo preko ramena pa mi je onemogućavao da iz tog ležećeg položaja vidim sobu u nekom većem uglu.praktično sam video samo ono isperd sebe.naravno nisam mogao ni da ustanem, u stvari bil mi je to jako teško.
na kraju sam nekako pao sa kreveta na pod .taj je san baš bio smuljan i nikakav i ja sam u njemu bio prakticno invalid. e sad ne znam da li je to zbog nedostatka energije ili je nešto drugo u pitanju..moraću to da istražim..

Poslednja izmena:
Napokon sam imala lucidni san! Malo sam vezbala to sto si mi rekao Napasniče ali sam se sad preko vikenda malo i odmorila (spavala sam do 11:30h i u subotu i u nedelju:)) Mislim da je meni samo trebao odmor. Ali zanimljivo je to sto sam napokon uspela tehniku WILD (Wake Induced Lucid Dream). To je tehnika pri kojoj trebas da pokusas da budan udjes u svet snova. U mom slucaju je bilo vrlo lako, probudila sam se negde oko 06:00h ujutro jer je jedna sveska pala sa mog stola (moguce je da ju je moj mačak srušio), naglo sam se trgla, uplasila i razbudila. Otisla sam do WC-a i skroz se razbudila i legla u krevet. Kada sam sklopila oci pocela sam da ponavljam u sebi "shvatices da sanjas"...i tako jedno 20-tak puta (mozda malo vise) i odjednom mi dodje da otvorim oci i tad sam znala da sanjam ali, naravno, morala sam to i proveriti. Pokusala sam da ukljucim svetlo a ono je pocelo da trepce nekom plavom svetlosti. Ovaj san je bio kao neka vrsta vezbanja letenja..ali jos uvek mi to bas i ne ide od ruke:dash:...i sad da ne prepricavam ceo san jer je bio dosta dugacak..cak sam imala i lazno budjenje....
I hvala ti puno na savetima Napasniče:D

e a što se tiče ovog tvog wild iskustva da li si sigurna da si se tad u 6:00 uopste probudila na javi?čitao sam da je napredni korak u sanjanju lucidnih taj da čovek zaspi u svom snu i probudi se u drugom.otkud znaš da to budjenje u 6:00 isto tako nije bilo lažno?
da li si vršila one provere koje inače radiš(palila lampu i slično) ?
i objasni molim te u čemu se taj WILD razlikuje od običnog lucidnog u koji si ušla nakon što si zaspala uveče?ispada da je samo kraće vreme od leganja u krevet do budjenja u snu tj. to vreme izmedju ne postoji već se odmah budiš u snu onog trenutka kad si zaspala..

e a što se tiče ovog tvog wild iskustva da li si sigurna da si se tad u 6:00 uopste probudila na javi?čitao sam da je napredni korak u sanjanju lucidnih taj da čovek zaspi u svom snu i probudi se u drugom.otkud znaš da to budjenje u 6:00 isto tako nije bilo lažno?
da li si vršila one provere koje inače radiš(palila lampu i slično) ?

Ne znam...sad vise i nisam toliko sigurna:confused: Ali znam da je sveska pala sa stola i da sam se naglo probudila od njenog udarca o pod, ustala sam iz kreveta i vratila je na sto...onda sam otisla do WC-a, sve obavila normalno...vratila se u krevet sa namerom, kad sam se vec ovako rano probudila, da probam da imam lucidni. Proverila sam realnost pogledavsi na sat i bilo je 3 min. do 6...ovog sa satom se ne bi secala da je bio san jer uvek zaboravim brojeve.
i objasni molim te u čemu se taj WILD razlikuje od običnog lucidnog u koji si ušla nakon što si zaspala uveče?ispada da je samo kraće vreme od leganja u krevet do budjenja u snu tj. to vreme izmedju ne postoji već se odmah budiš u snu onog trenutka kad si zaspala..

Postoje dve metode pomocu kojih se svesno ulazi u san: DILD (Dream Induced Lucid Dream) i WILD (Wake Induced Lucid Dream)...postoji i MILD (Mnemonic Induced Lucid Dream) ali ta metoda sad nije vazna.
DILD - To je kada normalno zaspis, sanjas obicne snove i na osnovu nekih cudnih dogadjanja u tom snu ti shvatis da sanjas i postanes lucidan. Takva su bila moja prva 4 lucidna i takva vrsta snova se obicno spontano desava.
WILD - Ovo je metoda pri kojoj svesno udjes u san. Znaci, moras da se opustis, pocnes da ponavljas "shvaticu da sanjam" i moras se dobro skoncentrisati...ne smes da das da ti misli odlutaju negde drugde. I odjednom, bar je tako bilo u mom slucaju, cujes neko tiho sustanje u usima i ne znam kako ali jednostavno dobijem neki osecaj da treba da otvorim oci, ustanem i proverim da li sam u snu...Ali naj vaznije od svega je da budes dobro skoncentrisan na svoju autosugestiju i da ono sto govoris sebi zaista mislis i zelis.

Eto, nadam se da ti je sada jasnije:)

Ima toliko toga o cemu bi volela da raspravljam sa nekim u vezi lucidnih snova ali skoro svakom kome to spomenem gleda me kao da sam pala sa Marsa:roll:

WILD - Ovo je metoda pri kojoj svesno udjes u san. Znaci, moras da se opustis, pocnes da ponavljas "shvaticu da sanjam" i moras se dobro skoncentrisati...ne smes da das da ti misli odlutaju negde drugde. I odjednom, bar je tako bilo u mom slucaju, cujes neko tiho sustanje u usima i ne znam kako ali jednostavno dobijem neki osecaj da treba da otvorim oci, ustanem i proverim da li sam u snu...Ali naj vaznije od svega je da budes dobro skoncentrisan na svoju autosugestiju i da ono sto govoris sebi zaista mislis i zelis.

hmm ..ja već dugo uvek kada želim ili osetim da imam dovoljno energije za sanjanje pred spavanje ponavljam u sebi to što si napisala, i skoncentrisan sam i naravno trudim se da nemam druge misli jer to koncentracija podrazumeva,
ali nikada nisam imao šuštanje u ušima i nije mi se desilo da otvorim oči i shvatim da sanjam.uvek je bio neki period izmedju mog pada u san i shvatanja da sanjam.
jedina razlika je što posle toga ne sanjam izgleda običan pa onda shvatim u toku običnog da sanjam nego je moje prvo sećanje na san to da sam pogledao u ruke ili da sam se probudio u sobi i znao da sanjam..znači te noći sanjam samo lucidan i on niti počinje kao običan niti se u njega posle nekog vremena pretvori, što mi se dešavalo na početku.
sad kad razmislim čini mi se da otkad sam počeo pre spavanja da dajem sebi autosugestiju kako ću biti svestan da sanjam, da sam od tada počeo da sanjam snove u kojima se budim u svojoj sobi.znači u običnom ja sanjam da sam npr. pored reke i onda pogledam u jednom trenutku u ruke i počne mi lucidan ali taj lucidan se normalno nastavlja u tom okruženju tj. pored reke.
u ovim snovima u kojima se budim u sobi ja nisam bio u stanju da zamislim da se nalazim pored reke ili gde god..a pokušavao sam, pošto su me neke beštije držale dobar deo sna i nisu mi dozvoljavale da se pomerim pokušavao sam da zamislim da sam negde drugde i tako se otrgnem od njih.prvo sam pokušao nešto jednostavnije..pogledao sam u radijator na drugom kraju sobe i zamislio da sam pored njega (ovo je znači trebala da bude neka vrsta mini teleportacije unutar sna) ali mi nije uspelo i dalje sam bio na istom mestu u snu.posle toga sam pokušao da zamislim da sam pored Ajfelove kule(zašto mi je baš ona pala na pamet nemam pojma:)) ali to mi tek nije uspelo.onda sam u jednom trenutku u snu pokušao da se probudim i nisam mogao ni to a pre mi je uspevalo.san mi je trajao izuzetno dugo i protiv moje volje.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back