Ljudi i opsednutost morem i letovanjima

Richard III

Domaćin
Poruka
3.892
Gledam poznanicu od 19 godina, tek upisala faks, išla je dvaput na letovanje tokom leta, tj. na more, išla je i na Adu da se brčka, išla je na planinu, a sad u septembru otišla opet na more, u CG. . Stalno kači slike sa nekih plaža, kamenjara, pesme Who See. Gledam i neke druge, starije ljude, jure po triput na more kao turisti, a ja na more nisam otišao od trećeg srednje i iskreno me boli uvo za more. Gledam nekog lika kog ovako privatno ne podnosim, čak smo zakrvili pre par godina preko fejsa dok sam imao fejs. Krenuo u trideset i nekoj na turističku turneju po Hrvatskoj i CG, obišao četrdeset gradova sam, spavao kod poznanika raznih, kači slike s nekih jadnih plaža uz muziku neku jadnu mediteransku...

Nikad to nisam kapirao, ajde kad si bogat, pa ne ideš turistički nego gde hoćeš, ostaješ koliko hoćeš, sa malim društvom ili čak sam, pa se provodiš svojim tempom, ideš na žurke, ali zar ovo nije smor i dosada? Sećam se kad su me vodili kao malog i kasnije kad sam išao na more dok nisam upao u potpuni jarak finansijski, odeš na deset ili više dana, i sve je programirano - ujutru plaža, uveče u grad... a sve to dosadno i nezanimljivo. Brčkanje po moru dosadi za par dana, bukvalno okupaš se triput, i šta? Posle toga je dosadno. A ovi tipovi idu po deset puta, kače slike, lože se... otkud i zašto to? Zar nije bolje da ostaneš u gradu sa društvom ako ga imaš, ideš na žurke uveče, odeš na bazen povremeno ako ti je baš do kupanja... a ne ti napori i truckanje po busevima, traženje jeftinog smeštaja, programiranih deset dana... ali ljudi ipak idu i lože se. Radije ću da budem sam u gradu, ionako volim prazne letnje ulice, nego da idem na balkanska i druga primorja da pokažem da sam i ja ''letovao'' i da mi je bilo lepo. I nije im dosta nego idu i u septembru da ugrabe opet more, gube vreme, truckaju se opet.

Otkud to i kakva psihologija stoji iza ovoga? Evo da stavim i bleskastu pesmicu ovih nesimpatičnih seljobera koja me navela donekle da postavim temu:

Stvar ukusa, shvatanja, mogućnosti i potreba. A o tome se ne raspravlja. Ja volim da idem na utakmice. A nekome je to strašno dosadno. Moj zet obožava da peca satima. Ja bih poludio poslije pola sata. Tako da...

Na stadionu posediš koliko traje utakmica, ne zahteva neki veliki napor, odricanja. Druga je dinamika. Još ako je u tvom gradu utakmica. Pecanje je takodje okej jer smiruje um mada može da bude dosadno, ali je nekako opuštenija aktivnost, jednostavnija. Ja recimo volim lov.

Ali putovanje zahteva pare, traženje smeštaja, pakovanje, guranje stvari u kofer, razvlačenje po raspalim autobusima,da bi srednja ili radnička klasa došla na deset ili više dana tamo i uz programirane aktivnosti se vukla po nekim raspalim balkanskim plažama sa babama i dedama i dečurlijom i ko zna kim. Uveče po gradu da nabije što više aktivnosti u dan. Ajde leti ali jure tamo opet i u septembru, i opet sve isto, samo da zagrabe još mora. Da se nasrču slane vode i algi.

Još ovaj jedan tip kog sam pomenuo traži ljude po fejsu, dopisuje se i dogovara boravak po kućama, obišao četrdeset gradova primorskih, spavao sa ko zna kim po rupama nekim, morao da trpi ko zna koga kad ga prime u kuću. Nema novac, a prvi put na more išao sa dvadeset i jednom godinom, i stalno tako. Po meni on i ne uživa u tome nego je to neki kompleks i grč, da pokaže da je putovao, kao eto i on je na moru. Sećam se kad smo u školi išli na one usrane ekskurzije, ustaj rano, pakuj se, obilazi ovo, obilazi ono, žderi tad, obidji ovo tad, u diskoteku tad... smuči ti se život. Neko se i otme ali opet u grupi i mora da se vrati na pojilo. Za to vreme bogataši odu negde i zableje mesecima, spavaju, rade šta hoće, bleje, idu na žurke, šetaju. To je odmor i uživanje. Kao deca Lepe Brene što imaju stanove po Floridi i ne znam gde. Život na easy mode-u, bez cimanja i prisile.

Ja generalno nisam fan putovanja ako čovek nije baš baš imućan. Jer to je prisila, uvek, i čovek se ponaša kao programirana životinja. Uvek mi je bilo žao radničke i srednje klase kad dobiju godišnji odmor pa idu negde kad im država dozvoli. Mi smo robovi i ništa više.

Ja sam iz Beograda i da imam novac leti bih samo igrao igrice i uveče išao na žurke. Možda šetao, spavao, čitao itd. Ne bih uopšte putovao iz grada niti me to interesuje, najbolje je kad imaš malu ekipu i radiš šta hoćeš u svom velegradu, bez cimanja. Ako i putujem to bi bilo na šest meseci u Pariz ili Rim da dobro upoznam grad bez cimanja, i s namerom da se vraćam povremeno. Što kaže Bukovski ne volim putovanja, LA je moj grad i tu imam sve što mi treba.

Brčkanje po moru dosadi za par dana, bukvalno okupaš se triput, i šta? Posle toga je dosadno.
sve zavisi od osobe
tebi je mozda dosadno..meni je lepo.
pa ledena lubenica na plazi.. pa brckanje..pa rucak u restoranu na plazi..
pa pogledas ovo..pogledas ono..napravis izlet..upoznas kulturu tog lokaliteta..
sve zavsi sta zelis/hoces od zivota
neko se zadovoljava gledanjem rijalitija..neko se zadovoljava kad uziva na plazi

Na stadionu posediš koliko traje utakmica, ne zahteva neki veliki napor, odricanja. Druga je dinamika. Još ako je u tvom gradu utakmica. Pecanje je takodje okej jer smiruje um mada može da bude dosadno, ali je nekako opuštenija aktivnost, jednostavnija. Ja recimo volim lov.

Ali putovanje zahteva pare, traženje smeštaja, pakovanje, guranje stvari u kofer, razvlačenje po raspalim autobusima,da bi srednja ili radnička klasa došla na deset ili više dana tamo i uz programirane aktivnosti se vukla po nekim raspalim balkanskim plažama sa babama i dedama i dečurlijom i ko zna kim. Uveče po gradu da nabije što više aktivnosti u dan. Ajde leti ali jure tamo opet i u septembru, i opet sve isto, samo da zagrabe još mora. Da se nasrču slane vode i algi.

Još ovaj jedan tip kog sam pomenuo traži ljude po fejsu, dopisuje se i dogovara boravak po kućama, obišao četrdeset gradova primorskih, spavao sa ko zna kim po rupama nekim, morao da trpi ko zna koga kad ga prime u kuću. Nema novac, a prvi put na more išao sa dvadeset i jednom godinom, i stalno tako. Po meni on i ne uživa u tome nego je to neki kompleks i grč, da pokaže da je putovao, kao eto i on je na moru. Sećam se kad smo u školi išli na one usrane ekskurzije, ustaj rano, pakuj se, obilazi ovo, obilazi ono, žderi tad, obidji ovo tad, u diskoteku tad... smuči ti se život. Neko se i otme ali opet u grupi i mora da se vrati na pojilo. Za to vreme bogataši odu negde i zableje mesecima, spavaju, rade šta hoće, bleje, idu na žurke, šetaju. To je odmor i uživanje. Kao deca Lepe Brene što imaju stanove po Floridi i ne znam gde. Život na easy mode-u, bez cimanja i prisile.

Ja generalno nisam fan putovanja ako čovek nije baš baš imućan. Jer to je prisila, uvek, i čovek se ponaša kao programirana životinja. Uvek mi je bilo žao radničke i srednje klase kad dobiju godišnji odmor pa idu negde kad im država dozvoli. Mi smo robovi i ništa više.

Ja sam iz Beograda i da imam novac leti bih samo igrao igrice i uveče išao na žurke. Možda šetao, spavao, čitao itd. Ne bih uopšte putovao iz grada niti me to interesuje, najbolje je kad imaš malu ekipu i radiš šta hoćeš u svom velegradu, bez cimanja. Ako i putujem to bi bilo na šest meseci u Pariz ili Rim da dobro upoznam grad bez cimanja, i s namerom da se vraćam povremeno. Što kaže Bukovski ne volim putovanja, LA je moj grad i tu imam sve što mi treba.
Putovati se može i vozom, avionom, autom. Ljudima iz Prijepolja ili Pazara npr autom do mora treba koliko i do BG. A što se tiče bogataša jbg život je takav. Neko ima milione neko radi za 250 evra. Nije fer ali...

sve zavisi od osobe
tebi je mozda dosadno..meni je lepo.
pa ledena lubenica na plazi.. pa brckanje..pa rucak u restoranu na plazi..
pa pogledas ovo..pogledas ono..napravis izlet..upoznas kulturu tog lokaliteta..
sve zavsi sta zelis/hoces od zivota
neko se zadovoljava gledanjem rijalitija..neko se zadovoljava kad uziva na plazi

Lepo je ako čovek ima novca i ne mora da se meša sa masom na plaži, ne podnosim kad se rulja skupi da iskeženom dečurlijom. Mada bih pre putovao u neki evropski grad tipa Rim nego da idem ciljano na letovanje. Naročito ova naša mora... balkanska. Mene crnogorski, hrvatski, turski, pa i grčki lokaliteti ne zanimaju niti želim išta takvo da istražujem.

Ja brt ne gledam rijaliti, ali za mene su crnogorsko primorje i rijaliti ista balkanska nesreća. Balkanska jaruga, deo istog sklopa asortimana i ponude radničkoj i srednjoj klasi. Kao što sam i napisao gore, da imam novca provodio bih se u gradu celo leto i išao na bazene. Za sve mora da postoji neki standard, ili živiš opušteno i kvalitetno ili siliš sebe. Ovaj moj bivši drug očito prisiljava sebe, četrdeset nekih budjavih gradova po CG i Hr. Još po tudjim kućama. Da se čoveku smuči život.

Lepo je ako čovek ima novca i ne mora da se meša sa masom na plaži, ne podnosim kad se rulja skupi. Mada bih pre putovao u neki evropski grad tipa Rim nego da idem ciljano na letovanje. Naročito ova naša mora... balkanska. Mene crnogorski, hrvatski, turski, pa i grčki lokaliteti ne zanimaju niti želim išta takvo da istražujem.

Ja brt ne gledam rijaliti, ali za mene su crnogorsko primorje i rijaliti ista balkanska nesreća. Balkanska jaruga, deo istog sklopa asortimana i ponude radničkoj i srednjoj klasi. Kao što sam i napisao gore, da imam novca provodio bih se u gradu celo leto i išao na bazene. Za sve mora da postoji neki standard, ili živiš opušteno i kvalitetno ili siliš sebe. Ovaj moj bivši drug očito prisiljava sebe, četrdeset nekih budjavih gradova po CG i Hr. Još po tudjim kućama. Da se čoveku smuči život.
A u diskotekama, kafićima, na bazenima nije balkanski mentalitet :D U CG i Grčkoj ima svašta da vidiš. Od arhitekture, antičkih nalazišta do manastira. U Turskoj je jedna Troja. Možeš da letiš balonom. Sve to veze nema sa mentalitetom u tim državama. Vidiš sve je stvar iz kog se ugla posmatra.

A u diskotekama, kafićima, na bazenima nije balkanski mentalitet :D U CG i Grčkoj ima svašta da vidiš. Od arhitekture, antičkih nalazišta do manastira. U Turskoj je jedna Troja. Možeš da letiš balonom. Sve to veze nema sa mentalitetom u tim državama. Vidiš sve je stvar iz kog se ugla posmatra.

Pričam o Beogradu u kom se primilo dosta zapadnjačkog i evropskog duha, iako ima i turkofonog upliva po kafančinama. U diskoteke i klubove unutrašnjosti ne bih išao, kafane me takodje ne zanimaju. Govorim o koncertima i žurkama u klubovima gde se pušta zapadnjačka muzika, znam dosta ljudi koji idu tamo. Drugstore recimo. Ali bih i po kućnim žurkama išao, meni prija beogradska atmosfera i širina, najjači smo na Balkanu. Dosta smo porasli u svakom smislu od dvehiljaditih, ovo više nije fensi seljana.

Meni je privlačna italijanska arhitektura i atmosfera, francuska... CG npr. baš baš ne volim, nisam je voleo ni kad sam kao klinac išao tamo,uvek sam imao gorak ukus u ustima. Generalno sam rekao sebi da više nikad neću ići tamo, i to je odluka. I danas imam grozan ukus u ustima kad vidim slike sa njihovih plaža.

Mogu da letim balonom ali to mogu i drugde. Imaš i bandži-džamping po Crnoj Gori npr, a ima ga i drugde. Ne može letenje balonom da nadomesti ukupnu atmosferu.

Otkud to i kakva psihologija stoji iza ovoga? Evo da stavim i bleskastu pesmicu ovih nesimpatičnih seljobera koja me navela donekle da postavim temu:
Respekt za Who See, što da oni ispadnu najgori od sve dece u ovoj priči?
Bleskasti su im tekstovi pesama, a kakvi su oni ljudi uživo-to ne znamo, i zašto ih još napravi i nesimpatičnim seljoberima???

Elem, odgovor na tematsko pitanje...
Rintaš čitavu godinu i sleduje ti nekakav odmor od rintanja.
To se odnosi i na učenike i studente, zašto ne-dođe letnja sezona i dobije se neko vreme za predah.
Radna snaga ima 10ak dana godišnjeg odmora, kako ko, i sve misli:''Daj da se udaljim od svega što me asocira na posao.''
Uplate aranžman, odu i prema svojim mogućnostima uživaju u slobodi od reda i rasporeda, mada znam da i na moru većina pravi i red, i redosled.
Bukvalno im se zna tačno vreme kad će na plažu, koliko će da se čvare ili šta već... plivaju na štopericu... u to i to vreme bi moglo da se ruča to i to...

A more... pa, ko ne voli more?
Ne znam gde odmaraju ljudi koji žive na moru, ali kad nemaš more nadomak... pa, patiš za njim.
Možda jer je iz njega sve i počelo, ko to zna?
Nije mi najjasnije, ali... sedneš na kamen koji gleda na more, sam, ćutiš i gledaš, i za desetak minuta se praktično regenerišeš.

Respekt za Who See, što da oni ispadnu najgori od sve dece u ovoj priči?
Bleskasti su im tekstovi pesama, a kakvi su oni ljudi uživo, to ne znamo, i zašto ih još napravi i nesimpatičnim seljoberima???

Elem, odgovor na tematsko pitanje...
Rintaš čitavu godinu i sleduje ti nekakav odmor od rintanja.
To se odnosi i na učenike i studente, zašto ne-dođe letnja sezona i dobije se neko vreme za predah.
Radna snaga ima 10ak dana godišnjeg odmora, kako ko, i sve misli:''Daj da se udaljim od svega što me asocira na posao.''
Uplate aranžman, odu i prema svojim mogućnostima uživaju u slobodi od reda i rasporeda, mada znam da i na moru većina pravi i red, i redosled.
Bukvalno im se zna tačno vreme kad će na plažu, koliko će da se čvare ili šta već... plivaju na štopericu... u to i to vreme bi moglo da se ruča to i to...

A more... pa, ko ne voli more?
Ne znam gde odmaraju ljudi koji žive na moru, ali kad nemaš more nadomak... pa, patiš za njim.
Možda jer je iz njega sve i počelo?
Nije mi najjasnije, ali... sedneš na kamen koji gleda na more, sam, ćutiš i gledaš, i za desetak minuta se praktično regenerišeš.

Ne podnosim taj crnogorski humor i upadačku nasrtljivu ''zavodničku'' filozofiju. A oni (Who See) to baš fino predstavljaju, s tim što su ubedjeni da su duhoviti i šarmantni. Dje se kupaš jadna :lol:

Pa sve si u drugom pasusu opisala, ne odmaraju oni nego kao ovce ispunjavaju šta im propiše država. A država je najveće zlo. Odu na letovanje i tamo kao ovce sebi propisuju ritam jer to i drugi rade. Onda opet rintanje. Tako i decu uče, kad odrastu da zarade pravo na godišnji odmor. Ostajanje u gradu je bolja opcija od tog sranja. Ja sam tako išao na ''letovanja'' kao klinac, do trećeg gimnazije, srećom ne idem više. A i grad se isprazni od bosanskih i cg studenata tokom leta, pa bude lepše i mirnije... prirodnije.

More kao more i plivanje dosadi meni posle par dana.Ok plivao si ronio si i šta? Navikao si se, fora je u drugim stvarima. To je samo deo priče, gledao sam bogataške žurke, naprave žurku u kući sa bazenom i to traje bez predstave o vremenu, bez opterećenja... to je život.

svako nadje ono sta ga privlaci
koga privlaci "balkanski mentalitet" nacice ga i u parizu.. ko trazi umetnicke stvari i istoriju nacice je i u selu..
Upravo tako, ja ovde od svega sta sam procitao upada u oci rec koja se besomucno ponavlja- bogatasi, bogati.
Meni je odmor mir i tisina, nebitno da li je Ohrid, CG ili Maldivi. Ne volim guzvu, dosta mi je nje na poslu, i hocu da ohladim mozak na odmoru.
Postavljac teme ime neke druge probleme cini mi se nego sto su to more i mornari....

More kao more i plivanje dosadi meni posle par dana.Ok plivao si ronio si i šta? Navikao si se, fora je u drugim stvarima. To je samo deo priče, gledao sam bogataške žurke, naprave žurku u kući sa bazenom i to traje bez predstave o vremenu, bez opterećenja... to je život.
Ti kao naš predsednik... Ni on ne voli to bezvezno trošenje vremena na jedne te iste stvari i slično je negde govorio o odmoru-kao, šta, jedan dan tako, pa sutra opet, nigde smisla.
Čudi me, isti smo znaci u horoskopu, ali ja to vreme pri moru koristim da izbistrim um, da stvarno uživam u pogledu dok mi čitavo telo upija kretanje talasa... Sama linija horizonta kao da mi šapuće i to volim. Gledajući u pučinu mogu da napravim popis svog čitavog života, i to precizno!

Ali, svakako... zajedničko nam je da već tri godine nemam pravi odmor.
Šta ima da odmaram?
Može da se radi i na letovanju!
:zcepanje:

Back