Pa zakon statistike i Srbije

kaze da neko mora da izvuce deblji kraj,pa ima i ljudi kojima se lose cesto desava,e sad zasto prirpisuju visoj sili:
1.Lakse je prihvatiti nemoc ako proizilazi od vise sile,nego od nasih postupaka..
2.-II-,nego da prihvate da nekad ni najbolji postupci ne mogu pomoci,tj ne postoji apsolutna kontrola sveta,i najoptimalnije resenje nije uvek dovoljno,ili uspesno...
3.Osecaj depresije i niskog samoljublja doprinosi da se svevise lose osecaju..
4.Potreba coveka da sve ima smisla i neki uzrok,a nekad se stvari samo desavaju...
5.Potreba da se oseti covek bitnim-nesto kao hipohondar..
itd itd...
Al i kad bi verovali u energiju opet po toj prici potrebno je da covek misli pozitivno i 'izlecice se',a ti to ni ne rade nego se utapaju u tugu ..
Mozda je to al sad malo lupam,zato sto ljudi kad dugo ne osecaju neke pozitivne emocije imaju potrebu da bilo sta osete,tj organizam zahteva neku reakciju,ko oni sto pustaju depresivnu muziku i uzive se u svoje suze itd..
Aj sad posto si ti strucan reci mi dal je to moguce(uvek me zanimalo dal mi teorija ima veze sa logikom)da zpravo nekad ljudi imaju potrebu da se utapaju u tugu itd samo da bi nesto osetil,tj da produzavaju i povecavaju taj filing..?
Super si ovo opisala i navela od 1-5, upravo je tako !
Covek ima potrebu da IMA KONTROLU, a zapravo je nikada nema, ni u cemu. Nema cak ni slobodnu volju, ono sto podrazumevamo pod "slobodnom voljom" je vec predeterminisano i svaki nas postupak, osecaj ili sta god je vec determinisano da bude bas tako. Ovo nije filozofija, ovo je neuronauka, neuronaucnici su potvrdili to. Ljudi imaju lazan osecaj da imaju slobodnu volju i neku kontrolu.
Kada osete da "gube kontrolu" (iako je ona primarno izgubljena od pocetka) upadaju u razna stanja i sluze se iracionalnostima, tako i ovo vezano za "malere".
U vecini slucajeva se radi o SELEKTIVNOJ PAZNJI koja je tada hipervigilna I SELEKTIVNOM PAMCENJU.
Slicno kao i kod drugih fenomena koji su lepo istrazeni - Deja Vu i npr. pseudoprekognicija.
Uvek se radi o potiskivanju, negiranju i nedavanju znacaja onim stvarima i dogadjajima koji za nas mozak nisu bitni i za koje nije fixiran, a za one koji se dese a bitni su za mozak i fixirao se za njih, radi se o pamcenju i kolekcionarstvu svih tih negativnih iskustava, pa onda osoba nepravilno zakljucuje da se SAMO LOSE desava.
Svaki "covek maler", zaboravlja sve ono dobro sto mu se desi, zaboravlja sve ono u zivotu sto je preko veze uradio, zavrsio, olako se provukao i zatim to potiskuje, negira, zaboravlja, dok zna u po' dana i noci da nabroji sve ono lose sto mu se desilo, iako je npr statistika desavanja dobro-lose u procentu 70%-30%.
U neku ruku, ovo je jos jedna od kognitivnih distorzija, gde osoba nema uvid u realni svet oko sebe i u sebe samu, pa percipira desavanja izvitopereno.
E sad, naravno, postoje ljudi kojima se svasta desava, sticajem dogadjaja. Sve je domino efekat. Znate ono - SIDA? Aaa, nece to mene, sta ce mi kondom, to se desava tamo nekom u USA, jer se tamo najvise i govori o tome, ovde kod nas u SRB se i ne uci o tome, ne predaje mladima, ne vrsi prevencija, prezervativ je demode i sramota za mlade da traze da kupe itd.
Eto savrsenog primera loseg razmisljanja i zakljucivanja. U svim tim primerima, naici ce i neki pojedinac koji ce koristiti kondom koji ce biti busan pa ce dobiti sidu iako mu je to bila prva devojka u zivotu, i kupio je kvalitetan kondom i sve radio i zeleo kako treba. Neko ce ici na prostitutke stalno i nece koristiti zastitu i nece se mozda zaraziti (iako je malo verovatno).
Ako izdvojimo ovakva 2 slucaja i analiziramo, laicki slusaoci bi mogli da donesu 2 kriva zakljucka, koja su magijsko-pseudonaucno-filozofske prirode:
Prvi bi glasio 1) Nema drugog resenja, covek je maler, tezak maler, daleko mu lepa kuca. (i hop - covek je kobajagi uspeo da se oslobodi neizvesnosti i anxioznosti koja proistice kao strepnja i nemogucnost da odgovori i nadje resenje zasto se to desilo. Retko ko ce reci - ne znam, hajde da vidimo sta bi eventualno rekli strucnjaci....Vecina ce "imati svoje misljenje", kao sto ima i zadnjicu).
Drugi zakljucak bi bio slican nekom danasnjem new-age filozofskom osvetoljubivom obmanom tipa - "Sve sto vise pazis to ti se gore desava, treba skroz suprotno raditi". Ili pak "ne preterivati ni ovamo ni onamo, da ne cuje zlo", pa se onda kucka u drvo, krsti ili sta je kome od religijskog mixa ostalo u indoktrinaciji roditelja (da li staroslovensko rodnoverje - kuckanje u drvo da ne cuju duhovi iz drveta, ili hriscanstvo - krstiti se). A moze biti uvek i poziv na okultno - "to mi je neko napravio crnu, zelenu, ljubicastu madjiju.
Za sada ovoliko pa nastavljam.
- - - - - - - - - -
Toma kao Toma !
Maler.
Takorekuć, čovek baksuz !
Da li se covek maler razlikuje od coveka baksuza?
Da li covek maler ima mozda drugaciji temperament i ponasanje od coveka baksuza ?
U svakom slucaju nisu ekvivalentni, a sticem utisak, laicki gledano, da tu postoje razlike u praksi izmedju ova 2 termina koje upotrebljava narod.