Ljubomora, posesivnost?

ljubomora je uvek produkt emocionalne nezrelosti.

bez obzira o kakvoj se ljubomori radi.

kod upucene nam partnerske ljubomore imamo dva negativna dobitka: kontrolu nas i bes partnera, usled konfuzije izazvane nesigurnoshcu.

ljubomora generalno mozhe takodje biti podnozhje zavisti, pakosti, usled lenjosti i slabosti naseg duha koji nista drugo(pametnije) nije sposoban da uchini za nas.

reakcija nedoraslog deteta koje se duri jer (zhivot) nije po njegovom.

Cao Iris!Da li ti odgovara,ne ludačka ljubomora,mislim na malu ljubomoru,zar nije to znak,da čoveku nije svedno,da oseća nešto prema tebi,da nije zaboravio na ljubav prema tebi?

cao yota :)
nene odgovaa mi nikakva ljubomora, jako mi smeta. a mom muzu npr ne odgovaa to sto ja uopste nisam ljubomorna. misli da mi je svejeno, a u stvari je u pitanju bezgranicno pverenje. a po meni poverenje je dokaz ljubavi.
svako dokazuje ljubav na svoj nacin ;)

Ljubomora je jedno od covekovih OSECANJA.

Isto toliko validna kao i ljubav, radost , bes, mrznja, ceznja...

Ne postoji NI JEDNA OSOBA na svetu koja nije po nekada ljubomorna.

Reci: "Ja nikada nisam ljubomoran!" je ista glupost kao reci: "Ja se nikada ne naljutim" ili "Ja nikada nisam tuzan".......

Jedno je da se ljubomora pojavi, a drugo je gajiti ljubomoru... to je bolest... koja proizilazi iz licne nesigurnosti iskompleksiranosti i nesamopouzdanja...

to ti je kad se neki ljubomorni psic plasi da ce promeniti vlasnika pa laje na sve redom..a ako ih neko zeli promeniti to se ne moze promeniti i otud nisam ljubomoran..nego siguran u sebe dajem sve od sebe pa kojoj nije dovoljno put pod noge to jes drugom uvis

Sta se krije iza ljubomore? Da li je osoba koja je ljubomorna sumnja u ljubav osobe koja navodno treba da je voli, ili sumnja u svoje licne kvalitete i strahuje da taj neko moze naci nekog boljeg?
Svi smo mi bivali pomalo ljubomorni, ali da li je ljubomora pokazatelj da nam je stalo, ili da se jednostavno osecamo ugrozeni od strane neke trece osobe?
Ili se samo jednostavno bojimo da nas neko ne namagarci ponovo, pa se trudimo da uspostavimo kontrolu?

Sve postaje zanimljivije kada ljubomora preraste u posesivnost, i kada nas izvor srece kontrolisemo po nasim zeljama i merama, kada mu diktiramo dnevni red, krug poznanika, nacin zivota.
Da li je posesivna osoba toliko uplasena i toliko sumnja u svoje kvalitete, da se boji da izgubi kontrolu (da pruzi slobodu drugoj strani) i da li takvoj osobi kroz glavu nekada prodje da u stvari takvo ponasanje (ogranicavanje slobode), kobno i da upravo zbog tog ponasanja, taj neko pocinje da trazi nekog boljeg?

strah, iz kog proizilazi nesigurnost, a sve to skriveno iza jedne lepe fasade...

Back