Лондонски уговор ?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не знам зашто се то види као проблем. Могли су они испоштовати ЛУ, па онда накалемити неке делове таквој Србији, неке делове Италији, итд...
Није као да постојање Србије из ЛУ аутоматски повлачи ничију земљу да тим територијама. Није никакав проблем ни да су те територије подељене са Аустријом која би добила излаз на море. А могле су и да постану независне државе. Ако су Сађани могли да притискају за постојање Албаније, не видим што би се противили за неку Западну Југославију.
Конкретно шта? Да ли си мислио на реченицу у загради (између осталог шта са преосталим дијеловима бивше Аустро-Угарске)?
Пази, ја заиста не знам, нити ми знамо какви су разговори вођени на Париској конфренцији иза кулиса догађаја и какви су проблеми и "проблеми" пртискали преговоре. Велика Британија (УК) и Француска нису благонаклоно гледале на ширење и јачање Италије иако формално савезника, али савезника који је за своје савезништво добро утврдио пазар.

Са друге стране имамо догађаје који се убрзано дешавају и који узрокују "нове реалности", 28.октобра (1918.) чешки револуционарни покрет прогласио је стварање Чехословачке, успостављана је држава СХС 29.октобра,, мађарско национално вијеће је 2.новембра најавило националну независност, у Аустрији је 12.новембра успостављена њемачко-аустријска република. Ту треба додати и женевске преговоре 6-9.новембра.

И сад имаш конференцију, гдје ваља урадити нову мапу Европе и задовољити тежње многих, и побједника и народа који су се налазили у саставу распадајућег Аустро-угарског царства, Срби имају своје тежње, као побједници би можда могли (са нагласком на можда јер велике силе ипак гледају примарно своје интересе, а они су ти чија се уважава) и проћи са бољим епилогом, тежње имају и Хрвати и Словенци који би дефинитивно били исфрустрирани било каквом имплементацијом ЛУ. Истина, они јесу били тада у саставу земље губитнице, нису се тада посебно уважавале њихове тежње (мада не треба занемарити да су католици, Ватикан званично није био тих процеса, али је и наивно вјеровати да та чињеница није била тада важна), но опет оставља се питање, шта са њима,
Мислим да формирање двије нове државице, тако окрњене Хрватске и Словеније, никад није била опција, и ту је питање, коме то прикалемити? Италија је ЛУ већ добила своје. Даљње ширење Србије се не би дозволило, заправо не би се дозволило и да добије ово по ЛУ, нема шансе, а и нема царске Русије која би стала иза Србије.
Па коме то прикалемити? Тек успостављеној Аустрији? Мађарској? Тешко. Тиме би наградили (овдје гледам из угла прије свега Француске и Велике Британије) пораженог који је и започео тај крвав хаос. Једна прилична збрка.

Уз све то имате "нову реалност" у виду државе СХС која је већ успостављена. Коју додуше осим Србије нико није признао, али је имате.
Србији и краљу Александру узимају за "гријех" успостављање краљевине СХС, али се занемарује да је већ успостављена држава СХС, поред хрватских и словеначких, и неки српски представници, прваци, су учествовали у успостављању те државе. Могуће "гријех" краљвине Србије бјеше што је једина признала ту нову творевину, но имали су и обавезе по Крфској декларацији.
Могуће су женевски преговори били прилика да се направи отклон (по матрици "ево покушали смо али са незајажљивима не иде") и од Крфске декларације и од идеје југословенства, да је било касније или данашње памети, вјерујем и да би се направио отклон, али је није било.

Poslednja izmena:
Non stop se vatate Carske Rusije kako je ona bila jedini pravi saveznik Srbije, a Srbija je srala bukvalno na sve sto je Carska Rusija radila za nju.
Carska Rusija je bila najveci protivnik Jugoslavije, daleko veci nego iko drugi u svijetu cak i sami Hrvati.

Tzv. drzava SHS je realnost takvije razmjera da ne moze sama kontrolisati javni red i mir u sred Zagreba.

Конкретно шта? Да ли си мислио на реченицу у загради (између осталог шта са преосталим дијеловима бивше Аустро-Угарске)?
Пази, ја заиста не знам, нити ми знамо какви су разговори вођени на Париској конфренцији иза кулиса догађаја и какви су проблеми и "проблеми" пртискали преговоре. Велика Британија (УК) и Француска нису благонаклоно гледале на ширење и јачање Италије иако формално савезника, али савезника који је за своје савезништво добро утврдио пазар.

Па управо то. Често се као један од разлога за стварање Југославије наводи та "главобоља" око тога, као да они нису знали шта ће са вишком плена. Tо звучи потпуно апсурдно. У крајњем случају би га узели као свој протекторат, као што су држали гомиле локација на свету, и као што данас држе и Косово, само би то било у складу са методама тога времена. Само би сручили своју војску и управу и не би чак ни сервирали изговоре преко CNN-a.

Па управо то. Често се као један од разлога за стварање Југославије наводи та "главобоља" око тога, као да они нису знали шта ће са вишком плена. Tо звучи потпуно апсурдно. У крајњем случају би га узели као свој протекторат, као што су држали гомиле локација на свету, и као што данас држе и Косово, само би то било у складу са методама тога времена. Само би сручили своју војску и управу и не би чак ни сервирали изговоре преко CNN-a.
Skroz mi je nerazumljiv taj nacin razmisljanja. To je isto ko da hirurg treba da uradi operaciju stomaka a on amputira nogu...
Cak ne ni sljedeci organ nego nesto skroz nevezano sa bilo cim, sa pameti.

Uz tu pricu ide i ona, kako su toboze Hrvati bili tad sila, pa im Srbi i Talijani ne bi mogli nista. Tako i treba, neka se i sprdaju s nama kako god oce, zbog ovakvi.

Moгло је се људски договорити са Италијанима. Ја тврдим ( Теоретски ) да сам се ЈА питао, све би било готово за 12 сати између нас Срба и Италије. А сад.....како би на то гледали савезници....не знам.

Carska Rusija je bila najveci protivnik Jugoslavije, daleko veci nego iko drugi u svijetu cak i sami Hrvati.
Anahronističke budalaštine, iste kao i one o tome da se Nikola Tesla rodio u Austrougarskoj, dekadu i po pre nego što je ta država nastala.

Carska Rusija je prestala da postoji godinama pre nego što je Kraljevina SHS uopšte nastala i decenijama pre naziva "Jugoslavija".

Prema tome, nije mogla da ima bilo kakav stav o njoj.

Lako reshivo..da sam ja bio,deo Slovenije ostaviti Austriji sa izlazom na mjore preko Rijeke i Senja..Uzu Hrvatsku ostaviti Madjarskoj..dozvoliti da tako smanjena Austro-Ugarska opstane..Dalmaciju podeliti po principu Iznad Splita..Italija..ispod Splita..Srbija

Ево и текста Лондонског уговора.

b1.jpg

b2.jpg

b3.jpg

Из другог тома Балканских уговорних односа 1876-1996 (Београд, 1998).

Anahronističke budalaštine, iste kao i one o tome da se Nikola Tesla rodio u Austrougarskoj, dekadu i po pre nego što je ta država nastala.

Carska Rusija je prestala da postoji godinama pre nego što je Kraljevina SHS uopšte nastala i decenijama pre naziva "Jugoslavija".

Prema tome, nije mogla da ima bilo kakav stav o njoj.
Volis igre rijecima?
Jugoslavija kao koncept, kao politika?

Dakle moglo se to nazvati i Prknoslavija i ima isto znacenje i na isto se misli. I da, Carska Rusija do zadnjeg dana bila je protivnik toga Prkna.

Back