Ljudi nesposobni za (samostalni) zivot

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Jeste li se sretali sa ljudima koji su nesposobni za zivot i kako se nosite sa njima?

Pitam ovo jer mi je moja bolja polovina tako mene okarekterisala pre par dana, a buduci da zivim sa roditeljima, trazim njihovu podrsku i odobrenje za veci deo akcija, ne studiram, nemam pravi posao, ali opet zaradjujem koliko-toliko.
Naravno, ne planiram da ovako zivim ceo zivot, vec planiram da se odselim, ali zbog finansijskog i stmbenog problema to je trenutno neizvodljivo.
Ako ce moju situaciju uciniti boljom/gorom imam 21.5 god.

Ako neko ima slicna iskustva, savet, ili zna nekog nesposobnog, neka podeli svoja iskustva ovde.

pa posoji razlika izmedju nesposobnosi za samostalan zivot i nemogucnosti za isti. jako je tesko naci posao danas, pa ako samo iz tog razloga ostajes sa roditeljima onda nisi nesposoban . mada mozda si nesposoban da nadjes posao :lol: znam dosta ljudi koji jednostavno ne zele da nadju posao jer im je lepo dok ih mama i tata hrane i oblace, takvi nalaze izgovore kod svakog potencijalnog posla. to su paraziti. ako si od takvih....

Jeste li se sretali sa ljudima koji su nesposobni za zivot i kako se nosite sa njima?

Pitam ovo jer mi je moja bolja polovina tako mene okarekterisala pre par dana, a buduci da zivim sa roditeljima, trazim njihovu podrsku i odobrenje za veci deo akcija, ne studiram, nemam pravi posao, ali opet zaradjujem koliko-toliko.
Naravno, ne planiram da ovako zivim ceo zivot, vec planiram da se odselim, ali zbog finansijskog i stmbenog problema to je trenutno neizvodljivo.

Ako neko ima slicna iskustva, savet, ili zna nekog nesposobnog, neka podeli svoja iskustva ovde.
Rekla bih da ti je to gora polovina!!!!!:aha:

Sto se mene tice, ja zaradjujem neki minimalac a da pritom bukvalno ne mrdnem iz stolice za 4h dnevno, ali uz sve to ide ona nesposobnost gde mama skuva rucak, donese uzinu, dodje da pocisti (iako izrazito trazim da to ne radi).
Naravno, kao sto rekoh prvom prilikom gledam da se oslobodim tih stega (i da se preselim u poznato mesto u blizini), mada imao sam mogucnost vec to da uradim, da odem i da studiram u nekom nepoznatom gradu, ali sam se bojao da napustim sigurnost svoje kuce.

Nisi ti jedini.

Takvih je na milione.

Sve ce to doci na svoje mesto.

Malo sporije sazrevas i to je sve.

Sto se mene tice, ja zaradjujem neki minimalac a da pritom bukvalno ne mrdnem iz stolice za 4h dnevno, ali uz sve to ide ona nesposobnost gde mama skuva rucak, donese uzinu, dodje da pocisti (iako izrazito trazim da to ne radi).
Naravno, kao sto rekoh prvom prilikom gledam da se oslobodim tih stega (i da se preselim u poznato mesto u blizini), mada imao sam mogucnost vec to da uradim, da odem i da studiram u nekom nepoznatom gradu, ali sam se bojao da napustim sigurnost svoje kuce.
Kakva nesposobnost?Valjda je normalan takav odnos izmedju roditelja i dece :heart:
Ti si jos mlad da bi se osamostalio.Nemoj da dozvolis da devojka manipulise tobom,da te svadja sa roditeljima,da ti ispira mozak.....ja bih rekla da je ta tvoja "gora" polovina isfrustrirana zato sto ona nema tu harmonicnost u porodici...nesto sto ona nikada nije imala,bode joj oci sto drugi ima...
Vidis kako manipulise tobom,htela bi da dominira,sto joj ocigledno i uspeva jer te je bacila u aut rekavsi da si "nesposoban":mrgreen: Ti ako postujes sebe,nikome neces dozvoliti da na takav nacin razgovara sa tobom!!!!
:manikir:

Pa ja bas i ne znam mnogo ljudi koji su u tim godinama skroz samostalni :think:
A sta bi ona od tebe , da ti sa jedva dvaes godina imas sam kucu po migucncosti 200+ kvadrata , novi bmw i dobre prihode ?Tesko da to moze (u tim godinama )
Najmanji je problem iznajmiti neki stancic , ali to ne menja situaciju , a verovatno ti i nije profitabilno ni preko potrebno .Nebi se ja mnogo obazirao na takve price;)

Poslednja izmena:
Kakva nesposobnost?Valjda je normalan takav odnos izmedju roditelja i dece :heart:
Ti si jos mlad da bi se osamostalio.Nemoj da dozvolis da devojka manipulise tobom,da te svadja sa roditeljima,da ti ispira mozak.....ja bih rekla da je ta tvoja "gora" polovina isfrustrirana zato sto ona nema tu harmonicnost u porodici...nesto sto ona nikada nije imala,bode joj oci sto drugi ima...
Vidis kako manipulise tobom,htela bi da dominira,sto joj ocigledno i uspeva jer te je bacila u aut rekavsi da si "nesposoban":mrgreen: Ti ako postujes sebe,nikome neces dozvoliti da na takav nacin razgovara sa tobom!!!!
:manikir:

Moram ti priznati da si pogodila u srz problema, sto se tice psihodijagnoze moje sposobnije polovine.
Mozda jesam sada mamino i tatino dete i mozda sam malo razmazen (ili jednostavno imam taj sklad, harmoniju i sigurnost u porodici gde mi sve ide na tanjiru skoro), ali sigurno je da to ne zelim da budem sa 24-28-30 i vise godina.
Kao sto rekoh, ni ja ni moja sposobnija polovina, a ni moji roditelji ne zele da budem nesposoban covek za nekih 4-5 godina koji se oslanja na svoje roditelje u svim aspektima zivota i trazi konstatno od njih psihicku i emotivnu podrsku za sve postupke.
Mada na tu pricu sa nesposobnoscu se ne nadovezuje moja polovina samo, vec i moja majka, koja eto ima manje-vise slicnih problema sa mojim ocem, a ne zeli da takav i ja postanem u buducnosti.

Mozda ljudi koji su se i koji se bore za sve u zivotu iz petnih zila gledaju druge koji imaju vise srece i koji ne moraju toliko da se muce da postignu svoje ciljeve kao manje sposobne, barem je u odnosu mojih roditelja tako, gde moja majka konstatno pominje kako se ona mucila u svojim studentskim danima i celog zivota skoro, jer joj njeni nikada nisu nista pruzili na tacni i stalno to prebacuje nama ostalima.
U svakom slucaju, mislim da su takvi ljudi ipak sposobniji i da su iskusili neki zivotni teret na svojoj kozi mozda i pre vremena, jer se nisu krili iza svojih roditelja.

Poslednja izmena:
Nije fata u pravu..ovde se radi o onome sto si naveo da zavisis od majke a kao potenciras da ne radi da ces kao ti..a da li umes to uraditi je pitanje..kako si se snalazio sam na moru 10ak dana..jel spremas sam hranu..peres odecu..sredjujes kucu..ides u nabavke..kupujes sam garderobu itd..pa tek onda dolazi sposobnost da zaradis novac sto je manje bitno za samostalnost

Najiskrenije, neke stvari od tih nisam nikada radio, mada bi verovatno mogao da se snadjem.
Ne bih mogao da zamislim sebe (tj. pojeo bih se od bede) da za nekih par godina dolazim kuci sa prljavim vesom (a da u svojoj kuci imam ves masinu) i da kazem "ajde mama operi mi", ili da kazem "nemam sta da jedem kod kuce, ajde mi spremi", to bi bilo dno dna.
Kada dodje vreme da se sam staras o sebi, da cistis sam svoju kucu, spremas sam svoju hranu i peres svoj ves, ili naucis da radis sve sto nisi radio ili ostanes idiot.

Veruj da mnogi kazu da bi mogli da se snadju ali nije tako..nego sve to kad odradis vidis koliko si sposoban..za nesto i treba malo duza praksa tako da se ne moze reci mislim da umem skuvati spagete i dobar sos..nego rutina i experimentisanje..za to nabrojano i sam znas da se mala deca uce kako se ostavlja garderoba..namesta krevet..uopsteno i u vojsku se islo sa 18 gde se prilicno vidi samostalnost

ta deca koja se kao mala uce da namestaju krevet i sklanjaju stvari verovatno kao dvadesotogodisnjaci nece mami dozvoliti da im ona sprema sobu i sklanja stvari za njima, tako da mozda i jesi malo vise razmazen.:D harmonicna porodica nije ako jedan rmabaci a ostali se baskare kao u hotelu. ;)
Pa,kriv je taj sto rmbaci:) zasto na startu nije umela da napravi raspored u kuci,kome koje obaveze pripadaju i sl. zasto dete nije vaspitavano na vreme u duhu obaveza,odgovornosti i samostalnosti.Ako je to majka propustila u najranijem detinjstvu da kroz igru uci svoje dete da raspremi svoje igracke,obucu,odecu,da usisava,pere sudove,promesa rucak...zasto se sada ljuti i prebacuje sinu od 21 godine,da je nesamostalan :mrgreen: To je propust majke :mrgreen: Nije u redu da sada nabija komplekse mladicu....
Sto se tebe tice,ti si sasvim u redu,bices ti ok da brines o sebi i svojoj porodici,a sudove i ne treba da ucis da peres:)
Tvoja mama je od tate napravila to sto jeste,ne dozvoli da to isto pravi i od tebe.Moras da budes jak,stabilan,sa licnim stavom....nemoj da dozvolis bilo kome da manipulise tobom,niti da na bilo koji nacin dominira.Pametan si,Bogu hvala,ljudi su da se dogovaraju a ne da maltretiraju i zloupotrebljavaju neciju dobrotu....
:)

slazem se, zato i kazem da je razmazen, znaci neko ga je razmazio. jedino gresis sto mu ne prebacuje majka vec devojka. trebalo bi da prebacuje njegovoj majci, sto ce i biti, vec sam htela napisati da mi se cini da je na pomolu veciti snaja-svekrva okrsaj koji moze da traje godinama ukoliko razmazena strana ne odluci ko ce ubuduce da ga mazi i pazi.
postavljacu teme, budi obazriv ovako pocinje, iz iskustva...:lol:

Pa,kriv je taj sto rmbaci:) zasto na startu nije umela da napravi raspored u kuci,kome koje obaveze pripadaju i sl. zasto dete nije vaspitavano na vreme u duhu obaveza,odgovornosti i samostalnosti.Ako je to majka propustila u najranijem detinjstvu da kroz igru uci svoje dete da raspremi svoje igracke,obucu,odecu,da usisava,pere sudove,promesa rucak...zasto se sada ljuti i prebacuje sinu od 21 godine,da je nesamostalan :mrgreen: To je propust majke :mrgreen: Nije u redu da sada nabija komplekse mladicu....
Sto se tebe tice,ti si sasvim u redu,bices ti ok da brines o sebi i svojoj porodici,a sudove i ne treba da ucis da peres:)
Tvoja mama je od tate napravila to sto jeste,ne dozvoli da to isto pravi i od tebe.Moras da budes jak,stabilan,sa licnim stavom....nemoj da dozvolis bilo kome da manipulise tobom,niti da na bilo koji nacin dominira.Pametan si,Bogu hvala,ljudi su da se dogovaraju a ne da maltretiraju i zloupotrebljavaju neciju dobrotu....
:)
Hvala na savetima, mada Iris je u pravu, prebacivanje uglavnom dolazi od strane moje sposobnije polovine, mada u tom prebacivanju ima istine, jer realno niko ne zeli da provede zivot sa nekim nesposobnjakovicem, a ni nesposobnjakovic ne zeli da se nadje u nekoj potencijalnoj svekrva-snaja okrsaju, jer se dovoljno nagledao takvih za ovih 20ak godina.
Jedno je sigurno u svakom slucaju, znam kako necu vaspitavati svoju decu jednog dana i trudicu se da ne ponovim greske svojih roditelja, jer previse razmazenosti i nesamostalnosti moze samo da sputava decu.

Hvala na savetima, mada Iris je u pravu, prebacivanje uglavnom dolazi od strane moje sposobnije polovine, mada u tom prebacivanju ima istine, jer realno niko ne zeli da provede zivot sa nekim nesposobnjakovicem, a ni nesposobnjakovic ne zeli da se nadje u nekoj potencijalnoj svekrva-snaja okrsaju, jer se dovoljno nagledao takvih za ovih 20ak godina.
Jedno je sigurno u svakom slucaju, znam kako necu vaspitavati svoju decu jednog dana i trudicu se da ne ponovim greske svojih roditelja, jer previse razmazenosti i nesamostalnosti moze samo da sputava decu.
bravo :klap: bice nesto i od tebe ;)

Samostalan život u Srbiji je jako relativan pojam.
Možda imaš 5 posto ljudi koji su sve izgradili sami.
Uvek je tu neka pomoć sa strane, roditelji, rođaci, nasledstvo, veze, prečice...
Mislim i ja imam 23, ne studiram, ne radim i živim na grbači mojih, realno
Pa se ne smatram nesposobnim
Nesamostalnim, očigledno
Zavisi od okolnosti i pre svega od mogućnosti i nužde u krajnjoj liniji
Ali pre ili kasije sve se iskristališe, bitno je da razmišljaš konstruktivno i da činiš bilo šta ka nekom napretku

Samostalan život u Srbiji je jako relativan pojam.
Možda imaš 5 posto ljudi koji su sve izgradili sami.
Uvek je tu neka pomoć sa strane, roditelji, rođaci, nasledstvo, veze, prečice...
Mislim i ja imam 23, ne studiram, ne radim i živim na grbači mojih, realno
Pa se ne smatram nesposobnim
Nesamostalnim, očigledno
Zavisi od okolnosti i pre svega od mogućnosti i nužde u krajnjoj liniji
Ali pre ili kasije sve se iskristališe, bitno je da razmišljaš konstruktivno i da činiš bilo šta ka nekom napretku

A sto bi se smatrao nesposobnim...:)
Vidim da si i te kako svestan i sebe i drugih, a to je bitno.
I da znas da ce doci vreme kada ces morati da zapnes...
Sve moze da se nauci, kada je covek spreman na to,
nemoj da dozvolis da te bilo ko ubija u pojam...

Ako imaš planove to je početak inicijative, a to dalje isključuje nesamostalnost ... nesamostalnost je nemogućnost samoinicijativnog djelovanja ...
..mada kod nas patrijahalni odgoj umnogome veže posebno mušku djecu za brigu i ostanak uz roditelje..odatle i imamo sela sa pretežno muškom populacijom i bijelom kugom ... daleko da su svi nesamostalni ..

Dacu ti jedan savet:Nemoj da nikad,nikad, cekas da ti neko drugi izmeni zivot!
Sam se potrudi i angazuj, budi fleksibilan.

I jos nesto, sto brze to bolje, gvozdje se kuje dok je vruce.

pa posoji razlika izmedju nesposobnosi za samostalan zivot i nemogucnosti za isti. jako je tesko naci posao danas, pa ako samo iz tog razloga ostajes sa roditeljima onda nisi nesposoban . mada mozda si nesposoban da nadjes posao :lol: znam dosta ljudi koji jednostavno ne zele da nadju posao jer im je lepo dok ih mama i tata hrane i oblace, takvi nalaze izgovore kod svakog potencijalnog posla. to su paraziti. ako si od takvih....

Svakako da postoji razlika... vidi, svi mi tezimo ka tome da imamo sve sto pozelimo, dobar auto, lak i dobro placen posao oko kojeg necemo da se zamaramo + da mozemo ponekad i da izostanemo a da nam ne bude odbijeno od plate :mrgreen: ..
svaki pojedinac zeli da on svoju kreativnost namece drugome, da on bude centar oko kojeg ce da se vrte mnoge stvari.
E sad nismo mi krivi ili nesposobni zato sto smo isfrustrirani ili iskompleksirani (govorim hipoteticki) jer ne mozemo da imamo ono sto sam nabrojao.. dakle moze da se radi i o nemogucnosti da covjek dobije ono sto bi ga u potpunosti usrecilo.

Poslednja izmena:

Pa šta da ti kažem , nije da te poznajem , ali mi tvoja priča liči na jedan čest šablon u Srbiji :

- Ne studira se ili se studira neki fakultet/viša škola sa malom mogućnošću zaposlenja . Do pre par godina mnogi su "studirali" zbog vojske , sad je to ukinuto pa se studira jer je bolje zvati se student nego nezaposlen :mrgreen: .

- Rade se neki poslići sa strane , koji ne mogu da obezbede ni osnovnuu egzistenciju , a kamoli neku veću uštedu . Obično roditelji tada "hrane i poje" , a detetu ostaje lova za krpice i provod :mrgreen:

- Sanja se o nekom odlasku "negde" , ali za to realno nema uslova i neće ih ni biti , pošto i u stranim zemljama imaju dovoljno srednjoškolaca i "menadžera" :mrgreen: , a traže se ljudi sa konkretnim zanimanjima .

U principu , ova priča se završi tako što "mladi i ambiciozni" provedu svoju mladost blejući po gradu , pa onda negde oko 30-te naprave dete pa baba i deda imaju unuče :mrgreen: , i tako 3 generacije žive pod jednim krovom ;)

evo, Iris lijepo reče---

Ovo vec moze da vuce na nesto drugo,na simbiozu izmedju tebe i mame.
( donosi ti uzinu na posao,imao si prilku da odes a nisi )

Ukoliko resis da se odvojis imas jednu dobru vezbu za to da se sprovede uspesno.Jer iako si ti spreman na takav korak mozda majka nije.

Vezba se radi nekoliko nedelja do mesec dana,svakodnevno.Vizueliziras energetski konopac koji te veze za mamu i makazama ga seces,tako ces se odvojiti,to jest prekinuce se svi oni tokovi i desavanja koji uticu da vas drze zajedno.

Ovo samo ako si stvarno resio da zapocnes samostalno,onim praktikantima koji su ovo radili se desavalo da im se mama razbolela jer je u sebi osetila intuitivno da ce se uskoro rastati od deteta.

A i bolje je ukoliko sa devojkom planiras duzi zivot,jer znas kakvi su odnosi izmedju majke i svekrve.

Back