LOV FOTOAPARATIMA NA AUTOMOBILE KOJI IMAJU NELAGALNO POSTAVLJENE ROTACIJE

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100
Na drumovima 10.000 rotacija

Rotaciona svetla i sirene koristi ko hoće, često suprotno zakonu. Opremu nabavili predsednici opština, poslanici, direktori nekih agencija, lideri

MUP nema podatke o broju vozila na koja su ugrađeni ovi uređaji

[SIZE=+0]
DA vozila s rotacijom, koja im daje prvenstvo prolaza, u Srbiji ima previše, priznao je i predsednik Tomislav Nikolić, kad je rekao da njegovu kolonu često presecaju i obični vozači, ogorčeni zbog čestih zloupotreba trepćućeg svetla i sirena.[/SIZE]
[SIZE=+0]Vozila sa različitim vrstama ”rotaljki” u našoj zemlji ima skoro 10.000, ako tu ubrojimo i policijska i vojna vozila, vatrogasna i kola Hitne pomoći, ali i sve one koji koriste ovu vrstu signalizacije, a ne bi smeli. Jer, pravo na korišćenje, kako nam je potvrđeno u MUP, imaju policajci, kad je ”to neophodno za efikasno i bezbedno izvršenje službene radnje koja ne trpi odlaganje”, Hitna pomoć i vatrogasci kod urgentnih intervencija, i sva vozila koja čine pratnju - policija, BIA, vojno-bezbednosne službe i Vojska. Imaju je i vozila Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kada prevoze lica lišena slobode.[/SIZE]

[SIZE=+0]Gotovo sva policijska kola, a ona čine skoro polovinu državnog voznog parka, koji ukupno ima više od 8.500 kola, imaju, ako ne fiksnu, a ono pokretnu rotaciju, koja po potrebi može da se izvadi. Vatrogasna vozila se u startu nabavljaju sa signalizacijom i, po rečima Predraga Marića, direktora Sektora za vanredne situacije MUP, ima ih oko 1.100. BIA ima nešto više od 10 takvih kola i koristi ih samo kao pratnju direktora ili zamenika direktora Agencije, ili kod poseta stranih delegacija.[/SIZE]
[SIZE=+0]Plavu rotaciju imaju i sva vozila Hitne pomoći, ali ih uključuju samo oni koji jure da nekom spasu život. Računa se da ih u Srbiji ima više stotina, a samo u beogradskoj Hitnoj pomoći, po rečima portparola Nade Macure, do 30 po smeni.[/SIZE]
ROTACIJU NIKO NE SME DA ZAUSTAVIKako objašnjavaju u MUP, predviđene prekršajne kazne za zloupotrebu kreću se 100.000 - 800.000 dinara za firme, i 15.000 - 30.000 za građane, ili kazna zatvora do mesec dana. Ipak, prijava je malo. Po rečima Dragana Marinovića, predsednika Prekršajnog suda u Beogradu, ni prošle, ni ove godine nije bilo prijava za neovlašćeno korišćenje plavo-crvene i plave rotacije, a ove godine je bila jedna prijava za ugradnju. Više prijava je podneto za zloupotrebu žutih trepćućih svetala: za građane, firme i preduzetnike - 34 lane i 10 ove godine.
[SIZE=+0][/SIZE]
[SIZE=+0]Ipak, najzanimljivija su policijska vozila u pratnji funkcionera. MUP obezbeđuje nešto više od 50 ljudi, međutim, ”ne sleduju” svima ”osvetljenje” i sirena. Pravo na korišćenje rotacije imaju samo najviši državni funkcioneri. Koji tačno, zakon ne precizira, a podzakonski akt koji je trebalo ovo bliže da uredi ministar policije nikada nije doneo.[/SIZE]
[SIZE=+0]- Kod nas rotaciju i sirene koriste i pojedini poslanici, predsednici opština, direktori nekih agencija, policija u pratnji zaštićenih svedoka, stranački lideri, šefovi diplomatskih misija... Čak je i Dženifer Lopez dobila pratnju s trepćućim crveno-plavim svetlima - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.[/SIZE]
[SIZE=+0]A crveno-plava svetla, koja smeju da koriste samo policija i vojska, imaju apsolutni prioritet i prvenstvo prolaza čak i u odnosu na plave ”rotaljke”, koje, pored policije, imaju vatrogasci i Hitna pomoć. Oni jedino ne smeju da prođu kroz crveno, osim ako im to ne dozvoli saobraćajac.[/SIZE]
[SIZE=+0]Problem je, međutim, što se ”rotaljke” prečesto koriste mimo zakona, kao statusni simbol i kada se nekom žuri.[/SIZE]
[SIZE=+0]- Kineske crveno-plave blinkere je lako nabaviti za 20 dolara preko interneta, pa čak i u slobodnoj prodaji - kaže Okanović. - Policija često hvata one koji ih koriste, a ne bi smeli, ali su kazne smešne.[/SIZE]
[SIZE=+0]Zato je Komitet za bezbednost saobraćaja podneo predlog Ministarstvu pravde da se ova zloupotreba tretira kao krivično delo, a ne kao prekršaj. Takođe, premijeru Dačiću predložili su da se upotreba crveno-plavih rotaljki uredbom ograniči na predsednika, premijera, predsednike parlamenta i Vrhovnog kasacionog suda, ministre policije i vojske, i najviše strane delegacije. Tu ne bi potpali ministri, od kojih desetak ima policijsku pratnju.[/SIZE]
[SIZE=+0]S obzirom na to da zakon ne propisuje posebnu dozvolu za ugrađivanje i korišćenje posebnih zvučnih i svetlosnih znakova, MUP nema podatke o broju vozila na koja su ugrađeni ovi uređaji. Komitet za bezbednost saobraćaja zato predlaže da se formira poseban registar, da bi se izbegle zloupotrebe.[/SIZE]
[SIZE=+0]BROJKE[/SIZE]
[SIZE=+0]8.500 vozila u državnom voznom parku[/SIZE]
[SIZE=+0]1.100 vatrogasnih vozila sa signalizacijom[/SIZE]
[SIZE=+0]800.000 dinara najveća kazna za zloupotrebu rotacija[/SIZE]

IDEJA JE da na ovom mestu kacimo slike koje smo sami snimi u saobracaju, kad naidjemo na vozilo sa plavo-crvenom rotacijom
posebno kad naidjemo na vozila bez pratnje a imaju ispod maske /hladnjaka/ automobila ugradjena crveno plava pulsirajucu svetla i kad vas prosto guraju sa puta...
ne retko se desava, da takva vozila voze izrazito bahato, ugorzavaju saobracaj, voze puno brze nego sto je ogranicenje brzine na toj deonici puta i sl...

ko zna, mozda upecamo i neku pevaljku sa rotacijom ;)

Aj sve al najbolji mi je deo kad su rekli da vozila pod rotacijom nesmeju preci na crveno. . . Doduse ona sa plavo-crvenom rotacijom :D Ovde kod mene kad je guzva na putu hitna pomoc ce preci u suprotan smer ako treba da bi je izbegla, na crveno samo uspore i onda polagano i predju. . A u Srbiji, imas rotaciju i cekicas na semaforu. . . Mada koliko zloupotreba ima, mislim da bi rotaciju trebali da daju samo hitnoj pomoci i vatrogascima. Ovi drugi je i ovako zloupotrebljavaju u svakoj prilici. . .

Nisam stoposto siguran, pa me nemojte drzati za rec, ali mislim da vozila pod pratnjom, odnosno vozila koja imaju crveno-plava svetla na masci, svoje privilegije ostvaruju samo kada su zaista u pratnji policije ili vojske. Sto bi trebalo da znaci da ide bar jedno propisno obelezeno vozilo (plave tablice i plava rotacija na krovu) ispred. A crveno-plava rotacija je ustvari obelezje koje je vozilo pod specijalnom zastitom... i za koje ce specijalno da ti yebu mater, ako ti padne na pamet da ga ometas. :lol:
Tako bi trebalo, ja mislim. Treba naci deo u zakonu tacno.

Druga stvar, za crveno. Ja se secam, davno, davno, mnogo pre nego sto sam poceo da vozim i ucio voznju i polagao testove, da su nas ucili da policija, vatrogasci i hitna sa rotacijom imaju svaku prednost i nisu u obavezi da postuju znakove koji regulisu saobracaj, ukljucujuci i crveno svetlo na semaforima. Racuna se da za volanom sede visoko-odgovorna lica, koja ce praviti iznimke samo tamo gde moraju i kad situacija zaista nalaze krsenje pravila. Meni je ovo sasvim logicno. Zato uz rotaciju ide i jaka sirene koja na vreme skrece paznju, tako da ostali vozaci dovoljno ranije znaju sta da ocekuju i kako da postupe. Drugi je problem sto se to vidim sada slabo nesto postuje, pa kad hitna naidje sa rotacijom i sirenom na raskrsnicu cesto joj treba po 5 minuta da je prodje, jer eto neki majmuni moraju da se guraju za svoje mesto u raskrsnici (vise puta sam video da su ljudi opusteno stali na sred raskrsnice iako su videli da hitna nailazi).
Takodje, secam se sigurno kada sam polagao testove da je tamo pisalo da crveno svetlo vazi i za rotacije. A pritom su ti testovi iz '80-tih bili. Tako da nemam pojma, mozda je nekada bas davno u SFRJ bilo malo drugacije.

Saobraćajni inženjer Kosta Glavošević kaže za „Blic” da su propisi jasni i da bi bilo mnogo lakše kada bi građani sami prijavljivali zloupotrebe rotacije i blinkera.
- Blinkere mogu da imaju najviše petorica najbitnijih ljudi u Srbiji. Rotaciju ne može da uključuje savetnik u policiji koji je krenuo na nedeljni ručak. Ovo je veliki problem u saobraćaju i upravo zbog masovne pojave rotacionih svetala, kada se na ulici nađe kolona predsednika Srbije, vozači nemaju osećaj da hitno i brzo moraju da se pomere - kaže Glavošević.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/355925/Politicari-i-estrada-za--20-evra-kupuju-rotaciona-svetla

292975_grafika1213hronika_origh.jpg

reakcije iz novina:

droid.png
vuk
Nedelja, 02. 12. 2012. 23:34h
neregistrovan korisnik

bas juve prolazim pored gradske bolnice zvezdara u vidim pezo 206 poluraspadnut sa plavocrvenom rotacijom i ne verujem!!! Unutra definitivno nisu bili visoki drzavni funkciineri.

apple.png
Tml
Ponedeljak, 03. 12. 2012. 07:20h
neregistrovan korisnik

Prva pomisao mi je bila kako je ovo komično, dok nisam pročitala činjenicu da može da ugrozi pacijente... U svakom slucaju, sada će da lakše kažu da je ona marioneta koji je navodno presekao predsednikovu kolonu skoro upravo mislio da su im rotaciona svetla bila fake. Ha

Preporuka:
2
0

Odgovori

Prijavi komentar
Stefan
Nedelja, 02. 12. 2012. 23:34h
neregistrovan korisnik

Za ovako malu i siromašnu zemlju imamo previše vozila sa svetlosnim signalima... Koliko sam samo video losšijih auta sa rotacijom, verovatno su u njima neke sekretarice ministara ako ne i niže rangirani službenici, ali im to ne smeta da voze po šinama sa upaljenom rotacijom, seku duple trake itd...

Sinko
Nedelja, 02. 12. 2012. 21:55h
neregistrovan korisnik

Zbog takvih zloupotreba gradjane sve vise mrzi da propustaju takve automobile. Pre par dana prisustvovao sam bujici vulgarnih reci koje je jedan od vozaca takvog automobila uputio celoj koloni koja stavarno nije imala gde da se skolini. Ko sisa korumpirane vlastodrzce, ja se trudim da propustim samo hitnu i vatrogasce!

Preporuka:
2
0

Odgovori

Prijavi komentar
Duska
Nedelja, 02. 12. 2012. 22:39h
neregistrovan korisnik

E,kad je stavim rotaciona svetla na juguca,ima da jurim sa 1oo na sat,prolazim kroz crveno,preticem preko pune linije i 'niko nece da me zaustavi'.........ha...ha...ha....ha...E,tugo,kola Hitne pomoci cekaju da prodju kojekakve bitange.Nekome i sekunde znace u tim kolima da prezive,a kazna je 15.ooo dinara i bez kaznenih poena za te idiote.SRAMOTA,SRAMOTA.......................

droid.png
Gavrilo-Milentijevic
Ponedeljak, 03. 12. 2012. 02:02h
neregistrovan korisnik

Prestao sam vise da reagujem na rotaciju , a i zasto bih, kad ih dok stignem na posao sretnem nekoliko. Ovo me uz one lazne kvizove na tv i radiju užasno nervira.

Preporuka:
3
0

Odgovori

Prijavi komentar
Predgradje
Nedelja, 02. 12. 2012. 22:14h
neregistrovan korisnik

A ja se bas pre neki dan cudio zasto danas ima toliko rotacija i sirena a pre 20-ak godina je bio dogadjaj ako ih cujete. Sad ih i sa prozora svog stana na periferiji grada cujem na 10-15 minuta.

Aca
Nedelja, 02. 12. 2012. 22:26h
neregistrovan korisnik

Dobro je da se setio neko da napiše o ovoj temi!!! Trebalo bi da povede neko računa o ovome, bio sam prisutan vise puta kada "političari" sa automobilima na koje su prikačili rotaciona svetla projure između 150 i 200 km/h. I umalo izazovu saobraćajku, jednom sam morao da sletim sa magistrale. Gde se oni žure, zar su i oni normalni građani ili ne??

Milan
Nedelja, 02. 12. 2012. 22:24h
neregistrovan korisnik

Kod mene u gradu nema zlupotreba, mali je grad i ROTACIJU koristi samo hitna , vatrogasci i kombi za uviđaje težih saobraćajki.Ministara političara i estrade nema a i da dođu takva je atmosfera (besparica) da je pitanje dali bi ih sačuvali od naroda. Mafijašima rotacije netebaju svi ih znamo i sklanjamo im se redovno i prepuštamo prvenstvo prolaza.

Slucajni-prolaznik
Nedelja, 02. 12. 2012. 23:57h
neregistrovan korisnik

Licno sam prisustvovao sceni kada jedan stranacki funkcioner, inace moj komsija, sa privatnim dzipom pali rotaciju na semaforu ne bi li sto pre prosao, pri cemu je covek ispred samo malo sporije krenuo na zeleno. Inace bilo je 8 uvece a gospodin stanuje 20m od tog istog semafora pa pretpostavljam da je kasnio kuci na veceru. To sto ima eksluzivno pravo da parkira na pesackom prelazu ovaj put nije relevantno...Inace svaka cast za tekst. Jedino sto sumnjam da se nesto moze promeniti...

mctoxicsrb-
Nedelja, 02. 12. 2012. 21:17h
neregistrovan korisnik

Eeeee, od kada ovo ima.....Gang Land prodavnica je javno prodavala, ugradjivala i za to davala fiskalni racun. Ove rotacije se prodaju uveliko na internetu, zato nije cudo kada nocu vidis na auto putu golfa 2 zelene boje, zatamnjenih stakala, (tablice PK ili tako neki grad sa malim SUP-om) kako vozi 130 i blica da pretekne. Inace prodaju jos i sirene i to sa tri tona, tako da sve bude u fulu. Svako ko ima noviji BMW 5, Audi A6, Peugeot 607, Skodu Superb i VW Passat crne boje moze da stavi rotaciju i da skoro niko ne posumnja. Inace pre par godina je i Zeljko Joksimovic priznao da je trazio od Dacica da koristi rotaciono svetlo jer ga mrzi da ceka u redu u Bubanj Potoku.

Ja
Nedelja, 02. 12. 2012. 21:17h
neregistrovan korisnik

Pre neki dan u Sarajevskoj ulici kod velikog Maxija (gde živi puno policajaca) policijsko vozilo se isparkirava u levu traku punu nadolazećih vozila pod rotacionim svetlom. Čim se isparkirao i uključio u saobraćaj gasi rotaciju i nastavlja da se kreće najnormalnije. Nekoliko puta sam video i policijska vozila koja pale rotaciju samo da bi prošla na crveno! Totalna zloupotreba!!!

Svratih i ovu temu da procitam,i setih se proslih vremena.:worth:

- Jel se secate koji je krajnji domasaj kurcenja "u ovom fazonu" bio nekad???

Pandurska sapka na zadnjoj polici auta,i EVENTUALNO zabodena "stop" palica sa unutrasnje strane soferke !!!!:per:
Kakva crna rotacija.....pa visio bi na sred terazija za primer i ko bi pomislio na tako nesto,a ne stavio na krov ili na u masku od auta......

Nazalost....vremena se menjaju,a mi idemo u korak sa njim......a sto je narod gladan - to nema veze.Bitno je da mi imamo presretace ;)

http://www.dodaj.rs/?R/n5/3J9h3m6c/1/398254101507922862931808.jpg

sinoc beli bmw x 6 na novosadskom putu sa plavo crvenom rodtacijom skrivnom ispod maske, vozio neku gospodjicu na suvozacevom mestu, neverujem da je legalno ostavljena, a i paljena bez razloga, ebiga tablive nisam slikao, bezobrazno bezobrazno bezobrazno ponasanje, em odvalci paznju, em neznas sta se desava

mora da je sin Tome Nikolica negde zurio. On vozi takav beli BMW X6

Kupio ga od plate i decijeg dodatka naravno.

KUPIO NA BUVLJAKU: Pop pod rotacijom sa 100 na sat jurio na sahranu!

DRUŠTVO12:49, 23.10.2013.
Autor: Informer

Policajci su se šokirali kad su za volanom "audija" sa zatamnjenim staklima zatekli sveštenika, koji im se pravdao da nije znao da je zabranjeno voziti pod rotacijom
ČAČAK - Policijski presretač zaustavio je kod Čačka crni "audi" sa zatamnjenim staklima i rotacionim svetlom, koji je jurio 100 na sat. Policajci su se šokirali kad su za volanom zatekli sveštenika, koji im se pravdao da nije znao da je zabranjeno voziti pod rotacijom.
Kad su ga pitali odakle mu policijsko rotaciono svetlo, rekao im je da ga je kupio na buvljoj pijaci u Pančevu za 20 evra.
Sveštenik je preticao preko pune linije, a zbog svetlosne i zvučne signalizacije sklanjala su mu se sva vozila na putu, pa čak i kamioni.
Kada ga je zaustavila policija, on je izašao i rekao: "Žurim na sahranu, zašto ste me zaustavili?".
"Novčana kazna za nedozvoljenu upotrebu rotacionih svetala iznosi 15.000 dinara", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

a ovo su komentari na taj clanak:

• Dosao pop kod mene da sveti vodu za slavu(pre par god.) i pita me :,,Je li kad Vi planirate drugo dete?,,Krenem ja da objasnjavam da je mali stan(35 m2 a tada mi je bila ziva i svekrva),ja ne radim,muzu mala plata...Zavrsi pop,uzme mi 1500 din. za par minuta i kaze mi:,,Ee i ja sam tako razmisljao a sada imam i visak prostora,kucu od 150 kvadrata,s ve se moze polako.,, Eej pope,ja nisam pop!
    168Odgovori

23.10.2013. u 13:28serbianboy

KAZNA ZA NEDOZVOLJENU UPOTREBU I KORISCENJE ROTACIONOG SVETLA 15.000 DINARA?? SVASTA, PA ON SAMO ZA TU SAHRANU UZME 200 EURA, A GDE JE KAZNA SA NASILNICKO PONASANJE, RPETICANJE PREKO PUNE LINIJE, UGROZAVANJE TUDJIH ZIVOTA I ZLOUPOTREBA SLUZBENE SIGNALIZACIJE JER ON NIJE POBOGU MINISTAR, I PAZI DA MU NE POVERUJEMO KAKO ON "NIJE ZNAO" DA NE SME DA VO ZI POD ROTACIOM??!! STRASNO!
    159Odgovori
  • 1328585176-1690.jpg

23.10.2013. u 16:25Cimanje

Da, malo skrećem sa teme, ali kada će popovi početi da plaćaju porez na krštenja, venčanja i opela i kada će početi da daju fiskalne račune za svoje usluge?
    155Odgov
    • zeka peka

ovamo popovi voze audije sa zatamljenim staklima,dzabe bog sve vidi!
      Preporučujem (2) 2Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 11:25rent-car

A jos jedan djelic hajd uredu sto je kupio "rotaciju na pijaci a gdje bas da bude u kompletu sa policijskom signalizacijom /sirenom/"...
      Preporučujem (1) 1Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 11:01Ček bre

Krajnje jednostavno: ne zna da ne sme da vozi pod rotacijom, znači da ne zna onu knjižicu koju je većina nas koji ne radimo za Boleta za platu i premije morali da naučimo, pa položimo, pa da polažemo na ulici. Uzeti privremeno dozvolu, dok ne donese da je gornji test uspešno i ponovo položio. A neko je već napisao za šta mu sve konkretno treba naplatiti u ovom slučaju.
      Preporučujem (1) 1Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 10:11steva levak

Pop je više razmišljao o krkanju posle sahrane nego o samoj sahrani i opelu! Hvala Bogu otac mi je u amanet ostavo da mi popovi po kući ne smeju vršljati!
      Preporučujem (5) 3Ne Preporučujem (2) Odgovori

24.10.2013. u 09:46mika

VOLI ČOVEK ,DA BUDE NEKO M... I ON ,POPOVSKA POSLA.
      Preporučujem (3) 2Ne Preporučujem (1) Odgovori

24.10.2013. u 09:13Snezana

Novcana kazna,oduzimanje vozacke dozvole...
      Kad ce svestenici izdavati fiskalne racune?
      Da li ste primetili da svi voze odlicna kola?!
      Preporučujem (6) 6Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 08:01zora

dobro je ponekad se i nasmejati dok citamo novine...kao prva reakcija....
      Preporučujem (8) 8Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 07:25lazarevic zoran

Mozda mu je Isus rekao da prosvetli malo svoj rad pa se setio da moze i sa svetlom. Koliko vodica sada treba da prosveti da bi platio kaznu. Vidi se da je pao sa marsa. Svi apostoli racunajuci i naseg patrijarha koji to nije bio ali se moze svrstati u tu grupu se prevrcu u grobu kada vide kakvi popovi i monasi ih predstavljaju i kakvi u ovom drustvu spominju Boga. Nailazimo na neke moderne popove sa svojim blesavim osobinama u svakom smislu pocevsi od alkoholnih navika preko obesti medju zenama i perverznim grupama, pa do onih kojima je novac svetinja a ne Isus Hhristos i koji su sve podredili zaradi zanemarujuci cime se oni uopste bave. Besni automobili, sminka vezani konjski repovi na glavi i bogata mesna ishrana koja nema veze sa isposnistvom na koju je Isus posebno ostavljao upecatljiv nacin svog zivota i produhovljenosti. Ovakve treba rasciniti za trajno i osuditi kao svakog bahatog gradjanina bez obzira sto je svesteno lice.
      Preporučujem (7) 7Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 06:04zeka peka

gospode pomiluuj gospode pomiluj gooospode pomiluuuuuj
      Preporučujem (7) 7Ne Preporučujem (0) Odgovori

24.10.2013. u 01:13crkvenjak

Bravo pope,ulepšo si mi dan!ha,ha,ha

Back