Lojalnost

mislim da to zavisi od toga kako oba partnera dozivljavaju prevaru
za one kojima to nije izdaja, to nije prepreka da budu dobri i lojalni supruznici i roditelji, ako svojim svrljanjem ne zapostavljaju svoju porodicu nicim
ali to su retki primeri
ja ne poznajem u praksi nijedan slucaj, ali verujem da postoje
uglavnom je prevara za jednu stranu, a u vecini za obe, povezana s izdajom i nevoljenjem, odbacenoscu i time izaziva samo svadje i probleme

uopste ne spadam u one fenomalne osobe koje samo pruzaju...i stilu ja volim i to je dovoljno...ne trazim nista za uzvrat..ma kakvi bre...ja volim i trazim ljubav...ja poklanjam i ocekujem poklon, ja cinim usluge i ocekujem uslugu za uzvrat...uopste nisam to savrsenstvo koje samo daje...bome ne....tako i za lojalnost...lojalna sam dok me taj neko ne izneveri....dok je neko lojalan meni i ja sam lojalna tom nekom.......sve mi je ovo pokrenuto msm ova tema....da li treba i dalje biti lojalan ako naidjes na nelojalnost ili pomislis d a je to nelojalnost ili je po tvom misljenju to nelojalnost..jer ocito da svako od nas drugacije dozivljava lojalnost i nelojalnost....sve ovo sam pokrenula jer mi nekako u ovom momentu granica izmedju lojalnosti vernosti odanosti, ludila zaslepljenosti nije jasno postavljena....nekako mi je prilicno haoticno u glavi oko toga da li je lojalnost i ono kad si nekom lojalan i na svoju stetu,, kad gubis mogucnost za nesto drugo jer si lojalan...ili si jednostavno nenormalan..ili si sebican pa neces biti lojalan jer je to na svoju stetu...ili je to normalno...dakle prilicna konfuzija

mislim da sam u prilicnoj meri odgovorila prvim postom na ovoj temi
lojalna sam samo ljudima koji to zasluzuju i koji su svoju lojalnost vec dokazali prema meni
to su ljudi koje volim i cenim
posto se lako razocaram, tesko pustam ljude u taj krug
nisam lojalna na svoju stetu
naprotiv, ljudi kojima sam lojalna, umeju visestruko da cene moju lojalnost

bote ja i dalje razmisljam kako se to lojalnost "zasluzuje"?
ili si lojalan bracni drug, prijatelj, saradnik...ili bre nisi, posebno dok cekas da ti se ona druga strana dokaze
a sto bi se tebi druga strana dokazivala kad ne oseca cvrsto tlo kod tebe?
stvarno, ko pocinje prvi onda?
i da li je u redu da tokom nekog recimo hormonskog poremecaja ili drugog iskrivljenja svesti okrenes nekom ledja jer ti se ucini da ti nije lojalan?
kako mozes da budes siguran?
toliko siguran da ti posle ne bude krivo kad se hormoni dovedu opet u balans?

neko je vec napisao da obe strane moraju biti lojalne. kapiram da se lojalnost gradi obostrano mic po mic, od lojalnosti vezanih za male stvari, pa dalje. razumevanje, poverenje, pa lojalnost.
mozda malo izlizano, ali slicno kao kada bi dve osobe na suprotnim obalama pocele da grade most, svaka sa svoje strane, dok se most ne spoji. na priblizno istoj razdaljini od obale.

Poslednja izmena:
bote ja i dalje razmisljam kako se to lojalnost "zasluzuje"?
ili si lojalan bracni drug, prijatelj, saradnik...ili bre nisi, posebno dok cekas da ti se ona druga strana dokaze
a sto bi se tebi druga strana dokazivala kad ne oseca cvrsto tlo kod tebe?
stvarno, ko pocinje prvi onda?
i da li je u redu da tokom nekog recimo hormonskog poremecaja ili drugog iskrivljenja svesti okrenes nekom ledja jer ti se ucini da ti nije lojalan?
kako mozes da budes siguran?
toliko siguran da ti posle ne bude krivo kad se hormoni dovedu opet u balans?

Ne mozes da budes siguran nikad, i mislim da svi nekako guramo i gradimo odnose pod pretpostavkom da je taj odnos vredan rada i nadogradnje. Ali ako ikad u nekom trenutku posumnjas da to nije to, razocaras se u nekog iz ovog ili onog razloga, mislim da vec tada postaje kasno, i da vec tu pocinje raspad... i mozda i jeste najbolje tu staviti tacku.

citala sam te sve vase odgovore....jedno od pitanja koje sam sebi postavila je da li zasluzju moju lojalnost....dobili su je od mene a nisam razmisljala da li zasluzuju...jednostavno su je dobili....tek sad kad se na lojalnost odgovorilo nelojalnoscu...pocela sam da se pitam...da li zasluzju i dalje....da im budem lojalna.....zasluzili su da ne budem.......a ja se i dalje mislim....svako od nas je covek znaci i sklon greskama....hm...mozda sam i ja nekog iznevreila i bila nelojalna a da toga uopste nisam bila svesna.......mislim da cu opet uspeti da zaboravim....i oprostim......i dalje me muci pitanje lojalnosti sta to sve podrazumeva...do koje granice je lojalnost a od koje granice postaje slepilo
I ja slično razmišljam. Jedna stvar me kopka - kad čovek vidi da su drugi bili nelojalni i odluči da on sam postane takav prema tim ljudima, kako to da izvede? Da li da čeka priliku da vrati milo za drago ili da je sam stvara? Ako se odluči za prvu opciju, možda se načeka i tokom vremena mu to postane nebitno; ako se odluči za drugu, mora da smišlja šta, kad, kako to da izvede; da se troši emotivno na tu nazovi osvetu. Ili da se pokupi i ode, ako je to izvodljivo.

I ja slično razmišljam. Jedna stvar me kopka - kad čovek vidi da su drugi bili nelojalni i odluči da on sam postane takav prema tim ljudima, kako to da izvede? Da li da čeka priliku da vrati milo za drago ili da je sam stvara? Ako se odluči za prvu opciju, možda se načeka i tokom vremena mu to postane nebitno; ako se odluči za drugu, mora da smišlja šta, kad, kako to da izvede; da se troši emotivno na tu nazovi osvetu. Ili da se pokupi i ode, ako je to izvodljivo.
pa ako odluci da sam pravi to vise nije u domenu lojalnosti nego osvete
meni je bliskija recimo prva opcija
primer: koleginica se pokazala kao kreten i totalno nelojalna
ja necu da idem sad da joj trazim greske i da je drukam
ali npr ona napravi gresku,koja je ocigledna
ako dodje do toga da se prica o tome nece mi biti neprijatno da ispricam istinu
ako niko ne spominje necu da se goozim da iznosim njen prljav ves(ne zato sto sam majka tereza nego cuvam reputaciju fer igraca :flert: )

ko od nas moze da kaze da ima istu postavku bliskih prijatelja oko sebe od kako ih je stekao?
upravo zbog odsustva lojalnosti vecini pustimo da se sami smeste na mesto koje im pripada umesto onog koji smo im sami velikodusno dodelili..
svi sa kojima sam bliska dobijaju kredit unapred od mene..a onda ga ili gube ili ostaju na zasluzenom mestu..
za one koji mi nesto u zivotu znace spremna sam da uradim sve i malo preko toga..to preko je ono sto uradim i na svoju stetu..ne valja, al`j6g takva sam..
to nikada ne prebacujem, samo sto u nekom kasnijem odnosu uskratim ukoliko druga strana ne nudi ni nuzni minimum lojalnosti..
pre par meseci sam imala bas nekorektnu reakciju od osobe kojoj sam dala maximum u nasem odnosu..
i skoro mesec dana sam se pod stresom lomila sta da uradim..dok na kraju nisam shvatila da joj je najveca kazna upravo to moje povacenje, jer sada zna da sa moje strane nece nikad vise imati bezrezervnu podrsku..
pre neki dan mi je pustila sms-ove i pokusala da ispegla stvari..pita me da li mi fali..
``falis naravno, ali ne ti - nego ona koje nikad nije ni bilo sa druge strane..``
a osoba koja je tu, moze da dobije samo ovoliko..i ni mrvu vise od toga..

Back