Их, ја бих о томе могао да причам сатима.
Интересовао сам се за ту тему као тинејџер.
Пробаћу овако да објасним, надам се да ће бити јасније:
Да не улазимо у то колико је човек свестан односно несвестан и док је будан... постоје читаве филозофије и духовни правци "просветљења" који тврде исто оно што и Његош када каже
"Сном је човјек успаван тешкијем, у ком види страшна привидјења, и једва се опредјелит може да му биће у њима не спада".
Човек у сну свакако одлучује, робује савести, подложан је страху, стресу, уживањима, свему позитивном и негативном. Човек сања идиотарије и бесмислице, понекад и дивне или стварно страхотне ствари, али он
не зна да сања. Човек је и даље "ја", само робује тој околини сна коју му ствара подсвест... као нека игра свести и подсвести.
Луцидан односно свестан сан није увек могућ. Могућ је само у оним етапама сна када је човек довољно одморан. Он означава слободу и свест о свом окружењу... његово искуство је неописиво, нарочито ако се не ради о помисли "е, па ово је сан", и човек настави да сања како је и почео, него о том неком неописивом искуству спознаје да си и ти и све што видиш и не видиш око себе, само једна пројекција оног твог другог "ја", "тебе" који сања. Реч је о менталној гимнастици, жељи за спознајом другачијих искустава, жељи за господарењем собом и спознајом себе у већој мери него што је то иначе.
На пример, мени се често деси да се у неком врло непријатном сну сетим да је то само сан. И знам да сањам, и не могу да се ослободим тог сна, и мучим се у напору да се пробудим, што на крају некако и успевам, али уз много муке. То није луцидан сан. То је неки "мутант" луцидног сна, јер у правом луцидном сну ти знаш ко си и у стварности, и не могу те збунити неке глупости, попут имагинарних чланова породице, другачијег распореда у кући, или скроз изокренутих односа међу људима који се сањају... на пример, стару особу сањати као младу и слично, а да у сну ништа не примећујеш. Свако је свестан у сну себе у оној мери да управља својим акцијама, да мисли, жели и осећа, али луцидан сан је оно стање када си потпуно (или у што већој мери) свестан да је твоја околина само плод твоје уобразиље, да камен који сањаш није камен, него је само слика, да са висине коју видиш не можеш пасти, и да те нож који држиш у руци не може посећи. Отприлике нешто као идеја Матрикса и "пробуђеног" Неа. То је поента свега.