Lozinka u "pravoslavlju"

Meni smetaju fariseji, naročito kad im je koncentracija ogromna....
Nekako mi ne ide teorija da si u blizini nekog , a da mu ne osećaš duh.....
A ako mu osećam duh, a nije mi u skladu sa ostalim što tog trenutka radim , onda mi smeta.
A ako mogu da radim to što radim , bez prisustva smetnji, onda je normalno da ću to raditi tamo i kada sam neometan....
Ustvari ja sad ovde više navodim zašto fariseji smetaju pravom verniku , onom koji ne pita da li nešto vredi i da li se oko nečega vredi truditi....

Sasvim drugi pristup mi je u tumačenju onog "ne živi sa nevernikom pod istim krovom".

Ne znam kako ti ali ja sam preziveo sve i svasta sa raznih strana!Otprilike smo u istom polozaju sto se tice poznanstva sa mnogo lica crkvene jerarhije ali je razlika u tome da sam ja covek koji se trudi u pravoslavlju(znaci ne ateista).
Trpljenje je jedna veoma bitna stavka ili stub pravoslavlja.Ne treba previse obracati paznju na okolinu vec se pribliziti iskusnom duhovniku i nece biti mnogo problema!Sta drugi rade i gledanje toga je zamka a gledanje svojih nistavnih dela i samokritika je nesto mnogo dusekorisnije!

Nije svako primer!Na nekim ikonama gde je ikonopisan ulazak u raj pravednika vidi se da u pakao ide i monastvo i svestenstvo.Svako prema svojim delima!Njihova odgovornost je veca nego nas mirjana.

Pre bi bilo korisno za tebe da se dobro sa nekim posavetujes ili procitas po neku knjigu o zivoj veri pravoslavnoj a ne da gledas i sudis.
Cesto se desavalo da nailazim na situacije gde sam osudjivao a kasnije sam uvidjao da je stanje sasvim drugacije ali ja jednostavno nisam sve video za pravican sud.
Zato sud prepustimo Bogu.

Niti ce se svi u monastvu i svestenstvu spasti niti ce sve mirjani propasti vec svako prema svojim delima.Boga jos niko nije prevario!Slava Bogu za sve!

Svako dobro

Back